Hurda Tesisi Kurmak

Okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda hurda tesisi kurmanın maliyeti ve karlılık oranlarını inceleyeceğiz. Aynı zamanda işin tüm niteliklerini sayıp avantajlı ve dezavantajlı yönlerini ele alacağız.

ÖNEMLİ NOT: Hurda işleme tesisi kurmak şu devirde mantıklı olabilecektir. Çünkü demir artık esksine göre çok daha pahalı bir emtia. İnşaat sektöründeki şu krizi fırsata çevirebilirsiniz.

Meraklıları için hurdacılığın günümüzde, ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki sayısal değerlerini de karşılaştıracağız. Son olarak hurdacılıkta bir gelecek var mı? Hurda sektöründe çalışmak isteyen biri, geleceğini garanti altına almış sayılır mı? Bunu konuşacağız.

scrap photo

Öyleyse başlayalım.

Hurda Tesisi Kurmanın Maliyeti: 

  • Yaptığımız incelemeler, araştırmalar ve eski hurdacıların yorumlarına bakarak varacağımız kesin olmasa da bir yargı söz konusudur. O da hurdacılık işine ne olursa olsun, küçük bir işletme olarak başlamaktır. Hurda tesisiniz, mümkün olduğunca küçük bir işletme ile başlayıp büyüme potansiyeline sahip olmalıdır. Özellikle eski hurdacıların demeçlerini baz alarak yaptığımız araştırmada işin başlangıcı için 5.000 ile 15.000 arası bir maliyet tablosu çiziliyor. Yapmanız gereken, çeşitli yerlerden satmak üzere tedarik ettiğiniz hurda ürünleri geçici süreliğine tutmak için büyük bir depo satın almak ya da kiralamak olacak. O hurdaların büyük çoğunluğu ebat olarak büyük olacağı için onların taşınması için de en az 2 -3 kamyon ile çalışmanız lazım gelir. Ancak bunun için 2 -3 tane kamyon birden satın almak işin başlangıcı için pek akıl karı gözükmüyor. Önce kendinizi ve işinizi test edin, aylık ne kadar ciro elde ettiğinize bakın, ondan sonra kamyonları satın almaya başlayabilirsiniz. Öncelikli olarak yapmanız gereken bir tesis ve getir götür işleri için birkaç kamyon kiralamak olmalıdır.
  • Maaşlı çalışanlarınız olacak. Hurda aletlerini ve araçlarını taşımak için güçlü adamlara ihtiyacınız olacak. Vereceğiniz maaşı emek – sermaye oranında tamamen siz belirleyebilirsiniz. Ancak bazı materyallerin işlevli olup olmadığını anlamak ve değerlendirmek için aynı zamanda uzman teknisyenlerle de çalışmalısınız. Eğer ki alıp sattığınız hurdalar, geri dönüşüm değeri taşıyorsa – ki işin devamlılığı için taşımak zorundadır- makineler konusunda ihtisas yapmış bir ustaya ihtiyacınız var. Ya da o usta siz olabilirsiniz. Bunun dışında bir çevre mühendisi ile çalışmak da size uzun vadede kazandıran ayrıntılar olacaktır.

 

