MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

Evet arkadaşlar bugün seriye kaldığımız yerden devam edip bir diğer mühendislik dallarında birini tanıtalım dedik: Makine mühendisliği.. “Makine” veya “makina” yazımlarından her ikisini de sık sık görsem de el alışkanlığı olarak “makine”yi tercih ediyorum. Yalan yok doğruluğunu araştırmadım. :)) Eğer TDK’nın bu konuda bir kararı varsa lütfen düzeltin.

machine photo
Makine mühendisliği aslında pek de tanıtıma ihtiyacı olmayan ve herkesin gayet iyi bildiği bir bölümdür. Fakat bu çok bilinme olayı zamanla kötü etki bırakmış ve insanlar makine mühendisliğini sadece isim olarak bilir duruma gelmiştir. Bugün “Makine mühendisi ne iş yapar?” diye sorduğunuzda birçok makine mühendisliği öğrencisi dahil çoğu kişinin cevap veremeyeceğine eminim. Aslında haksız da değildir bu vatandaşlar. Çünkü; makine mühendisliğinin olası iş alanları gerçekten çok geniştir.

Bu kadar geniş bir alana yayılmasının temel sebebi ise; makine mühendisliğinin, sonradan türemiş birçok mühendislik dalının da temelinde barındırdığı bazı prensipler üzerine kurulmuş olması ve mühendislik biliminin gelişiminden beri var olan bir branş olmasıdır. İstediği kadar son teknoloji olsun, son moda olsun.. Eğer bir yapının içinde makine ya da makine elemanlarının birbirini etkileyerek mekanik hareket oluşturduğu bir durum varsa, orada makine mühendisliği vardır. Şu anda bu yazıyı yazdığım bilgisayar; sizlerin bu yazıyı okuduğunuz tabletler, telefonlar.. Hatta bunların üretim aşamasında çalışmış seri üretim makineleri.. Ve hatta o seri üretim makinelerin imalatının yapıldığı yerler.. Bu kadar yeter..:)) Yeterince açıklayıcı olmuştur sanırım..

Peki böylesine geniş bir iş imkanı bulunan ve de kazançlı mesleklerden sayılan makine mühendisliğinin Türkiye ve dünya açısından durumu nedir?Artılarıyla ve eksileriyle birkaç maddede makine mühendisliğini inceleyelim:

1) İŞ OLANAKLARI

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNDEN MEZUN OLDUĞUNUZDA MALUM SEBEPLERDEN DOLAYI ÇALIŞABİLECEĞİNİZ ÇOK ÇEŞİTLİ ALAN VARDIR.

-Gerekli niteliklere sahip olursanız iş bulmakta zorlanmazsınız..

2) İmkanları

MAKİNE MÜHENDİSİ OLARAK MEKANİK ESASLARA DAYALI ÇOĞU MÜHENDİSLİĞİN TEMELİNE SAHİP OLACAĞINIZ İÇİN; SONRADAN İSTEĞİNİZE BAĞLI OLARAK DAHA KÜÇÜK ALANLARA KOLAYCA YOĞUNLAŞABİLİRSİNİZ.

-Mekatronik, endüstri, gemi inşa, vs. vs.

3) Maaşları

İŞ HAYATINIZDAKİ TECRÜBENİZE VE TEKNİK KONULARDAKİ GELİŞİMİNİZE BAĞLI OLARAK MAAŞINIZ KOLAYCA YÜKSELEBİLİR..

-Bu diğer kazançlı mesleklerle ortak bir durum aslında.. İyi malın her zaman alıcısı vardır..;))

4) Gelecekte neler yapabilirler?

SADECE TEKNİK KONULARDAN KARİYER YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. YÖNETİM BECERİNİZ DE VARSA İDARECİLİĞE SOYUNABİLİRSİNİZ.

-Bu olay makine mühendisleri için daha kolay olmaktadır. Birçok teknik firmanın CEO’sunu ya da üst düzey yetkililerini araştırırsanız; çoğunun makine mühendisliği çıkışlı olduğunu göreceksiniz. Kazançlı meslek diyorsak var bir bildiğimiz heralde:)

5) Eksileri

EKSİLERE GELİRSEK.. MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİN İŞ ALANI NE KADAR GENİŞSE; ÜNİVERSİTELER SERİ İMALAT ŞEKLİNDE O KADAR FAZLA MEZUN VERMEKTEDİR.

-Bir okulda diğer mühendislikler 80-90 cıvarı seyrederken makine mühendisliğinin en az 150 kontenjanı varsa; orada bir sıkıntı vardır..

6) Başlangıç maaşları

BU DURUMA BAĞLI OLARAK BAŞLANGIÇ MAAŞINIZ DÜŞMEKTEDİR. ÇÜNKÜ VERİLEN HER MEZUNDA SİZ DE SIRADAN BİR SERİ ÜRETİME DÖNÜŞÜYORSUNUZ :))

-1500-200 TL arasına dahi razı olmanız gerekebilir..

7) Geleceği

BİRAZ DAHA UZUN VADELİ DÜŞÜNÜRSEK; MEKANİK TEKNOLOJİNİN YAVAŞ YAVAŞ TERK EDİLDİĞİNİ VE YENİ NESİL TEKNOLOJİLERE GEÇİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜRSEK; MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİ DEVRİLMEK ÜZERE OLAN BİR ÇINAR GİBİ DÜŞÜNEBİLİRİZ..:((

-Hamleleriniz size kalmış..;)

8) Üniversite hayatı

EN ÖNEMLİSİ DE… NE OLACAK EN ÖNEMLİSİ ÜNİVERSİTE HAYATI.. MAKİNECİ GEYİKLERİ.. TEK KIZ BİLE GÖRMEDEN GÖBEK BAĞLAYIP SAÇLARI DÖKEREK MEZUN OLUNAN OKUL…:'((

-Makineci edebiyatı diye bir şey var..

Şu makalemiz de ilginizi çekebilir:

Makine Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları

Yorum yapın