Facebook Sayfaları Alıp Geliştirdikten Sonra Satmak

Herkese merhaba. Bugün gün içinde sıklıkla vakit geçirdiğimiz bir sosyal medya servisinin size kısa bir tanıtımını yaptıktan sonra orasının nasıl bir ticaret sahasına dönüştürüleceğini konuşacağız.

GÜNCEL BİLGİ: Arkadaşlar her ne kadar Facebook ölüyor dense de oradaki kitlenin en az bir 15 sene daha varlığını sürüdüreceği aşikar. Çünkü 1930-40 doğumlu kuşak yani Baby Boomer’ların babaları ve hatta kendileri gelenekseldir. Bu sebeple halihazırda var olan alışkanlıklarını değiştirmeleri öyle sandığınız kadar kolay değil. O sebeple Facebook sayfa alım satımında hala ümit ve gelecek var diyebiliriz.

facebook photo

Facebook!Bugün ülkemizde 40 milyon kişinin Facebook kullandığı biliniyor. Bu da takribi bir nüfus hesaplamasıyla her 2 kişiden 1’nin bir Facebook hesabının olduğunu ve hesabını aktif şekilde kullandığını gösteriyor. 2016’nın bitmesine 4 ay kalmışken, dünya genelinde ise bu siteyi kullananların 1 milyar gibi büyük bir rakam ulaştıkları teyit edildi.

Bu demektir, artık dünya üzerindeki insanlar sadece gerçek ortamlarda değil, Facebook gibi sosyal medya ortamlarında da vakit geçirmeyi seviyor. Böyle aktif bir ortamın ise ticari anlamda da atılım yapması kuşkusuzdu. Artık insanlar Facebook’tan beğenilerine ve meraklarına göre sayfalar kurup onları tıpkı bir şirket gibi geliştirip satabiliyorlar. Bu yazımızda size önce Facebook ile ilgili bilmeniz gereken temel bilgileri sunacağız. Akabinde bir Facebook sayfası kurup geliştirmenin püf noktalarını anlatacağız. Akabinde satmak ve almak işlemlerinde dikkat etmeniz gereken noktaları belirteceğiz. Öyleyse lafı daha fazla uzatmayalım ve başlayalım.

Facebook: 

4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. Dikkatli okurlarımız bunu zaten bilmekteler. Zira bizzat Facebook’un içinde eğlence gülme amaçlı Mark Zuckerberg capsleri paylaşılmaktadır. Facebook’un sitesinin birincil amacı, insanların interaktif bir ortamda paylaşım yapmalarını sağlamaktır. Bu nedenle literatürde sosyal medya sitesi olarak geçer. Bugün günümüzde birçok ülkede ve dünyanın genelinde en çok ziyaret edilen site olma özelliği taşımaktır.

 

2006 yılında, yani bundan 10 sene önce Facebook’un haftalık gelirinin 1.5 milyon dolar olduğu tespit edilmiştir. Günümüzde ise ortalama vurursak bu rakam en az 10 milyon dolar civarındadır. Bu yazımızın yazılma amacı da tam olarak bu noktadan başlar. Böylesi milyon dolarlık dilimlerden oluşmuş bir pastadan, bir dilim olsun kazanmak isteyenler, Facebook’u çok geçmeden hem bir iletişim aracı hem de bir para kazanma yeri olarak görmeye başlamışlardır. Nitekim sonuç başarıyla ulaşmıştır. Bugün günümüzde binlerce Facebook sayfası aktif olarak paylaşımlarda bulunmakta, beğeni (like) sayıları toplayıp popülerleşerek kazanç kapısı olarak kullanmaya başlamıştır.

