Bireysel Banka Hesabı Açarken Dikkat Edilecek 5 Husus

Keyifle, eğlenerek yazılan yazıların tadı bir başka oluyor bence. Sizde benimle aynı fikirdeyseniz hem eğlenceli hem de eğitici bir konuyla daha karşınızdayız. Bireysel banka hesabı açarken nelere dikkat etmemiz gerekir, bunları 5 maddeyle inceleyeceğiz. Öncelikle banka seçimi çok önemli. Banka hesabınız bireysel olsa dahi herkesin kullandığı belli başlı bankaları seçmenizi öneririm. Hesaplar arası yapacağınız işlemlerin daha rahat olması açısından.

Bireysel banka hesabı diğer adıyla mevduat hesabı açtırmak için üzerinde TCK numaranızın yer aldığı kimlik kartınızla bankaya gitmeniz yeterli. Tabi ki 8 yaşını doldurmuş olmanız gerektiğinden bahsetmiyorum bile. Hesap açtırmak istediğinizi beyan ederek hesap açma-kapama işlemleri tarafından sıra almalısınız. Gişede bu talebinizi dile getirirseniz anında hesabınız açılır. Kimlik kartınızın fotokopisini çekerler ve iletişim bilgilerinizi öğrenirler. Size bir hesap cüzdanı verirler, kartınız ise belirttiğiniz adrese en fazla 15 iş günü içerisinde gelir. Mevduat hesapları en sevdiğim hesaplardır. Ayrıca bununla ilgili kişisel bir sevgimi de paylaşmak isterim ki banka muhasebesi dersinden mevduat hesapları sayesinde tam notla geçmiştim. Muhasebe 1, muhasebe 2, bilgisayarlı muhasebe gibi muhasebenin her çeşidinden kalan ben için, banka muhasebesi dersi bir mucizeydi.

Mevduat hesabıyla neler yapılabilir? Aslında her şey. Ben ne yapıyorum sadece maaşımın içine yatmasını ve anında çekmeyi bekliyorum. Mevduat hesabınızı vadeli ve ya vadesiz olarak ayırabilirsiniz geneli vadesizdir. Vadeli mevduat hesaplarıyla genellikle tasarruf yapılır. Para yatırabilirsiniz, yatırdığınız paranızla internet üzerinden faturalarınızı ödeyebilirsiniz, başkası size para yatırabilir sizde rahatça çekebilirsiniz ve daha birçok işlem yapabilirsiniz. Para yatırmadığınız zaman faiz binmez, kredi kartı gibi değildir. Cüzdanınızda güvenle ve sadakatle bekler. Ben mevduat hesabını şuan bir kere daha seviyorum. Peki, bu güzel mevduat hesabını açtırırken nelere dikkat etmeliyiz. Önemli bir konu bu ve hemen sıralamaya başlıyorum.

  1. Mevduat Hesabı Açtırırken Minimum Hesap Açılış Ücretine Dikkat Etmeliyiz

Bu her bankanın kendi seçimiyle alakalı. Hesabın içinde minimum da olsa bir ücret bulundurmayı zorunlu tutan bankalar da var, zorunlu tutmayan bankalar da var. Bu konuyu bankanızla görüşmeniz gerekir. Eğer sizin için problem olacaksa minimum hesap açılış ücreti talep etmeyen bankalarla çalışmalısınız. Bana sorarsanız bu ücreti zorunlu kılmayacak bir bankayla görüşün.

  1. Hesap İşletim Ücreti

İşte öğrenciliğimi yakan olay! Akşam babanızı güç bela ikna etmişsinizdir. Oda size 200 TL yatırmıştır. Sabah gidip çekeceksiniz, mükemmel değil mi? Benim kullandığım bankada 3 ayda bir 110 TL işlem yap ya da yapma hesap işletim ücreti kesiliyordu. Hesap işletim ücreti genelde 3 ayda bir belirlenen tarihte her bankada farklı miktarda olmak üzere kesilir. Eğer hesapta para yoksa 3 ay sonra tekrar denenir. Hesap işletim ücreti almayan bankalar yok mu elbette var. Siz bunu bankanızla görüşüp dikkat edin.

  1. Bulunduğunuz Yerde ATM’si Var Mı?

Olaya İstanbul’da ATM’nin olmadığı yer mi var, olarak bakmayın. Bu yazı tüm Türkiye’yi kapsamaktadır. Ayrıca olmayan yerde var. Gerçekten tercih ettiğiniz bankanın ATM’sinin size yakınlık ve uzaklığı çok önemli. Hoş benim seçtiğim bankalardan birinin İstanbul’da dahi, yolumun üstünde ATM’si yoktu ve ben gerçekten hafta içi her gün işe giderken ATM bulamamaktan yakınıyordum. Buda mevduat hesabı açtırırken göz ardı edilmemesi gereken bir konu. Üniversite okuduğum şehirde ise bilerek harcama yapmamak adına kredi kartı edindiğim bankanın ATM’sinin olmamasına dikkat etmiştim. Nakit çekmeyim, çok sıkışırsam sadece karttan mutfak alışverişi yaparım kafasındaydım. Tabi sonra kartı sıfırlayıp iş para yatırmaya gelince de ATM yok yatıramıyorum diyordum. Berbat bir banka müşterisiyim.

  1. Bankanızdan Ne Beklediğinizde Önemli

Mevduat hesabı açarken bankanızdan ne beklediğinizde önemli. Tasarruf yapmak amacıyla banka hesabı açıyorsanız sizi ilgilendiren en önemli konulardan biride faiz oranları olacak. Bunu da bankacılık dersinde görmüş olmalıyım. Bir yerlerden tanıdık geliyor kulağa. Faize para yatırmak gibi bir şey. Mevduat hesabınıza yatırım amaçlı olduğunu belli eden bir miktar yatırıyorsunuz ve vade bloke ettirerek çekmiyorsunuz. O zaman en çok faiz veren bankayı seçmelisiniz. Bu kredi kartında size yapılanı onlara yapmak gibi bir şey. Paranızı kullanma hakkını anlaştığınız vadede faiziyle almak üzere hesabınızda biriktirmeniz. Benim en sevdiğim para kazanma yöntemi. Zaten bu bankalarında sevdiği bir yöntem ki hoş geldin faizi gibi faizler ile vadeli mevduat hesabını destekliyorlar.

  1. En Önemlisi Bankanız!

Saydığımız 4 maddenin ana fikrini ve dahasını son maddede toplamayı uygun görüyorum. En önemli şey bankanız. Bankanızın size not verdiği gibi sizde bankanıza not verin. Piyasada katılım bankası, devlet bankası, özel banka bir sürü banka çeşidi var. İnternette araştırma yapın, gidin görüşün. Sorular sormaktan çekinmeyin. Size, ihtiyaçlarınıza, taleplerinize en uygun bankayı bulun. Müşteri memnuniyetini göz ardı etmeyecek, en kısa zamanda sorularınıza ve sorunlarınıza kesin ve tatmin edici dönüşlerde bulunacak. Sizinle sanki tekmişsiniz gibi ilgilenecek bankayı seçin. Bu hizmet hakkınız.

Şu İş İlgini Çekebilir:  BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN DİNLENMENİN ÖNEMİ...:)

Yorum yapın