GIDA MÜHENDİSLİĞİ

gıda mühendisliği iş imkanları yönünden nasıldır?
gıda mühendisliği iş imkanları yönünden nasıldır?

Absürt veya çok dar bir çalışma alanı olmadıkça; bugün dünya üzerinde var olan hemen tüm mühendislik dalları makul miktarda kazançlı meslekler arasındadır. Bunlar arasında sadece demir-çelik ve mekanik aksamlarla ilgili olanından tutun da; insan yönetimi ve idarecilikten de biraz nasipleneni bile vardır. Bu yazıda ele alacağımız iş fikri ise; diğer birçok alana göre daha özgün ve belki de daha eğlenceli..:)) Hem de para kazandıran meslekler arasında hatırı sayılır bir yere sahip: Gıda mühendisliği.. Elbette herkes duymuştur bu bölümü. Özellikle üniversite için hazırlanan genç arkadaşlardan bu bölümü okumak isteyenler belki de benim şimdi vereceğim bilgilerden çok daha detaylısını biliyordur. Ama ihtiyaç hissedenler dışında pek fazla kişinin gıda mühendisliği iş imkanları ve kazanç durumu konusunda araştırma yaptığını sanmıyorum.

Aslında şöyle bir bakarsak kazançlı meslekler arasında olmasından da öte gıda mühendisliği; bizim sağlığımız ve para kazanabilmemiz için kesinlikle namuslu insanların yapması gereken bir meslek…;) Çünkü bu mesleğin mensupları; gıda sektörünün deyimiyle “tarladan çatala (farm to fork)” bir ürünün tüm evreleriyle ilgilenmek durumundadır. Bu önemli misyondan dolayı bence bugünkü gıda mühendisliği kazanç durumu incelendiğinde tatminsizlik yaratan bir tabloyla karşılaşıyoruz. Ama yine de günümüz standartlarına göre epey üstte kazanacağınız kesin.

Mesleğin bir tanımını yapacak olursak.. Gıda mühendisliği; günümüzün bilimsel ve teknik imkanları ışığında gıdaların hammadde evresinden servis evresine kadar; dağıtım, üretim, tüketim, vs. her konusuyla ilgilenme yetkisi olan; insanların tüketilen gıdalardan en sağlıklı ve en verimli şekilde faydalanması için çalışan bir alandır. Bu çalışma alanı gereği de gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda ekonomisi, süt teknolojisi, vs. akla dahi gelmeyecek birçok alt dala ayrılmıştır. Dolayısıyla; endüstriye ve demir-çeliğe o kadar ilgi duymayan; bir yandan daha geniş ilgi alanları edinmek isteyen biriyseniz; para kazandıran meslekler arasından bu mesleği mutlaka bir gözde geçirin derim..:)) Ayrıca; diğer kazançlı meslekler için ise şu yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Şimdi de temel hatlarıyla gıda mühendisliği iş imkanları, sahip olunması gereken nitelikler, vs. konularda bir inceleme yapalım:

1)İŞ HAYATINA ATILMAK İÇİN ÜNİVERSİTELERİN 4 YILLIK GIDA MÜHENDİSLİĞİ LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMANIZ YETERLİDİR.

iş fikri olarak gıda mühendisliği aslında yüksek potansiyele sahiptir
iş fikri olarak gıda mühendisliği aslında yüksek potansiyele sahiptir

-Türkiye’de inanılmaz sayıda çok üniversitede gıda mühendisliği bölümü mevcuttur. Ama tabii puanı en yüksek olan ve en düşü olan üniversitelerin eğitimleri arasında dağlar kadar fark olacağı da muhakkaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Sayısalcı olmayanlar için kazançlı olabilecek iş fikirleri-13 adet!...