Düşünün ki bir mağaza açıyorsunuz ve o mağaza günde 50 milyon insan girip çıkıyor. Bu mümkün değildir? Zira eşyanın tabiatına aykırıdır. Hacimsel gerçeklikte hiçbir mağazaya 50 milyon insan girip çıkamaz. Ancak söz konusu sosyal medya siteleri olunca, her şey bir tık kadar yakın ve mümkündür. Bu nedenle insanlar kazanç kapısı olarak Facebook sayfalar açıp o sayfaları geliştirerek başkalarına satma yoluna girmiştir. Bugün ülkemizde de yüzlerce insan bu yoldan para kazanmaya başlamıştır. Siz de bu yolla para kazanmak istiyorsanız yazımızın bundan sonraki kısmını dikkatle okuyun ve arkanıza yaslanıp yeni iş kurma planlarınızı özenle düşünmeye başlayın.

Facebook’ta Açtığım Sayfaları Nasıl Geliştirebilirim? 

  • Öncelikli olarak sayfa geliştirmekten kasıt birincil olarak daha fazla takipçi ve beğeni sayısına ulaşmak demektir. Bugün gelişmiş bir sayfa demek, her paylaştığına birçok beğeni ve yorum alan sayfa demektir. Bu nedenle sayfa geliştirmek kastettiğimiz şey, mümkün mertebe takipçi sayısını arttırmak anlamına gelecektir.

 

  • Evvel sayfanızın ne olacağına, neye dair paylaşımlar yapacağına karar vermelisiniz. Bugün kısa bir araştırma ve incelemeyle hangi sayfaların daha çok revaçta olduğuna bakabilirsiniz. Ya da bakmayın. Zira biz sizin için baktık. 2016 yılı itibariyle Facebook’ta en fazla takipçileri olan sayfalar genel olarak şöyle sıralanabilir:

-Müzik sayfaları / Kadın sayfaları / Kitap – Dergi Sayfaları / Kedi Köpek ve Hayvanlar Alemi Sayfaları / Kadın Odaklı Sayfalar / Cinsellik Sayfaları / Alışveriş Sayfaları / Genel Kültür Sayfaları / Mizah sayfaları

Daha yazılabilecek onlarca çeşit sayfa var elbet. Ama sayfanın genel olarak paylaşacağı şeyleri seçerken genel beğeni düzeyini yakalamaya ve tutturmaya çalışın. Örneğin salt örümceklerle ilgili bir sayfa paylaşmak yerine; hayvanlar alemi başlığında örümceklerin de yer alacağı bir paylaşım sitesi açın. Konunuz ve karakterleriniz hiçbir zaman dar konseptlerde kalmamalıdır. Tek bir dizinin sayfasını açacağınıza bütün dizileri kapsayan genel bir dizi sayfası açın örneğin. Toplumsal olanın popülarite oranını yakalamak istiyorsanız, çoğunluğa hitap etmek zorundasınız. Aksi takdirde takipçileriniz bin – iki bin gibi sınırlı sayılarda kalır. Bunu da sayfayı bırakın satmayı bedava bile veremeyeceğiniz anlamına gelir.

  • Ne olursa olsun mizahtan beslenin ve mizahi paylaşımlar yapın. Mizah, bu ülkede her zaman çok satmıştır. Çünkü gergin bir ülkede genel olarak gergin ve burnundan soluyan bir milletiz. Bu nedenle insanlar rahatlamak için Facebook’a ve sayfalarına girmek ve oralarda vakit geçirmektedirler. Çatık kaşlılıktan uzak durun. Gülmeceli bol paylaşımlar yapın. Mizah, her kapıyı açar. Facebook’ta ise açtığı kapıyı bir de satma başarını yakalar.
Şu İş İlgini Çekebilir:  İnternet Girişimi Kurmak Neden Geleceğe En İyi Yatırım?

 

  • Saatlere uygun paylaşımlar. Her zaman bir günaydın ve iyi geceler paylaşımınız olsun. Bu süreklilik demektir. İnsanlar sizin sayfanızda bol gülücüklü bir günaydın ve iyi geceler paylaşımı aldığında doğrudan sizden iyi niyetli mesajlar almış gibi hissederler. Aynı zamanda saat demişken, sürekli olarak paylaşım yapmaktan kaçının. Bu takipçilerinizi belli bir noktadan sonra sıkacaktır. Paylaşımlarınızı kendinizin belirlediği takvim ölçeklerinde yapın. Mesela saat başı bir paylaşım, ideal olabilir. Ya da bir araştırmaya göre Facebook’ta öğleden sonra 16.00’dan sonra yapılan paylaşımlar daha çok görülmekte ve beğeni almaktadır. Bu bilgi ışığında da hareket edebilirsiniz.

