Pazarda Mal Satıp Para Kazanmak

Bugün epeyce zor ancak müdavimleri tarafından senelerce yürütülen bir iş kolundan bahsedeceğiz sizlere sevgili parlak fikirler okurları.

fruits photo

Pazarda mal satıp para kazanmak. Pazarda tezgah açmak suretiyle çeşitli sebze, meyve, giyim, atıştırmalık, bakkaliye gibi ürünlerin halka açık alanlarda belirli saatlerde ve bir mekan dahilinde satılmasına, pazarcılık diyoruz. Pazarcılık dünyanın her yerinde var olsa da, özellikle Türk coğrafyasında çok daha yaygın bir ticaret anlayışıdır.

Pazarcılığa adeta günü birlik kurulmuş ticaret merkezleri diyebiliriz. Bir nevi halka açık ve açık havada icra edilen fuarcılıktır, pazarcılık yapmak. Bu nedenle fuar kurallarının da bir bütünlüğünü sağlar. Şimdi yazımızın henüz başında pazarcılıkta uyulması gereken kuralları kısaca sıralayalım ve pazarda mal satıp para kazanmanın püf  noktalarına birlikte göz gezdirelim.

Ne kadar zor olsa da kadınlar da pazarcılık yapmaktadır.

fruit sell photo

Pazarda mal satıp para kazanmanın genel kuralları: 

  • Dakik olmak. Tezgahını saatinde açmak. Genelde işe ya da okula giderken, sabahın kör karanlığında pazarcıların tezgahı çoktan açıktılarını ya da açmak üzere olduklarını görürüz. Bazen bu saatler, bizim uyku saatlerimizle bile çakışır. Eğer işinizi iyi yapan ve de bu işten sağlam para kazanmak isteyen bir pazarcıysanız bazen, bazı pazarlara sabahın 6sında tezgah açmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu, tabi ki saattığınız şeyin ne olduğuna bağlıdır ancak yine de buradaki genel geçer kurallar, tüm pazar faaliyet alanında uygulanabilir. Zira söz konusu ticaretse, kural, kuraldır.
  • Sattığınız ürünlerin kaliteli ve güven verici olmasına dikkat edin. Çakallık yapmayın yani. Kendi kötü ürününü bile bile şıkça tanıtıp adeta millete kakalayan pazarcılar, ticaret alanında çok da başarılı olamazlar. Çünkü bir anda mimlenebilirler. Yani anlık kazanç için, total kazançtan mahrum kalırlar. Dürüst ve ilkeli olmak bir pazarcının asli görevidir. Yoksa seçenek çoktur. Kötü malı kakaladığınız müşteriniz, bir daha sizle alışveriş kesecektir. Kendi yediğiniz ürünleri kendi giydiğiniz kıyafetleri satın. Satın, satın ki bereketli satışlarınız olsun.
  • Çevre pazarcılarla ve esnafla iyi geçinin. İyi geçinin ki her zaman, her olumsuz durumda yardımınıza uzanacak eller olsun. Bir pazarcı olarak yerinizden olma ya da borçlanma durumunda esnaf ve pazarcı tanıdıklarınızdan gereken yardımı alırsınız mutlaka. Çünkü pazarcılık halihazırda çok zor bir iş kolu olduğundan, pazarcıların arasında kemikleşmiş bir dayanışma anlayışı vardır. O anlayış çemberinin dışında kalırsanız, karşılaştığınız zorluklara bir yenisini daha eklemiş olursunuz. Kendinizi sevdirmeyi bilin.
  • Son olarak müşterilerinizle iletişiminiz makul olsun. Ne keskin kapitalist böbürlenmeleriyle aranıza vakar ve soğuk bırakın. Ki böyle olursanız düpedüz kaba ve suratsız ilan edilirsiniz. Gülmeyi bilmeyen dükkan açmasın sözünü unutmayın. Ne de fazla samimi olun müşterilerinizle. Bu da lakaytlık demektir düpedüz. Ablacım, abicim gibi haddini aşan lakırdılardan uzak durmaya bakın. Merhabalaşmak, pazarcılık gibi maksimum yerel alanlarda adabı bilinmesi gereken bir erdemdir. Ve bu erdem, kazanç kapısının da aralanmasını sağlar.

Pazarda Nasıl Yer Kapabilirim? 

  • Önünüzde iki yol var sevgili pazarcı adayları.
  1. Belediyeye başvurup yer satın almak. Bunun için tıpkı bir arsa ya da daire alır gibi çeşitli işlemlerden geçersiniz. Ama korkmayın o kadar da meşakkatli ve pahalı bir alışveriş değildir bu. Belediyeye başvurup yer satın almak, 1 yıllığına ya da çeşitli zaman dilimlerince anlaşmak her zaman daha güvenli ve baş ağrısız bir süreçtir.

