Eczacı Dükkanı Nasıl Açılır?

Eczane açmak için tahmin ettiğiniz üzere Eczacılık Fakultesinden 5 yıllık eğitimi başarıyla alarak mezun olmanız ve stajınızı bitirmeniz gerekmektedir. Zaten eczacılık dışardan bakıldığında her ne kadar sadece “ilaç satımını” ilgilendiriyor gibi gözüksede, esasında daha komplikedir. Eczacının görevleri arasında “hastalığı teşhis etmek ve tanı koymak” da vardır(açın bakın isterseniz Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12.04.2014 tarihinde yürürlülüğe girmesi üzere onaylanmış ve 28970 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

UYARI:Başlıkta “eczacı dükkanı” şeklinde ibare kullandığıma bakmayınız. Eczacılık, çok saygın ve önemli bir sağlık hizmeti olduğu için serbest piyasa koşullarında satış yapan sıradan bir dükkandan farklıdır. Çok sıkı kurallara ve kanunlara tabidir. Dolayısıyla eczaneleri sıradan bir dükkan ile karıştırmayınız.  

Bu tanı ve teşhis aşamasını yapabilmek de sıradan ve basit bir esnafın ya da tacirin yapabileceği bir iş asla olamaz bu nedenle LYS puanı gayet yüksek olan ve sayısal bölümlerden olan “Eczacılık Fakültesini bitirmiş olmak” şarttır.

drug photo

1)Eczacı dükkanı açmak için gereken ilk başvuru belgeleri

a)Tc kimlik numarası

b)Sağlık bakanlığınca ve il sağlık müdürlüğünce onaylanmış diplomanın sureti.

c)Sabıka kaydı

d)Yardımcı eczacılık yapmak zorunda olanların, SGK’dan almaları gereken “en az bir yıl yardımcı eczacılık yaptığını” kanıtlayan belge.

e)Hizmet puanlarını belirten SGK ve Türk Eczacıları Birliğinden alınmış belge.

f)Mesleğe engel sağlık kusuru olmadığını kanıtlayan sağlık raporu.

2)Eğer yerleştirme puanınız yeterliyse ilgili kurum tarafından “eczane açmaya hak kazanmıştır” yazısı alırsınız(internette açıklanıyor artık). Bu saatten sonra sizin eczane açmak için gerekli belgeleri derlemeniz gerekmekte.

a) Eczacılar odasına kayıt belgesi.

b) Bölge eczacı odasının ve il sağlık müdürlüğünün; mimar ve mühendisin hazırladığı krokiyi(eczane açacağınız binanın) onaylaması gerekmekte. Bu belgeyi muhakkak almalısınız.

c) Söz konusu binanın ruhsatı ve kullanım izninin onaylı sureti.

d) Daha sonradan muvazza değerlendirmesi yapılır ve buradaki prosedürlerde şimdilik konumuz değil.

3) Eczanenizi açmak için seçeğiniz bölgenin sosyoekonomik durumuna göre bir katsayısı bulunmaktadır. Bu katsayı ve çalıştığınız yıl çarpılır ve sizin “hizmet puanınız” ortaya çıkar. İşte bu hizmet puanınız ne kadar yüksekse o kadar kaliteli semtlere eczane açabilirsiniz. Eczane açmak için en iyi semler kalabalık olanlardan ziyade eğitimli ve bilinçli semtlerdir. Buralarda insanlar kendilerine çok daha iyi baktıkları için sağlığa çok daha fazla para harcamaktadır. Dolayısıyla sizin para kazanma olasılığınız katlanarak artacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  KAHVE DÜKKANI AÇMAK(KAFE AÇMAK)-Karlı marjı ve maliyeti nasıl?

4) Eczane açmak için önceden bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Dükkan kirası, vergiler, dükkandaki ilaçlar, mobilyalar derken size en azından 10 tane dana fiyatına patlayacaktır(2015 yılının 50 bin TL’sinden fazlaya mal olur yani). Enflasyondan dolayı bu şekil yazıyorum ki daha sonradan yıllar sonra bu yazıyı okuyup da “Admin Hocam sen çok eskide kalmışsın bu parayla şimdilerde telefon bile alamazsın” yazmayın diye.

5) Eczanenizi başkasına devredip gitmeniz için devredeceğiniz kişinin de eğitimli olması gerekmektedir. Ayrıca kanunlara göre eğer böyle bir kişi ortada yoksa ve sadece siz bu eczanede kayıtlıysanız o dükkanda “nöbetçilik” günlerinde muhakkak durmalısınız. Eczacıların belirli sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır. Sıradan bir esnaf gibi ben kapatıyorum diyip de çıkamaz yani.

6) Eczacıların; ilaçların iyi muhafaza edilmesi, tarihine dikkat edilmesi ve de hastaya doğru miktarda gerekirse reçeteli satması gibi dikkat etmesi gereken ödevleri vardır.

7) Eczanenizde sadece ilaç değil, çeşitli bitkisel besin takviyeleri, gıdalar da satabilirsiniz. Bunların sağlıklı olmasına da dikkat ederseniz hem siz para kazanırsınız hem de insanlar müteşekkür olur.

Sizlere para kazandıran iş fikirleri sunmaya devam edeceğiz, ilginizi çekebilecek eczacılık haricindeki diğer fikirlere bakabilirsiniz.

Kaynakça:
1)
Türk eczacılar birliği sitesi

2) Sağlık bakanlığı ve il sağlık müdürlüğünün yayınladığı direktifler.

Not: Eczane açabilmek için diploma kiralama gibi yasadışı yollara başvurmak ağır hapis ve para cezaları ile karşı karşıya olmanıza vesile olacaktır. Aman dikkat, hukuku gözetmeden iş kurmak, meslek faaliyeti yürütmek ve bu yolla kalıcı olmak imkansız.

“Eczacı Dükkanı Nasıl Açılır?” üzerine 10 yorum

  1. hocam paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim, diploma sahibi olmayanlar bir eczacı ile anlaşıp bu iş yerini açabilriler mi onun prosedürü nasıl?
    şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. eczacı dükkanı değil.eczane.eczane sağlık hizmeti sunulan bir yerdir.nasıl ki sağlık ocağı dükkanı deyimi yanlış olacaksa buda yanlıştır.

    Yanıtla
  3. Her il ve ilceye belirli sayida eczane olabilirmiş ornek veriyorum bir ilce ye maksimum 20 tane eczane olabilir boyle bir konu var mı ?

    Yanıtla
    • üniversitelerin eczacılık fakültelerine 2013 ve daha sonraki yıllarda kayır yaptıran kişilere her 3500 kişiye 1 eczane düşmek kaydıyla kısıtlama var zaten türkiyede de adam akıllı açacak yer kalmadı doğu hariç.

      2012 öncesi öğrenime devam eden kişiler için bu konu onları kapsamıyor 1 devir 1 açma ve 1 nakil hakları devam eder yani istediği yere açabilir.

      Yanıtla
  4. eczacı dükkanı başlığını değiştir admin eczacı bir sağlık danışmanıdır.
    hatta hastalara doktorlardan daha yakındır ve ücretsiz bir şekilde sağlık danışmanlık hizmeti vermektedir.
    bu başlık hiç yakışmamış!!!

    Yanıtla
    • Sevgili okuyucum; başlığı değiştirmem SEO açısından olumsuz etki edeceğinden değişiklik yapmam mümkün değil.

      Lakin; ilk paragrafa bu konuda bir uyarı ekleyebilirim ki bu sayede insanlar kavramlara değil de kavramların içindeki sahici anlama itibar edebilirler.

      Yanıtla

Yorum yapın