Kuyumcu dükkanı açmak karlı ve kazançlı mı? – Röportaj

Altınla ve mücheverlerle haşır neşir olmak isteyen arkadaşlarımın bu yazıyı dikkatle okumalarını rica ederim. Kuyumcu dükkanı açmanın basit bir iş olduğunu düşünüyorsanız ve sıradan bir esnaflıkla kıyaslıyorsanız yanılıyorsunuz.

jewelery photo

Öncelikle belirtmem gerekir ki kuyumculuk işinin tarihi millattan öncesine kadar uzanmaktadır. Yani bu kadim işi yapanların birçoğu bu işi tee yüzlerce yıl önceki atalarından edinmiştir. Mesela size pek de gizli olmayan bir sır vereyim bugün Türkiye’de kuyumcu denilince akla ilk “Süryaniler” geliyor değil mi? İşte bunun en büyük sebebi Süryanilerin bu zanaati onbinlerce yıldır yapıyor oluşudur. Peki biz Türkler neden Süryaniler kadar olamadık derseniz. E bırakın da adamlar altın, takı, yüzük işininde 1 numara olsun; bizim Türkler savaşlarda sürünürken gayrimüslümlerin pek de öyle bir derdi olmamış. Fazladan vergisini verip savaştan feragat edebilme lüksüne sahiplermiş. O sebeple ister istemez para kazanmak işiyle daha bir haşır neşir olmuşlardır.

Şimdi bırakalım Süryanileri bir kenara da kuyumculuk işinin neden bu denli kazançlı olduğuna geçelim. Tabi bundan önce “kuyumcu dükkanı nasıl açılır” sorusuna bir cevap verelim.

Röportaj

Yaklaşık 10 yıldır Eminönü’nde kuyumculuk yapan V. F ile kuyumculuk ve takı sektörü hakkında konuştuk.

– Öncelikle tüm kuyumcuları yakından ilgilendiren yeni bir gelişme hakkında  size bir soru sormak istiyorum. Bildiğiniz gibi geçen ay yeni bir yönetmelik yayınlandı. Artık kuyumcu açmak için yetki belgesi almak yasal bir zorunluluk haline getirildi. Eğer 2 ya da 3 ortak bir kuyumcu dükkanı işletecekse, sadece bir kişinin yetki belgesine sahip olması yeterli olacak. Neler düşünüyorsunuz bu düzenlemeyle ilgili?

– Bence geç kalınmış bir düzenleme. Bugün bir spor salonu açmak için bile sertifika gerekiyorken, her önüne gelenin, ya da daha doğru bir ifadeyle her sermayesi olanın kuyumcu açabiliyor olması pek akıl kârı değildi zaten.

 

– Peki sizce niçin böyle bir düzenlemeye gidildi?

– Farkındaysanız ne kadar kuyumcu soymaya çalışan hırsız varsa, bir o kadar da kuyumcu açıp milleti dolandırmaya çalışan da o kadar kişi var. Özellikle son birkaç yılda bu tür haberleri çok fazla izler olduk. Adam, gözüne kestirdiği bir pasaj ya da iş hanında açıyor kuyumcuyu. Sonra türlü türlü hilelerle ya insanların parasını ya da civardaki kuyumcuların altınlarını alıp kayıplara karışıyor. Düzenlemeye gidilmesinin en büyük nedeni bu. Bu kadar yüklü paranın döndüğü bir sektörü kontrol altına almak. Mağdur sayısını azaltmak.

 

– Hani bazı meslekler vardır. Tabiri caizse zengin ve elit meslekler. Kuyumcular da bana her zaman öyle gelmiştir. Vitrinlerinde her zaman parıltılı bir görünüm. İçeride her zaman mutlu çalışanlar. Acaba gerçekten kuyumculuk şanslı bir meslek mi yoksa altınların yol açtığı bir göz yanılgısı mı bu?

– Bence kesinlikle altınların neden olduğu bir göz yanılgısı. Hele ki böyle bir dönemde, şanslı ve elit diyebileceğimiz meslek sayısı bir elin parmağını geçmez. Vitrindeki altınlar kuyumcuların olsa tamam. Hoş, o altınlar zaten benim ya da bir meslektaşıma ait olsa zaten dükkan açmaz. Ancak maalesef kuyumcular da eski günleri mumla arar oldu. Gerek pandemi, gerek dolar ve Euro’nun dalgalı kurdan fırtınalı kura geçmiş olması.

