Ziraat mühendisliği iş olanakları

Hayatınız için önem taşıyan bir karar vermek üzereyseniz, ziraat mühendisi olmak istiyorsanız, doğal olarak ziraat mühendisliğinin iş olanaklarını merak edersiniz. Sizler için bu yazımızda o olanakları derledik. Ziraat mühendisliği okumanın zor olup olmadığından, ziraat mühendisi olmanın avantajlarına kadar birçok noktayı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ziraat Mühendisliği Okumak Zor Mu?

Ziraat mühendisi olmak isteyenlerin ilk merak ettiği konuların başında doğal olarak bu soru geliyor. Bu sorunun cevabı, ziraat mühendisliği okuyacak kişiye göre değişiklik gösteriyor. Eğer bitkilerle, tohumlarla uğraşmayı seviyorsanız ve sayısal değerlerle aranız iyiyse ziraat mühendisliği okurken hiç zorlanmazsınız. Sayısal derslerle aranız lisede iyiyse, doğal yaşamı ve ziraatı gerçekten seviyorsanız sizin için korkulacak bir durum yok demektir. Ziraat mühendisliğinden kolayca mezun olabilirsiniz!

Ziraat Mühendisliği Gelecek Vaad Ediyor Mu?

Okuyacaksınız, iyi güzel de ziraat mühendisliği gelecek vaad ediyor mu? Bu da, bu bölümü tercih edecek olan kişilerin sorduğu ikinci önemli soru… Doğal yaşam, bitkiler, tohumlar nasıl son bulmuyorsa, ziraat mühendisliği de öyle son bulmuyor. Yani bu mesleğin dünya üzerinde sürekli bir popülerliği olacak ve bu meslek, hiçbir zaman son bulmayacak. Hiçbir zaman tükenmeyecek olan bitkilerle, tohumlarla ve kısacası ziraatla ilgilenmesi gereken mühendislere her zaman ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle, bu mesleği garanti meslekler grubunda ele alabiliriz. Garanti meslekler, günün şartlarına göre şekillenmez ve her zaman o meslek üzerine çalışan birilerine ihtiyaç duyar. Ziraat mühendisliği de böyledir. Her zaman ziraat mühendisi olarak görev yapacak birilerine ihtiyaç duyulur.

Ziraat Mühendisliği İş Olanakları

Ziraat mühendisleri birçok yerde çalışabilirler, iş imkanları oldukça geniştir. İlgili bakanlıklar başta olmak üzere bütün ticari ve yatırım bankaları, şeker fabrikaları, tarım satış kooperatifleri, tarım kredi kooperatifleri, ticaret odaları ve borsaları, meslek örgütleri ziraat mühendislerinin görev yapabileceği yerlerdir. İş olanakları çok geniş olan ziraat mühendisliğini okumanız durumunda, size en uygun gelecek yerde kendinize güzel bir iş bulabilirsiniz. Yerel ve ulusal çapta ziraat mühendisleri için gün ardı açılan yüzlerce iş ilanını internet üzerinden rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Bu ilanlar, ardı arkası gelmeyen ilanlardır çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi her zaman bir yerlerde çalışacak ziraat mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar köy kültürü kaybolsa da, seracılığın gelişmesi gibi birçok neden bu meslek grubunun sürdürülmesini gerektiriyor. Hiç şüpheniz olmasın, ziraat mühendisleri için her zaman bir yerlerde yapılacak bazı işler vardır.

Ziraat Mühendisi Olmanın Avantajları

En önemli avantaj şüphesiz ki doğal yaşama yakın olmanızdır. Normal insanların çok azı doğal yaşam ile yakınlık kurabilirken, hem işinizi yapacak, hem de doğal yaşam ile işiniz gereği güzel bir yakınlık kuracaksınız. Kurulan bu yakınlık, doğal yaşamı sevenler için muazzam bir fırsat olma özelliğini taşıyor. Doğal yaşam ile ciddi anlamda yakınlık kurmak isteyenler ziraat mühendisi olabilir. Yine köy yaşamını sevenler için de ziraat mühendisliği ilk tercih olmalı… Bunun yanı sıra, ziraat mühendisi olmanın maddi olarak da getirileri vardır. Bu getiriler, iyi bir yerde çalışıyor olmanız durumunda hemen kendisini belli edecektir. Bu sektörde faaliyet gösteren bazı büyük şirketlerde iş bulmanız ve başarılı bir ziraat mühendisi olmanız durumunda yüksek gelirler elde edebilirsiniz. Bu bakımdan başarılı bir ziraat mühendisi olabilmek için üniversiteye başladığınız andan itibaren ekstra çaba göstermeli ve sektörde yavaş yavaş hakimiyet kurmaya başlamalısınız.

“Ziraat mühendisliği iş olanakları” üzerine 13 yorum

  1. 11 yıllık bir Ziraat Mühendisi olarak bu bölümü okumak isteyen arkadaşlara nacizane tavsiyem piyasa koşulları zor ve zor koşullarda ayakta tutunabilen çok yönlü olabilme yeteneğine sahip olabilmeliler. En önemli tavsiyem ise en az bir yabancı dil bilmeliler. En az diyorum çünkü eski yıllarda firmalar bilgisayar kullanabilen diyordu daha sonra ms office programlarına hakim oldu ve artık aranılan personel niteliklerinde ilanlarda hiç biri yazılmıyor bu firmaların bilgisayar kullanabilen eleman aramadıkları değil artık bilgisayar kullanımının zaten halihazır herkesin bildiğini farzediyorlar aynı durum yakın bir gelecekte ingilizce içinde geçerli olacak. Bu sebepten dolayı 2 dil bilmekte fayda var Rusça veya Çince alternatif olarak İspanyolca da olabilir.