Hurda Tesisi Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan Çevre İzin ve Lisans yönetmeliğini su gibi bilmeniz gerekmektedir. Hangi hurdaları ne kadar süreliğine tutmak, yasalarla belirtilmiştir. Hangi ürünler, hurda değeri taşır; hangileri satılabilir, hangilerinin piyasanın içinde doğaya karşı zararları tespit edilip alınıp satılması yasaklanmıştır. Tüm bu konulara hakim olursanız, hem bakanlık tarafından gelen denetlemecilerden artı puan alırsınız hem de yolunuza engelsiz, çok daha fazla para kazanarak devam etmiş olursunuz.
  • Gerekli yerlerden faaliyet belgesi almanız gerekmektedir. Yaptığınız şey her ne kadar eski ürünleri alıp satmak olsa da tamamen ticari bir unsurdur. Bu nedenle Ticaret Odasından da istenen belgeleri eksiksiz ve zamanında sağlamış olmanız gerekiyor. Aynı zamanda kiraladığınız ya da satın aldığının tesisin depo ruhsatı ve yanınızda çalıştırdığınız personellerin de iş yapabilir kağıtları tam olmalıdır.
  • Çevre İzin ve Lisans belgesi alınması gereken en elzem belgelerden biridir. Bu belgeyi aldıktan sonra çevreye zarar vermeyeceğinizi taahhüt etmiş olursunuz. Aynı zamanda herhangi bir aksaklık ya da kazada bu belgeyi göstererek ufak cezalar karşılığında işinizi yapmaya devam edersiniz. Bu belgenin olmadığı hurda tesislerinde ise gelen şikayetler ya da başa gelen kazalardan sonra denetlemeye gelen yetkililer, tesisinizi mühürleme evresine kadar götürebilir işi.

scrap photo

Hurda Tesisi İşletme İşinin Nitelikleri Nelerdir? 

  • Öncelikle bilinmesi gereken nokta, hurda tesislerinin çift öbekli işletmeler olduğudur. Kimisi ebat ve taşınma kapasitesi düşük olan hurda tesisleri niteliğindedir. Bu tarz tesisler, genelde kağıt, alüminyum, şişe gibi, yükte de pahada da hafif ürünlerin geri dönüştürülmesi sisteminde işler hale gelirler.
  • Daha büyük hurda tesisleri ise, hurdaların daha ağır ve daha büyük olanlarıyla ilgilenirler. Ağır işçilik ve ağır taşımacılık statüsüne sahip bu yerler, emek olarak daha çok enerji sarf ederler ancak diğer küçük tesislere göre de çok daha fazla kazanma potansiyeline sahiptirler. Bu türden büyük hurda tesisleri, genelde fabrika artıkları ve metallar ile çalışırlar. İş piyasasında da doğada da kesin olan bir kural vardır. Bir iş ne kadar zorsa, getirdiği para da o kadar çoktur. Bu nedenle hurda tesisleri büyüdükçe ve büyük hurdalarla emek sarf ettikçe, kar oranları da aynı oranda artacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Benzinlik Açarak Para Kazanmak İçin

scrap photo

Hurda Tesisi İşletmenin Avantajları: 

  • Sıfırdan üretim yapmak yerine zaten halihazırda üretilmiş olan ürünler üzerinden ticaret yaptığınız için; başlangıç olarak işe ayıracağınız sermayenin minimum düzeyde olması; buna karşın işinizi doğru ve disiplinli yaptığınız takdirde çok fazla para kazanma ihtimaline sahip olmanız.
  • Birçok yerde, internet sayfalarında ve civarda hurdacılıkta ”deli para” olduğunu görür, duyarız. Bazıları şehri efsanesi olsa da, bazıları gerçekliği yansıtmaktadır. Çünkü, her zaman hurda değeri taşıyan binlerce, milyonlarca ürün var olacaktır. Dolayısıyla hiçbir zaman işletmenizin ”iş yapamaz”, ”ürün bulamaz” gibi durumlara düşmeyeceği garantidir. Çevremiz, fabrikalar ve hurdalarla doludur. Bu nedenle, çok çalıştığınız takdirde büyük zenginliklere açık bir potansiyele sahiptir hurda tesisi açmak ve işletmek.

