Boya Fabrikası Nasıl Kurulur?

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda boya tabanlı, boya merkezli fabrika kurmanın, onu işletmenin ve bu işten kar elde etmenin tüm inceliklerini elimizden geldiğince sizinle paylaşacağız.

Öncelikle olarak aklında fabrika kurmak isteyenlerin aşama aşama sorularını, soru işaretlerini yanıtlayalım ve düzlüğe erdirelim.

ink photo

Boya Fabrikası Kurmak İçin Neler Yapmalıyım? 

  • İlk işiniz imar Mevzuatı ile ilgili olacak. Türkiye’de türü ve üretimi ne olursa olsun fabrika kurmak için ilk başvurulacak nokta tam olarak İmar Mevzuatıdır. Bu mevzuatın sizden talep ettiği ve mutlak surette istediği belgeleri tamamlamak ilk işiniz olacak. Daha sonra belediyeden gerekli ruhsatları da temin etmelisiniz. Bu ruhsatın genel adı ”fabrika açma ruhsatı”dır.
  • Sadece fabrikada değil herhangi bir dükkan için de iş yeri açma ve işletme ruhsatı almanız gerekiyor. Bu işin şöyle bir güzelliği var ki kocaman bir fabrika açsanız bile, tıpkı küçücük bir dükkan açmak için almanız gereken ruhsatları almanız yeterli olacaktır. Bu noktada size yol gösterecek deneyimli bir fabrika sahibi ya da muhasebeci ile tanışmak işleri daha hızlandırıp daha da pratik hale getirecektir.
  • Böyle işlerde boy gösteren her girişimcinin bir kayıt sicili vardır. Bu kayıt sicili de tıpkı sabıka kaydı gibidir. Nasıl ki her bireyin Savcılık’ta bir temiz kağıdı vardır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığında da sanayi sicili olacaktır. Böylece açık bir şekilde denetlenecek ve devletin yetkili mercilerince göz önünde tutulacaksınız.
  • Son olarak ÇED raporu almanız elzemdir.

ink photo

ÇED Raporu Nedir? 

Bu ilk açacağınız fabrika ise mutlaka bilmelisiniz. Ülkenin herhangi bir yerinde kaçıncı fabrikanızı açıyor olursanız olun bu raporu almanız gerekir.

ÇED raporu çevre koşullarınıza ve çevreye vereceğiniz zararın en aza indirgenmesi adına alacağınız önemlerin tam bir paket halinde devlete sunulması anlamına gelmektedir. Yani siz ÇED raporu alarak şunları söylemektesiniz. Ben bir fabrika açıyorum ve çevreye zarar vermeyeceğim. Birincisi bu. Bunu temin ediyorum.

Bu raporu alarak söylediğiniz ikinci şey, çevreye vereceğim zararı en aza indirgemek için şunları şunları yapıyorum. Şu önlemleri alıp şunlardan feragat ediyorum.

Söylediğiniz üçüncü şey ise bu raporla birlikte, kurduğum ve işlettiğim fabrika ile çevreye ve eko sisteme verdiğim tüm zararları ben karşılayacağım teminatıdır. Fabrikaların çevreye irili ufaklı olarak zarar verdiği su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle ÇED raporu olmadan bir fabrika açmanız kanunen mümkün değildir. Bu raporun içeriği ve nasıl alınacağı konusunda tam donanımlı olmalısınız ve asla ihmal etmemeniz gereken bir aşama olarak kabul etmelisiniz.

Boya Fabrikası İçin Gereken Tahmini Sermaye ve Çalışan Sayısı 

  • Çalışan sayınızı fabrikanızın toplam kaç metre kare alanda olduğunuz belirleyecektir. İşletmenizin gücü ve bütçeniz de. Aynı şekilde aylık olarak aldığınız siparişler de çalışan sayısını belirleyen faktörlerin başında gelir. Biz yine de boya fabrikasının öyle küçük bir işletme olmaya pek müsait olmadığını söyleyebiliriz. Bir boya fabrikası orta ölçekli ve büyük ölçekli olarak ikiye ayrılır. Yola güvenlik, temizlik, üretici, servisi, personelleri derken en az 80 -120 aralığında bir çalışan sayısıyla çıkacağınız anlamına gelir bu.
  • Gereken tahmini sermaye milyon liralar ile ölçülebilir durumdadır. Zira boyanın imalatı da dağıtımı da satımı da son derece pahalı bir şeydir. Zira boya temelde kimyasal bir maddedir ve kimyasal olan her şey iş piyasasında da etkin bir şekilde zor bulunan, zor üretilen ve dolayısıyla pahalı olan sentetik ürünlerin toplamıdır.
  • Gereken tahmini sermayeye en azından birkaç milyon lira ile başlayacağınızı söyleyebiliriz. Bu iş olur da büyürse sermayeniz de giderleriniz de ve doğal olarak gelir kaynaklarınız da artacaktır. Bu büyük bir iştir. Her büyük iş gibi de büyük sermayelere gereksinim duyulmaktadır. Bunun için milyon liraları gözden çıkarmanız lazım gelir. Size önerimiz bu işe tek başınıza değil ortak ile girmeniz olacaktır. Güvenilir ortak ya da ortaklarla.
Şu İş İlgini Çekebilir:  İmalat Sektöründeki En Karlı ve Kolay Üretilebilir 3 Ürün

Günümüze boya fabrikaları tamamen teknolojik bir alt yapıdadır.

