Vergi Müfettişi Olmak İsteyenlere

Tüm sevgili okurlarımıza merhabalar! Bu yazımızda vergi müfettişliği mesleğini inceleyeceğiz. Vergi müfettişlerinin maaşlarını ve iş olanaklarını genel bir perspektiften sunarak okurlarımızla en doğru ve en yalın şekilde paylaşacağız. Aynı şekilde vergi müfettişi olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler olarak, bu meslekte olanların görevlerini de madde madde açıklayacağız. Vergi müfettişi nasıl olunur sorusunun cevaplarını bulmak için gerekenler adlı bir başlıkla yol göstereceğiz ve son olarak vergi müfettişlerinin kariyerlerini ele alacağız.

Öyleyse başlayalım!

Vergi Müfettişlerinin Görevleri Nelerdir? 

  • Ülkemizde, her gelişmekte olan dünya ülkesi gibi vergi kaçıranlar ve vergi kaçırmaya yeltenenler olmaktadır. Vergi müfettişlerinin birincil görevi, bu yolsuzlukların ve haksızlıkların önüne geçmek, vergi kaçıranları tespit etmek ve gereken cezaları almaları için yetkili mercilere bildirmektedir. Her vergi kaçırılmasında, vergi verenlerin hakkı yenmektedir. Bu noktada bu tarz işlerde yükümlü müfettişlerin yüksek derece dikkatli ve sorumlu olmaları gerekmektedir. Vergi kaçırma eylemlerini teşhis ve tatbik eden müfettişler, hem görevlerini layıkıyla yerine getirmekte, hem de vatandaşlarımıza karşı sorumluluk göstergelerini kati surette göstermektedirler.

 

  • Müfettiş yardımcıları yetiştirmek. Ne kadar bu işin yasal düzlemi sınavlar ve birtakım okul mezuniyetleri ile gerçekleşse de, asıl öğrenim sahada çalışma koşullarını yaşayarak sağlanır. Zaten ülkemizde birçok meslek, okulda öğrenen rakamsal ve teorik bilgiler ışığında değil, bizzat içine girilen iş yaşamı ve oradaki deneyimlilerin ışığıyla öğrenilmektedir. Vergi müfettişliği de aynı şekilde cereyan eder. Bu nedenle müfettişlerinin bir diğer görevi, ileride müfettiş olacak yardımcılar yetiştirmek, onları ahlaki ve teknik açıdan ülkeye ve devlet kademelerine yararlı birer müfettiş kılmaktır. Her müfettiş, aynı zamanda iyi bir öğretmen, iyi bir yol gösteren olmalıdır.

 

  • İlgili bakanlarca bağlı olduğu kurula verilen soruşturma, denetleme, inceleme ve teftiş mekanizmalarını işler hale getirmek. Söz konusu kurumların vergi ilmühallerini incelemek, kayıtlarını deşifre etmek, eksik gedik var mı diye incelemek. Vergi müfettişlerinin işi genelde kayıtlarla ve rakamlarla olduğu için son derece dikkatli ve hassas olmalıdır. Rakamlar içinde yapılan bir hata, görmezden gelinen bir unsur, vergi kaçakçılarının işine yarayabildiği gibi; vergilerini layıkıyla verenleri suçlu duruma düşürebilir. Bu nedenle söz konusu müfettişlerin her daim uyanık, hassas ve dikkatli olmaları elzemdir.

 

  • Devlete bağlı harçları tahsis etmekten sorumlu memurları da vergi müfettişleri kontrol eder. Bu demektir ki, devletin içindeki unsurlar da müfettişlerin sorumluluğu altındadır. Vergi müfettişleri sadece dış mercekleri değil, aynı zamanda bağlı olduğu devletin içlerindeki kurumları da inceler, kontrol eder ve rapor düzenler.

 

  • Belli başlı kanunların korunması ve muhafazası için çalışmak. Bu kanunlar örneğin Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanundur. Sonuç olarak vergi müfettişleri devlete akıtılan paranın en doğru ve en verimli şekilde sirkülasyon yapmasını ve değerlendirilmesini ön ayak olurlar. Bu açıdan da son derece kritik ve hassas bir meslektir.

 

Vergi Müfettişlerinin Maaşları Nasıldır? 

  • Vergi müfettişleri, devlete bağlı memur statüsündedirler. Ve bu bağlamda memurluk ölçeklerine göre maaşları belirlenir. Ancak, ortalama bir memurdan çok daha yüksek maaş aldıklarını rahatlıklar söyleyebiliriz. Zira pozisyonları ve konumları gereği, hem yüksek dereceden sorumluluk isteyen bir işte çalışırlar hem de işin içeriği bakımından oldukça zorlayıcı unsurlarla haşır neşir olurlar. 2016 kaynaklarına göre en düşük vergi müfettişi maaşı: 3000 lira dolaylarındadır. En yüksek vergi müfettişi maaşları ise 5000 lira civarındadır. Bu işte çalışmak ve kariyerine vergi müfettişi yaparak devam etmek isteyen herkesi dolgun bir maaş beklemektedir. Ama aynı zamanda yüksek oranda bol stresli ve mesaili bir iş.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Bankacılık ve Finans Mezunları İş Olanakları İle Maaşları

Vergi Müfettişlerinin İş Olanakları Nasıldır? 

