PARA KAZANDIRAN MESLEK ARAYANLARA 15 FARKLI SEÇENEK

Yazıya başlamadan önce belirteyim: Bu yazıda sadece üniversite okuyarak yapılabilecek kazançlı mesleklerden bahsedilecektir. Daha çok girişimcilik veya yatırımcılık tarzında para kazanılacak bir iş arayanlar altı çizili kelimelere tıklayarak bu konulardaki yazılarımızı okuyabilirler. Zaten ilerleyen zamanda da iş fikirleri ve girişimcilik üzerine derleme makalelerimiz yayınlanacaktır.

Peki neden böyle bir ayrım yapma ihtiyacı duyuyoruz? Nedeni basit dostlar… Üniversite okuyarak gelir elde edecek herkesin yapabileceği, daha doğrusu yapma şansının olmadığı bir alandır. Mesela; eğer 30’larına merdiven dayamış biriyseniz bu yazı size pek hitap etmeyecektir.

job photo

Ayrıca; konuya ilişkin tavsiyelerine başlamadan önce şu meşhur çatışmayla ilgili de bir görüş bildirmek isterim. Özellikle; liseli veya üniversiteye hazırlanmaya karar vermiş herhangi yaş grubundan arkadaşlar; “Ya kardeşim üniversiteden mezun olup yaptığı meslekle kim zengin olmuş? Para kazanmak istiyorsan git ticarete atıl, girişimcilik yap...” gibi kalıplaşmış sözler kafanızı karıştırmasın. Şurası kabul edilmelidir ki; örneğin makine mühendisliği, iktisat, vb. bir lisans bölümünü bitirdiniz ve kendi ayaklarınız üzerinde durmak üzere hayata atıldınız. Kainatın görüp görebileceği en büyük işkolik olsanız da bir Ülker kadar, Doritos kadar ya da Arçelik-Beko kadar servet elde etmeniz mümkün değildir. Anadolu topraklarında bir Bill Gates veya Steve Jobs yetişmiyorsa tabi…:))

Size bu klişeleri söyleyenlerin düşünmediği bir husus var: Az önce saydığım ve çoğaltılabilecek sayısız firma; gerek Türkiye’deki gerekse dünyadaki konumlarına acaba kaç yılda ulaştı? Bugün dünya markası olmuş ticaretçilerin ve girişimcilerin geçmişlerini inceleyin; neredeyse hepsinin kökeninin en azından 1950 öncesine dayandığını göreceksiniz. Yani üzüngünüm; 0’dan bir girişim yapıyorsanız ilk yıllarınızda bir üniversite mezunu orta sınıf vatandaşınkine eş değer, belki de daha yoğun emek vermeniz gerekecek…

Sonuç olarak kendinize sormanız gereken iki soru var: Birincisi; Ben ticaret yapabilir miyim? Ticaretin pek söz konusu olmadığı bir ortamda büyümüş olabilirsiniz. Ya da Allah vergisi olarak teknik-mekanik konulara daha yatkın olabilirsiniz. Bu durumda herhangi bir teknik ürünün satışının yapılacağı girişimlerdense, üst düzey bir mühendis, teknisyen, vs. olmak için çalışmanız daha makuldür. Sırf birileri para kazandıran meslekler orada dediği için yetenekli olmadığınz bir alanın ortasına dalmak; af edersiniz düpedüz saflıktır…:)

İkincisi soru ise şu: “Ticarete ve girişimciliğe yetenekli olsam da; sürekli ve istikrarlı bir büyüme için sabredip, her gün özenle çalışacak kadar stabil bir karakterde miyim?” Stabil biraz yanlış ifade olmuş olabilir. Çünkü girişimcilik ve ticaret yaparak para kazananların çoğu cesur ve kontrollü bir coşkuya sahip olan insanlardır. Ama bu insanların bir ortak noktası vardı: Kıyamet kopsa da, kendilerini bitirse de sevgisinden vazgeçmeyen aşık gibi her gün eserleriyle ilgilendiler ve bu sayede büyük rakamlar elde ettiler. Bunu yapabilir misiniz?