 

– Altın fiyatlarındaki bu şiddetli dalgalanmayı neye bağlıyorsunuz? Esasında hiç kimse altın fiyatlarının yükselmesine ve düşmesine neden olan etkenleri tam olarak bilmiyor. Belki siz bizi bu konuda aydınlatabilirsiniz?

– Son derece karmaşık ons hesapları ile belirleniyor altın fiyatları. Dolar kuruna bağlı olarak. Ancak Dolar ile altın arasındaki bağlantı nedir diye soracak olursanız yanıtlayamam. Muhtemelen bu civardaki hiçbir kuyumcu arkadaş da cevaplayamaz. Çünkü bunun net bir cevabı yok. Belki malumun ilanı olacak ama esasında kimse altının neden bu kadar değerli olduğunu da bilmiyor. Bu zamanında birileri tarafından belirlenmiş bir şey. Tıpkı şimdi altın fiyatlarının ”birileri” tarafından belirlenmesi gibi.

Şu İş İlgini Çekebilir:  DÖNERCİ DÜKKANI AÇMAK-Maliyet ve Karlılık - Röportaj

 

– Öyleyse kuyumcular da en az müşteriler kadar edilgen altın fiyatları konusunda?

– Elbette. Eskiden, Osmanlı döneminde örneğin, kuyumcu altını işleyen, ona şekil veren kişilere denirdi. Bugün kuyumcu dediğimiz kişiler, birer aracıdan ibaret.

 

– Peki, Pandemi dışında satışlarınızı olumsuz etkileyen diğer faktörler neler?

– Çok dolaylı bir neden gibi görünse de aslında kuyumculuk sektörüne ağır bir darbe indiren en önemli faktör evlenen kişi sayısının her geçen gün biraz daha azalması. Eskiden daha Nisan dedik mi büyük bir hareketlenme yaşanırdı. Bugünse böyle bir hareketlilikten bahsetmemiz mümkün değil. Düğünlerin azalması dışında alım gücünün düşmesi de en önemli faktörlerden biri. Artık altın takılar, aşırı lüks. Altının yerine gümüş takılar tercih ediliyor.  O da bizim alanımız değil zaten.

Kuyumcu açmak için neler yapılmalı?

1) Öncelikle kuyumculuk işinin en önemli parçasının değerli maden işlemeciliği ve de pazarlama olduğunu unutmayın. Hatta pazarlama burada daha da öne çıkmaktadır. Çünkü genelde mesela kuyumcular altını bizzat işlemez gider bu iş için daha ehil başka birileriyle irtibata geçer. İşte bu sebeple onlara kalan malı profesyonelce pazarlamaktır.

2) Bu işle meşgul olan kişilerle diyaloğa girip onlara fikirlerinizi sunmalı ve onlardan tavsiyeler almalısınız. Böylelikle tüm acemiliğinizle kalkıp da böylesine yüklü sermayeli işe girmemiş olursunuz. Elbette sizlere en önemli tüyoları vermezler. Ancak siz 100 tanesine sorarsanız eninde sonunda işin sırlarına bile vakıf olursunuz. Yani birinin gizlediğini illaki diğeri ele verecektir. Polis sorgulama methodunu buralarda uygulamalısınız.

3) Kuyumcu dükkanları yüklü miktarda değerli eşya içerdiği için iyi bir güvenlik şirketiyle anlaşmalısınız ve güvenlik sistemi kurdurtmalısınız.

4) Kuyumcu dükkanı açmak için hazırda sermayeniz yoksa ki bu gayet doğal. Kobi kredilerine başvurmak sizin için hayat kurtarıcı olabilir. Sonuçta zengin bir ailede doğanlarımız hariç anadan doğma milyonlarla dünyaya geldiğimiz yok. Gidip düşük faizle kredi çekmek bu işi yapabileceğiniz konusunda kendinize güveniyorsanız akıl karı olabilir.

5) Sadece altından süs eşyaları ve takılar değil de elmas, yakut, zümrüt, mozanit gibi madenlerde envanterinizde bulunmalı. Sonuçta gelen müşteri bir koleksiyon zenginliği arayacaktır ki altından ziynet eşya almak için arayışa girdiğinde ilk sizin dükkana uğrasın.

Kuyumcu dükkanının karlılığı hakkında röportaj youtube video’sunu öneririz.

