YILIN EN ÇOK PARA KAZANDIRAN İŞ FİKRİ-TARİHİ ESER RESTORE EDİP SATMAK

restoration photo
işte böyle tenha yerleri gözünüze kestirmeniz lazım

Restorasyon işinden para kazanmak son yıllarda en çok kar marjı olan, topluma yararlı iş fikirlerinden birinci seçilmiş durumda. Onlarca iş fikri arasından neden bunu seçtik diye soracak olursanız gelin sizlere bu işin ayrıntısıyla neden birinci seçtiğimizi anlatalım.

•Bildiğiniz üzere “restorasyon” kelimesi “re-store”‘dan gelmektedir. Yani Fransızca kökenli olup “yenilemek” anlamına gelmektedir. Dünya’da sonradan yapılaşmaya açılmış olan Amerika, Afrika, Orta Asya gibi bölgelerin aksine Avrupa’da ve de özellikle Mezopotamya’da ve tabiki Anadolu’da binlerce yıllık, yüzlerce yıllık tarihi eserler sayısız adet bulunmaktadır. Yani tarihi eserlerin en çok bulunduğu alanlar buralar.

•Bu tarihi eserlerin onda biri süper gelişmiş olan Amerika’da veya Avrupa’da olsaydı emin olun herbirini çoktan yenilemiş ve de müze, sergi gibi yerler açıp turistlere sunmuş olurlardı. Ancak Türkiye gibi henüz tam gelişememiş ve gelişmekte olan bir ülkede bu “tarihi eser restorasyonu” için gerekli sermaye şu zamana kadar henüz tam temin edilemiyordu. Ta ki 2014 yılına kadar. Artık hem devlet hem de uluslararası antlaşmalarla oluşmuş örgütler(unicef gibi) ve kobilere destek veren bankalar bu iş için gereken sermayeyi sağlayabilmektedirler. Kültür ve turizm bakanlığının yayımladığı “2863 sayılı Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunuyla”; bakanlıklar bile bu tarihi eser yenilemesi için gereken teşviği destekler olmuştur.

•Şimdi tarihi eser dedik diye; herkesin mülkiyetinde olan, hazineye ait arazilerdeki, devasa antik kentler aklınıza gelmesin. Zira yenilenebilir tarihi eserler özel mülkiyet sınırları içerisinde olabilir. Yani size ait olan evin arka bahçesinde bulduğunuz antik kente ait surların sahibi sizsiniz.

•Mesela özellikle İstanbul’daki Sultanahmet, Beşiktaş ve Üsküdar gibi bölgelerdeki 100 yaşından eski olan ahşap ya da yarı ahşap binalar da tarihi eser statüsüne girmektedir.

Gelgelelim neden bina restore edip satmak işi fikri parlakfikirler editörleri tarafından yılın en çok para kazandıran topluma yararlı iş fikirlerinden seçildiğine.

-Arkanızda Devlet ve uluslararası örgütler olacağı için büyük balıklar sizi rahatsız etmeyecek aksine destekleyecek.

-Toplula yararlı iş yapacağınız için etrafınızda sizin işinizi ahlaki açıdan eleştirebilecek kimse olmayacak.

– Sermaye konusunda bankalar ve devlet teşvikleri(ya da hibeleri) çok bonkör olacaktır. Kesenin ağzı size her zaman açık olacak.

-Tarihi eser yenilem(restore etmek) işi çok zor olduğundan dolayı eğer bu işin ustası olabilirseniz, ülkenin en nezih yerlerinden tarihi mülkleri ucuza kapatabilme imkanını elde etmiş olacaksınız. Zira sizden başkası o mülkü almaya cesaret edemeyecektir(Mesela bir İstiklal caddesinden ya da Sultanahmet’den devasa bir yenilemeye muhtaç mülkü ucuza kapatabilirsiniz).

– Ortada söz konusu olan şey bir “eser” olduğu için yenileme sonrası satmak istediğinizde alıcılar ya da müşteriler çok bonkör olabilmektedir. Çünkü yenilediğiniz eser “eşi benzeri olmayan, eşsiz ve görkemli olacağı için zengin yatırımcı kesenin ağzını açabilmektedir).

-Tarihi eser yenilemesi işinde inşaat sırasında yapacağınız tüm harcamaların makbuzunu, faturasını iyi saklayın derim. Zira bu restorasyon işi vergiden muaftır. Devletten inşaat için zamanında ödedeğiniz kdv’leri ve ötv’leri geri alabilirsiniz.

