Nasıl Piyango Satıcısı Olunur?

Merhaba sevgili okurlar! Bu yazımızda sizlere, sıklıkla büyük umutlarla birlikte çekilişlerine katıldığımız piyangonun bir diğer yüzünü anlatacağız. Yazılarımızı takip eden okurlarımızın herhalde büyük çoğunluğu herhalde bir kez de olsa piyango almış, şansını denemiştir. Peki ya kaçınız piyango satıcısı olmayı aklınızdan geçirdiniz?

lottery photo

Yazımızda piyango satıcısı olmak için neler yapılması gerektiğini detaylarıyla inceleyeceğiz. Bununla birlikte bu işte para olup olmadığını, olası kazançlarını hesap edeceğiz. Piyango satıcısı olmanın artı ve eksi yönlerini de irdeleyip yazımızı noktalayacağız.

Öyleyse başlayalım.

Piyango Satıcısı Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak milli piyango biletlerinin nerede basıldığını öğrenmekte fayda var. Biletler, Merkez Bankası bünyesinde Banknot Matbaasında basılmaktadır. Elimize aldığımız ve kazandırmadığı takdirde bir kağıt parçasından ibaret olan kağıtlar, devletin yüksek güvenlik seviyesinde tutulmaktadır. Bu güvenlik sisteminin adı: Türk Parasını Koruma Yasasıdır. Ve filigranlı özel para kağıtlama sistemiyle üretilirler.
  • Piyango satıcısı olabilmek için bir bayilik kurmak gerekmektedir. Yolda gördüğümüz küçük bir tezgahta bilet satma işlemini gerçekleştiren bireyler bile aslında bir bayiidir ya da bir bayiliğe bağlı olarak çalışmaktadırlar. Bu nedenle bundan sonra sıralayacağımız maddeler, hem bayi açma şartlarını hem de milli piyango satıcısı olmanın şartlarını içerecektir.
  • Öncelikli olarak Türkiye sınırları içerisinde bir bayiilik satın almak ya da o bayiye bağlı olarak piyango satıcılığı yapmak istiyorsanız Türk vatandaşı olmanız gerekmektedir. Zaten istenilen bu şart, hemen hemen her işte olmazsa olmaz bir kural olarak karşınıza çıkacaktır.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak. Eğer insanlara şans dağıtmak istiyorsanız, reşit olma zorunluluğunuz mevcuttur. Ayrıca bazı zamanlar birçoğumuzun da gördüğü üzere çocuk yaştaki insanların bilet bayilerinde ya da tezgahlarında bilet satmaları kesinlikle yasaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi biletler kağıt parçası gibi görünse de tıpkı Liralarımız gibi Merkez Bankasında ve özel güvenlik önlemleri altında üretilmektedir. Bu nedenle işverenseniz, bu değerli kağıtları çocuklarınıza ya da reşit olmayan herhangi birine teslim etmeniz hem kanuna hem iş ahlakına aykırı olacaktır. Aynı şekilde siz de bir müşteri olarak bu tarz bir manzarayla karşılaşırsınız ya uyarmalı ya da gerekli mercilere şikayet etmelisiniz.
  • Mali suçlardan hükümlü bulunmamak. Mali suçlar ile kastedilen sırasıyla şunlardır: İhtilas, irkitap, kaçakçılık, zimmet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, rüşvet… Bu tür suçlardan birinden zamanında hüküm giymişseniz, bayii açmanız da bayiye bağlı olarak bilet satıcılığı yapmanız da kanunen imkansızdır. Tıpkı çilingirlik mesleğinde olduğu gibi milli piyango satıcılığında da adınızın hiçbir şekilde para ile ilgili suçlara karışmamış olması gerekir. Bu, devletin ve devlete bağlı parasal işlemlerin ve ürünlerin koruma altına alması demektir. Devlet, riske girmeyi sevmez ve buna gerek de görmez. Bu nedenle, söz konusu olan para ile ilgili bir işse, bu yönde bir sabıkanızın olması, işlerin başlamadan bitmesi demek olacaktır.
  • Daha önce milli piyango ya da sayısal oyun alanında bir işletmeye sahip olup da bu işletmenin alınan çeşitli sebeplerden dolayı ruhsatını kaybetmek. Devlet bu bağlamda da güvence istemektedir. Söz konusu biletlerin kötüye kullanımı, paralarla ilgili yapılabilecek envai çeşit usulsüzlük gibi nedenlerin önüne geçmek için, daha önce ruhsatını kaybetmiş birey ve kurumlar bir daha piyango satıcılığı alanından tamamen eleniyorlar. Bu noktada açacağınız bayiliğin ilk ve tek bayilik olduğunuzu kavramanız ve buna göre temkinli ve kurallara uygun satışlar gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
  • Son olarak istenilen şart, belirli bir akıl hastalığı mağduriyetinde olmamak ve özürlülük hallerinde belirli hacir veya vesayet altında bulunmamaktadır. Bilet satıcılığı, akli melekeleri yerinde ve tamamen özgür bireyler tarafından gerçekleştirilebilir.