2)İÇİNDE TEKNOLOJİ BARINDIRAN HER MESLEKTE OLDUĞU GİBİ GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE DE DURAĞAN OLAMAZSINIZ. SÜREKLİ YENİLENEN GELİŞMELERE VE GÜNCELLEMELERE AYAK UYDURMALISINIZ Kİ; BÖLÜMÜN ÇOK KAZANDIRAN İŞ FİKRİ YÜZÜNÜ GÖREBİLESİNİZ..;))

-Şöyle ki; okulu okurken sadece derse gidip gelen, son gece vizeye çalışıp düşe kalka mezun olan standart kalıp öğrencilerden olmayın. İş imkanı arayın, yeni iş fikri ihtimallerine her zaman açık olun ve en önemlisi, ama en önemlisi; pratiğinizi geliştirin. Bugünkü eğitimin bizden esirgediği en büyük şey bilgilerin pratikleştirilmesi ve gerçek hayata uygulanmasıdır.

3)MEZUN OLDUĞUNUZDA SAHİP OLDUĞUNUZ EN BÜYÜK AVANTAJ İSE; ÇALIŞMA ALANINIZIN DİĞER BÖLÜMLER KADAR KISITLI OLMAYACAK OLMASIDIR..:) YANİ; KALİTE KONTROLÜNDEN TUTUN DENETLEMEYE, ÜRETİM AŞAMASINDAN TUTUN ARAŞTIRMA GELİŞTİRMEYE KADAR GIDA SEKTÖRÜNÜN TÜM ALANLARINDA GIDA MÜHENDİSLERİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR.

-Tabii ki kendisiniz alt dallardan birinde geliştirerek ve uzmanlaştırarak belli bir yönde kariyer yapmak isteyebilirsiniz. Ama burada dikkat çekmek istediğim durum; bölümün gayet geniş imkanlara sahip bir iş fikri olmasıdır.

4)GIDA MÜHENDİSLİĞİ KAZANÇ DURUMU KONUSUNA GELECEK OLURSAK: ALANINIZA VE YAŞADIĞINIZ YERE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER BAŞLANGIÇ MAAŞINIZ EN DÜŞÜK 2000-2500 TL ARASI OLUR. 

zahmetsiz rahmet olmaz.. Kazançlı meslekler istiyorsanız, sadece bu yazıları okumayın...
zahmetsiz rahmet olmaz.. Kazançlı meslekler istiyorsanız, sadece bu yazıları okumayın…

-Biliyorum kardeşler; hak ettiğimizin çok altında, özellikle mali durumu kısıtlı bir aileden geliyorsak.. Ama hazır yaşımız küçükken kendimizi geliştirip bu cehennemden kurtarmak da bizim elimizde.. Zaten 1-2 sene yoğun tempoya dayandıktan sonra maaşınız 3000 TL yi zorlayacak, hatta belki de geçecektir. 30 yaşlarında ise bu rakama bir hane daha bile eklenebilir..;))

5)ÇALIŞABİLECEĞİNİZ YERLERE GELİRSEK: DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR OLMAK ÜZERE BOL BOL İSTİHDAM ALANI VAR SİZİN İÇİN. AMA GIDA MÜHENDİSLİĞİNE PARA KAZANDIRAN MESLEKLER SIFATINI HAK ETTİRMEK İSTİYORSANIZ; DOĞRU ÖZELE DERİM..:)

Devlet daha güvenilir imaja sahiptir ama kör ve hantal bir insan gibidir. Para kazandıran meslekler devlet çatısı altında körelebilmektedir.
Devlet daha güvenilir imaja sahiptir ama kör ve hantal bir insan gibidir. Para kazandıran meslekler devlet çatısı altında körelebilmektedir.

