Organik Tavuk ve Hindi Çiftliği Açmak

Son zamanların en önemli gıda sorunlarının başında tüketmekten kendimizi alamadığımız hindi ve tavuklar geliyor. Ben sadece sizlere tavuk ve hindilerle ilgili duyduklarımdan ve gördüklerimden birkaçını söyleyeceğim.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Arkadaşlar piyasada şu an organik diye satılan yumurtaların ne olduğunu söylememe gerek yok. Ortada doğru düzgün bir denetim falan yok. Şu linkteki  “organik tarım mevzuatı” var sadece… Ancak bu güzelim yönetmeliğin her bir tarafı boşluklarla dolu ve uygulanabilirlikten yoksun. Size naçizane tavsiyem bu işe girmekten korkmayın. Üstesinden gelebilirsiniz. Şu linkteki yönetmeliğe azıcık olsun uyun yeter. Ancak böyle dedim diye de batarsanız sorumluluk falan kabul etmiyorum 🙂

Bir tavuğun ya da hindinin açık havaya çıkarak dolaşması ve çevreyi görmesi gerekiyor. Ancak günümüzde organik olmayan tavuklar ve hindiler doğal olan ortamı dahi görmüyorlar. Bunlara ek olarak hayvanların daha verimli olması için çeşitli ilaçlar kullanılıyor ve bu hayvanların yaşam alanları oldukça sınırlı oluyor.

Tavuklara ve hindilere verilen ilaçlar nedeniyle 10 gün sonra kesilmesi gereken bu hayvanların vücutlarında kalıcı hale gelen kimyasallar ise kesilmesinden sonra tüketilen bu hayvanlarla birlikte bizim vücudumuza giriyor. Hal böyle olunca organik yani en uygun koşullarda üretilen tavuk ve hindiler ise sağlık açısından fazlaca kişi tarafından tercih ediliyor.

o

Nelere Organik Tavuk Çiftliği Açabilirim?

Tavuk ve ya hindileri doğal ortamlarında yetiştirmeniz gerekir. Bunun içinde havası temiz olan ve hayvanların rahatlıkla dolaşabilecekleri yerler keşfetmelisiniz. Organik tavuk ve hindi yetiştiriciliği için genellikle köyler, geniş yayla alanları ve açık araziler tercih ediliyor. Bu durum ise organik tavuk ve hindi üreticileri için büyük bir avantaj oluyor. Çünkü işler geliştikçe açtığınız minik bir kümes kocaman bir üretim çiftliği haline gelebilir. Bu nedenle de organik tavuk ve hindi çiftliği seçerken ilerideki halini de planlamanız sizin yararınız olacaktır. Ayrıca doğal bir ortamda organik tavuk ve ya hindi yetiştirmek istiyorsanız mutlaka akarsu, göl gibi alanları yakınlarına kümes kurmalısınız. Hayvanlar rahatlıkla doğal ortamın keyfini çıkarmalı.

Tavuk Çiftliği Açmak Tam Size Göre Bir Fikir Olabilir… Tıklayın, Öğrenin!

Organik Tavuk/ Hindi Çiftliği Açmak İçin Gereken Sermaye!

Organik tavuk ya da hindi çiftliği açmayı düşünüyorsanız ilk olarak açacağınız çiftlik için bir alan belirlemeniz gerekecektir. Eğer kendinize ait köy ya da arazi toprakları varsa işiniz daha da kolaylaşacaktır. Aksi halde kendinize çiftlik açacak bir alan satın almak zorunda kalabilirsiniz. Alacağınız çiftlik alanı ise büyüklüğüne, sulak bölgelere yakınlığına ve şehirlerine göre değişiklik gösterecektir. Maddi yönden kazançlı bir iş olmasından dolayı yakın zamanda harcamalarınızın karşılığını görebileceğiniz bu işte alacağınız toprakların üzerine çiftlik yapmak amacıyla da harcamalar yapabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Evden Organik Sabun İşi Yapmak

Çiftlik inşa edilirken hayvanların barınak dışına çıkabilecekleri geniş alanlar bırakmanız ve yem, su gibi ihtiyaçlarını da karşılamanız gerekecektir. Ayrıca tavuklarınızın ya da hindilerinizin de olması gerekir. çünkü çiftlikte birkaç tavuk ve ya hindi yeterli olmaz. En verimli ve en iyi yetişmiş tavuk ve hindileri seçmek içinse sizin gibi mekanlar açan kişilerden yardım alabilirsiniz. Çiftlik büyük bir alan olduğu için 100-200 tane tavuk ve ya hindi alarak işe başlayabilirsiniz.

Gerekli sermayeyi nereden bulacağınızı düşünüyorsanız KOSGEB ya da hibe kredilerine başvurarak kısa sürede fikirlerinizi girişimciliğe dökebilir ya da elinizdeki biriken paralarla bu işe yatırım yapabilirsiniz.

Organik Tavuk/ Hindi Çiftliği Açmak İçin Gerekenler

Organik tavuk ve ya hindi çiftliği açmak için ihtiyacınız olan şeylerin başında boş bir alan gelecektir. Boş alanı çiftliğe dönüştürmek adına çeşitli harcamalar yapmanız gerekir. Ayrıca tavuk ya da hindiler için doğal ortamı yakalamak ve bu canlıların ihtiyaçlarını karşılamak adına yemler, yemlikler, sulaklar gibi her canlının faydalanabileceği geniş alanlar sunmalısınız.

Tavuk ve hindileri almanızın ardından bu hayvanların düzenli olarak veteriner hekim tarafından bakımlarını da yaptırmanız gerekir. Ayrıca organik tavuk ve ya hindi çiftliğinizin adının duyulması için çeşitli reklam faaliyetleri başlatabilirsiniz. Bir de alacağınız tavukların yumurta veren ve kesilmek üzere büyütülen olmak üzere iki çeşidi olduğunu unutmayın, buna göre alım yapın. Açacağınız çiftlik için gerekli yerlerden üretim izni de almış olmanız sizin için ayrı bir gereklilik olacaktır.

Çiftliğinizde gerekli temizliklerin yapılması ve tavuk ve hindilerle ilgilenen çalışanlarında bulunması gerekir. Ayrıca tavuk yumurtalarının satılması ve kesilen tavukların yerlerine ulaşması için ilerleyen zamanlarda nakliye ağına da ihtiyacınız olacaktır.

organik

Organik Tavuk Mu Yoksa Yemli Tavuk Mu Daha Karlı?

Tavukların doğdukları andan itibaren beslenmesi gerekir. Ancak bu konunun nasıl olacağı akılları kurcalamaktadır. Tavukların beslenmesi için organik tavuk yöntemi ve yemli tavuk yöntemi olmak üzere iki yol denenmektedir. Organik tavuk yönteminde tavuklar doğaya salındıkları için bütün ihtiyaçlarını yeşilliklerden, topraktan ve buldukları diğer canlılardan karşılarlar. Bu yöntem oldukça uygun olması ve tavukların diğer tavuklardan daha iyi yetişmesini sağlamasından dolayı tercih edilmektedir. Yemli yöntemde ise tavukların daha civcivken en özel yemlerle beslenmesi anlamına gelir. Alınan yemlerin tavukların ihtiyacını karşılaması istenir ancak her zaman bu ihtiyaç giderilemez. Mecburen tavuklara haşlanmış yumurta, yeşillik gibi besin takviyeleri yapılır. İki durumu da karşılaştırdığımızda organik tavuk yöntemi daha karlı bir iş olmaktadır.

 

Yorum yapın