KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ İMKANLARI VE OLANAKLARI

Yeni, ama gerçekten yeni ve kazançlı mesleğe atılıp ilerleyen senelerde neler getireceğini meslektaşlarınızla beraber görmek ister misiniz?.. Bir nevi maceraya atılmak gibi..:)) O zaman kontrol ve otomasyon mühendisliği tam size göre.. Türkiye’nin öncü teknik ünversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesinde bile Elektrik-Elektronik Fakültesi bünyesinde 2009 yılında ancak açılmış bir bölüm, siz düşünün…

engineer photo

Elektronik ağrılıklı olmak üzere yazılım, mekanik, vs. alanların birleşiminden oluşan çalışma alanıyla bazı yönlerden mekatronik mühendisliğine benzese de; kontrol ve otomasyon mühendisliğinde farklı olarak sistemin yazılımı ve komutları üzerine daha çok çalışılır. Böyle olunca da çalışma alanı olarak tahmin edileceği üzere fabrikalarda, imalathanelerde kullanılan tüm seri üretim makineleri, sokaklarda, şirketlerde karşınıza çıkabilecek buna benzer tüm sistemler kabul edilebilir. Örneğin; fabrikada üretime başlamadan önce makineye gerekli komutları veren bir usta; sonrasında makinenin çalışması için hiçbir şey yapmaz. Makine aldığı komut doğrultusunda üretime devam eder. İşte bu otomatik çalışma kısmı; kontrol ve otomasyon teknolojisi sayesinde olmaktadır..

Şimdi de insanı hem umutla dolduran hem de yeni olması sebebiyle bir belirsizlik içine sokan kontrol ve otomasyon mühendisliğinin iyi ve kötü yönlerine kısaca göz gezdirelim:

1-) Avantajları

ELİNİZE DİPLOMANIZI ALDIĞINIZDA KENDİNİZİ DEĞERİ ANLAŞILAMAYAN ADAM GİBİ HİSSEDEBİLİRSİNİZ. MALUM; YENİ BİR KAZANÇLI MESLEK..

-Kontrol ve otomasyon derken normal bir elektronik mühendisliği çalışmasında bulabilirsiniz kendinizi…:))

2-) Mesleğe Başlangıçta imkanlar

EĞER ŞANSLI, GİRİŞKEN, MESLEĞE YATKIN, VS. AVANTAJLI BİR YÖNÜNÜZ YOKSA; HER MÜHENDİSLİKTE OLDUĞU GİBİ ÇOK DÜŞÜK BİR ÜCRETLE HAYATA ATILMA RİSKİNİZ YÜKSEKTİR.
-4 sene daha oku. 2000 TL’yi geçmeyen maaşa eyvallah demek zorunda bıraksınlar seni…

3-) Kendinize katmanız gerekenler

YURT DIŞINDA TEKNOLOJİNİN VE DOLAYISIYLA KONTROL VE OTOMASYON ÇALIŞMALARININ İLERLEYİŞİNİ DÜŞÜNÜRSEK; HARİÇTEN KENDİNİZE BİR ŞEYLER KATMADIKÇA DÜNYANIN GERİSİNDE KALIRSINIZ..

-Malum; Türk üniversitesinde okuyorsunuz. Mat-1, Mat-2, Fiz-1, Fiz-2.. Eee hani kontrol, hani otomasyon?..

Şu İş İlgini Çekebilir:  Hangi bölümü okusam işsiz kalmam?-10 adımda cevabını bul!

4-) Diğer mesleklerle kıyaslaması

YENİ BİR KAZANÇLI MESLEK OLMASININ BİR DİĞER DEZAVANTAJI OLARAK; İŞİNİZİ SÖYLEDİĞİNİZDE BİR TIP KADAR YA DA BİR AVUKATLIK KADAR ETKİLİ OLMAYABİLİR..:)

-Mesleğiniz?
-Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği..


5-) Fırsatları

GELELİM ARTILARA.. EĞER DERS MÜFREDATI DIŞINDA KENDİNİZE GİRİŞİMCİLİK, PİYASAYI ANLAMA GİBİ YETENEKLER KATARSANIZ SİZE İNANILMAZ BİR GELECEK HAZIRLAYABİLECEK BÖLÜMDE OKUYORSUNUZ DEMEKTİR.

-Neden kontrol ve otomasyon denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelecek olan markayı siz kurmayasanız?..

6-) Maaşları

KENDİNİZİ AYIRT EDECEK BECERİLER KAZANDIĞINIZDA MAAŞINIZ TAHMİN DAHİ EDEMEYECEĞİNİZ SEVİYELERE GELEBİLİR…

-Yukarıda 2000’den az ile başlamak diyoruz ama; bunun 3000-4000 ile başlayanı da var; şu anda 30.000 ve hatta daha fazla kazananı var.. Son dediklerim CEO dengi insanlar oluyor tabii..:))

7-) Akademik Hayat

EĞER ÜNİVERSİTE ESNASINDA OKULUN FIRSATLARINI İYİ DEĞERLENDİRİRSENİZ (PROJELER, ERASMUS, ARAŞTIRMALAR, VS.) KENDİNİZE ÇOK GÜVENLİ BİR YOL ÇİZMİŞ OLURSUNUZ.

-Mezun olduktan sonra oralardan elde ettiğiniz referanslarla yürümeye devam etmek zor olmayacaktır.

😎  Avantajları

BAŞINIZA HER NE ZORLUK GELİRSE GELSİN; YAKIN GELECEKTE ETKİLERİNİ GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIMIZ BİR TEKNOLOJİ PATLAMASININ EN BABA MESLEKLERİNDEN BİRİNE SAHİP OLACAKSINIZ…

-Açıklamaya gerek var mı?.. Kontrol ve otomasyon candır üstüne kazançlı mesleğin daniskasıdır…:))

“KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ İMKANLARI VE OLANAKLARI” üzerine 3 yorum

  1. Bugün tecrube kazanmış bir otomasyon mühendisi, doğuru yerde çalışıyorsa, 8000 – 10000TL arasında maaş ala bilir, e tabi 20000TL veren de vardır ama bu ancak büyük bir fabrikanın tüm teknik kadronun başında olursan ve yine de belirtmek isterim, doğuru yerde olmalısınız, ancak ne var ki doğudaki keçilerini satıp da işyeri kurmaya gelen bir işverenin yanında çalışırsanız o sisi bir keçi ile kıyaslar ve bugün bir keçi fiyatı kaça gidiyorsa o maaşla çalıştırmaya çalışır taaa ki bunu anlayacak bir kaç nesil geçene kadar.O yüzden doğuru yerde olmalısınız diyorum.

    Yanıtla
    • bölümü tavsiye eder misiniz? nasıl insanlara göre ve iş imkanları iyi midir?
      bu sene yazmayı düşünüyorum YTÜ 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın