EMLAKÇI DÜKKANI AÇMAK İSTİYORUM DİYENLERE

Dilimize pelesenk olmuş ”küreselleşme” – ”globalleşme” sözcüklerinin iş dünyasına yansımaları çok çeşitlidir. Sektörün kimyasına, yapısına göre değişmekte olan birçok iletişim şekli var. Önceden mailleşmek diye bir olgu yoktu örneğin lügatımızda. Ya da Whatsapp iletişim numarası. Artık telefonda görüşülebilecek şeyler için yüz yüze görüşülmüyor. Zaman kaybından korunmak için. Bununla birlikte meseleleri yazışarak halletmek varken kimse kimseyi aramıyor da.

Şuray da muhakkak göz atın:Emlakçılık Yapmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Şey!

real estate agent photo

Emlakçılık da belli başlı geleneklerden arındırılıp yeni bir çehre kazandı son yıllarda. Bu sektöre sinmiş olan ”mahallilik” yerini kurumsallığa bırakıyor yavaş yavaş. Tabi ilçe ve kasabalarda durum aynı. Abicilik, adamcılık, aman efendimcilik küçük yerlerde tüm hızıyla devam ediyor. Ancak kapanan sadece küçük dükkanlar değil. Küçük esnaf algısı da tamamen dağılıyor.

Örneğin, geniş açılı fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğrafları internet ortamına aktaran emlakçılar, müşterilerini daireye değil, daireyi müşterilerin ayağına götürüyor. Üç boyutlu fotoğraflar sayesinde her iki taraf da zamandan kazanmış oluyor. Tabi teknolojinin kötüye kullanımı da söz konusu. (Hem her sektörde, hem insanın nefes alıp verdiği her yerde.) Örneğin geniş açılı fotoğraf makinelerinin diğer adı mercekli kamera… Bu mercekli kameralar ile küçücük bir dükkanı ya da evi, geniş göstermek mümkün. Bir harabe havadar bir köşk gibi gösterilebiliyor bu kameraların merceğinde. Tabi bu hileli yöntemler de küreselleşmenin bir sonucu. Eski usul yöntemlerin değişmesi ile  eski usul hileler de yenilenmiş oluyor böylece.

Eski tip emlakçılık artık tamamen boşa kürek çekmek anlamına geliyor. Eğer aklınızda eski usul yöntemlerle bu sektörde yükselmek gibi bir fikir varsa, derhal unutun. Şimdilerin inovatif olarak tanımladığı yenilikçilik, üsluptan misafirleri karşılamaya kadar iş kolunun tüm alanlarına yayılmış durumda.

Günümüzde her işsizin en az bir kerede olsa aklına gelmiş olan “Emlakçı dükkanı açma” fikri uzman bir şekilde yapıldığında çok kazançlı olabilmektedir. Ancak para kazanayım diye açılan her emlak ofisinin bu amacını gerçekleştiremediği aşikar. Zira hiçbir tahsil veya eğitim şartı gerektirmeyen bu işi(zanaati) her önüne gelenin yapamayacağı aşikar. Sizlere emlakçı dükkanı açmak için gerekenleri sıralayım.

real estate agent photo

1) Bulunduğunuz ilçe belediyesinden emlakçı dükkanı açmak istediğiniz daire için “iş yeri açma ve çalıştırma(işletme) ruhsatı” almanız gerekmekte. Bu işe belediyeler baktığı için her birinin yöreye has farklı şartları gerekebilmektedir. En iyisi bunun için bir belediyenin yolunu tutun.

2) Yapacağınız her bir alım satım için sözleşme düzenleyip bunun üzerinden kazancınızın belli bir oranını vergi olarak vermeniz gerekeceğinden; maliyeye gidip vergi kaydınızı yaptırmanız gerekli.

3) Emlakçılar odasına kaydınızı yapmanız gerekmete. Meslek odalarına kaydolmak yukarıdaki ruhsatları alabilmek adına gerekmektedir. Onun için ilk işinizden birisi bu olmalı.

4) İş yapacağınız bölgeye yakın olan bir yerde dükkanınızı satın almalı ya da kiralamalısınız. Bu nokta müşterilerinizin size kolayca ulaşması ve geçerken uğrayabilmesi adına çok önemli. Gidip tenha bir ara sokağa emlakçı dükkanı açarsanız müşteri çevreniz daha evvelden sağlam değilse yüksek ihtimal patlarsınız.

