Paraşüt İşletmeciliği İşi Yapmak İsteyenlere

Paraşüt şimdilik azınlıkta da olsa kimileri için bir tutku. Özellikle yaz aylarında sıkça yapılan yamaç paraşütü turizmciler için ayrı bir gelir kaynağı; heyecan isteyenler için de apayrı bir heyecan kaynağı.

Çoğunlukla biliriz ki, bu tür adrenalin patlamaları Türk toplumuna fazla gelir. Türk toplumu genel ailesi yapısının en başta tatil anlayışı farklıdır. Denizi ve dağı olan bir yere tatile gitse de mümkün olduğunca az hareket eder. Milli kimliğimizin tatil anlayışı, dinlenme kültü üzerinedir. Ne kadar çok dinlenirsen, tatil o kadar verimli geçmiş demektir. Bu nedenle bir dağın, bir uçurumun tepesine çıkıp üstüne üstlük bir sürü de para verip paraşütten yere atlamak akıl karı bir eğlence değildir. Tabi geleneksel bakış açısına göre.

Bu nedenle yamaç paraşütü, azınlığa ama sürekli olarak bunu yapmak isteyen bir adrenalin bağımlısı müşteri kitlesine sahiptir. Ofis hayatının aylarca süren bunaltıcı dinginliğinden sıkılan ofis insanları, yazın stres atmak ve bir anda tüm yılda alması gereken heyecanı tatmak için böylesi tatlı çılgınlıklara girişir. Ondan sonra paraşütle uçarken çekilen fotoğrafların silinmez anısı gelir. Zaten bu nedenledir ki özellikle kıyı kesimlerimizde, paraşüt çılgınlığı giderek yaygınlaşmaktadır. İnsanlar, korkulacak bir şey olmadığını yıllar boyu görmüş ve bunu neden yapmayalım diyerek tatillerinde paraşütle uçmaya yer vermeye başlamışlardır.

Yamaç paraşütü ve diğer paraşütle uçma seçenekleri genellikle tatilcilerin de gözdesi olan Ege ve Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmıştır.Bu nedenle bu yazımızı okuyan ve paraşüt işletmeciliği yapmak isteyen insanlar, öncelikle bunu göz önünde bulundurmalıdır. Paraşüt işletmeciliğini gidip Karadeniz’de yapmaya çalışırsanız, bu, gereksiz bir risk olacaktır. Çünkü hala tam kabullenmemiş bir eğlence sektör parçasından bahsetmekteyiz. Bu nedenle haritalarınızı çıkarıp Ege Ve Akdeniz bölgelerine yoğunlaşmalısınız.

pa 1

 

Yamaç paraşütçülüğünü yapmak için gerekli olan belli başlı aşamalar vardır. Meraklıları için bu aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle şuna karar vermelisiniz. Yamaç paraşütünü idare eden, yani hem eğitmen hem de direktif olan siz mi olacaksınız? Zira, eğer siz paraşüt kullanmayı bilmeden paraşüt işletmeciliğine girerseniz, öncelikle hedefiniz en az 1 tane bir paraşütçü ile anlaşıp sistemi ona göre kullanmalısınız. Bazı işlerde girişim ve yatırımcılar sadece para yatırma ve para alma işlerini görürler. Bir tür o işin yapımcısı olurlar. Bazı işlerde ise hem yatırım hem emek tek taraftan gelir. Bu tek taraflık hizmet ve enerji açısından kişiyi zorlasa da kazanç olarak iki katı geri dönmektedir. Sonuçta kiralayacak personel sayısı en azından 1 kişi daha az olacaktır. Aynı zamanda denetleme ve işin uygunluğunun kontrolü açısından da iş sahibine reverans olacaktır. İşi bilerek yönetmek ayrı, tamamen habersiz bir şekilde kar elde etmeye çalışmak tamamen farklıdır .

 

  • Paraşüt işletmeciliği işinin nereye konumlandırılacağı konusu da oldukça önemlidir. Dağ paraşütü yapılacaksa, uygun bir konumda ve yükselikte bir dağ bulunmalı. Üstelik o dağın da, dağ başı değil, insanlara ve potansiyel müşterilere yakın bir merkezilikte olması gerekmektedir. Ne kadar çok insana ulaşırsanız o kadar çok müşteri kazanabilirsiniz. Zaten hala alternatif bir eğlenme biçimi olarak görülen paraşütle uçma fikri, mümkün olduğunca merkezi bir yerde olmalı. Türkiye’de en bilinen paraşüt işletmecilikleri Kaş’da ve Ölü Deniz’dedir. Ama siz de araştırmanızı bu ilçeleri baz alarak aynı ve benzer yerlerde bu işletmeciliğe girişebilirsiniz. Tek yapmanız gereken başta sorumuzu cevaplamak, paraşütü uçuranın siz olup olmadığına karar vermektir.

 

  • Sağlık ekibiniz olmalı. Kişi ne kadar özgüvenli ve sağlıklı olursa olsun, paraşütle inmeye başladığında aşırı derecede heyecanlanabilir, panik atak noktasında krizler geçirebilir ve vücudu reaksiyonlar gösterebilir. Bu nedenle aşağıda onları bekleyen uzman bir ekip olmalı. Tansiyon aletleri, acil durumlar için müdahale ekipleri ve hatta sedyeler bile. Tabi bu ekibin ve ekipmanları göz önünde bulundurmanız, ticari açıdan sizi epeyce zorlayacakları. Hem hazırlıklı hem de gizli davranmalısınız.