 

  • İkinci yöntem zabıtalar aracılığıyla yer kiralamaktır. Bu yöntem eskilerde daha fazla yaygındı. Şimdi belirli alanlarda kurallara uymak ve Avrupa standartlarına ermek için daha katı kurallar gelmek üzere. O kurallardan biri de artık yer satın almanın zorunlu hale gelmesidir. Zaten yaygın bir başka söylentiye göre pazarcılık komple kapalı ve daha temiz daha steril alanlara taşınacaktır. O zaman pazardan yer kapmak nasıl olur, zaman gösterecek.

Pazarda Mal Satmanın Kazancı Tahmini Ne Kadar Olur? 

  • Bu tamamen hangi pazarlarda tezgah açacağınıza ve o tezgahların pazarın neresinde olduğuna bağlıdır. Tabi pazar tezgahının ne kadar büyük ve geniş olduğu da son derece önemlidir. Ancak tezgah ne kadar büyük olursa, kazanç müthiş bir hızla artar. Zaten pazarcılar giderek daha büyük yerler almaya ve ortaklaşa kazanma yoluna gitmeye başlamışlardır.
  • Yani tek tezgahda bir adam durmak yerine, tezgahı büyütüp 3 kişi çalışmak örneğin; çok daha mantıklıdır. Çünkü çalışan kişi 3 katına çıksa da kazanılan para 13 katına çıkabilmektedir. Hem de böylece daha az yorularak daha fazla ürün satmanın kar bilançosu da ortaya dökülür.
  • Sonuç olarak pazarcılığın temel kurallarına uyar ve işinizi severek benimseyerek yaparsanız gün sonunda adam başı 1.000 lira kazanma ihtimaliniz mevcut. Zaten parası bu kadar tatlı olmasa da bu kadar zor işi hemen hemen her gün yapan ciddi oranda kalabalık bir kitle olmazdı. Öyle değil mi?

Pazarcılık İçin Aranan Ya da Gereken Nitelikler 

  • Sabırlı olmak. Bazen günde 16 saat tezgah başında sıkılmadan, aynı çalışkanlıkla ve güler yüzlülükle satış yapmayı beklemek. Evet kulağa çok zor geliyor. Ama bu işin sırrı budur. Beklemek. Ve gereken müşteriyi aynı coşkuyla, aynı tempoyla beklemek.
  • Fiziksel açıdan güçlü olmak. Pazarcılık genelde ayakta yapılan bir iştir. Malları anında tartıp müşterilere vermek için… Pek tabi son derece hızlı ve çevik olunması gereken bir iş koludur. Hele ki sebze ya da meyve satışı gerçekleştiriyorsanız, bir atler kadar hızlı ve çevik olmanız gerekecek.
  • Duru bir zihinde olmak. Kafa karışıklığından uzak durmak. Hesapları karıştırmamak. Hesapları karıştırırsanız iki şey sekteye uğrar. Satış hızı bir. Müşterinin size olan güveni. Siz o günün hızını zihnen kaldırıp para üstünü eksik verseniz bile bazı müşteriler bunu kasıtlı yapıldı zannedebilir. Bu da hoş bir intiba ve görüntü olmayacaktır. Bu nedenle duru bir zihinle, tam manasıyla odaklanarak işinizin başınızda olmanız gerekir.
  • Son olarak her zaman pozitif, güler yüzlü, sempatik ve muhabbetperver olun. İnsanlarla aranızda sıcak bir iletişim olsun. Pazar, yerel bir tat olup insanların birbirleriyle sadece soğuk bir tabanda alışveriş yapmasına engel olan sıcak bir atmosferdir. Siz de bu atmosfere uyun ve sırf güler yüzünüzle bol bol satışlar gerçekleştirin.

Pazarcılığın Zorlu Yanları Nelerdir? 

Soğuk ve aşırı sıcak havalarda iklim şartlarıyla mücadele etmek. Yeri geldi mi kar altında, yeri geldi mi şemsiyelerin yardımıyla yağmura karşı mücadele etmek zorundasınız. Bu esnada da canınızı ve sağlığınızı olduğu gibi satmaya çalıştığınız malları da bu zorlu iklim şartlarına karşı korumak zorundasınız.

Sürekli ayakta olacağınız için güçlü ve dirayetli olmalısınız. Kadın da olsanız erkek de olsanız fizik olarak çökeceğiniz, ya sabır çekeceğiniz zamanlar olacaktır.

Pazarcılığın Keyifli Yanları Nelerdir? 

Sıcak bir ortamda bol muhabbetli geçecektir zamanınız. Çayınızı demleyip mola verdiğiniz zaman, yeni arkadaşlıklar, yeni çevreler edineceksiniz. Başta da dedik ki pazarcılıkta rekabetten ziyade dayanışma vardır. Bu dayanışmanın getirdiği dostluklarla işinizi daha da bir severek yapmış olacaksınız.

Parası son derece tatlıdır. Bu işi 5 -6 sene yaparak iyi para kazanabilir ve biriktirebilirsiniz. Sonra da kendi özel emekliliğinizi ilan edebilirsiniz.

Yorum yapın