Eğer bu soruları kendi kendinize sorup gerekli öz eleştiriyi yaptıktan sonra hala üniversite okunması gereken meslekleri merak ediyorsanız; buyrun makalemize geçelim

1)YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

Yazılımcılık hakkında en ufak bir bilgisi olmayanlar dahi eminim ki yazılım mühendisliğinin kazanç olanakları hakkında bir kulak aşinalığına sahiptir. Etrafınızda istediğiniz kişiye de sorabilirsiniz, kendiniz de araştırabilirsiniz. Bu kulak aşinalığınız boşuna değildir arkadaşlar. Günlük hayatınızı şöyle bir gözlemleyin; yazılımların ve yazılımcılığın yaşamımızda nasıl yer edindiğini anlayacaksınız.

Yazılım sektöründe çalışan iki arkadaşımın da referansıyla şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Yazılım mühendisliği; muazzam bir kazanç potansiyeli taşıyan mesleklerdendir.

https://parlakfikirler.org/yazilim-muhendisligi/

2)İŞLETME VE İKTİSAT

Belki de en klişe ve en bilindik kazançlı mesleklerden biridir. Para kazandıran bir meslek olmasının başlıca sebebi ise; zaten parayla alakalı bir meslek olmasıdır..:D

Sadece işletme veya iktisat deyip geçtiğimizde çok genel ve yüzeysel davranmış oluruz. Başlığa tıklayarak iktisat bölümü ile ilgili ayrıntılı yazımızı da okumanız halinde göreceksiniz ki; idarecilikten bankacılığa; akademisyenlikten danışmanlığa kadar birçok alana yönelmeniz ve başarınızı ıspatlamanız halinde çuvalla para kazanmanız mümkündür.

https://parlakfikirler.org/iktisat-is-imkanlari/

3)PAZARLAMACILIK

https://parlakfikirler.org/pazarlama-mezunu-ne-kadar-kazanir/

Satış, pazarlama gibi konulara yakın olanlar ve sosyal ilişkiler, ikna kabiliyeti gibi hususlarda daha başarılı olanlar için harika bir seçenek… Ayrıca; verdiğiniz emeklerin ve elde ettiğiniz başarıların tam manasıyla karşılığını alabilirsiniz bu işte…

Gerçek anlamda para kazandıran bir meslek arıyorsanız; aynı zaman sizinle çalışan insanlara da kazandırmaktan hoşlanıyorsanız; pazarlama bölümü hakkında tekrar tekrar düşünün derim.

4)ULUSLARARASI İLİŞKİLER

https://parlakfikirler.org/uluslararasi-iliskiler-is-imkanlari/

Tıpkı pazarlamacılıkta olduğu gibi başarılı insan ilişkilerinin ve sosyal zekanın ön planda olduğu; ama buna ek olarak siyaset, politika, hukuk, sosyoloji, tarih gibi birçok sözel veya TM konularında bilgili olmanızı gerektiren şık ve karizmatik bir meslek…:)

Mesleğin tanımı ve gerektirdiği nitelikler göz önüne alındığında; “Sözelim iyidir; sayısal konularla kafamı yormak istemiyorum ama iyi de para kazanmak istiyorum.” diyenler için çok uygundur.

Uluslar arası ilişkilerin gerek devlet, gerekse özel sektörde var olan çalışma imkanları ve bunların kazanç potansiyeli hakkındaki yazımızı da başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Yurt dışından Pilotluk Linsansı Alıp Uluslararası Pilot Olmak

5)LOJİSTİK

Çağımızın son derece popüler mesleklerindendir. Gelecekte de en çok para kazandıran mesleklerden biri olması kaçınılmazdır. Çünkü lojistik; bir yerde üretilen bir ürünün dünyanın herhangi bir köşesine ulaştırılabilmesi, yani ithalat-ihracat sektörünün sürekliliği için bel kemiği niteliğinde bir bölümdür. Dolayısıyla hız, taşıma kapasitesi ve güvenilirlik gibi konularda lojistik mesleği mensupları sıkı bir rekabet içerisindedir. Böyle olunca da sizin için alabildiğine para kazanma şansı doğmaktadır.

https://parlakfikirler.org/lojistik-meslegi-is-imkanlari/

6)BANKACILIK

https://parlakfikirler.org/bankacilik-ve-finans-mezunlari-is-olanaklari-ile-maaslari/

Çok para kazandıran meslek tanımını aşmış ve nirvanaya ulaşmış bir bölümdür.:) Tıpkı iktisat, pazarlama ve işletme bölümleri gibi paranın, kapitalizmin çekirdeğini oluşturan bir sektörde çalışacağınız için; ayrıca bankacılık mesleği gerçekten çok rahat çalışma imkanlarına ve buna oranla yüksek miktarda kazandırdığı için bu bölümü kesinlikle es geçmeyin.