 

  • Her zaman güncel olun. Gündemi takip edin ve gündeme dair paylaşımlar yapmaya özen gösterin. İster bir mizah, ister bir alışveriş, ister bir spor sayfası olun her daim güncelin izinden gidin. Geçen haftanın ya da ayın bir paylaşımını yapmak size hiçbir şey katmayacağı gibi geri de götürecektir.

 

  • Bir diğer seçenek ise sayfalarınıza reklam almak olacaktır. Bu sayfanın gidişatına göre paralı ya da parasız olabilir. Hızlı bir yükseliş grafiği gösteren sayfalar, bazı şirketler kendileri teklif götürüp reklam vermektedir. Bu da hem ekstra para kazanabileceğiniz hem de bolca takipçiniz olacağı anlamına gelmektedir. Gelen reklam tekliflerini değerlendirin ve iki rakip firmayı aynı anda reklam olarak sayfanızda bulundurmamaya dikkat edin.

 

Peki istenilen beğeni sayısına ulaştınız. Sayfanızı nereden satışa çıkarabilirsiniz ve satarken neleri dikkate almalısınız?

  • Satışa çıkarmak istediğiniz sayfalarınız için önünüzde iki seçenek olacaktır. Birinci başka bir Facebook sayfasından, örneğin kendi hesabınızdan ya da arkadaş sayısı – takipçi sayısı olan bir tanıdık profil hesabından sayfanın linkini atarak satışa çıkarmak. Bu satma seçeneğinin bir avantajlı bir de dezavantajlı yönü vardır. Avantajlı yönü, söz konusu fiyat konusunda esnek davranabilirsiniz. Karşı tarafın vereceği fiyat, sizin aklınızdan geçenden fazla olabilir. Bu da elbette ki işinize gelecektir. Dezavantajlı yönü ise az kişinin diğer satış seçeneğine göre daha az sayıdaki insanın göreceğidir. Ancak, bir başka alternatif olarak sayfanızı, bizzat sayfanın içinden de satışa çıkarabilirsini
  • İkinci seçenek ise doğrudan internet sitelerine ilan vermektir. Bugün özel olarak Facebook sayfalarının satışa sunulduğu siteler vardır. Fiyatını belirleyip kaç takipçiniz olduğunu da ekleyerek sayfanızı özgürce satışa çıkarabilirsiniz.

Facebook sayfanızı satarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta: 

  • Öncelikli olarak satın alma talebinde olan insanlarla yine internet ortamında tanışacak ve pazarlık olacaksa yine aynı sosyal medya ortamında olacaktır. Bu nedenle aranızda geçen tüm konuşmaların görsellerini alıp kayıtlı tutmaya özen gösterin. Sayfayı şifresiyle beraber teslim ettikten sonra, karşı tarafın olası sahtekarlıklarına maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle kendinizi ve sayfanızı sağlama almalısınız. Ülkemizde sosyal medya hırsızlıklarına karşı önlemin son derece yetersiz olduğunu bir an için aklınızdan çıkarmayın. Gerekirse ücretin yarısını (kaparo olarak) önceden almaya özen gösterin.
  • Günümüzde sayfaların fiyatını belirleyen popülaritesidir. Kaç bin takipçiniz varsa o kadar para kazanma şansınız var demektir. Ortalama bir sayfanın fiyatı 500 liradan başlayıp 3.000 – 4.000 lira gibi fiyatlara kadar gitmektedir. Bu işi benimserseniz birçok Facebook sayfası kurup geliştirerek satma yoluna gidebilirsiniz.

 

 

Yorum yapın