  • Vergi müfettişleri Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar. Son yapılan kayıt araştırmalarına göre günümüz Türkiyesinde mevcut 9.315 adet vergi müfettişi bulunmaktadır. Bu sayı, ülkenin geneline bakacak olursanız az gibi görünebilir. Ama duruma bir de şu açıdan bakmakta fayda var. Hukuk için savcı neyse, Maliye için de vergi müfettişi o demektir. İhtiyaçtan fazlasına gerek duyulsa bile, sayı az miktarda tutulmaktadır. Zira bu iş, fazlasıyla yüksek performans ve güvenilirlik isteyen bir iştir. Vergi müfettişlerinin kendilerini devamlı olarak var kılabilmesi için, hem performans olarak hem de güven açısından kendilerini kanıtlamaları gerekmektedir.

 

  • Vergi müfettişliğine giden yol engebelidir. Bu noktada gerekli kademeleri tırmanmalı ve en sonunda mesleğin zirvesi olan vergi müfettişliğine atanmak gerekir. Bu nedenle iş olanakları kapsamında, bir vergi müfettişi iseniz asla işsiz kalmazsanız. Zira vergi müfettişi sıfatını hali hazırda çalışarak, içinde bulunduğunuz bakanlık size verir.

Nasıl Vergi Müfettişi Olunur? 

  • Öncelikli olarak üniversite mezunu olmanız gerekmekte. Bu da bir üniversitenin herhangi bir fakültesinden mezun olmakla olacak iş değildir. İlgili fakülteleri şu şekilde sıralayabiliriz:

-Hukuk Fakültesi

-İktisat Fakültesi

-Siyasal Bilgiler Fakültesi

-İdari Bilimler Fakültesi

-İşletme Fakültesi

Bu tür fakültelerden mezun olduktan sonra önünüzde uzanan çeşitli yollardan biri de vergi müfettişliği olacaktır.

  • Daha sonra sizi zorlu KPSS maratonu bekleyecektir. Bu sınava girip her sene değişen ama ortalama bir miktarda nispeten yüksek olan puanı tutturmanız gerekecek.

 

  • Gerekli puanı olduktan sonra vergi müfettiş yardımcılığı sınavına girmeniz gerekecek. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, bu meslek uzmanlık isteyen özel bir meslektir. Bu nedenle direkt müfettiş olmanız mümkün değildir. Müfettiş yardımcılığı için girdiğiniz sınavdan da başarıyla ayrıldıktan sonra önünüzde müfettişlik yolu açılacaktır. Ancak bu noktada belirtmemiz gerekir ki yardımcılık sınavları yazılı ve sözlü olarak yapılmaktadır ve mevcut sınav sistemlerinden çok daha zordur. Bu sınavlarda hukuk, muhasebe, maliye ve iktisat gibi temel bilimlerden sorular sorulacak. Sınava çok iyi hazırlanmanız gerekecek. Aynı zamanda müfettişlik için gireceğiniz yeterlilik sınavı için en az 3 yıl müfettiş yardımcısı olarak çalışmanız gerekecek. Bununla birlikte söz konusu 3 yılda gösterdiğiniz performans ve başarı endeksi de baz alınacaktır. Yani her 3 yıl müfettiş yardımcılığı yapan kişi, yeterlilik sınavına girmeye hak kazanamaz. Önce başvuru yapar; akabinde sınava girmeye hak kazanırsa, söz konusu sınava girer. Sınavdan da yeterli puanı alan kişi, böylelikle vergi müfettişi olurlar.

Vergi Müfettişlerinde Olması Gereken Vasıflar Nelerdir? 

  • Duyarlı olmak. Zira vergi sorumluklarına ilişkin iletilen  şikayetleri ve ihbarları değerlendirmek de vergi müfettişlerinin vazifeleri arasındadır. Bu nedenle gelen her şikayeti ve ihbarı ayırt etmeksizin aynı derece önemseyerek ve peşine düşülmelidir. Ülkemizde maalesef vergi kaçıran çok sayıda insan ve kurum vardır. Bu insan ve kurumlara dair yapılan her şikayet, aynı ciddiyet ve hassasiyetle değerlendirmeli ve gerekli adımlar atılmalıdır.

 

  • Dürüst olmak. Vergi müfettişlerinin görevlerinin yarısı vergi kaçıranları tespit etmek ve haklarında yasal işlem başlatmaktır. Bu nedenle son derece sorumluluk ve dürüstlük isteyen bir meslektir vergi müfettişleri. Zamanında ülkemizde de dünyanın birçok yerinde de vergi kaçıranlara çanak tutan vergi müfettişleri tespit edilmiş ve işlerine son verilmiştir. Ne olursa olsun devlete bağlı bir kurumda, devletine ve milletine karşı her daim dürüst olunmalı ve bu dürüstlük mesleğin merkezinde sabit tutulmalıdır.
  • Sabırlı olmak. İşiniz genelde rakamlar ve yüzlerce sayfalık kayıtlarla olacaktır. Bu nedenle aceleye kaçmadan, sabırsızlık belirtileri göstermeden işinizi yapmalısınız. Öbür türlü, işinizde sık sık hata yaparsınız. Bu da sil baştan aynı dosyaya başlamak ve yorulmak olacaktır.

“Vergi Müfettişi Olmak İsteyenlere” üzerine bir yorum

Yorum yapın