Ayrıca; bankacı olabilmeniz için ilgili bölümleri okumanız da şart değildir. 4 yıllık herhangi bir lisans mezunu iseniz; iş hayatınızı da kolaylıkla bankacılığa yönlendirebilirsiniz.

7)HEMŞİRELİK

https://parlakfikirler.org/hemsirelik/

Geçmiş Kadınlar Günü’nün hatırına bayanlara özel; kadınların para kazanıp maddi özgürlüklerini elde etmelerini sağlayacak bir meslekten de bahsedelim dedik..:)

Ama gerçeği söylemek gerekirse; eğer devlet hastanelerinde çalışacaksanız hemşirelik; diğer seçenekler kadar para kazandıran bir bölüm olmayacaktır. Özel hastaneler kendi çabalarınızla girebilmeniz içinse insanüstü bir emek sarf etmeniz; ya da bir yerlerde torpil elde etmeniz gerekebilir.

Bazı dezavantajları ve biraz yoruculuğu olsa da; bayanlar için son derece uygun bir meslektir.

8)GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ

https://parlakfikirler.org/gemi-insaati-ve-gemi-makineleri/

İşte şimdi; mühendisliklerin en zengin yapanına geldik..:) Öncelikle; gemi inşaatı ve gemi makineleri mezunlarının ne olduğu, ne iş yaptığı ve neler gerektirdiği ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız; başlığa tıklayarak ayrıntılı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazıda da göreceğiniz üzere; gemi inşaa mühendisliği; mühendislik açısından gerçekten donanımlı ve yetenekli olmayı gerektiren; dünya ticaretinin %90’ının denizlerden yapılması dolayısıyla dünya piyasasının önemli bir yapı taşı olan ve bu pozisyonuyla orantılı olarak kazandıran bir meslektir.

Haa; eğer güzel bir araştırma yapıp gemilerde mühendis olarak çalışma şansı bulursanız; kazancını hesaplamak için bu söylediklerimin iki katını düşünebilirsiniz..:)

9)BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ

Meraklıları dışında muhtemelen pek fazla kişinin duymadığı bir meslek… Ama bir o kadar da size hatırı sayılır kazançlar sağlayabilecek bir bölüm

Eskiden ayrı ayrı bölümler halinde faaliyet gösteren kütüphanecilik ve arşivcilik bölümlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bilgi ve belge yönetimi; gerek gerçek gerekse sanal ortamda bilgileri sınıflandırmanız, ihtiyaç duyulması halinde hemen kullanıma hazır hale getirmeniz ve başarılı bir sınıflandırma yapabilmeniz üzerine kuruludur.

Özellikle 21. yüzyıla girişimizle beraber bu bölüm; o tozlu raflar arasındaki kütüphane memuru imajından sıyrılmış ve çoğunluğu bilgisayar odaklı bir meslek haline gelmiştir.

Sakin çalışma şartları arayanlar; bir yandan da iyi para kazanmak isteyenler için idealdir.

https://parlakfikirler.org/bilgi-ve-belge-yonetimi/

10)TERCÜMANLIK

https://parlakfikirler.org/tercumanlik-cevirmenlik/

Yabancı dillere, yabancı kültürlere ve dünyanın farklı yörelerinden farklı yaşantılara meraklı biriyseniz; başka bölümleri aklınızdan dahi geçirmeyin. Tabii bu amaca hizmet eden bir bölüm olmadığı sürece…:) Eğer böyle biriyseniz; tercümanlık sizin için biçilmiş kaftandır.

Tabii bu tercümanlık genel tanımının altında tercih edebileceğini birçok kariyer çeşidi mevcuttur. Tercihinize göre de ne kadar kazançlı bir meslek yapacağınız ve ne kadar yorulacağınız değişkenlik gösterecektir. Ayrıntılı bilgiyi başlığa tıklayarak bulabilirsiniz.