Gelgelelim esas noktaya; altın ticareti yapmak veya kuyumculuk yapmak kazançlı mı, karlı mı?

Arkadaşlar bu altın işi bildiğiniz üzere inanılmaz esnek, kırılgan bir piyasaya sahiptir. Yok seçim oldu, altın düştü, dolar fırladı altın uçtu derken zaten hayatınız değişken fiyatlara göre manevra almakla geçecektir. Ayrıyetten kapalıçarşıda bir kuyumcu değilseniz bu işten para kazanmanın zor olduğu rivayet edilmektedir.

Beyler bakın sırf bu sorunun cevabını yazabilmek için Nurosmaniye Şerefhan’ı ziyaret ettim. Bilenler bilir Şerefhan’daki kuyumcuları. Onlarca kuyumcuya bu soruyu yönelttim “kuyumculuk para kazandırır mı?”. Çoğu da enterasan bir şekilde birbirine paralel cevaplar verdi: “Yeeaa şimdi yapana göre değişir, kazanan da var kazanmayan da” minvalinde cevaplardı bunlar.

Bir tanesi hariç. İsmini vermeyeceğim ancak o arkadaşın gözlerinden öpüyorum. Kendisi harbi dürüst, harbi mert adammış.

Dedi ki (aynen aktarıyorum);

“Bak adminim, şimdi gerçeği gonuşayım, burada onlarca guyumcu var görüyon, bunlardan inan 1 tanesi bile kaçak, göçek iş yapmadan vergisini, şusunu, busunu tam ödemeden kar edemez. Mesela bak şurdakilerden en az yarısı altın kaçakçılığı yapıyor, tee alamanyalardan sırt çantasıyla altın getiriyorlar. Şu binanın üsttekilerinden vergi kaçıranları sorsan haddi hesabı yok. Yani anlayacağın bizi sağa sola gebe ediyorlar. Kimseye eyvallah demeden bu işte ekmek yok anlayacağın, ben daha fazla konuşmuyom, hadi Allaha emanet”

jewelery photo

Arkadaşlar cevabı aynen yazdım. Belki doğrudur belki yanlış. Ancak ben admininiz ve bir parlakfikirler editörü olarak duyduğumu ve gördüğümü yazarım. Sağda solda yinelenen genellemeler beni ilgilendirmez. Zaten onları siz de biliyorsunuz.

Sizlere parlak iş fikirleri yazmaya devam edeceğiz. Kendinize iyi bakın, bol kazançlı kalın. Görüşmek üzere.

“Kuyumcu dükkanı açmak karlı ve kazançlı mı? – Röportaj” üzerine 4 yorum

  1. sizi görende kuyumcular acından ölüyor zannedecek evt kaçak göçek olabilir ama tanıdım o kadar kuyumcu varki işine sahip çıkmayanlar onlarda kazandığını yerler her meslekte iş yapamayan olduğu doğrudur 300 gr 500 gr altınla borç bularak yola çıkıp bu gün 10 kilo altını olanalr tatlı dille para kazanmayı bilen çok esnaf var 3-4 aile geçinip en kötü devreden bi amcanın ben ilgilenmiyorum ayda 5 bin kazanıyorum biraz ilglen sen genç adamsın 10 binden aşağı kazanmassın dediğini biliyorum ama bi esnaf arkadaşım paran varmı diye sorduğunda evt dedğimde verdiği cvp senden esnaf olmaz herzaman yok diyecksin ağlayacaksın oldu bence sizde ağlayana denk gelmişsiniz ki o kuyumcuların çoğu yıllardır ağlar ama hala kuyumcu olup çok iyi şartlarda hayatlarını dürmektedirler

    Yanıtla
    • Değerli hocam; yorumunuzu okurken gerçekten çok farklı ve de güzel bir bakış açısına sahip olduğunuzu gördüm ve de istemsizce tebessüm ettim. Düşündüğümüz zaman esnafımızla olan birebir sohbetlerimizde çoğu zaman gerçek ekonomik durumunu gizleme meyilitesinin olduğunun farkında idik ancak siz bunu harika netleştirerek anlatmışsınız.

      Yanıtla
  2. Hocam sıfır sermayem var kuyumcu da çalışıp işi öğrenene kadar ve gerekli sermaya biriktirene kadar çalışmayı düşünüyorum sizce mantıken yorumunuz nasıldır???

    Yanıtla

Yorum yapın