Seracılık Yapmak İsteyenlere 

Arkadaşlar elin Hollanda’lısı bu sera işiyle afedersiniz ama vücudumuzun bir tarafı kadar olan toprak parçasında bizim 5 katımız kadar tarımsal üretim yapıyorlar. Herifler bitkiyi makineye çevirmişler yaz-kış demeden buz gibi ve güneşsiz çorak arazide tarım yapıyorlar. Üniversitelerdeki mühendisleri tarlaya getirmişler para basıyorlar.

Peki ya biz ne yapıyoruz?

Elimizi açıp büyük yaratıcıya dua ediyoruz…

Daha çok dua ederiz. Eğer bir yaratıcı var ise bile emin olun yan gelip yatıp dua edene değil bilime, ilime itibar edip durmaksızın çalışana para verir. Bunu unutmayın ve kendinize gelin.

Seracılık meyve ve sebze üretiminde kullanılan bir teknoloji olarak örtü altında yani plastikle ya da camlarla örtülü alanlarda meyve ve sebze üretimi anlamına geliyor. Kısa sürede büyük verim alınarak yapılan seracılıkta normal bir şekilde yetişen ürünlerden daha fazla verim geldiği için oldukça kazançlı bir alan. Ayrıca yılın çeşitli zamanlarında farklı meyve ve sebze üretimleri de yapılabildiği için seracılık her zaman kazanacağınız bir sektör.

greenhouse photo

 

Seracılık ile Teknoloji Birleşebilir mi? 

Seracılık ile teknoloji birleşebilir, hatta birleşmeye başladı. Birçok farklı ülkede doğal güneş ışığını birebir taklit eden otonom cihazlar seraların içerisine kurularak üretim hızını ve kalitesini arttırıyor. Aynı zamanda su ihtiyacını çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştiren donanımlı ve üst düzey teknolojiye sahip cihazlar da mevcut. Türkiye’de henüz kullanımı çok nadir olan bu cihazlara öncelik verilmeli ve seracılık yüksek noktalara taşınmalıdır. Bu sayede meyve – sebze üretimindeki iş gücü maliyetleri otomatik olarak düşecek ve meyve – sebze- süs bitkisi üretiminde ivme yakalanacak. Bu alanda belli başlı girişimler olsa da birçoğu kurum değil kişi bazlı olduğu için istenen etkiyi uyandıramadı.

Teknoloji seracılık alanında aktif olarak kullanıldığı takdirde sadece ekonomik yönde olumlu sonuçlar elde edilmeyecek. Çalışma şartlarının iyileşmesi ile birlikte birçok kişi de bu alana yönelerek üretim ağı genişleyecek. Tarım ürünleri çok daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yetiştirilecek. Bu er ya da geç fiyatlara da yansıyacağı için alım gücü düşmüş kişiler için çok daha ucuza sebze ve meyve satışları gerçekleştirilebilecek.

Yolculuk yaparken seracılık yapılan tarlaların yanından geçmişseniz burada ne kadar da çok çadır var diye düşünmüş olabilirsiniz. Özellikle kış aylarında meyve ve sebze üretiminde ürünlerin soğuk almaması ve daha rahat bir şekilde büyümelerini sağlamak adına kullanılan bu sistem toprakla uğraşmayı sevenler için büyük bir gelir imkânı oluyor.

ÖNEMLİ İPUCU: Artık teknolojiyi tarımda da kullanın. Mümkünse yurt içi piyasalarını unutup yurt dışı pazarlarına ürünleri satmayı hedefleyin. Bizim ülkemizde tarımsal ürünlerin fiyatı sistematik ve düzenli adımlar ile düşürülmektedir. Yerel çiftçi bitirilmeye çalışılmaktadır. Bu gerçeklere göre hareket edin.

greenhouse photo

Serada Ne Tür Bitkiler Yetiştirip Para Kazanabilirim?