Hurda Tesisi İşletmenin Zor Yanları

  • Ağır makine sanayine ve tamamen kol gücüne dayalı olduğu için oldukça zor bir iş olarak nitelendirebiliriz. Her zaman yağlı makineler, kirli hurdalar ile uğraşılması gerekecektir. Ne kadar koruyucu giysiler ve eldivenler kullanılsa da makinelerin cüruf kokusu, sizi bir hayli zorlayabilir. Bu nedenle nasılsa parası tatlıdır deyip nefret ettiğiniz bir işte çalışmak yerine, gerçekten seviyor, istiyor ve göze alıyorsanız bu işe girmenizi öneririz.
  • Bir diğer dezavantaj, mesai saatlerinin yoğun olmasıdır. Hatta bir başka deyişle gece- gündüz çalışacağınız saatin olmadığı bir iştir. Zira taşımacılıkta kullanacağınız kamyonları şehir içi trafiğine ancak akşam saatlerinden sonra sokabilirsiniz. Bu nedenle gündüz tesisteki işleri, gece de fabrikalar ve hurda merkezlerinden alacağınız ürünleri taşıma işine ayırmanız gerekecektir. Eğer paranız yeterliyse çifte vardiya çalışın ve çalıştırın. Yoksa uykusuzluğu ve dönem dönem gelen yorgunlukları şimdiden göze almalısınız.
  • İşin bir de psikolojik yönü mevcuttur. Hurdacılık, bir hakaret cümlesi gibi eskicilik ile kafa kafaya giden bir sıfatlandırmadır. Sürekli eski ve kirli şeylerle uğraştığınız için kendinizi toplumun önünde değersiz hissedebilirsiniz. Ancak sakın kendinize bunu yapmayın. Siz hurda tesisi işleterek, fazla üretime engel olan, geri dönüşüm çarkının tepesinde durarak doğayı da insanları da koruyan işçilersiniz. Bu nedenle kendinizi bilakis değerli hissetmeli ve işinize sıkı sıkıya sarılmalısınız.

Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Hurdacılık: 

  • Son on yılla birlikte ülkemizde geri dönüştürme ve hurdacılık sektöründe ciddi atılımlar oldu. Zira hem medyanın desteğiyle hem de insanların bilinçlenmesiyle bir malın atılması yerine geri dönüştürülmesi fikri hız kazandı. Diğer ülkelerdeki geri dönüştürme sistemlerinin hem teknolojik hem de sanayi olarak gerisinde olsak da, ülkemizdeki aydınlanmayla birlikte artık fabrikalar da insanlar da ellerindeki ürünleri atmak yerine hurdacılara vermektedir. Böylelikle hurdacılar, hurda malzemeleri aramak yerine direkt ayaklarına kadar gelen hurdaları satın alıp satarak ayrı bir istihdam ve ekonomik hız yaratmaya başlamışlardır.

Hurdacılıkta Gelecek Var mı? 

Yazımızı buraya kadar okuyan sevgili okurlarımız, zaten genel çatı itibariyle hurdacılığın ölmeyecek bir meslek olduğunu anlamış olacaklar. Üretim var oldukça, ürünlerin eskimesi ve hurdaya ayrılması da her zaman var olacaktır. Bu nedenle hurdacılık, geniş ölçekte gelecek garantisi barındıran, elzem bir meslektir. Bu işe girenlerin çalışkan ve dürüst oldukları sürece uzun yıllar boyunca karlarını katlayarak kazanacakları aşikardır.

Her yeni şey, eskir. Bu, doğanın kanunudur. Doğanın kanuna ise hiçbir insani ya da ticari güç engel olamaz. Bu nedenle eskilerin kıymetini bilip yeniden işler hale getiren hurda işletim sistemleri, bugünün de geleceğin de garantili yegane iş sahalarından biridir.

Hurdacılık diyince aklınıza hemen seyyar arabalarda artık, kullanılmayan, eskimiş beyaz eşya, metal peşinde koşan emektar insanlar gelmesin. Bu işi imalathaneler kurmak suretiyle kurumsal, profesyonel şekilde yürütebilirsiniz.

Son zamanlarda KOSGEB hurdacılık işi için hibeler vermeye başladı. Siz de  KOSGEB’in resmi sitesinden bunları kovalayabilirsiniz.

Herkese bol kazançlı günler dileriz.

Yorum yapın