5) Emlakçı dükkanınızda bilgisayarınız, telefonunuz, yazıcınız, kırtasiye malzemeleriniz her daim hazır olmalı. Gelen müşterilerinize rezil olmamak ve profesyonel gözükmek için bu şart. Zaten sözleşme düzenlemek olsun, lokasyon göstermek olsun, araştırma yapmak olsun birçok konuda sizin için ofis ekipmanları olmazsa olmaz konumdadır.

6) Civardaki diğer emlakçılarla irtibat halinde olmalısınız. Onlarla anlaşmalı hatta bilgi alışverişi yapmalısınız. Ne de olsa emlak işinde bilgi=paradır.

7) Gayrimenkul fiyatları hakkında güncel ve anlık bilgi sahibi olmasınız. Civardaki emlak fiyatlarının ne yönde seyredeceğini kestirmek için araştırmalarınızı eksik etmeden sürdürmelisiniz. Mesela devlet ya da özel sektörün yatırımlarının nerelerde olduğunu ne miktarda olacağını öğrenmelisiniz. Ekonomiyi takip etmeli, fazi oranlarını, kredi imkanlarını araştırmalısınız.

Emlakçı dükkanı açmak için gerekenleri sıraladıktan sonra bahsetmek istediğimiz bir husus var ki bunlar işin püf noktalarıdır.

1) Dev emlak yatırımcılarıyla aranızı iyi tutmalısınız. Sonuçta para sahibi kimselerin büyük çoğunluğu ülkemizde sermayelerini buraya akıtmaktadır. Sizinde pastadan pay almanız adına biraz yalakalık yapmanız şart!

2) Gayrimenküllerin sahipleriyle ilişki kurmaya çalışın ki; adamlar yarın öbğr gün evini, işyerini satmaya yeltendiğinde ilk iş sizin dükkana gelsinler. Zaten illaki belirli süre içinde alan satan olur. Yeter ki sabretmeyi bilin.

3) Sizin işiniz bir nevi aracılık olacağından; göreviniz gereği dilinizi iyi kullanmayı bilmelisiniz. Tatlı dil yılanı deliğindeb çıkarır prensibini asla unutmayın ve sıkı bir pazarlamacı olun. İnsanlar bu alım satımlarda size komisyon veriyorsa bir iş yaptığınızı görmeli. Aksi takdirde sizi atlatmak adına sözleşmeden kaçınıp sizi devredışı bırakırlar. Üstüne de hiçbir şey yapamazsınız.

4) İnterneti iyi kullanmalı ve ilanları takip etmelisiniz. Çağa ayak uydurup işinizi profesyonelleştirmiş olursunuz bu sayede. Zaten eski kafayla bir yere kadar gidersiniz artık, illaki internetin nimetlerinden faydalanmalısınız.

5) İşin size gelmesini beklemektense, sizin işi yakalamanız için koşturmanız şart. Bu işte sanılanın aksine bedava ekmek yok. İt gibi bölgenizi öbek öbek gezmelisiniz. Her bir sokaktan haberiniz olmalı. Avucunuzun içi gibi hafızanıza yerleştirmelisiniz mülkleri.

Emlakçı dükkanı açmak ile ilgili diyeceklerimiz ve önerilerimiz bu kadar. Sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıdan iletebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak adına iş fikirlerinden yardırmaya devam edeceğiz.

Fakat bir de işin emlakçı dükkanı açtıktan sonraki kısmı vardır; ki bu da en az emlakçı dükkanı açmak için gerekenler ve işin püf noktaları kadar önemlidir.

Bilindiği üzere hem ülkemizde hem de dünya genelinde emlakçılık yükselen bir değer olarak göz dolduruyor. Örneğin Çorlu gibi kısmen küçük bir ilçeye gittiğinizde bile ilçenin genelinde yüzü aşkın emlakçı ve gayrımenkul hizmeti veren firma olduğunu görüyorsunuz. Öyle caddeler ve sokaklar var ki adım başı emlakçı. Peki hepsi de iş yapıyor mu? Yoksa yapmaya mı çalışıyor desek daha doğru olur? Zira emlak sektöründe çok ciddi bir rekabet ve kızışma var. Öyle ki bir cadde üzerinde yeri gelince onlarca birden görülebilen bu emlak dükkanları, aynı zamanda sonuç olarak sınırlı sayıdaki evleri kendileri satışa çıkarmak istiyor. Ekonominin kale küçük ayı büyük kuralıdır bu. Pasta ne kadar büyük olsa da, hatta herkese yetecek kadar büyük olsa da, biri bir dilim değil üç dilim, beş dilim almaya yelteniyor ve nitekim alıyor da. Biri 5 dilim alınca, otomatik olarak diğer 4 dilimin asıl sahipleri sahadan çekiliyor.

