GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ-İş olanakları

Geçen yazımızda denizcilik sektörünün gemide çalışma seçeneklerini genel hatlarıyla incelemiştik. Genel olarak denizcilik mesleği hakkında olan yazıyı okumak isteyenler yazımıza buradan ulaşabilirler. Fakat tabii ki denizcilik alanında verilebilecek hizmetler bununla sınırlı değildir. Ayrıca mesleğinize yeterince bağlı olursanız ve kendinizi geliştirmeye önem verirseniz hepsi de birbirinden güzel kazandırır. Günümüzde belki de topraktan çok denizden bereket fışkırıyordur, kazançlı meslek arayışında olan gençlerin dikkatine..:)

ship engineer photo

                Hem yaptığı iş sonucunda ortaya somut bir şey çıkmasını seven; hem de hak ettiğince ve fazlasıyla geçinebilecek şekilde kazançlı mesleğinden kazanmak isteyen arkadaşlar için bir diğer seçenek: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği… Hem iyi hem kötü yönleriyle bir diğer denizcilik mesleğini de sizler için hazırladık:

1-) Yükselme Aşamaları

ÖNCELİKLE ŞUNU SÖYLEYELİM; GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİNDE ÇARKÇILIKTA OLDUĞU GİBİ PİYASAYA YÜKSEK MAAŞLI SERT BİR GİRİŞ YAPAMAZSINIZ. İLK BAŞLARDA HAK ETTİĞİNİZDEN AZ KAZANMAYA EYVALLAH DEMENİZ GEREKEBİLİR.
Özellikle malum eğitim sistemi sonucu seri ve standart üretim gibi öğrenci mezun eden mühendislik fakülteleri  ve kelimenin tam anlamıyla pintilik yapan tersaneler sağolsun; tersanelerde iş bulabilmek de bazı dönemlerde zor olabilmektedir. Ayrıca piyasada sizinle aynı niteliklere sahip bir sürü mühendis olduğu için patronlar size yüksek maaş verme gereği de duymaz; siz beğenmezseniz başka birini rahatça işe alır..:) Burum; diğer mühendisliklerde de karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Bu sebeple kazançlı bir meslek edinmek için özgünlüğünüzü, farklılığınızı ortaya koyup dikkat çekmek zorundasınız.
2-)YENİ GEMİ İNŞAA ETMEK TAM BİR SABIR SINAVIDIR. ÖZELLİKLE PLANLAMA BÖLÜMÜNDE BİR MÜHENDİS İSENİZ; ZAMANLA OBSESİF-KOMPULSİF KİŞİLİK BELİRTİLERİ GÖREBİLİRSİNİZ KENDİNİZDE..:)
                Aslında bu da her mühendislikte olan bir durumdur. Ama gemi gibi birçok mühendislik harikasının okyanus dalgalarına karşı koymak üzere bir araya getirildiği bir yapı söz konusuysa; hesaplamalarda ve planlamalarda daha da ince hesaplar yapmak gerekir. Sabırsız bir insansanız bu kazançlı meslek sizin için zor olabilir. Ama o kadar da dert değil; sahada da mühendislik yapabilirsiniz.
 

3-) Ortam

STABİL VE DURAĞAN BİR ORTAMDA ÇALIŞMAYI SEVMİYORSANIZ MESAİ SAATLERİNDE VE İŞ YOLLARINDA KENDİNİZİ YALNIZ HİSSEDEBİLİRSİNİZ.
                Şöyle ki; şehir içinde ve daha çok insanın arasında yapılabilecek kazançlı mesleklerin aksine gemi inşa sektöründe, bulunduğunuz şehirde tersaneler bölgesi olarak tabir edilen yere gitmek durumundasınız ve bu bölgeler sadece arabayla veya servisle ulaşabileceğiniz yerlerdir. Sanayi bölgelerinin farklı bir versiyonudur. Birdenbire hayatınızda bir monotonlaşma hissedebilirsiniz..:) Yoksa bölge içi gayet hareketli, yerine göre bir o kadar da streslidir..:D

4-) Dönemsel Değişiklikler

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ BAZEN GEL-GİTLER YAŞAR.KARİYERİNİZİN BELİRLİ DÖNEMLERİNDE KAZANÇLI MESLEĞİNİZE HAS BU KITLIĞI GÖREBİLİRSİNİZ.
                Armatörlerin yeni ve daha ucuz bir iş gücü bulması (en büyük bela Çin’dir bu konuda) ve doalyısıyla ülkenizin iş gücünün terk edilmesi; ya da herhangi bir anormal durum sebebiyle armatörlerin tasarruf yoluna gitmesi…vs.. Akla gelebilecek birçok durumdan dolayı kariyerinizin en azından 35-40 yıl sürdüğünü düşünürsek bu sıkıntıları illa ki yaşadığınız dönemler olacaktır.

