Kanada’da Ne İş Yapılabilir?

Kanada, yüz ölçümü bakımından Rusya’dan sonra dünyanın en büyük 2. ülkesi. Refah ve gelişmişlik seviyesi en gelişmiş ülkelerden biri ayrıca. Kimilerince ”Yeryüzü Cenneti” ve ”Kuzeydeki Cennet” olarak tanımlanan bu ülkenin nüfusu ise sadece 38 milyon.

Kanada, oturma ve çalışma izni alınması en zor ülkelerden biri. Bu onlarca yıldır süregelen bir devlet politikası adeta. Ülkenin başındakiler ve yetkili kurumlar, Kanada’nın ekonomisine, turizmine, kültürüne bir şekilde katkısı olacak kişilerin ülkeye gelmesini istiyor. Fayda ilkesiyle hareket ettikleri için de geniş bir alana sahip olmasına rağmen nüfusu dengede tutmayı başarmış durumdalar. Bunun dışında tam bir öğrenci ülkesi olan Kanada’da her yıl binlerce öğrenci başta dil okulları olmak üzere birçok okulda eğitim görme şansı yakalıyor.

İş adamlarının ve girişimcilerin Kanada tanımı ise bambaşka: ”Vergi Cenneti.” Sınır komşusu olduğu ABD ile mukayese edildiğinde dahi inanılmaz bir vergi farkı söz konusu. ”Siz yeter ki ülkemizde iş yapın, biz sizi destekleriz” anlayışıyla vergiler düşük tutuluyor. Bu yazımızda Kanada’da ne iş yapılabilir ve bu ülkeye neler satılabilir sorularına cevap arayacağız.

canada photo

Kanada’da Ne İş Yapılabilir? 

1- Çevirmenlik:

İngilizce zaten cepte olmalı. Ek olarak Portekizce, Almanca, İspanyolca gibi Avrupa dillerinden birini biliyorsanız, bu ülkede rahatlıkla çevirmenlik yapabilirsiniz. Çince ya da Japonca bilen arkadaşlar da çeşitli kurumlara başvurusunu yaparak Kanada’da oturma ve çalışma izni alabilir.

2- Öğretmenlik:

Yabancı dil okulları ile ünlü olan ülkede, öğretmenlik yapmak da ek seçenekler arasında yer alıyor. Ülke insanının müziğe ilgisi de oldukça yüksek. Piyano, gitar veya keman. Bu enstrümanlardan biri -öğretmenliğini yapacak kadar- iyi çalabiliyor ve Türkiye’den de gitmek istiyorsanız rotanızı bu kuzey ülkesine çevirebilirsiniz.

3-  Müzecilik:

Özellikle Ottowa ve Toronto kentlerinde çok sayıda müze var. 4 yıl müzecilik eğitimi alıp üzerine İngilizcede yüksek lisans yapanlar, mesleğini bu kentlerden birinde ifa edebilirler.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Norveç'te Oturum / Çalışma İzni Almak İçin Hangi İşler En Uygun?

4- Müzik prodüktörlüğü:

Bir zamanlar Unkapanı Türkiye müziği için ne anlama geliyorsa, Kanada da dünya müziği için bu anlama geliyor. Başta Justin Bieber olmak üzere şimdiden pop ikonu olmuş birçok isim Kanadalı. Ülkedeki stüdyolar ve müzik sistemleri de üst düzey teknoloji ile birlikte muazzam bir seviyede. Türkiye’den de birçok müzisyen gidip albümlerini bu ülkede kaydediyor.

Kanada’ya Ne Satabilirim? 

1- Kışlık Kıyafetler:

Parlak Fikirler okurları için Kanada’yı araştırırken ülkenin birçok farklı isimle tanımlandığını öğrendik. Bunlardan biri de ”Mars kadar soğuk ülke” tanımaması. Yılın belirli zamanlarında Rusya kadar soğuk olan ve yılın yarısında da kar yağan ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında kışlık kıyafetler yer alıyor. Ülkemizde imal edilen kaliteli kumaşları en kalın ve hafif yünlerle birleştirip bu ülkenin soğuğu için özel olarak kışlık kıyafetler üretebilirsiniz. Yünlü kapüşonlarla ekstra koruma sağlayan paltolar, kabanlar, pardesüler de Kanada’ya ihraç edebileceğiniz tekstil ürünleri arasında yer alıyor. Eldiven, şapka, atkı gibi aksesuarları da internet üzerinden satışa çıkarabilir, Kanada başta olmak üzere birçok ülkeye satış gerçekleştirebilirsiniz.

 

2- Alüminyum:

Genelde ekonomisi gelişmiş, refah seviyesi yüksek olan ülkeler, maden yatakları bakımından çok zengin olmadıklarını görüyoruz. ”Allah bir yerden alıp bir yerden veriyor” sözünün bir karşılığı olsa gerek bu. Kanada’nın en fazla ithal ettiği ürünlerin başında alüminyum geliyor. Türkiye ise birçok zengin madenin yanı sıra alüminyumun da ortalamanın üstünde çıkarıldığı bir ülke. Tabi Kanada gibi bir ülkeye işlenmiş maden satmak için birçok aşamayı geçmeli, birçok kodaman ile iş yemeği yemelisiniz. Ancak pazara bir kere girdiniz mi önünüz açık demektir.

3- Egzotik Ürünler:

Değerli taşlar ile süslenmiş egzotik biblolar, süs eşyaları, dekoratif saatler ve daha niceleri… Aklınıza gelebilecek her tür hediyelik eşyayı bu ülkede satışa sunma imkanınız var. Yeter ki Kanadalıların ilgisini çekecek kadar orijinal ve egzantrik olsun. 3d printerlar ile ürettiğiniz yüzük, kolye, küpe gibi takıları da uluslararası satış gerçekleştiren internet sitelerinde satışa çıkarabilirsiniz. Milletler ve ülkeler üstü evrensel bir alışveriş kültürü vardır. Hem ucuz, hem dayanıklı hem de estetik olan ürünlere Eskimolar da rağbet gösterir Kızılderililer de, Avrupalılar da. Kanada’ya ne satabilirim diye düşünürken de bu evrensel alışveriş kaidelerini aklınızda tutmakta fayda var.

 

Yorum yapın