Bugün gördüğümüz çoğu emlak dükkanı birkaç hafta, birkaç ay ya da birkaç yıl sonra baktığımızda yerlerinde olmayacak. Çünkü rekabetin en acımasız şekilde tezahür ettiği sektörlerin başında geliyor emlak sektörü. Bu nedenle sizin de uymanız gereken ekstra kurallar ve almanız gereken çok ince önlemler var. Şimdi bunları sıralayalım.

Emlak Dükkanında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

  • Öncelikli olarak satış sitelerine üye olmak ve eldeki portföyü olabildiğince sosyal medyada halka arz etmek.
  • Talebe uygun portföy toplamak. Talep edilen fiyatlarda, ölçülerde portföy toplamak.
  • Her ne kadar günümüzde eski kafalılık olarak algılansa da emlak vitrinleri oluşturmak. Böylece dışarıdan gelip geçenler bile, akıllarında ev satmak kiralamak olanlar bile bu ilanları gördüğünde serbest çağrışımla dükkanınıza küçük misafirlikler düzenleyebilir.
  • Bir emlakçının yazılı hukukta olmasa bile sözel anlayışta geliştirdiği yeni bir taktik vardır. O da civardan tıpkı kendisi gibi emlakçılık yapan bir tanıdıkla dost olmak ve iş alanında birlikte yürümek. Emlakçılar buna kendi aralarında ”paslaşmak” derler. Onların kayıtlı müşterilerinde istedikleri gibi ev bulunmayınca direkt o paslaştığı emlakçıya yönlendirebilir. Onlarca, yüzlerce var olan emlakçılar piyasasında böyle yönlendirmeler bulunmak, karşılıklı gidiş gelişlerde hem kısa hem uzun vadede kazandırıcı olmaktadır. Tek yapmanız gereken muhabbetinizin olduğu ve sıkı bir şekilde haberleşme olanaklarını paylaşabileceğiniz bir emlak dükkanı bulmak ve onunla seri halde haberleşmektir. Böylece onun ikna edemediği müşteriyi bir de siz ikna etmeye çalışırsınız. Böyle paslaşmalarda elde edilen gelirler de çoğunlukla yarı yarıya paylaşır. Ancak emlak dükkanlarında bir seferde çok para kazanma ihtimali vardır. Bu nedenle yarı yarıya kazandığınız paralarda bile en azından derin bir nefes alacak ve tekrar sahalarda çalışmak adına motivasyon kazanmış olacaksınız. Hem sektör ne olursa olsun yarı yarıya kazanmak, hiç kazanmamaktan daha evladır.
  • Son olarak belli başlı küçük detaylara dikkat etmeniz de önemlidir. Örneğin günlük olarak emlak dükkanınızı temizlemeli, havalandırmalı ve güzel kokular eşliğinde ”fresh” tutmalısınız. Oraya gelen müşterilerle yeri gelince saatlerce konuşup pazarlık yapacağınız, ince eleyip sık dokuyacağınız zamanlar olacaktır. Bu nedenle o müşteriler dükkanınızdan adımını atar atmaz kendilerini evinde gibi hissetmeliler. Böylece dükkanda daha fazla kalırlar, daha fazla vakit geçirirler ve el sıkışmaya daha açık olurlar. Onlara ikram edeceğiniz çay, kahve ve soğuk meşrubat gibi detayları da atlamayın. Ev almak isteyenin kendini evinde hissetmesi, ev odaklı bir işte olmazsa olmaz bir kuraldır.

“EMLAKÇI DÜKKANI AÇMAK İSTİYORUM DİYENLERE” üzerine 4 yorum

  1. Makaleniz çok akıcı olmuş elinize sağlık ama 300 000 emlakçının olduğu sektörde bu işi layıkıyla yapabilmenin imkansız hale geldiğini belirtmek isterim.

    Yanıtla
  2. Hali hazırda unlu mamüller dükkanını emlak dükkanına cevirmek istiyoruz işler bozuk olduğundan satışlar çok düştü. Dükkanının hemen yanında balkon boşluğu var oraya masa sandalyem var oraya ekmek ve poaca dolabını koyup oradan satış yapıp var olan yeride emlak satış yeri yapmak istiyorum ki aylık dükkan kirasını çıksrsın size soracağım emlak yanında bu işi yapabilirmiyim mali acıdan bir sıkıntı varmı

    Yanıtla
    • Artık taşınmaz ticareti yetki belgesi sahibi olmanız gerek. Bunun için de yetkili kurumlardan “mesleki yeterlilik sertifikası” almanız şart. Yan işler biraz zorlaştı maalesef Turan Bey

      Yanıtla

Yorum yapın