 

  • Ekipmanlarınız tam olmalı. Kaç kişilik bir ekip kurmak istiyorsunuz? Kaç kişiye aynı anda paraşüt hizmeti vermek istiyorsunuz? Bu ve buna benzer detayları iş öncesi planlama programında dikkatle ele almalısınız. Bir işe başlamanın öncesi, işi bitirmenin yarısıdır. Her paraşütün yedeğini de göz önünde alarak kaç kişilik bir ekip kurmak istiyorsanız onun iki katı kadar paraşüt sayısında işletmenizi başlamanızda fayda var. Aynı şekilde paraşüt rehberlerinizin maaşlarını da önceden belirlemeli ve böylesi alternatif bir iş sahasında hiçbir şeyi belirsizliğe, dolayısıyla riske bırakmamalısınız.

 

  • Halkla ilişkileriniz sağlam olmalı ve karakteriniz teskin edici olmalı. Çoğu kişi ne kadar istese de bir türlü denemeye yanaşmaz. Onlara duymak istedikleri ve duymaya ihtiyacı olan şeyleri sıralamalısınız. Bunun her şeyden önce bir spor olduğunu ve epey güvenli bir eğlenme biçimi olduğunu vurgulamalısınız. Bu noktada bir doktor güvenilirliğinde olmalısınız. İnsanların algıları bir süre daha paraşütü son derece tehlikeli bir spor olarak algılayacaktır. Gidip yoldan 10 kişiyi çevirseniz, paraşütü kalp krizi sebebi olarak hissettiğini söyleyecektir.

 

  • Medya ile işbirliği yapın ve kendinizi tanıtın. Küçük kataloglar halinde ya da basit sistemli bir internet sitesi açarak paraşütün eğlenceli ve güvenli yanlarını vurgular yaparak, sosyal medyadan da kendinize bir sayfa açıp kendinizi sürekli hatırlatmanız yerinde bir atılım olacaktır. Belli bir zaman sonra, nasıl ki insanlar şimdi herhangi bir yönlendirme ya da reklama ihtiyaç duymadan ailecek lunaparklara gidip çarpışan arabalara binebiliyorsa, bu güven duygusu ve alışkanlık yerleştikten sonra da kendi ayaklarıyla size gelecektir. Ancak bunun biraz daha zamanı var.

 

  • Belli başlı yerlerde birkaç tane de olsa rakibiniz olacaktır. Bu nedenle fiyat planlamasını ona göre yapmalı; ne müşteriyi sizden vazgeçirtecek kadar çok, ne de sizin kar elde etmenizi engel olacak kadar az kazançlardan uzak durmalısınız.

 

Peki ya paraşütçü olmak ve insanları ücret karşılığında uçurmak isterseniz? Ya da paraşüt kiralayıp kendi başınıza uçmak isterseniz?

  • Öncelikle yamaç paraşütü lisansını almanız gerekmektedir. Bunun için de en bilinen adreslerden biri THK’dır.  p1 ve p2 Tekamul egitimi sonucunda p3 belgesine sahip oluyorsunuz, daha sonra p4 ve p5 almaniz gerekiyor profesyonel pilot sayilabilmek için. Ardından sirasiyla t1 ve t2 kurslarini da tamamlarsaniz tandem yamac parasutu pilotu olup baskalarini ucurabilirsiniz.  Bu da minimum 2 senelik bir eğitim sürecine tekabül etmektedir.
  • Aynı kurslarda, biraz daha ileri giderseniz paraşüt öğretmeni bile olabilmektesiniz. Bu tamamen sizin paraşütü hangi amaçla kullanmayı öğrenmek istemenize bağlı. Eğer sadece kendiniz içinse birkaç aylık bir süre yeterli olacaktır. Eğer ki işi eğitmenliğe kadar götürüp yatırım aracı olarak kullanmak isterseniz 6 aylık gibi bir sürede her şeyi tamamlamış olursunuz.

pa 3

Peki merak edenler için bir paraşüt hangi fiyatlarla başlar? Ve nerelerde satılır?

  • Paraşütler spor ürünleri satan mağazalarda satılmaktadır. Aynı zamanda sanal internet pazarlarında doğrudan dükkandan ya da elinden çıkarmak isteyen insanlardan ikinci el olarak satın alınabilmektedir.

 

  • Günümüzde sıfır bir paraşütün fiyatı 1500 liradan başlamaktadır. Bu fiyat size çok geliyorsa, sanal pazarlardan takip edip ikinci el almanın herhangi bir sakıncası yoktur.

“Paraşüt İşletmeciliği İşi Yapmak İsteyenlere” üzerine 2 yorum

  1. Merhabalar, ben bu spora hatri sayilir emek vermis biri olarak sunu soylemek istiyorum. Verdiginiz bilgiler yanlis. Bahsettiginiz tekamul egitimi sonucunda sadece p3 belgesine sahip oluyorsunuz, daha sonra p4 ve p5 almaniz gerekiyor profesyonel pilot sayilabilmeniz icin. Daha sonra sirasiyla t1 ve t2 kurslarini da tamamlarsaniz ancak tandem yamac parasutu pilotu olup baskalarini ucurabilirsiniz. P5 t1 ve t2 kurslarinin arasinda zorunlu 6sar ay oldugunu da hesaba katarsaniz, surac min 2 senedir. 6 ayda pilor olmak gibi bir sey soz konusu degil.

    Yanıtla
    • Gereken düzenleme yapılmıştır teşekkür ederiz. Ancak bu içerik nasıl profesyonel paraşütçü olunacağına dair değil de yamaç paraşütü işletmeciliği üzerine. İşletmeci olacak kişinin illa bu belgeleri sahip olması gerkemez. Bu belgelere sahip kişileri istihdam etmiş olması yeterlidir.

      Yanıtla

Yorum yapın