İnternet Girişimi Kurmak Neden Geleceğe En İyi Yatırım?

Tüm okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda yükselen bir trend olan internet girişimciliğinin neden geleceğe en iyi yatırım olduğunu yazacağız.

İnternet, ‘80’li yılların ortalarında’ Amerika ve orta Avrupa merkezinde yaygınlık kazanarak kullanılan bir veri tabanına sahipti. Önce devletin ve büyük özel şirketlerin haberleşme, plan ve program tutma ve listeleme gibi işlerini hızlandırmak ve pratik hale getirmek için kısa vadelerde ve küçük seçeneklerle kullanılmaktaydı. Akabinde 90’ların başında Hollywood filmlerinde de gördüğümüz üzere, internet yavaş yavaş ev ve yaşam merkezlerine girmeye başladı. 2000’li yıllarında başında da ülkemizde de internet kullanımı yıldan yıla artarak günümüzdeki seviyeye hızlıca ulaşmış oldu.

internet photo

İnternet, öncesinde had safhada bir lüks tüketim ürünü olarak görünürken şimdi artık her evin, her bireyin ve her şirket yapılanmasının olmazsa olmaz, biricik değeridir. İnternet, gücünü coğrafya tanımazlığından anlamaktadır. Şirketlerin en büyük ideali küreselleşmek olduğu için, onların internet girişimciliğine yönelmesi kaçınılmaz olmuştur. Dağların ötesini arşınlayan, sınırları tek bir iletişim ağıyla yok eden internet sistemi, çok geçmeden şirketlerin hem iletişim alanı hem de biricik amacı olmuştur. Artık şirketler için iktisadi gelişme, ancak internet gibi sanal gerçeklik barındıran, zaman – mekan dengesinde tamamen avantaj ve hız geliştiren bir iş sahasına ihtiyaç duymaktadır. İletişim gelişim aşamasında telgraftan internete giden yolda, önemli olarak gözetilen yegane iki güç gözümüze çarpıyor. 1- Hız 2- Mekan derinliği. Önceden eşekler üzerinden günlere yayılan iletişim ağına sahip olan imparatorluk, günümüzde yerini saniyesinde kıtalar aşan dev şirketlere ve uluslarası holdinglere bırakmıştır.

Öyleyse konumuzun ana merkezine geçelim.

internet photo

İnternet girişimi kurmak neden geleceğe en iyi yatırımdır?

