MİMARLIK MESLEĞİ İŞ İMKANLARI VE OLANAKLARI

          Binalarla, yapıyla alakalı bir diğer meslek olan mimarlık; inşaat mühendisliği ve benzer kazançlı meslek dallarından farklı olarak içinde sanatsal bir yön de barındırır. Öyle ki; mimarlığı %100 bir bilim veya sanat olarak kabul etmek mümkün değildir. Çünkü; binanın sağlam temeller üzerine kurulması ve güvenli olması için bilimsel-teknik hesaplamaların gerektiği gibi; dışarıdan bakıldığında göze hoş bir manzara yaratması ve insanlara görsel zevk de vermesi gereklidir. İşte mimarlık; diğer mühendislik bilimlerinin arasından sıyrılarak burada devreye girmektedir. 🙂 
ARCHİTECT photo

Mimarlık; özellikle her geçen gün binaların tek tipleşmesi, bilindik büyük şehir betonlaşması, vs. sebeplerden dolayı biraz arka plana gitmiş gibi gözükse de; günlük hayatta hala eskisi gibi ihtiyaç duyulan ve bir o kadar da popüler olan bir meslektir. Örnek vermek gerekirse; yapılan bir ankete göre bayanların en çekici ve en seksi bulduğu meslek mimarlıktır.:)) Araştırmak isteyenler arama yaparak kolayca bulabilirler.

Bilimsel bir tanım yapacak olursak; mimarlık, güzellik, sağlamlık, kullanışlılık kuralları esas alınarak insanlara her açıdan olabildiğince verimli yapılar meydana getirmektir. Camiden tutun katedrallere, kalelerden tutun şatolara; taş taş üstüne koyulmuş her tarihi ve güncel yapı mimarlık izleri taşır.

Girizgah kısmını geçtikten sonra bu zevk isteyen; narin ve zarif mesleğin belli başlı özelliklerine göz atalım: 🙂

1-) Mesleğin Niteliği

SEÇTİĞİNİZ MESLEK; İNSANOĞLU YERLEŞİK YAŞAMDAN VAZGEÇMEDİĞİ SÜRECE VARLIĞINI SÜRDÜRECEK KAZANÇLI BİR MESLEKTİR.:)

-Özellikle yapılaşmanın çılgın boyutlara ulaştığı 21. yüzyılda; binaların temel mühendislik hesapları kadar, planlaması ve estetiği için mimarlara da ihtiyaç duyulmaktadır.


2-) Gerekenler

OKURKEN DERSLERDEN ARTA KALAN ZAMANLARDA KENDİNİZİ GELİŞTİRDİĞİNİZ ÖLÇÜDE; MEZUN OLUNCA DA BİLGİNİZE SAYGI GEREĞİ O KADAR FAZLA KAZANMAYA BAŞLARSINIZ..

-Çünkü mimarlık; mühendislik alanlarına göre günlük hayatın daha büyük bir parçasıdır. Bunu başarmak için ilk kural da; size bahsettiğimiz bu kazançlı mesleğinizi gerçekten sevmenizdir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Piyanistlik Mesleğini Yapmak

3-) İş şartları

YENİ GİRDİĞİNİZ ORTAMDA SİZİN ANLATACAKLARINIZ; BİR MÜHENDİSİN VEYA BİR DOKTORUN KULLANACAĞI SIKICI TERİMLERDEN DAHA ÇOK İLGİ ÇEKECEKTİR.

-Makine mühendisliği vs. Mimarlık, sonucu düşünmeye gerek var mı?..:D

4-) Geleceği

GÜNÜMÜZDE BİNALARIN STANDARTLAŞMASI VE TEMEL PLANLAMA ESASLARI DIŞINDA MİMARLIĞA AİT ÇOK AZ DEĞERİN KALMASI MORALİNİZİ BOZMASIN. İLERİDE YAŞANACAK DEĞİŞİKLİKLERİ KİMSE TAHMİN EDEMEZ..

-Belki de bu anlayışta köklü bir değişiklik yapacak olan arkadaş bu yazıyı gördü ve okuyor…;))

5-) Uzmanlığın getirisi

HER KAZANÇLI MESLEKTE OLDUĞU GİBİ MİMARLIKTA DA UZMANLAŞMANIN BAZI SONUÇLARI OLMUŞTUR. ELDE EDECEĞİNİZ BİR UZMANLIK İLE ÇOK DAHA NİTELİKLİ HALE GELEBİLİRSİNİZ.

-Peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, dış mimarlık, vs. vs. Uzman olduğunuzda maaş durumunuz da bundan etkilenecektir tabii..:)

6-) İş olanakları

ELDE EDECEĞİNİZ BU UZMANLIKLAR İLE BİNALAR VE YAPILAR DIŞINDAKİ ALANLARDA DA ÇALIŞABİLİRSİNİZ..

-Örneğin; inşa edilen bir yatta gemi inşa mühendisinin tek yapabileceği şey temel mühendislik presnsipleri ile o yatın su üzerinde durmasını ve güvenli bir şekilde yol almasını sağlamaktır. Ama yatın uygun bir iç dizaynı; tamamen iç mimarlığın bir ürünüdür.

7-) Mesleki Karizma

YENİ MODA MESLEKLER GİBİ SON YILLARDA TÜREMİŞ OLMAYAN; TOPRAKLARIMIZDAN NİCE MİMAR SİNANLAR YETİŞTİRMİŞ OLAN BİR MESLEKTİR. ÇALIŞTIĞINIZ HER GÜN, ONLARIN OMUZLARINDA OLMANIN GURURUNU YAŞAYACAKSINIZ.

-Onların şanına yakışır çalışmalar da akabinde hepimizi bekliyor olacak…;)

😎 Kötü yönleri

HİÇ KÖTÜ YÖNLERE DEĞİNMEDİK.. ÇÜNKÜ BU KAZANÇLI MESLEĞİN GERÇEKTEN KÖTÜ BİR YÖNÜ YOK..:) OLURSA EĞER; SADECE BU ÜLKEYE HAS İRONİK OLAYLARDAN DOĞAN BAZI SORUNLAR OLUR..

 

-Bu şeker gibi mesleğin mensubu olarak Türkiye’de hiçbir zaman ufkunuzun genişliğini bulamayabilirsiniz. İmar, yapılaşma, planlama konularında yapılan saçma sapan hareketlerden dolayı saçınızı başınızı yolabilirsiniz. Ama söyleyin canlar; hangimizin sektörü yolunda gidiyor ki?…

SONUÇ: MİMARLIK CANDIR ÜSTÜNEDE KAZANÇLI MESLEKLERİN ŞAHIDIR…:)))

Yorum yapın