Tabelacı Dükkanı Açmak ve Gerekenler

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bir başka meslek dalının incelenmesi ve size tanıtılmasıyla daha birlikteyiz.

Bugün size tüm detaylarıyla tanıtacağımız ve sunacağımız meslek: Tabelacılık.

signboard photo

Çarşıda pazarda, şehirde kasabada gezerken etrafta gördüğümüz tüm dükkan tabelaları ve niceleri tabelacı dükkanlarının elinden çıkmadır. Şimdi bu mesleği tüm ayrıntılarıyla analiz edelim.

Tabelacı Dükkanı Açmak İçin Gerekenler: 

  • Öncelikli olarak sabit bir adrese ve dükkana ihtiyacınız olacak. Burada iş görüşmeleri ve yeri geldi mi pazarlık yapılacak. Misafirlerinizi ağırlayacağınız, onlarla çay kahve sohbetleri eşliğinde iş konuşacağınız bir ofisiniz olmalı.
  • Bunun dışında söz konusu tabelaları hazırlayacağınız bir atölyeniz olmalı. Bu atölyeyi ofise bağlı kılarsanız daha işlevsel olur. Aynı zamanda büyük makineler ve aletlerle çalışacağınız için söz konusu atölyenin büyük olması iş sağlığı ve kaliteli çalışma için gerekli olacaktır.
  • Tabelacıların çalıştığı ana malzemeler plastik, alüminyum ve demirdir. Bu nedenle sık sık bu tür ürünlerin temini sağlanmalıdır. Birlikte çalıştığınız ham maddeciler olmalı. Ya da atık malzeme toplayan kişi ya da kurumlar. Böylece hem geri dönüşüm açısından kar etmiş olacaksınız hem de çalışma prensibi açısından daha dinamik ve disiplinli ilerlemiş olacaksınız.
  • İyi bir ekip kurmanız şart. Ekibiniz kalabalık ve birbirleriyle uyum içerisinde çalışmalı. Çünkü çok fazla iş alacaksınız. Diyebiliriz ki çalışma ekibiniz ne kadar geniş atölyeniz de aynı oranda büyük olursa, kar marjınız otomatik olarak daha yüksek olacaktır.
  • Aynı zamanda dijital platformlara ve gereçlere ihtiyacınız olacak. Zira tabelacılık aynı zaman da reklam sektöründe de hizmet vermektedir. Tabelacıların hangi alanlarda iş yaptıklarına birazdan değineceğiz.

 

Tabelacı Dükkanı Açmak Maliyeti : 

  • Bu tamamen hangi şehirde, hangi coğrafi merkezde dükkan ve atölye alacağınıza bağlı. O dükkan ve atölye kiralık mı satılık mı olacak orası da var. Aynı zamanda kurduğunuz ekibin kaç kişilik olduğu ve hangi ham maddeleri kullanacağınız da maliyeti de belirleyen unsurdur.

 

  • Başlangıç olarak tahmini olarak 15.000 – 20000 lira gibi yuvarlak bir rakamlar bu işe başlayabilirsiniz. İşleri ilerlettikçe kar oranınız da maliyetiniz de artacak ve karşılıklı birbirinin değerini arttıracaktır.

Yapılmakta olan bir tabela

Tabelacı Dükkanı Açarak Hangi Alanlarda Faaliyet Gösterebilirsiniz? 

  • Ana merkezinizde dükkan tabelaları olacak. Bulunduğunuz şehrin ya da ilçenin yeni açılmış dükkanlarına ya da yenilenme yoluna gitmiş dükkanlarına tabela hazırlamak, tabelacılık mesleğinin doğmasına neden olmuştur. Bugün her yeni açılmış ya da devralınmış dükkanın en azından bir tane yeni tabelaya ihtiyacı vardır. O ihtiyacı karşılamak da sizin dükkanınızda gerçekleşecektir.

 

  • Reklam sektörü. Tabelacılar, aynı zamanda seri olarak reklam sektörüne hizmet ederler. Reklam brandası olsun, ilan brandası olsun bu iş tabelacıların işidir. Satılık olsun kiralık olsun bütün etrafımızda gördüğümüz reklam ilanları ,tabelacıların elinden çıkar.

 

  • İnşaat sektörü. İnşaat alanlarının etrafa zarar gelmemesi açısından etrafının çevrelenmesi tabelacıların yükümlülüğü altındadır. Yani bir bakıma diyebiliriz ki tabelacılık, süsleme olduğu kadar bir koruma sanatıdır da aynı zamanda. Önce inşaat alanlarının çevresel olarak korunması, gerekli ekipmanların bir sınır boyunca dizilmesi. Daha sonra da o sınır boyuna dizilen koruyucu ekipmanların üzerine ilan geçirilmesi. Çift yönlü bu işin çift yönlü gelir elde etme yöntemlerinden biri olacağından hiç kuşkunuz olmasın.
Şu İş İlgini Çekebilir:  KUMPİRCİ DÜKKANI AÇMAK- Aylık Kar Rakamları ve Maliyeti - Röportaj

 

  • Baskılama da tabelacıların ana işlerinden biridir. Dijital platformdan genellikle tahta ya da plastik malzemelerin üstüne geçirilen fotoğraflar ve resimler, boy göstereceğiz bir başka saha olacaktır. İşin büyüklüğü ya da küçüklüğü gelen talebe göre değişecektir. Örneğin dükkan içi süslemelerden de siz sorumlu olacaksınız. Bir emlakçının dükkanına koymak isteyeceği çeşit şehir süslemeleri de olabilir bu. Bir fincanın üstüne aksettirilen herhangi bir fotoğraf da olabilir.