  • En çok yükselmekte olan şirketlerin çoğu internet şirketidir. Diğer iş fikirleri doygunluğa erişmiş durumdadır. Gün geçmiyor ki yeni bir sosyal ağ girişimi gündeme gelmesin, açılışını yapmış olmasın. Konunun soyut noktalara kaymaması için örneklerle ilerleyeceğiz. Örneğin Google şirketi 2006 yılında Youtube şirketini satın almıştı. Çok yakında ise Google, Londra’da ilk fiziksel şirketini kuracağını açıkladı. İnternet gibi sanal addedilen bir iletişim ağının tamamen fiziksel alana müdahalesi başlamıştır. Creator Store adını verdikleri mağazada Youtube’a dair ürünlerin satışı gerçekleşecek. Daha önce de Youtube Space adı verilen başka bir yapı insanların hizmetine sunulmuştu. Bu mekanlar tamamen stüdyolardan oluşmakta ve Youtube’a yüklenecek videoların kayıtları tam olarak burada gerçekleşmektedir. Görüldüğü üzere internet girişimleri internette başlayıp gerçek hayatta sonsuz yaratım alanlarında yaratıcılıklarını ve girişim noktalarını özgürce konuşturmaktadır. Bir başka örnek ise Uber adlı şirketin, insansız kamyon projesidir. Bu proje için 680 milyon dolar ayıran Uber şirketi, 50 yıl içerisinde insansız kamyonların taşımacılıkta kullanılacağını duyurdu. Hal böyle olunca, internet girişimlerinin neden geleceğin en iyi yatırımları arasında olduğunu görmek, sisler arasından net bir alana taşınmaktadır. Basit bir kamyon şirketi, günümüz şartları içinde ne kadar iş fikri üretebilir? Ne kadar yenilikçi ve orijinal olursa olsun, kazanç kapılarını ne kadar aralayıp hizmet imkanlarını ne kadar genişletebilir? Bir yanda ise insansız kamyon üretmekten ve bunu internet üzerinden sağlayacağını iddia eden ultra – çılgın – süper mega internet girişimlerinde bulunan internet firmaları bulunmakta. Şüphesiz ki ortada rekabetin esamesini bile okutmayacak bir güç dengesizliği oluşmaya başlamıştır. Matrix filminde bize ufak ufak bahsedilen her şeyin gerçekleştiğini çıplak gözle görmeye başladık. Gerçekliğin internet ortamına kattıklarından sonra; internet firmalarının tamamen sanal etkenlerle gerçekliği yeniden stilize edip yarattığını çok net görebilmekteyiz. Bu nedenle günümüzdeki internet girişimleri, geleceğin en güvenli ve en karlı yatırım alanları olarak şimdiden günümüz iş dünyasına göz çırpıyor.
  • Rekabet azlığı: Az önce yazımızda da belirttiğimiz üzere mega güçlerden bahsediyoruz. İnternet girişimciliğini üstlenen firmalar, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıdadır. Tekelin üst zirvesini yaşamaktadırlar. Zira internet, çok yeni bir alandır ve işin başında olaya vakıf olup erken davrananlar, şimdinin süper güçleri olmak üzeredir. Örneğin bugün hangi bütçeyle hangi girişim yetenekleriyle hangi şirketi kurarsanız kurun, hiçbir şekilde Google ile yarışmanız mümkün değildir. Yeri gelmişken yazımızın bu noktasında chatbot sistemlerinden de bahsetmeliyiz. Chatbot, insan gibi konuşan yapay zekalar ile donatılmış makinelerin genel adıdır. Chatbot işletim sistemlerine sahip olan birkaç şirket, rekabet kabul etmez derecede büyümüş ve zirveye yerleşmişlerdir. Yapay zeka gibi tamamen komplike ve yıllarca geliştirilen çalışmalara bağlı olarak ortaya konan süper güçler, teknolojik gücü elinde bulunduran birkaç şirketin tekelindedir. Bu nedenle irili ufaklı tüm şirketler, rekabet ortamına girmekten kaçınsalar da internet girişimciliğine soyunmaya karar vermiş ve ilk adımlarını atmaya başlamışlardır. Zira görünen köy kılavuz istemez. Günümüzün internetten uzak tüm şirketleri, ileride hayatta kalmak ve kar oranlarını arttırmak adına şimdiden gerekli girişimleri yapmaya başlamıştır. Ütopya ve distopyalarda sıklıkla altı çizilen tekelleşmeler, artık gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. İlerideki yüzyıllarda çağa hükmedecek olan şirketlerin, sadece 3 -4 adet olacaktır. Zira, internet coğrafya tanımadığı gibi, rekabet gibi kırılgan çekişmelerle uğraşmayacak kadar güçlü bir platforma taşınmıştır.
  • İnternetin bilinen kuralları değiştiren bir güce sahip olması: Örneğin drone’ları ele alalım. Drone, insansız hava uçağı demektir. İstatistiklere ve projelere dayanarak öngörülen bir gerçeklik ise şudur: Gelecekte en az 12 milyar dolarlık insansız hava uçağı satışı yapılacak! Günümüzde insansız hava uçakları sadece askeri alanda, askeri keşifler için kullanılmaktadır. Ancak bilinen kuralları değiştirme potansiyeli de kendini tam olarak burada göstermektedir. Nasıl ki internet, sanal olanı gerçeğe taşıyarak büyük bir devrim yarattı. Aynı zamanda askeri avantajlar için kullanılan ürünleri sivil hayata kanalize ederek de büyük bir ikinci devrim dalgası yaratmak üzere. İnsanın hayal gücü ne kadar genişse, ilerideki iş yatırımları ve girişimleri de o denli uçsuz bucaksız olacaktır.
  • Yeni piyasaların açılmasına önayak olması: Örneğin Gameforce adlı bir girişimden bahsedelim size. Bu alanda, oyun bağımlıların daha rahat oyun oynamak için ürünlerin e-ticaret yoluyla satışa konulduğu bir programdır. Söz konusu olan dijital bir alandan bahsettiğimiz için, yeni piyasaların açılması kaçınılmaz olacaktır. Oyunu üreten de internet girişimcilerinin kendisiyken, oyun için ekstra ürünler hazırlayıp onları satışa sunan ve nitekim satmayı da başaran firmalar da internet girişimcileridir. Başka bir programdan daha bahsedelim. Bir hobi projesi olarak piyasaya sürülen ancak daha sonra çok fazla rağbet ile bir yatırım aracına dönen Cvlogin. Cvlogin sayesinde birçok internet kullanıcısı yapay bir ortamda online olarak Cv (özgeçmiş) hazırlamasına yardımcı oluyor. Zaten yeni piyasaları açan da internet girişimleri olurken, o piyasaları genişletip piyasa içi piyasa yığınları oluşturan da yine kendileridir. Matrix’in sonsuz ihtimalli evreninin ticaret versiyonu olarak düşünmeli bunu. Söz konusu internet alanı ise, yeni piyasalar, zaten kendi kendini doğuracaktır. Ne kadar hayal gücü o kadar üretim; ne kadar üretim o kadar kar oranı! Artık kepenklerin kilitlerini açmak söz konusu değildir. Artık ”enter” tuşuna basmak birçok şey için yeterli olacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Freelance (serbest) olarak çalışmak istiyorum.

Araştırmalara göre patronların en çok korktuğu şey internetin işlerini baltalaması. Siz korkan bir patron olmayın! Bunun yerine sanal bir ormanda sanal müşterilerinize internet üzerinden baltalar satan çılgın bir girişimci olmayı tercih edin!

Yorum yapın