Peynirci Açmak İsteyenlere-Sermaye, Karlılık ve Püf Noktaları

Günümüzün en fazla işleyen sektörlerinden olan gıda sektörü büyük bir ilerleme ile kazançlı girişimlere kapı açıyor. Bu sektörün son zamanlardaki en büyük tutkusu ise organik ve yöresel ürünler. Kahvaltı tabaklarımızdan akşam sofralarımıza kadar hemen her yerde organik ve yöresel yani elde üretilmiş ürün arayışımız bizi farklı yerlere getirdi. Tabi her şey organik olsun yöresel lezzetlerden olsun isteyen tüketiciler aynı zamanda bol çeşitte olsun diyor. İşte bu tür istekleri karşılayacak ve büyük kazançları ile insanlar tarafından sevilen bir sektörde yer almanızı sağlayacak peynirci dükkanı açmak aslında oldukça kolay bir meslek.

ÖNEMLİ UYARI: Peynirci açacaksanız muhakkak yanına diğer süt ürünlerini de ekleyiniz. Çünkü piyasada insanlar sadece peynir için sizin yanınıza uğramaz. Kaymak, yoğurt, günlük süt, tereyağ gibi ürünleri de satarak gelirinizi arttırabilirsiniz. Sadece peynire odaklanmak Türk insanının tercihi ve kültürel kodalamaları düşünüldüğünde bu coğrafya için pek doğru bi tercih olmayacaktır.

cheese photo

Peynirci Dükkanı Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Peynirci dükkanı açmak istiyorsanız ilk olarak peynirlerden anlayıp anlamadığınızı test etmeniz gerekir. Çünkü bu işe elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz. Girdiğinizde ise büyük ihtimalle batarsınız. Bu nedenle oturun peynirler nasıl yapılıyor, hangi peynirler daha sağlıklı, bu peynirler nereden alınsa daha iyi olur diye araştırın, öğrenin. Sonrasında ise peynirci dükkanı açmak için bir dükkana ihtiyacınız olacak. Bunun için insanların yiyecek alışverişlerini yaptıkları mekânlara yakın olan yerlerden dükkan seçerek işe başlayabilirsiniz. Çünkü insanlar alışveriş yaparken her şeyi hazır gelmişken alayım diyerek alırlar. Sizin gibi bir peynirciden de peynir almaları muhtemel olacaktır.

Peynirci dükkanı olarak kendinize ürün seçmeniz de gerekecektir. Hangi peynirleri satacaksınız? Peynirlerinizin fiyatları ne olacak? Peynirden başka ürünlerde satacak mısınız? Dükkanınız için aldığınız sertifikalar var mı? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun cevabını verdiğinizde karşınıza dükkan açmak için alacağınız izinler ve hazırlamanız gereken belgelerin listesi çıkacaktır. Sizden istenen belgeleri ve izinleri aldıktan sonra kendinize bulduğunuz isimle tanıtım ve reklam faaliyetlerine başlamalı ve insanları dükkanınıza çekmelisiniz.

Peynirci Dükkanı Açmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

Peynirci dükkanı açmak her ne kadar başta peynir alıp satmak gibi görünse de aslında kendi içerisinde zor bir iştir. Zaten kolay olan bir iş var sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Peynircilikte zor olan bu sektörler içerisinde bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde daha kolay bir hal almaktadır. Mesela bu püf noktalarını bildiğinizde 10 yıllık peynircilik yapmış biri gibi iş hayatına atılabilirsiniz. Durumun ciddiyetini anlamışsak hemen sizlere peynirci dükkanı açmak için dikkat edilecek püf noktalarını anlatmaya başlayım…

  • Peynirci dükkanı açmak alelade bir iş değildir. büyük bir sorumluluk ister. Çünkü insanların temel ihtiyaçlarından biri olan peyniri satacaksınız ve insan sağlığını hiçe saydığınızda bu sektörde bir hiç olduğunuzu sakın unutmayın ve para kazanma fikri yerine insanlara nasıl yardımcı olurum düşüncesi ile dükkanınızı açmalısınız.
  • Peynirci dükkanı açıyoruz diye bazıları kendilerini elit kesime hitap eden ürünler satma düşüncesi ile avutabilir. Ancak peynirci dükkanı her meslekten her düzeyden ve her gelirden insana hitap etmelidir. Bu nedenle dükkanınıza peynir almadan önce her insana hitap eden ürünler bulmalısınız.
  • Peynirci dükkanı açtığınızda peynirlerin saklama koşullarına, tüketim sürelerine ve bunlar gibi detaylara da dikkat etmelisiniz. Bazı peynirler çok çabuk bozulurken bazıları ise uzun süre kalıcı olarak durabilirler. Tabi bir de peynirlerin tuz oranları, yağ oranları gibi ufak detayları da bilmenizde fayda var. Çünkü karşınıza gelecek müşterilere ürünlerini tanıtırken bu bilgiler yardımcı olacağı gibi müşterilerinizden gelen sorulara da cevap vermenizi sağlayacaktır.
  • Dükkanda muhakkak ithal marka bulundurmalısınız. Özellikle de İtalyan, Fransız peynirlerinin hastası olan insanlar var. Marka takıntılı ve Avrupa özentisi olan müşterilerinizi de düşünmelisiniz.
  • Şarap ile veya rakıyla iyi gidebilecek peynirleri bizzat seçip özel bir köşede sergileyebilirsiniz. Bu size ekstradan satış sağlayacaktır. Bir peynirci olarak tur rehberi misali insanlara yol göstermeli ve onları bilgilendirmelisiniz.
  • Peynirci dükkanları müşterilerini kaptırmamak adına büyük bir çaba sarf etmelidirler. Çünkü peynirci dükkanları da diğer dükkanlar gibi büyük marketlerle yarış içerisindedir. Sizde peynirci dükkanı açarken mutlaka buna dikkat etmeli ve tanıtım ile reklam faaliyetlerine ara vermemelisiniz.
  • Peynirci dükkanı açarken kullanacağınız dekorasyon renkleri ve temizlik koşulları da müşterilerinizin gözünden kaçmayacaktır. Bu konuya da büyük özen göstermelisiniz.

cheese photo

Peynirci Dükkanı Açmak İçin Gereken Sermaye 

Peynirci dükkanı açmak istediğinizde seçeceğiniz dükkanın büyüklüğü, merkezde olup olmayışı hatta hangi şehirde olduğu bile önemli bir konu haline gelecektir. Bu dükkana yapacağınız harcamalar, alacağınız peynirlerin fiyatları, çalıştıracağınız kişiler gibi durumlarda hesaba katıldığında peynirci dükkanı açmak için gereken sermaye 50.000-100.000 arası değişecektir.

 Bu rakamı azaltmak için depozitosu düşük, doğrudan mal sahibinin sattığı, emlakçı komisyonunun söz konusu olmadığı ve de en önemlisi hava parası olmayan, 6 aylık kirayı peşin istemeyen yerleri kiralamaya bakın. Bunun için yapmanız gereken şehrin merkezinden kaçmak. Zira şehir merkezinde bu kombinasyona sahip mekan tutmanız mümkün değil ne yazık ki.

Karlı mı?

Arkadaşlar şu tek cümle ile cevaplamak gerekirse evet karlı. Hem de fiyat istikrarı vardır. Çünkü peynir 8 şiddetinde deprem de olsa, her 3 kişiden 1’i salgından ölse de tüketilmek zorunda olan bir maddedir. Bu ‘istikrar’ denilen olgu ticari hayatta çok değerlidir.

Yorum yapın