İtfaiye Eri Olmak İçin

İtfaiye Eri Olmak İçin 

Okulların ilgili bölümünden mezun olmanız gerekiyor arkadaşlar. Bunun için İtfaiyecilik bölümleri var. Adından da anlayacağınız üzere böyle meslek ve teknik üniversiteler var. Bu bölümler 2 yıllık okunuyor.

Daha sonra sertifika almak için belli başlı uygulamalardan geçiyorsunuz. Ama öncesinde bilmeniz gereken belli başlı şartlar var. Bunlara da değineceğiz yazımızın ilerleyen kısımlarında. Siz itfaiye eri olmayı kafaya taktıysanız öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirin.

fire department photo

İtfaiye Eri Olmak İsteyenlerde Aranan Şartlar Nelerdir? 

Boy kilo hesapları vereceğiz burada sevgili parlak fikirler okurları. Nasıl ki polis ya da askerde komando olmak isteyenler için belli başlı uygulama ve yaptırımlar var. Aynı şey itfaiye erleri için de geçerli. Erkekler için boy ortalaması 1.67’nin altında olmamalı. Zaten önce kontrolden geçecek daha sonra meslek üniversitelerine kabul edeceksiniz.

Kadınlarda ise minimum boy oranı 1.60 metre.

Kilolarınız nasıl olacak derseniz? Boylarınızdan 10 kilo fazla olabilir en fazla. Yani boyu bir altmış metre olan birinin kilosu en fazla yetmiş kilo olmalıdır. Çünkü itfaiye, polislik gibi mesleki işler aynı zamanda bir kol kuvvetine ve kasa dayalıdır. Bu nedenle belli başlı ortalamanın üstünde olmalısınız. Göbekli bir itfaiye eri, bu kurumun bünyesine yarar getirmekten çok zarar verir. Bu nedenle etkin bir biçimde göreviniz ifa etmek için fiziksel olarak da mental olarak hazır olmanız gerekiyor.

General Olmak İsteyenlere adlı makalemiz de burada dursun sevgili arkadaşlar. Çünkü hepimiz biliyoruz ki seçilen bazı meslekler sadece iştir, bazıları ise insanların, toplumların ve nice canların karşısında göreve hazırlanmaktır. Bazı meslekler iştir, bazıları görev. İtfaiye eri olmak isteyen ile general olmak isteyen arasında hiçbir fark yoktur çoğu zaman. Çünkü ikis ide millete ve ülkeye hizmet etme aşkıyla yanıp tutuşur. General olmak isteyenler yazımızı okusun lütfen!

Türkiye, itfaiye oluşumu konusunda birçok ülkeye fark atmış durumda. Bu nedenle rahat bir nefes alın ve buraya katıldığınız takdirde hayatınızın sonuna kadar sağ duyulu ve güvenli bir iş yerinde olduğunuzu hatırlayın. Tamamen profesyonel ve insanları çalışanlarıyla birlikte mağdur etmeyen bir oluşumun ön sıralarında yer almak önce onurunuzu sonra cebinizi doyuracaktır. Şimdi itfaiye erlerinin maaşlarını açıklayalım sizlere.

İtfaiye Erleri Maaşları Ne Kadar? 

2017 yılı itibarile itfaiye erleri maaşı 2600 liradır arkadaşlar. Ancak tam da yazımızın bu yerinde vakitlice şunu açıklayalım itfaiye eri olmak bu alanda sadece bir başlangıçtır.  Bundan sonra terfi alma ihtimaliniz hep olacaktır. Tabi işinizi doğru düzgün ve büyük bir sorumlulukla yerine getiriyorsanız.

İtfaiye erinden sonra itfaiye çavuşu olma şansınız da mevcut. Daha sonra ise baş çavuş ve amir olma şansınız da var. Unutmayın ki onlar da sizin gibi en aşağıdan, itfaiye eri olarak başlamıştı.

İtfaiye Eri Olmanın Keyifli Yanları Nelerdir? 

En keyifli yanı şüphesiz ki bir kahraman gibi davranabileceğiniz bir işinizin olması. Yani karşılaştırınca bir diş hekimi nasıl kahraman olabilir ki? En fazla kanal tedavisi yapar, birkaç diş çeker. Ama sizin vaktinde ve yerinde müdahale ile kurtardığınız sayısız can, sayısız ev olacak. Bunun hissettirdiğini size çok az iş hissettirdi emin olun.

