Basketbol Antrenörü Olmak İçin Gerekenler

Herkese merhaba. Bu yazımızda ülkemizde futboldan sonra en fazla izlenen, rağbet edilen bir spor dalı olan basketbolu ve bu alandaki antrenörlük yolunu detaylarıyla size aktaracağız. Basketbol ile profesyonel bir şekilde ilgilenmek ve bir basketbol takımında antrenör olmak isteyenler için gerekenleri bir bir sıralayacağız. Bununla birlikte basketbol antrenörü olmak için gereken sermaye ve belge / lisansları da sizinle paylaşacağız. Son olarak basketbol antrenörü olmanın iyi ve kötü yanlarını ve iş olanaklarını da birlikte değerlendireceğiz.

basketball photo

Öyleyse başlayalım!

Basketbol, Amerika çıkışlı bir oyun olmasına rağmen çok geçmeden uluslararası arenada etkinliğini göstermiş ve çok kısa bir süre içerisinde dış ülkelerde de kendi takımlarını ve hayran kitlesini oluşturmuştur. Bu ülkelerden biri de sevgili ülkemiz Türkiye’dir. Peki Türkiye’de basketbol antrenörü olmak için gereken belge ve lisanslar nelerdir? Önce bu teknik soruya cevap bulup daha sonra daha geniş bir açıyla olayı tüm derinlikleriyle sevgili okurlarımızla paylaşalım.

basketball photo

Basketbol antrenörü olmak için gereken belge ve lisanslar:

  • Gereken belgeler 5 ana çatı altında toplanmış ve harf harf işlenerek kademelerini belli eden sistemde kurulmuş kurslardan alınır. Bu haliyle tamamen ehliyet almayı andırmaktadır. Zira ilk başvuru yapacağınız kursun modeli 1. kademe E antrenör kursu sonucu alacağınız ”basketbol alanında antrenörlük yapabilir” belgesidir. Bu belge için teknik yeterlilik sınavı adı verilen sınava başvurulur ve girilir. Akabinde alınan yeterli puan ile birlikte kursa katılınır ve kursta gösterilen başarı ile belge alınır.
  • Kademe kademe alınan belgeler, kurslara başvurmakla ve kabul edilmekle gerçekleşir. E kursundan sonra D, D kursundan sonra C, C kursundan sonra B ve son olarak A kurslarına yazılabilir. Her bir kursa katılımın ilk şartı, bir önceki evredeki kursu tamamlamış ve belge almış olmaktır.
  • Kademeler arttıkça, E’den A’ya yaklaşıldıkça profesyonellik de artar. Bugünkü ülkemiz basketbol şartları gereğince sadece A lisansı olan basketbol antrenörleri çalıştığı takımlarla sözleşme imzalayabilmektedir. Bu nedenle profesyonel anlamda basketbol antrenörü olmak isteyen herkesin, bu kursları bir bir tamamlayıp gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamaları gerekecektir.

Basketbol Antrenörlerinin Görevleri Nelerdir?

  • Öncelikli olarak birinci görev ve hedef, bir takım oluşturmaktır. Asıl takım 5 kişi, yedek de 5 ya da 6 oyuncudan oluşmaktadır. Basketbol antrenörünün birinci görevi, yüzlerce basketbolcu adayından, yaşı ve konumu ne olursa olsun ayırt etmeksizin onları seçmek, derecelendirmek ve ortaya birlikte çalıştığı takım adına en yetenekli ve başarılı olabilecek kadroyu oluşturmaktır.
  • Basketbol antrenörleri, takımın düzenli olarak idman yapmasından da sorumludur. Haftalık bir idman programı hazırlar ve oyuncularının bu programa uymasını sağlar. Gerekli durumlarda oyuncularına ceza ya da ödül verme lüksü mevcuttur.
  • Her spor müsabakasında takımının başında durur, takımı yönetir, iç ve dış dinamikleri takımın galip geleceği şekilde düzenler. Gerekli gördüğü yerde oyuncu değişikliği yapar, mola ister ve stratejik yönlendirmelerde bulunur.
  • Lüzum gördüğü yerlerde oyuncularına diyet programı ya da beslenme şablonu çıkarabilir. Özellikle kilo ya da kondisyon sorunu olan oyuncularından takım içinde daha fazla yararlanabilmek için, belli başlı takvimler ve programlar düzenler.

Basketbol Antrenörü Olmak İçin Gereken Sermaye Miktarı Ne Kadardır?

Eğer salt basketbol antrenörü olmak isteniyorsa, ödenecek miktar, kurs ücretlerinden ibaret kalacaktır. Bunun dışında belge ve sertifika için de makul düzeyde bir ödeme yapılır. Net bir rakam veremiyoruz zira bu paranın miktarları kurstan kursa değişen faktörlerdir. Tam bu noktada şunu belirtmeliyiz ki, spor akademileri, devlet okulları (BESYO) gibi yerlerde mezun olunduğunda zaten gerekli belgeler verilmekte.

Şu İş İlgini Çekebilir:  SAYISAL MESLEKLER Mİ, SÖZEL MESLEKLER Mİ DAHA ÇOK PARA KAZANDIRIR?