11)BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Aslında hakkında o kadar da söz etmeye gerek olmayan bir bölüm.. Sadece şunu bilmenizi isterim ki; uydurulan birçok şehir efsanesinin aksine bilgisayar mühendisliği; öyle kolay kolay güncelliğini kaybedecek ve sönecek bir meslek değildir. Zamanla dallanmalar ve uzmanlık gerektiren alanlar artsa da bilgisayar mühendisliği; daha upuzun bir süre çok para kazandıran meslekler arasındaki yerini koruyacaktır.

https://parlakfikirler.org/bilgisayar-muhendisligi/

12)ECZACILIK

Öyle  böyle değil; gerçekten sağlam kazandıran bir meslek…:D Ayrıca; eczacılık bölümünün neden sayısal olduğunu da hala anlamış değilim.:)

https://parlakfikirler.org/eczaci-dukkani-nasil-acilir/

Tabii eczacılığı seçmeniz halinde; teknikten çok ticari bir iş yapacağınız için; bu bölümü okuduktan sonra eczacılık piyasasının şehirlere göre takibini de başarılı bir şekilde yapmalısınız ki; mesleğin kazançlı yönünü görebilirsiniz…:)

13)MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

Her ne kadar “Ya artık bir sürü makine mühendisi var, o kadar iş imkanı yok” gibisinden fısıltılar yaygın olsa da makine mühendisliği; her zaman bugünkü standartların epey üzerinde para kazanabileceğini bir meslektir.

https://parlakfikirler.org/makine-muhendisligi/

Tarihte ortaya çıkmış ilk mühendisliklerden biri olması sebebiyle sahip olduğu geniş iş yelpazesi bir yana; edindiğiniz çeşitli uzmanlıklarla da maaşınızı kat be kat arttırabilirsiniz.

14)İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Makineyle tıpa tıp aynı kaderi paylaşan bir diğer mühendislik branşıdır. Makine mühendisliğinden farklı olarak inşaat mühendisliğinde ne kadar kazanabileceğiniz; herhangi bir bölgenin yerleşim durumuna ve imar planlarına çok bağlıdır. Ama isterse bütün şanssızlıklar gelip sizi bulsun; insanoğlu göçebe hayata geri dönmediği sürece çok kazandıran mesleklerden biri olacaktır.

https://parlakfikirler.org/insaat-muhendisligi-is-olanaklari-ve-imkanlari/

15)DİYETİSYENLİK

Çağımızın ve sistemin yarattığı kötü alışkanlıklar sayesinde yükselmiş ve sistemin bu zararlarından korunmayan insanlar sayesinde para kazanılan garip bir meslektir…:)

Tabii ki sizden bir Canan Karatay olmanızı beklemiyoruz.:D Ama çalışmalarınızla ve araştırmalarınızla mesleğinizde saygınlık kazanmanız halinde diyetisyenlikteki kazancınızı devasa boyutlara taşıyabilirsiniz…;)

https://parlakfikirler.org/diyetisyenlik/

Evet arkadaşlar; geleceğinizin belki de %99’unu şekillendirecek bir konuda sizlere tecrübelerim ve gözlemlerin neticesinde edindiğim kısa ve öz bilgileri sunmak istedim. Ama meslek seçiminde tabii ki internetten edindiğiniz bilgilerle yetinmemelisiniz. Sokağa çıkın ve gerçek hayatta bu meslekleri yapan insanlara sorularınızı sorun.. Para kazandıran meslekler hakkında sağlam veriler toplayacağınıza ve siniz için en kazançlı mesleği seçeceğinize eminim. Kalın sağlıcakla..:)

 

 

 

 

“PARA KAZANDIRAN MESLEK ARAYANLARA 15 FARKLI SEÇENEK” üzerine 10 yorum

  1. Bu listeyi hangi kafayla hazırladığınız gerçekten merak edilesi. Pek bilgi sahibi olmadığınız gayet belli. insanları yanlış yönlendirmeyin.