Kurtardığınız evlerden, yanmaktan son anda kurtardığınız hanelerden size gelecek hayır duaları da cabası. O nedenle bir polislik, bir askerlik kadar özel bir meslektir itfaiye erleri. Yine de dileğimiz odur ki size düşecek çok az iş olsun, mümkünse hiç kimsenin iş yeri, evi, yuvası yanmasın.

fire department photo

Zaten Türkiye yangınlarda konusunda çok talihli bir ülke. Ve halihazırda dünyada alınan önlemler de yangın felaketinin artık çok az çıkmasına neden oluyor. Nasıl ki önceden insanlar veremden ölüyordu, milyonlarca insan dünya sahnesinden silinip gidiyordu. Ama artık veremin bir çaresi, bir aşısı, ilaçlar silsilesi var. Kimse veremden ölmek şöyle dursun verem bile olmuyor. Aynı şey yakın gelecekte de yangınların tamamen silineceğine işaret ediyor.

Ancak insanın olduğu her yerde felaketler vardır ve yangınlar da bunlardan biridir. O nedenle sizin yardımınıza ihtiyaç duyacak çok sayıda insan var. Ancak o insanlar olmadığı sürece itfaiye erlerinin tek görevi merkezlerinde, vazife yerlerinde beklemektir. Bu nedenle bol bol boş vaktiniz olacak demektir bu. O süre zarfında kitap okuyabilir, bol bol çalışma arkadaşlarınızla sosyal aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Bir işte ne kadar çok taktir topluyorsanız o iş o kadar iyi, o kadar güzel ve verimli demektir arkadaşlar. Yangınlara karşı film kahramanları gibi hortumu ve tazyikli su ile karşı koyan itfaiye erlerinin kaderi mutlak surette takdirleri almak ve alkışları toplamak olmalıdır. O nedenle işten eve geldiğinizde kurtardığınız nice canların ve evlerin ışıkları sizde bir onur, bir memnuniyet duygusu oluşturacaktır. O gücü kaybetmeyin arkadaşlar. Ve devam edin tüm kuvvetinizle söndürmeye.

href=”https://parlakfikirler.org/cevik-kuvvet-polisi-olmak-isteyenlere/”>Çevik Kuvvet Polisi Olmak İsteyenlere bazı meslekler kutsaldır arkadaşlar. Bu mesleklerden biri de hiç kuşku yok ki çevik kuvvet polisidir. Onlar her zaman milletin canını, refahını korumak isterler. Bunun için günlerini gecelerine katarlar ve biz huzurlu uykularımıza tatlı rüyalarımızdayken onlar canla başla uykusuz saatlerini bizim için harcıyorlar. İtfaiye erleri yangınlarla boğuşurken onlar da it ile uğursuzla uğraşıyor gecelerde. Çevik kuvvet polisi olmak isteyen arkadaşlar konuya daha vakıf olmak isteyen arkadaşlar yazımızı okuyabilirler.

İtfaiye Eri Olmanın Zor ve Keyifsiz Yanları Nelerdir? 

Sorumluluk isteyen işler büyük yük oluşturur insanın omzunda. Hele ki başarısız geçen bir ameliyattan sonra doktorun içine düştüğü ahval gibi siz de başarısız bir yangın söndürme işleminden sonra kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bazen kurtaramadığınız bir ev, bir iş yeri olur. Bazen ise daha fenası canları kurtaramazsınız. Bu noktada bazen kendini suçlama başlayabilir. Keşke daha önce davransaydım, keşke daha önce olay yerine intikal etseydim gibi sözlerle sakın ha kendi üstünüze bu kadar çok gitmeyin.

İnsanız, hatalıyız. Siz bu mesleği seçerek ne kadar sorumlu birer yurttaş olduğunuzu zaten gösterdiniz. Bundan sonra da bu meslekte kaldığınız süre boyunca sorumluluk duygunuzu koruyun ve olabildiğince profesyonel, olabildiğince yardım sever bir şekilde işinizi ifa etmeye devam edin.

Can ve mal kayıpları sinirlerinizi yıpratsa modunuzu düşürse de asla vazgeçmeyin. Her zaman kurtarılacak canlar, söndürülecek hain alevler olacaktır.

Bir de son olarak yazımızın sonuna gelmeden önce şunu eklemek istiyorum. Zamanında tanık olduğum minik bir olay hala aklımda. Çorlu’da bir ev yanıyordu ve itfaiye 10 dakika kadar geç geldi. Orada içeri girmek üzere olan itfaiye erlerine karşı halk bir linç girişimi başlattı. Neden geç kaldınız, nerede kaldınız gibisinden. Bunları yapmayın arkadaşlar.

İnsanları görev yerlerinde ve görev zamanlarında linç etmeyin. Aynı linçler maalesef ki hastanelerde doktorlarımıza karşı da cereyan ediyor. Bizim için canla başla çalışan bu insanlar biraz olsun saygıyı hak ediyorlar. Siz ne dersiniz?

Yazımızı burada noktalarken itfaiye eri ve çavuşu olacak arkadaşlara kazasız belasız günler diliyoruz. Yangınların, sellerin, depremlerin olmadığı bir dünyada yaşamak dileğiyle…

Yorum yapın