-Devlet en başlarda size tatlı gelebilir. Ama 40 yaşınızda hala 25 yaşınızın enflasyon oranına denk miktarda maaş alıyor olmak inanın çok koyacaktır. Hani kazançlı meslekler diye bize küfür etmeyin sonra..:D Haa; örnek isterseniz; devlette sağlık, maliye, tarım, orman, vs. birçok bakanlık; özelde ise gıda ve yemek üretimi yapan tüm şirketler sizin için potansiyel çalışma alanıdır. Ayrıca şöyle bir dipnot da aklınızda olsun: Toplam 700.000 gıda işletmesinin olduğu ülkemizde gıda kontrolünde devlette görevli personel sayısı 5 bindir ve bunların sadece 1000 cıvarı gıda mühendisidir. Karar sizin; ben verileri sunarım..:))

Evet arkadaşlar; tercihlerinize bağlı olarak gayet de kazançlı meslekler arasında dahil edilebilecek olan gıda mühendisliği böyle bir bölümdür. Eğer bu işe her şeyimle bağlanırım diyorsanız girin. Bir daha para kazandıran meslekler ya da kazançlı iş fikri araştırması yapmanıza gerek yok. Yeterli potansiyel olduktan ve sizde gerekli azim olduktan sonra gıda mühendisliği iş imkanı, vs. şeyleri kafaya takmayın.

“GIDA MÜHENDİSLİĞİ” üzerine 15 yorum

  1. Bir gıda mühendisi olarak yazıyorum. Bu meslek bitti. Kamuda alım yok. Bir sürü mezun var ama iki yılda 100 200 kişi anca alım yapılıyor. Özelde de işler iyi değil. Mesleğin itibarı yok. Bazı seçkin üniversitelerde okuyanlar daha şanslı ama onlarda başka bir bölümde olsa daha rahat ederler. Bu durum bilindiği için puanlar da giderek düşüyor. Eskiden çok yüksek puanlarla bu bölümü tercih edenler vardı şimdi onlar da yok.

    Yanıtla
  2. Kafam çok karışık Bu yıl tercih yapacağım 2 yıllık bir sağlık bölümü mü yoksa Gıda mühendisligi mi secmeliyim bilemiyorum.

    Yanıtla
  3. Köpek gibi çalışmak ve işsiz kalan varsa buyursun gelsin.bende mezun oldum.iş yok.mimarlık veya inşaat okuyacağım

    Yanıtla
  4. İşsiz kalan doktor da var. İşin gelip sizi bulmasını beklerseniz.. yazıda da dediği gibi okurken pratik yapmak, mesleğe daha bir merakla bakmak, yurt dışında imkanlarını araştırmak gerek. Çaba sarfedilmeden kazanç olmaz.

    Yanıtla
  5. Merhaba arkadaşlar bende yeni mezun gıda mühendisiyim.Ben haccp ,iso ve benzeri belgelerin eğitmeni olmak istiyorum.danışman olmak istiyorum bu konuda .ama nasıl nerden başlıyacağımı bilmiyorum.sizce bu alanda ilerlemek için ne yapmam gerekiyor.tavsiyeniz var mı .şimdiden tşk ederim

    Yanıtla
  6. KIZIM 2018 YILINDA M.KEMAL ÜNV./HATAY DA MEZUN OLDU ANCAK KIZIM DA ŞU AN KENDİSİ NE İŞ YAPACAĞINI BİLMİYOR ADANA DA YAŞIYORUZ NE GİBİ İŞLER TAVSİYE EDERSİNİZ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞIP ÇIKAN ARKADAŞLARI VAR ONLARIN ANLATTIĞI BENİ GIDA MÜHENSİLİĞİNDEN BAŞKA HER İŞTEN ÇALIŞTIRIYORLAR ŞEKLİNDE HEMEN ANLATIP İŞTEN ÇIKTIKLARINI ANLATMAKTADIRLAR. KIZIM İÇİN NE GİBİ İŞLERDE ÇALIŞMASINDA TAVSİYEDE BULUNURSUNUZ. DEVLET MEMUR ALIMI YAPMAKTADIR. YAPSA DA ÇOK AZ ALIM YAPMAKTA VE KPSS DE EN AZ 90 VE ÜZERİ PUAN ALMASI GEREKMEKTEDİR.