    Yanıtla
    • Merhaba;
      Acaba katılmadığınız yönler neler? Bunlara ilaveten farklı bir fikriniz mi var? Katılmadığınız yönleri veya özellikle belirtmek istediklerinizi özgürce ifade edebilirsiniz…

      Yanıtla
      • Babacım gemi inşayı cok kazananlar lıstesıne almıssın daha ne olsun 🙂 barajı gecsen gemı ınsaat muhendısı oluyorsun mıllet saf mı o kadar kazandırmasına ragmen tercıh etmesin 🙂 hatalarından biri bu cok göze battı diğerlerine gelirsek
        bikere listede TIP yok yani 😀 öhh dedim yazının sonunda 🙂 zaten bılmıyorum egıtım sektörünün içindemisin ama millet üni sınavlarında tıbba gırmek ıcın yıllarını sarf edıyorlar aynı zamanda bıtırmek ıcınde bı okadar gidiyor bunları neden yapıyorlar ? insan sevgisi zart zurtu gecin para icin yapıyorlar suan türkiyede en garanti meslek konumundadır
        İkinci olarak tm lerden hukuku koymamıssınki cok popüler keske yazılımla bılgısayarı her ne kadar farklı gıbı gorunsede turkıyede cokda bı farkı olmayan bolumler ayrı yazmasaydın.Elektrik elektronigi göremedim ama bizden iyi ünilerden mezun arkdaslar direk yurtdısına özellikle çip tasarımı alanında deli para kazanıyorlar türkiyedede durum cok farklı degil elektrik elektronikciler veya haberlesmeciler gayet iyi kazanırlar bilmiyorum genel anlamıyla eline saglık tabii ki ama cok tutarlı bı yazı olmamıs sankı yanı dunya şartlarında evet belki olabilir ama türkiye şartlarında cok saglıklı bir yazı olmamıs 😀 teşekkürler

        Yanıtla
  2. Oncelikle yonetici konumunda olmayan bir bankaci asla cok kazanamaz ki siz nirvanaya ulasmis falan demissiniz herhangi bir lisans mezunu bankacinin alacagi maximum maas 3000i bulmaz. Hemsire icin devlette iyi kazanmaz ozelde calismasi lazim demissiniz hemsireler devlette iyi kazanir akeine ozelde yogun calisma saatleri az ucret vardir. Ozel hastanelere kolay giremez torpil lazim demissiniz herhangi bir ozelhastaneye gittiginizde farkedersiniz hepsi genc yeni mezun atanmak icin bekleyen hemsireler yani cok rahat giriyorlar. Ve son olarak doktorluk, fizyoterapistlik, hukuk, polislik nerede bunlar yazdiklarinizdan daha iyi kazaniyor da.

    Yanıtla
  3. Yüzde 90 bir doğruluk payıyla yüzde 10’u çöp olan bir yazı olmuş bana göre. Lütfen bence daha derin ve net araştırmalar yapın.

    Yanıtla
  4. Abicim uluslararası ilişkiler ne zamandır bir meslek adı ? U.a ilişkiler sadece bölümün adıdır ve ne yazikki herseyi bilen ama hiç birşey olamayan kişilerin bölümüdür. TR de torpil ya da referans yoksa hiç biryere adam akıllı birsey olamaz. Yurt dışında imkanlar kısıtlı belli bir meslek alanı olmadigi için taze Mezunlar kafası karışık bir şekilde sürünür. Kendimden biliyorum 6 ay oldu mezun olalı ve okulu dereceyle bitirdim işsiz kalmamak için gsm mağazasında çalıştım asgari ücrete şimdi de 2 gün sonra çağrı merkezinde baslicam. Uluslararası ilişkiler o karizmatik kazancli olan kısmı dış işleri meslek memuru olursa olur, bu mevki de o kadar kolay değil YDS zikkikindan 85 ve yapılacak sinav ve mülakatlar dan da başarılı olmak gerek ha birde dış işleri dışardan adam almaz illa aileden yada çevreden biri olması gerek orda… azıcık realist şekilde araştırın öyle yazın.

    Yanıtla
  5. Kac tane pazarlamacı iyi para kazanıyor ? kaç tane hemşire iyi kazanıyor ?kaç tane uluslararası ilişkiler mezunu iş bulabilir.kac tane bankacı iyi kazanıyor.veya iş bulabiliyor.isletme iktisat mezunları işsiz.bilgi belgeciler işsiz.insaat mühendislerinin çoğu zar zor geçiniyor.maina mühendisi hakeza.hakkaten hangi mantıkla bu yazı yazılmış ki.bosuna benim gibi saf saf hepsini okumayin. Faydasız hatta zararlı bir yazı okumayin.?

    Yanıtla

Yorum yapın