5-) İyi Yönler

BİRAZ DA İYİ YÖNLERİNE GELELİM. ÖNCELİKLE; GEMİ İNŞA OKUDUNUZ DİYE SADECE GEMİDEN ANLAR DURUMDA OLMAYACAKSINIZ. ÇOK ÇOK UZMANLIK GEREKTİREN BİR ALAN OLMADIĞI SÜRECE BİR MAKİNE MÜHENDİSİNİN VEYA BENZER KAZANÇLI  MESLEK MENSUPLARININ YAPTIĞI İŞLERİ DE RAHATÇA YAPABİLİRİSİNİZ.
                Bu kazançlı mesleklerden birinin mensubu olan veya okumakta olan varsa daha iyi bilir. Makine ve türevleri mühendisliklerin çoğu üniversitenin ilk 2 senesinde göreceğiniz mühendisliğin hayat bilgisi niteliğindeki basit kurallar üzerine kuruludur. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olarak yaptığınız şey de kabaca; bütün bu termodinamik, mukavemet, hidrostatik, hidrodinamik, stabilite, vs. ortak alanları gemiye uygulamanız olarak tarif edilebilir. Ama şöyle bir durum var ki; bir makine mühendisi gemi alanına sizin kadar hakim olamaz.Bu yüzden olur da işler kesatlaşırsa korkmayın, aç kalmazsınız..:)
 

6-) Gelecek

YETENEĞİNİZİ ISPATLARSANIZ, KENDİNİZİ GERÇEKTEN MESLEĞE VERİRSENİZ YÜKSELEBİLECEĞİNİZ NOKTALARIN HADDİ HESABI YOKTUR.
            Ne iş varmış bu kadar arkadaş; armatörler gemileri yaptırıyor yaptırıyor sonunda bitmiyor mu siparişler diye düşünmeyin. Birincisi; tersanelerde sadece yeni inşa yapılmaz, faaliyette olan gemiler bakım-onarım çalışmaları için de gelirler. İkincisi; sürekli yenilenen teknolojiler doğrultusunda daha hızlı para kazanma imkanı sebebiyle belirli periyotlarda gemiler yenilenmek durumundadır. Üçüncüsü de; yenilenme olmasa bile gemilerin ortalama ömrü 40-50 yıl arasını geçmez; hatta çoğu daha kısa sürede hurdaya çıkar. Sonrasında da haliyle yepyeni inşa zorunluluğu vardır. Dünya ticaretinin %90’ının denizden yapıldığını düşünürsek, gerisini siz hesaplayın.. Bu koşturmaca içinde denizciler gibi kara hayatından kopmanıza gerek kalmadan en az onlar kadar kazanabilirsiniz. Hele yurt dışı fırsatlarından bahsetmiyoruz bile..;)

7-) Özel hayat

MESLEĞİNİZ TAMAMEN İŞ BÖLÜMÜNDEN, ZAMANI EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMAKTAN VE EKİP ÇALIŞMASINDAN OLUŞTUĞU İÇİN BU HAREKETLERİNİZ ZAMANLA ÖZEL HAYATINIZA DA YANSIR. HAYATINIZI BELİRLİ BİR PLANA OTURTMA BECERİSİ KAZANIRSINIZ.
                Lafla söylemesi kolay ama gemi inşası; bilginin, hassas hesapların ve ustalığın olduğundan fazla koordine bir ekip çalışmasının ve uyumun eseridir. Çünkü o devasa makinede herkesin ayrı bir uzmanlık edinmesi gereken farklı farklı yapılacak işler vardır. Doğal olarak bunların arasında meydana gelecek bir uyumsuzluk; tüm o bilgiyi, hesapları ve ustalığı etkisiz kılar.Zamanla bu düzen ve ekip ruhunun sosyal yaşantınıza, ev hayatınıza yansıdığını gözlerinizle göreceksiniz.

😎 Mesleki Haz

İNŞASI TAMAMLANAN BİR GEMİNİN TÖRENLE, MÜZİK EŞLİĞİNDE SUYA İNDİRİLMESİ BELKİ DE  ÇOCUĞUNUZ OLMUŞÇASINA MUTLU EDER SİZİ…:)
 
Aylardır emek verdiğiniz, sabrettiğiniz, en ince ayrıntıları dahi hesapladığınız o çalışma sonunda ortada.. Kullanım ömrü dolana kadar armatöründen brokerına kadar herkese hizmet etmeye, para kazandırmaya devam edecek.. Tabii önce size kazandırdıktan sonra..:)

“GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ-İş olanakları” üzerine bir yorum

Yorum yapın