 

  • Sonuç olarak bir tabelacı, asla sadece tabela işi yapmamaktadır. İşin genişliği ve çok yönlülüğü emek açısından zor, kar elde etme açısından oldukça keyiflidir.

Tabelacı Dükkanı Açmanın Artı Yönleri: 

  • Adeta para basan bir işiniz olacak. Tabelacılık, biraz önce de gördüğümüz üzere çok yönlü işlerin şahıdır. Bu da çok yönlü bir şekilde oluk oluk para akacağı anlamına gelmektedir.
  • Bir tabela yaptırmak tek seferlik bir iştir. Yani biri bir dükkan kiraladıktan ya da satın aldıktan sonra sadece bir kereye mahsus tabela yaptırır. Ülkemizde ve dünyamızda şöyle bir ticari bir algı vardır. Bir iş bir kere yaptırılırsa ona talep edildiği kadar para ödenir. Şöyle bir esnaf diyaloğu döner örneğin:

– Adam tabelaya 500 lira para istiyor! Verilir mi o kadar para yahu!

-Vereceksin artık. Hem bir kere yaptırıyorsun alt tarafı.

İşte bu ‘bir kere yaptırma” algısı piyasa koşullarından bağımsız olarak tabelacıların kendi fiyatlarını belirleme imkanını ve şansını doğurmuştur. Hal böyle olunca son derece rahat ve keyifli bir kazanç kapısı da özgürce aralanmış olur.

  • İşin bir diğer artı yanı, her zaman çevrenizin çok sağlam olmasıdır. Bir tabelacı herkesi tanır, herkesle selamı sabahı vardır. Çünkü bir şekilde herkesle bir iş yapmıştır ya da bir tanıdığıyla. Hal böyle olunca esnaf birliği adına bir tabelacının sırtı asla yere gelmez.
  • Tabelacılık hem bir sanat hem bir zanaat olarak adlandırılır. Süsleme, imar etme, sıfırdan üretme sanatı. Bu da keyifli mesai anlamına gelmektedir. Yeter ki yaptığınız işi sadece para olarak görmeyip onu sevin.

Tabelacı Dükkanı Açmak Karlı Mı?

  • Bunu herhangi bir şekilde tartışmaya lüzum bile yok. Tabelacı dükkanı açmak son derece karlı bir iştir. 6 ay gibi kısa bir sürede işin ABC’sini öğrenmeniz de cabası. Yani az biraz sermayeniz varsa, bulunduğunuz coğrafyada da az biraz tanıdık addedilen bir sima iseniz, tabelacı dükkanı açıp buradan yürümenizi öneririz.

Reklam ve tabela ilanları

Tabelacı Dükkanı Açmanın Eksi Yönleri Nelerdir? 

  • Parasının ne kadar tatlı olduğunu söylemiştik. Ancak ne kadar çaba ve emek sarf ederseniz o kadar tatlıdır. Bir tabelacı günde en az 12 saat çalışmaktadır. Yetiştirilmesi gereken siparişler asla bitmez çünkü. Sürekli yeni ilanlar, tabelalar, iç süslemeler gelecektir. Bu nedenle tabelacı dükkanlarının en büyük sıkıntısı, yoğun iş saatleri ve yorgunluktur.
  • Bir de kendinizi sevdirmeniz ve ben buradayım demeniz gerek. Bu işe büyük bir yığılma söz konusu. Önümüzdeki yirmi yılda artık etrafta daha fazla tabelacı dükkanı göreceğiz. Esnaf adam da tanıdığıyla, bildiğiyle, birlikte okey oynadığı çay içtiği adamla iş yapmak ister. Bu noktada müşterisiz kalma riskine karşın, kendinizi sima ve kişilik olarak göstermelisiniz. Birisi birisine tabelacı sorduğunda, onun önerdiği tabelacı siz olmalısınız. Yoksa işiniz bir miktar zor.

Tabelacılığın Geleceği Var Mı?

  • Esnaflar, dükkanlar, inşaatlar, reklam sektörü ve diğer tür dijital süslemeler var oldukça tabelacılık da var olacaktır. Birden fazla değişkene bağlı olması da onu yaşatan biricik faktörüdür. Her gün binlerce insan yeni dükkan açıyor ya da var olan dükkanı devralıyor. Bu da dükkana yeni bir isim ve tabela anlamına geliyor.
  • Tabelacılığın geleceği var mı sorusuna tabelacılık geleceğin ta kendisidir diyebiliriz. Yeter ki işinizi özenle ve severek yapmaya devam edin.

Yorum yapın