Ayrıca kendi spor kulübünü ya da okulunu açmak isteyenler ise sermaye kısmını çok daha fazla tutmak zorundadırlar. Bu işi öğrencilik hayatında meslek olarak seçen kişiler için de sermaye ayırmak fuzuli olacaktır. Bu bir öğretmenin, bir okulda öğretmenlik yapmak için sermaye ayırması kadar gereksiz olurdu. Ancak sermaye ayırması gereken basketbol antrenörü adayları, ancak özel kuruluşların ve kulüplerin bünyesinde sonradan çalışmak üzere sermaye sahibi olmalıdırlar.

 

Basketbol Antrenörü Olmanın İyi Yanları Nelerdir? 

  • Sporla iç içe olmak. Hem spor yapıp hem de para kazanabileceğiniz yegane iyi hissettiren mesleklerin başında gelmektedir. Aynı zamanda birçok genç ve yetişkin adaylara spor sevgisini, spor bilincini ve spor kültürünü öğretmiş olursunuz. Bununla birlikte bir şey öğretilirken en fazla yapıldığı için, aynı zaman da basketbol antrenörleri de spor yaparak hayatlarını idame ettirirler.
  • Basketbol bir salon sporudur. Bu açıdan baktığımızda, işin sosyolojik açıdan verimli tarafları çoktur. Çocukları, sokaklardan alıp salon gibi kısmen elit bir alanda eğitmek, onları dışarıdaki tehlikelerden, belalardan ve kötü alışkanlıklardan korur. Bu açıdan bu mesleğin eğitmenlik gibi bir vasfı da bulunmaktadır. Bu da mesleği hem sorumlu hem de son derece iyi kılan etmenlerin başında gelir.
  • Bir izleyici ve hayran kitlesi oluşturursunuz. Bu da takip edilmek, ünlü ve gündemde olmak demektir. İşin stresli yanına karşı arkanızda onlarca, yüzlerce bazen binlerce kişinin desteğini hissetmek çok büyük bir manevi hissiyat oluşturur. Bu da hayatınızı doğrudan ve en olumlu şekilde etkileyecektir. Markette alışveriş yaparken bile takımınızı destekleyen taraftarlarla karşılaşabilir, onlarla sohbet edip yorumlarını ve görüşlerini alabilirsiniz. Bu da iletişime çok açık bir mesleğin içinde olduğunuz anlamına gelir.
  • İşin bir diğer yanı, amatörlükten profesyonelliğe uzanan yolda, her ilerleyişte maaşınızın da aynı oranda hızla artacağıdır. Türkiye’de spor – özellikle futbol ve basketbol – çok fazla rağbet edilen bir etkinlik alanıdır. Bu nedenle işsiz kalmak gibi bir sorununuz olmayacağı gibi, orta düzey bir takım çalıştırdığınızda dahi ortalamanın üstünde bir maaş ile yolunuza devam edebilirsiniz.

Basketbol Antrenörlüğünün Kötü Yanları Nelerdir?

  • Öncelikli olarak birçok insanın, çocuğun ve oyuncunun sağlıkları ve sorumlulukları tamamen size bağlıdır. Bu nedenle hata kabul etmeyen ve yüksek disiplin içeren bir iştir basketbol antrenörlüğü. En ufak bir hatada, oyuncularınızın sakatlanmasına ya da sahadan yenik ayrılmanıza sebep olabilirsiniz. Taktik konusunda teorik ve pratik açıdan kendinizi sürekli yenilemeli ve sporun kendisine bir bilime yaklaşır ayrıntıcı ve modern yöntemlerle bakmalısınız.
  • Takımınızın yenilmesi ya da şampiyonluğu kaçırması gibi neticelerde kitlelerin nefretlerine ve öfkelerine maruz kalabilirsiniz. Türkiye, ateşli taraftarlarıyla fanatizmin bazen yoğun bir şekilde yaşanabildiği bir ülkedir. Bunlar sizi uzaklaştırmak yerine daha da hırslandırmalı. Çünkü sorumlu olduğunuz ve sporu misyon sevdirmeye çalıştığınız insanlarla bir arada olacaksınız.
  • Eğer amatör olarak basketbol antrenörü iseniz, çalışma koşullarının yetersiz ve uygun olduğu spor salonlarında çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Kırık dökük salonlar, eski toplar ve üçüncü kalite formalarla, amatör bir düzlemde mesleğinizi devam ettireceksiniz demektir. bu. Ancak günümüzde bu tür yetersizliklerin giderilmesi adına çağa uygun çalışmalar ve yenilikler düzenlenmektedir.

Basketbol Antrenörlüğünde İş Olanakları:

Türkiye, basketbolu özellikle 12 dev adam zamanından beri çok sevmekte. Bu da basketbol takımlarının ve liglerinin daha profesyonel olmasına yol açmıştır. Önünüzde var olan bir kulübe antrenör olmak ya da sıfırdan kuracağınız bir kulüpte çalışmak gibi seçenekler uzanacaktır. Gösterdiğiniz başarılara doğru orantılı olarak her daim daha yüksek bütçeli bir takımdan iş teklifi almanız da söz konusudur.

Yorum yapın