Boya Fabrikasında Üretileni Nasıl Satılabilirim? 

  • Bu soruya sağlıklı bir cevap verebilmek için önce boya fabrikalarında ne / neler üretildiğini bilmekte fayda var.
  • Boya fabrikalarında genel periyotta şunlar üretilir: Boya, reçine, vernik… İlk etapta bunlar üretilir boya fabrikalarında. Bu tür ürünlerin perakende olarak satışını yapan mağazalar ile anlaşılıp onlara toptan satıl gerçekleştirilebilir.
  • Tekstil ve kağıt yardımcı maddeler de boya fabrikalarının üretim alanındadır. Dolayısıyla satış gerçekleştireceğiniz başka alan da tekstil atölyeleri ya da doğrudan tekstil imalatı yapan büyük – küçük işletmeler olacaktır.
  • Tiner ve yapı malzemeleri de boya fabrikalarının içerisinde üretilen diğer ürünlerdir. Bilindiği üzere tinerden gündelik hayatta kullandığımız birçok ürün elde edilmektedir. Kırtasiyede satılan uhu ve çeşitli yapıştırıcılar bile dolaylı olarak boya fabrikalarının elinden çıkmadır.
  • Bir boya fabrikası olarak kendinizi tanıtan, tarihçenizi sunan ve üretim ağlarını ve biçimlerinizi görsellerle süsleyerek gösteren bir web -site açmanızı öneririz. Aynı zamanda bu web – sitesi aracılığıyla ürettiğiniz ürünleri satın almak isteyen kurumlarla da doğrudan bu kanaldan iletişime geçebilirsiniz.

Boya Fabrikalarının Kar Marjı Ne Kadardır? 

  • Kar marjı tam olarak şudur, şu kadardır desek şüphesiz yanlış yönlendirmiş oluruz. Parlak fikirler olarak diyebiliriz ki bir fabrikanın nerede kurulduğu, dağıtım ağının ne kadar işlerlikte olduğu ne kadar üretim yapıp ne kadar satış yaptığı kar marjını doğrudan belirleyen faktörlerdir.
  • Ancak diyebiliriz ki bir boya fabrikası açmak, yüksek kar marjına sahip olmak anlamına gelmektedir. Biraz önce yukarıda saydığımız üzere, boya fabrikalarının ürettiği ürünler çok yönlüdür ve pazarın birçok yerine dağılır. Bir boyanın nerelerde kullanıldığını burada saymakla bitiremeyiz. Bu nedenle gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki kar marjı yüksek bir üretim ağı sizi bekliyor.

İstanbul’da bir boya fabrikası

Boya Fabrikasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • İki büyük güvenlik önlemi gerekmektedir. Bunlardan ilki hayati önem taşımaktadır. Üretilen boya, tiner, vernik gibi malzemelerin ham maddesi kimyasaldır ve tamamen yanıcı, patlayıcı etkilere sahiptir. Bu nedenle fabrikanızın içinde tam bir güvenlik sağlamalısınız. İhmale gelmeyecek, şaka kaldırmayacak bir tehlike arz eder boya fabrikaları.
  • En ufak personelinizden birlikte çalıştığınız kimya mühendislerine kadar önlem formatında giyilen kıyafetler, ayakkabılar ve maskeler olacaktır. Bunların tam olarak giyildiğinden de takıldığından da emin olmalısınız.
  • Son olarak bu tür boya maddelerinin kötü ve yanlış kullanım amacında olan insanların ellerine geçmesine mani olmalısınız. Fabrikanın giriş ve çıkış noktalarında güvenliği sağlamak, bir fabrika sahibi olarak tamamen sizin elinizde.

Boya Fabrikası İşinin Geleceği Nasıl? 

Bugün evlerimizi bu fabrikalardan çıkan boyalarla badanalarla süslüyoruz. Yine arabalar için üretilen sentetik boyalar, bu fabrikaların ürünü. Kullandığımız birçok gereç ve süs eşyasının boyaları da bu fabrikalardan çıkıyor.

Boya fabrikalarının geleceği garantidedir ve işlerini iyi yapan fabrikalar giderek gelişen bir seviyede zuhur etmektedir. Bugün boya fabrikalarının geldiği nokta, teknolojik ve sanayi anlamda üst seviyelere çıktığı gerçeği, bu işin nasıl bir geleceğe sahip olacağına dair ciddi ipuçları veriyor.

Gündelik hayatta ve sanayi alanında kullanılan birçok ürünün bu fabrikalardan çıkışlı boya ve boya benzeri ürünlerle sağlanması, bu işin son derece garantili ve gelecek vaat eden bir yatırım olduğunu bize gösteriyor.

“Boya Fabrikası Nasıl Kurulur?” üzerine bir yorum

  1. Dear Mr/Mrs,
    We are one of the producer of caustic soda with the best quality and price in Iran.
    If you need this product, we are interested in working with you.
    Regards,
    Sales Manager
    Babaei

    Yanıtla

Yorum yapın