    Yanıtla
  7. merhabalar
    o kadar güzel anlatmışsınız ki insanın mühendis olası geliyor.Ama türkiye gercekleri var birde mezun olalı 7 8 ay oldu tek bi kere iş bulabildim o da gıda mühendisliği dısında her işi yaptırdı. velhasıl kelam orda olmak istemediğimden emin oldum.İstediğim tek şey şu an saygınlığına ürettiklerine hayranlık duyduğum bir işin parcası olmak hatta bunun için uzun bir süre bedava bile çalısırım.sadece yaptıgım işe inanmaya ihtiyacım var . napabilirim bunun için önünden bile gecemediğim iş yerine nasıl kendimi aldırmayı başarabilirim.lütfen yardımcı olun lütfen !

    Yanıtla
  8. Kesinlikle okumayın bu bölümü. Evet okumak zevkli ama iş yok. Sağda solda torpiliniz varsa bilmem. 2 3 sene bekleyin hazırlanın doktor olun hayatınız kurtulsun. Yoksa asgari ücretle başlarsiniz. İşsizlik ve depresyonla yaşarsınız yoksa.

    Yanıtla
  9. 2017’de Erciyes Üniversitesinden mezun olan bir gıda mühendisiyim. 2010-2020 arası hem üniversite alımları hem de KPSS ile atanmalara dair hemen hemen tüm verileri elde etmiş biri olarak konuşuyorum, bu bölüm ölmeye yüz tutuyor. Üniversite alımlarındaki itibarını 2010’da değişen gıda kanunu ile kaybetmeye başlayan bölüm, 2014’te 4000’leri aşan kontenjandan şu an (2020 dolaylarında), 1500’lere gerilemiş durumda. KPSS ile de 2’șer yıllık periyotlar dahilinde 300-400’er alım oluyor ve bu alımlarda en düşük KPSS puanı 85 civarı (tabi Hakkari, Şırnak vs…) Ayrıca, 2018 KPSS sürecindeki toplam 393 gıda mühendisi alımının sadece 10 tanesi kadrolu, gerisi sözleşmeli personel. Bu konuda, yıldızı daima parlayan iki bölüm; veterinerlik ve ziraat mühendisliğidir. Yine 2018 KPSS ile veterinerlikte 75 puanla (hatta daha önceki yıllarda 72 puanla) 900’ü aşkın; ziraat mühendisliğinde 78 puanla 800’ü aşkın alım olmakta. Üniversiteye girişte 2020 yılı için veterinerligin dolu kontenjanı 1500 civarıdır ve doluluk oranı %97’dir, ziraatte 5000’den fazla dolu kontenjan ve doluluk oranı %85’tir. Gıda Mühendisliğinde bu oran her ne kadar %83 görünse de, yıldan yıla düşen kontenjanlar ve alımlar, bu bölümün ölmeye yüz tuttuğu gerçeğini göz önüne sermektedir. Dahası, ilgili bakanlıkta çoğunluğun veterinerlerden ve ziraat mühendislerinden oluştuğu da düşünülünce gıda mühendisi, kamuda başka mesleklerin lobi faaliyetlerine kurban edilmekte; gıda denetimlerinde gıda mühendisi denetçi oranı %18’lere düşmektedir. Özeldeki durumu belirtmeme bile gerek yok, sanırım. Ama Bakan Pakdemirli’nin “Gidin özelde asgari ücretle çalışın.” çıkışından sonra, gıda mühendisliğinin akıbeti hakkındaki umudum da yitip gitmiştir. İnşallah zamanla gıda mühendisinin gerçek kıymeti anlaşılır.

    Yanıtla
    • Maalesef hükümetin her yere üniversite açmak yönündeki kötü politikası sebebiyle mesleklerin çoğu ölme noktasına geldi. Üzücü olan bir diğer durum ise insanların bunun farkında olmaması; farkında olanların da bunu dile getirecek azıcık cesarete bile sahip olmaması…

      Yanıtla

Yorum yapın