Serada bitki, meyve ya da bitki yetiştirmek istediğinizde hangi tür ürünler seçeceğinizi bilmiyorsanız ilk olarak şehrinizin iklimine ve bitki örtüsüne dikkat etmeniz gerekir. Her ürün her şehirde yetişmeyebilir. Şehrinizin özelliklerine uygun olan ürünleri listeledikten sonra en çok hangi ürünlere talep olduğunu ve hangi ürünleri yetiştirebileceğinizi düşünmelisiniz. Özellikle yaz kış yetişebilen ürünler tercih ettiğinizde daha çok kazanç elde edebilirsiniz. Sera bitkileri olarak ayrıca bitkilerde seçmeniz gerekebilir. Seracılıkta başarı için rağbet gören ürünler kadar az yetiştirilen ancak getirisi yüksek olan ürünler seçmenizde sizin faydanıza olacaktır.

Ne Zaman (Hangi Mevsimde) Seracılığa Başlamalıyım?

Seracılık yapmak için gerekli olan bütün çalışmalarınızı hazırladıktan sonra yetiştireceğiniz ürünün seracılık zamanı ekim tarihini beklemeniz gerekir. Şehrinizin iklim özellikleri ile birlikte her ürünün sera zamanları da vardır. Bu sera zamanlarını öğrenmek için eşitli kurslara gidebileceğiniz gibi bir süreliğine sera işlerinde çalışarak her şeyi yerli yerince görmenizde de fayda var.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Tarım İlacı Üretmek ve Satmak - Röportaj

Seracılık için iklimlendirme ve ısıtma gibi çalışmalar yapılacağı için bu işle ilgilenecek olan kişilerin Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara gibi ılıman iklimin hüküm sürdüğü alanlarda faaliyete geçmesi daha iyi olacaktır. Kış aylarının sıcak geçtiği bir bölgede seracılığa başlanabilir. Bununla birlikte meyve, sebze ve ya bitkilerin hangi zaman aralığında daha iyi yetiştiğini öğrenerek bu zaman aralığında ekim dikim yapmak daha doğru olacaktır.

Seracılığın ülkemizde sıkça yapıldığı dikkate alınırsa sadece toprak üzerinde değil topraksız sera faaliyetleri gibi alanlarda da yatırım yapılabilir. Seracılık için mevsimsel şartları ve üretilecek ürünlerin özelliklerini bilmek daha başarılı bir sonuç almayı da sağlayacaktır.

Seracılar Bu İşten Para Kazanabiliyor Mu?

Seracılık dünya üzerinden en yaygın olarak ülkemizde yapılıyor. Bu kadar yüksek bir sıralamaya sahip olmanın verdiği gururla birlikte sera alanındaki yatırımlarda artıyor. Daha fazla üretim gücüne sahip olmak adına her geçen gün seracılık yapmaya başlayan bir gıda firması görmeniz mümkün. Bütün bu yorgunluğun ve yatırımın arkasında ise seracılıktan kazanılan ücretler yer alıyor. Özellikle kış aylarında fark edeceksinizdir ki meyve sebze fiyatları yüksek olur. Bunun nedeni yaz aylarındaki kadar fazla üretimin olmamasından kaynaklanır. Üretimin yapıldığı yerler olan seralar ise bize gelene kadar 5-10 TL arası olan domatesleri üreten yerler olarak yaz aylarında da kış aylarında da kar elde etmektedir. Seracılık yapılırken sadece bir kişi olarak değil ailecek bu işe girerseniz emin olun kısa sürede zengin olmanın kapılarını aralayabilirsiniz.

greenhouse photo

Seracılık İçin En Uygun İklim Hangisidir?

Seracılık için yaz ayları uygun bir zaman aralığı değildir. Çünkü yaz aylarında zaten pek çok meyve ve sebze üretilebilir durumdadır. Ancak bazı kış sebze ve meyveleri büyütülecekse seracılık yapılabilir. Sera ortamında meyve ve sebzelerin yetişmesi için sıcaklık verildiği için yaz aylarında verilen sıcaklık fazla olduğu için seraya ihtiyaç kalmayacaktır.