Milli Piyango Satıcılığı Kazançlı Mıdır?

Öncelikli olarak şunu bilmemizde fayda var. Milli piyango, her hafta hatta kimi durumlarda her ay bile çekilmeyen bir şans oyunudur. Bu nedenle dönemsel iş dediğimiz ve ara ara ortaya çıkan bir yatırım aracıdır. Bunun için, milli piyangocuları da etrafımızda hayatımızda her zaman göremeyiz. Piyango sayıcılığı, dönemsel olarak satıcılarına 4.000 ile 6.000 arası bir miktar kazandırmaktadır. Bu nedenle salt piyango satıcılığı yapacak olanlar, bu işi hayatını idame ettirmek üzere değil, ek gelir kaynağı olarak görmelidirler.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Güvenlik Personeli Olmak Nasıl Bir İş?

Buna rağmen ülkemizdeki işsizlik oranları, şans oyunlarına olan düşkünlüğü her zaman taze tutmuştur. ”Bir umut” diyerek piyango satın alan insanların sayıları özellikle yıl başı ve bayram gibi özel zamanlarda milyonları bile bulabilmektedir. Bu nedenle dönemsel bir iş gibi görünse de kazancı, verilen emeğe göre yüksek bir iş olarak nitelendirilebilir.

Kazancınızı daha fazla arttırmak için piyango bayiliği ya da satıcılığı için başvurmakla yetinmeyip bunun yanında sayısal loto vb. oyunlar için de gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Ne kadar çok şans oyunu, sizin için o kadar çok para kazanma şansı olacaktır.

İleride kazandıkça bayiliklerinizin sayısını arttırmakta fayda var. Bunun için bulunduğunuz şehrin ya da ilçenin merkezi yerlerini gözünüze kestirin. Ek olarak bayiliklerin çok büyük hacimlerde dükkanları kapsamadığını da göz önünde bulundurarak sadece bilet satma işlemini gerçekleştirebileceğiniz küçük dükkanlar kiralayabilirsiniz.

Piyango Satıcılığının Olumsuz Yönleri:

  • Geçmişte yapılan bir haberde bir piyangocunun ”biz 2.000 lira kazansak o bize ikramiye” demesi, hala bazı okurlarımızın hatırında olacaktır. Dönemsel bir iş olduğundan dolayı kesinlikle ev geçindirtecek, hayat idame ettirecek bir iş kolu değildir. Zaten bu nedenle piyangocuların çoğunu ya aşırı genç insanlar ya da yaşlı emekliler oluşturmaktadır.
  • Bir diğer eksi yön ise, bayiliğe bağlı çalışan satıcıların yaz – kış / gece – gündüz demeden açık arazilerde satışa çıkması. Bazen direkt ellerinde, bazen küçük bir tezgah açarak soğuğa, rüzgara, yağışlara karşı kendinden önce satmaya çalıştığı biletleri korumaya çalışmak, bu işin oldukça dezavantajlı, negatif bir yönüdür.

Piyango Satıcılığının Olumlu Yönleri:

  • Eğer sadece yıl başlarında ve milli bayramlarda bu işi yapmak istemiyorsanız, bu işi dönemsel değil bir yıla tamamen yağacak şekilde icra edebilirsiniz. Genelde alıcısı daha çok olduğu için satıcılar, sadece yıl başları ve bayramlarda satışı gerçekleştirirler. Ancak, bu zor mesleği tamamen gelir kaynağı olarak görenler de vardır. Çünkü alıcısı ve popülaritesi düşük olsa da her ayın 9., 19 ve 29. günlerinde milli piyango çekilmektedir.
  • Milli Piyango dairesi, ara ara belirli dönemlerde istihdam yaratmak adına kampanyalar düzenlemektedir. Bilet satıcılığında olduğu gibi kazı kazan tezgahları açmak için gerekli ruhsatları da işsiz olanlara istihdam yaratmak adına, belli başlı zamanlarda muhataplarına vermektedir. Bu bilgiyi de sevgili okurlarımız, ne olur ne olmaz akıllarında tutsunlar.

Bileti alan da satan da siz olsanız, hepinize ikramiye değerinde günler dileriz!

“Nasıl Piyango Satıcısı Olunur?” üzerine 4 yorum

  1. Peki ben mesela kazı kazan tezgahı açmak istiyorum bunun için herhangi bir sözleşmem ya da bu işi devamlı yapma zorunluluğum var mı yoksa kafama göre bugün satmaya çıkıp yarın istemezsem çıkmayabiliyor muyum?ⁿ

    Yanıtla
  2. Dinimizde şans oyunu oynamak veya oynamak caizmi haramsa niye devletimiz oynaşıyor helal bütün kumarhaneler açılsın

    Yanıtla

Yorum yapın