    Yanıtla
  2. 4 yıllık bir ziraat mühendisliği bahçe bitkileri bölümü bitirmiş biri olarak bu bölümü okumak isteyen arkadaşlara şunları söylemek istiyorum. Universiteyi 4 yıl boyunca hocaların bedava çalışan bir amelesi olarak bitirdikten sonra Türkiye gibi sözde tarım ülkesi olan bir ülkede yapabileceginiz tek meslek diplomalı ameleliktir. Hiç kendinizi kandırmayın. Iki yılda bir kpssye girersiniz sadece iki alım vardır.Günlerce iş ararsınız Özel sektore girersiniz ameleliğe kaldığınız yerden devam edersiniz. Tabi onuda bulabilirseniz. Sözün kısası çamurda, tozda, yağmurda, kir pas içinde evinize gelmek hoşunuza gidiyorsa ziraat mühendisi olun. “Şaçmalıyorsun” diyenler, sizi şöyle önden alalim.

    Yanıtla
  3. Kesinlikle ziraat mühendisliğini önermiyorum atamalar çok düşük meslek saygınlığı çok az özel sektörde is bulan bir 5 sene 1800 -2000 bandında çalışmayı göze almalı kolay bir meslek değil işin özü gıda fiyatlarının ve dalgalanmaların olduğu bir aşamada iyi fikir değil zaten herkes sanayilesmek istiyor ilkel bir meslek olarak görüyor sectigime pişmanım siz bari başınızı yakmayın 125 bin ziraat mezunu var bunların sadece 60 bini istihdam ediliyor diğer 65 bini farklı islerde çalışıyor yada çalışmıyor başınızı yakmayın derim sektörde çok dolgun ve büyüme sifira yakın bunları göz önünde bulundurun

    Yanıtla
  4. Ziraat mühendisliği bölümünün kapatılması gerkiyor çünkü yeterince istihdam yok bugün 100 binin üzerinde ziraat mühendisi varken bunların çok azı istihdam ediliyor ve ziraat mühendisliğine mühendislik gözüyle dahi bakılmiyor is bulanlar diğer mühendislik grupları kadar iyi kazanmıyor türkiye çapında en az is hacmi olan mühendislik olarak göze çarpıyor atamalarıda o kadar iyi değil yılda 10 bin mezun verip 600 atama yapılıyor yani ne özelde nede devlette imkanları az çaycılık yapmak yada düşük statülü bir meslek yapmak istiyorsanız tercih edin hiçbir saygınlığı yok ne yazık ki

    Yanıtla
    • bu laflara asla inanmayın…yıl 2020 ziraat mühendisleri 78-79 puanlara kolayca atanıyor..devlet girmesi en kolay mühendislik dalı…işsiz ziraat mühendisi görmedim..türkiye de 911 tane ilçe var ve her ilçede tarım müdürlüğü var..her ilçe tarım müdürlüğünde en 10-15 ziraat mühendisi olur..bu yüzden kpss ile atanma ihtimalleri çok yüksek..diğer çalıştığı kuruluşları saymadım bile…

      Yanıtla
  5. 130 bin dolaylarında ziraat mühendisi var bu tüm ab ülkelerinden fazla, sektör çok doygun tarım ve gıda sektörü her yıl en fazla yüzde 1 büyürken ziraat mühendisleri sayısı her yıl yüzde 15-20 artıyor. Buda işsizlik ve uzun süre güvencesiz beş parasız is aramak anlamına geliyor bayi açmak ise gün geçtikçe zorlaşıyor zira varolan bayilerle mücadele etmek kendini kabul ettirmek ve sürekli daralan pazardan pay kapmak gerekiyor bence ziraat mühendisliği kapatılmalıdır. Mevcut durumda bir 10 sene ziraat mühendisliği mezununa gerek yoktur üniversiteler lisans programı açmaktansa yuksek lisans doktora programları ve ar ge ye enerji ve kaynaklarını harcamalıdır duruma gore 10 sene sonra lisans bazında yeniden değerlendirilebilir ziraat mühendisliği ama 9 branştan hali hazırda 65 bin ziraat mühendisinin boşta olduğu unutulmamalı ve insanlara öneride bulunurken bunu gözardı etmemeliyiz saygılarımla

    Yanıtla
  6. Ben köyde yaşıyorum bu sene ziraat mühendisliği tercih etmeyi düşündüm sebebi ise köyde tarım ile uğraşmamız yani biraz daha açmam gerekirse ziraat mühendisliği okursam daha rahat üretim yapıp daha rahat bir pazar oluşturabilme düşüncesi sizce bu mümkün olabilir mi ??

    Yanıtla
  7. Bütün bölümlerin bilgili ve bilgisiz mezunları vardır. Bilgili kendisini yetiştirmiş bir mezunun iş sorunu yoktur. Dün youtube da bir rehberlik öğretmeni ziraat mühendisliği, iktisat , işletme gibi bölümlerin %100 işsizlik garantili olduğunu anlatıyordu. Düşünün böyle cahil rehberlik öğretmenleri var. Ben 36 yıllık meslek deneyimi olan birisi olarak şu anda yabancı bir şirkette 50.000.-TL maaş alan ziraat mühendisi genel müdür biliyorum. Aynı şekilde meyve , ithal, ihraç edip milyonlar kazanan ziraat mühendisi de biliyorum. Herkes aynı olamaz tabi ki her mesleğin kazananı kazanmayanı bilgilisi bilgisizi , olacaktır.

    Yanıtla

Yorum yapın