Seracılık yapmak isteyenler için en uygun mevsim sonbahar ve kış aylarıdır. Bu aylarda çoğu ürünün yetiştirilmesi zor olduğu için seracılıkla yapılan üretimler doğrudan alıcı bulabilecektir. Kış mevsiminde ılıman iklim özelliği gösteren yerlerde seracılık için ideal olacaktır. karasal iklimin görüldüğü yerlerde seracılık yapmak çok zordur.

Sera İşi Eskide mi Kaldı? 

Sera hala Akdeniz bölgesinde temel üretim ve geçim kaynaklarından biri. Ancak diğer coğrafi bölgelerde hala beklenen yoğunluğa erişmedi. Yeşil alanların giderek azaldığı, ekolojik sistemin bozulduğu ve ürün verimliliğinin düştüğü günümüzde sera işi eskisinden daha fazla önemsenmeli. Nitekim önemsendiğine dair atılımlar ve girişimler de mevcut.

Sera işi eskide kaldı demek, artık hiçbir yerde ağaç yok, ağaçların devri geçti demekle aynı anlama gelir. Seracılık yöntemiyle elde edilen ürünler neredeyse organik üretim kadar sağlıklı ve doğal oluyor. Aynı zamanda istihdam sağladığı için de kritik bir öneme sahip. Türkiye’nin sebze ihtiyacının bir kısmı bu alandaki üretimlerle karşılanıyor. Sadece Türkiye değil Fransa, Yunanistan ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de seracılık önemli bir yere sahip. Ancak ülkemizde daha yüksek üretime geçilmesi için piyasanın buraya kanalize edilmesi, yönlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde artık rağbet yok diye kapanan seraların sayısı giderek artacak ve seracılık gerçekten de eskide kalacak.

Seracılık Yapmak Zor Mudur?

Seracılık yapmak tamamen emek ve sabır işidir. Yani bu işe başlarken çok emek vermeniz ve toprakla iyi anlaşmanız gerekir. Toprağın dilinden anlayıp seranız için doğru ürünleri seçtiğinizde ve kendinizi sürekli geliştirdiğinizde yorucu ve sıkıcı olmaktan ziyade eğlenceli bir iş yapmış olursunuz. Seracılık yapmanın dönemden döneme göre zorlukları vardır. Toprağı havalandırma, ürünleri ekme ve hasat zamanı gibi dönemlerde yorulabilirsiniz. Ancak işinizi seviyorsanız bunlar sizi yormayacaktır. Güzel bir ekip kurduğunuzda ve çalışma ortamınızı eğlenceli bir yer haline getirdiğinizde emin olun sera sizin için hayat kaynağı gibi olacaktır. Sürekli sebze ve meyvelerle ilgileniyor oluşunuz sizi rahatlatacaktır.

“Seracılık Yapmak İsteyenlere ” üzerine 6 yorum

  1. Kardeş sen Yaratıcıyı her şeyi Pi sayısı ile yaratan sanatçıyı çok küçük görüyorsun her halde.Bilimide çok büyük sanıyorsun her halde?Sen iş fikirleri üretip kutsal yaratıcının kutsal kadını doğayı talan etmeye devam et,sanayileş devam et iyi yoldasın.Ama şunu bilki göklerdekiler aptal değil.Piramitler bunun örneği.(DipNot:Hukukta fiilin karşılığı vardır bu ilahi adalette de böyle!)

    Yanıtla
  2. Evet kardeşim. Doğru söylüyorsun.
    Türkiyede 200 000 Prof. Doç:Dr. Akademisyen vs kişi var.
    Senin ne derdin var ?
    210 Üniversite var.
    BU insanlar bu okullar. Senin kadar bilemiyor mu ?
    Sen onlardan daha mı akıllısın ?
    Ağlanacak halimize gülüyoruz. Hoşçakal.

    Yanıtla

Yorum yapın