-Tarihi eserlerin senelik gayrimenkul(taşınmaz) vergisi olmadığı için, malı uzunca yıllar satmak üzere, elinizde rahatlıkla tutabilirsiniz.

• Buraya kadar her şey hoş gözüyor ancak eklemek istediğimiz bir madde var. Bu tarihi eser yenileyip satma fikrinde karşınıza çıkabilecek büyük engellerden birisi rüşvetçi ve sahtekar olduğu rivayet edilen(çok kişi tarafından halk arasında söylenen); kudep, anıtlar kurulu, imar müdürleri memurları olacaktır. Bu adamlarla aranızı iyi tutmanız bu işi yapacaksanız önerilir. Sonradan demedi demeyin.

Yılın en çok para kazandıran ve topluma faydalı iş fikri olan “tarihi eser yenileyip satma fikri” inanın gerçekten efor isteyen, bilgi ve inşaat tecrübesi isteyen bir iştir. Bak dostum, “bilgin ve tecrüben yoksa sen bu işi yapamazsın” demiyorum; fakat eğer bu konumdaysanız işiniz zor olacaktır ve kolay gelsin diyorum.

“YILIN EN ÇOK PARA KAZANDIRAN İŞ FİKRİ-TARİHİ ESER RESTORE EDİP SATMAK” üzerine 5 yorum

  1. siz bır tarıhı eserın restorasyon ruhsatının kac senede alındıgını bılıyormusunuz ben mımarım ve cok ıyı bılıyorum hıcde karlı bır ıs degıl yok karlı dıyen varsa 5 tane tarıhı eser yerım var butcesı benden 6 ayda ruhsatlarını alsın bızde gorelım para nasıl kazanılıyor ,parlak fıkır:)

    Yanıtla
    • Namık Bey, çok doğru diyorsunuz. Ancak ben site admini bu husus hakkında yazımda bahsettim. Dediğiniz gibi ülkemizde ne yazıkki restorasyon için ruhsat almak tam ölüm. Ancak belediyelerle, kudep ile anıtlar kurulu ile aranız iyi ise yaşadınız☺️. Karlı olmadığını da nereden çıkardınız. Ben de bir tarihi eser yaptım İstanbul Beşiktaş Arnavutköy’de hem de!! Burada yetkili olan yer bir de “Boğaziçi İmar Müdürlüğü” denilen kurum. Hatta burada tarihi eser restore etmek için bazı 1. Sınıf eserlerde “Boğaz Yüksek kordinasyon kurulu” denilen yer ile uğraşman gerekmekte. Bu kurum da da 7 bakan ve Başbakan bulunuyor. Ben bu az önce bahsettiğim tarihi eseri böylesine denetimlerden geçerek yapmayı başardım ve de çok karlı bir yatırım oldu.

      Size de yardımcı olabilrim bu konuda gerekirse siz hiç merak etmeyin.

      Yanıtla
      • merhaba,
        bizimde tarihi eser binamız var,
        yaptırıp satmak isterseniz 0533 263 36 01
        arayınız
        kenan hekimoğlu

        Yanıtla
  2. Tüm kurumlarda olduğu ğibi bu kurumada çürümüşlük ve rüşvet hat safhada dayısı olan işi almakta derken ağzınızda kuş Tur’un imkan yok kalifiye sanatkarlar kan ağlıyorlar iç mimarlarda iş almakta zorlanıyor memleket tarihi köşklerde dolu harap bira puan fiyatlar yüksek yada ihaleler şe problem mesala İbrahim Ethem Hz Beykoz kara soba ile dış cephe olurmu olmaz taş dolu memleket bilmeyenler iş yapıyor türbeyi mahf ediyor ucuz olsun diye mermer işlenmesi gerekli zemin ahşap olsa çürür duvarlar taş kaplama olmalı tarih yansıtmalı mimar nasıl iş veriyor anlamak mümkün değil tarihi eserler uygun yapılmıyor malzemedenalınıyor olmamalı işi ustaya versek daha ğüzel yapar adamın diploması yok sadece parayı ise koltukta oturan alıyor adalet yok yeniden ustaların da olduğu ğerçek teftişler yapılmalı modern binalar ğibi olmamalı

    Yanıtla
  3. Merhaba oturduğum baba evini 2007 senesinde tarihi eser diye anıtlar kuruluna kayit etmisler. Evin tarihi eser degeri tasidigini dusunmuyorum, bunun iptali icin dava açsam bunu iptal ettirebilirmiyim ? Bu durumla ilgil acilan davalar var mi ? Bilgi verebilirseniz memnun olurum.

    Yanıtla

Yorum yapın