Work And Travel ile para kazanmak

İnsanların ihtiyaçları hayvan ve bitki türlerinden farklı olarak ikiye ayrılır. İhtiyaç hiyerarşisi ya da piramidi de denen silsilenin başında temel / asli / doğal ihtiyaçlar yer alır. Bu ihtiyaçlar yemek, su içmek, uyumak, barınmak vs. yer alıyor. Diğer taraftan asli olmayan, yani karşılanmaması durumunda hayati bir risk teşkil etmeyecek gereksinimlerimiz de var. Bunlara kısaca sosyal ya da kültürel ihtiyaçlar deni.

work and travel photo

İşte bu ihtiyaçların kesişim noktasında Work and Travel bulunuyor. Work / Çalışmak, insanın barınma, yeme, içme gibi asli ihtiyaçlarının öncülü, yani ön koşuludur. Çağlar öncesinde Lidyalıların başlattığı parasal sistem, çalışmayı ”asli ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan asli ihtiyaç” mertebesine çıkardı. Mirasyediler ve doğuştan zengin olanlar hariç herkes çalışmak zorunda. Diğer yandan Travel / Seyahat Etmek ise sosyo-kültürel ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Dünyada fiziksel gelişim ile yetinmeyen tek canlı türü olan insan, yeni yerler görüp yeni diller öğrenerek bilinçsel bir gelişimi de hedefliyor. Bize iş imkanı sunarak asli, seyahat etme şansı vererek kültürel ihtiyaçlarımızı karşılayan Work And Travel, bu nedenle hala güncelliğini ve önemini koruyor.

Sadece Amerika değil birçok Avrupa Birliği ülkesine de Work and Travel ile gitmek mümkün. Hem memleketten fazla uzaklaşmayayım hem de yeni ülkeler göreyim diyorsanız en yakın seçenekler Yunanistan ve Bulgaristan. Sofya ya da Atina’ya giderek part time çalışabilir, günün geri kalanında tarihi, coğrafi ve kültürel keşiflerde bulunabilirsiniz. Daha spesifik ve egzotik bir yer arıyorsanız Singapur da seçenekler arasında yer alıyor.

Bunun dışında hala en gözde seçenek Amerika. 50 eyaletli bu koca ülkede çocuk bakıcılığı, lunapark görevlisi ve barmeid’lik başta olmak üzere onlarca farklı iş seçeneği var. İngilizcesi pratik yaparak geliştirmek isteyenler de Amerika’yı tercih edebilir. Bu ülkeye gidebilmek için,  sadece Amerika vizesi sahibi olmanız yeterli.

Work and Travel, yediden yetmişe herkesin duyduğu, bilir gibi olduğu, ya da bilip başvurduğu bir organizasyon. Özellikle Beyazıt’ta üniversitede okuduğum zamanlarda, okul yolumun kilometrelerce sokaklarının duvarlarında, kampüsün girişinde, tüm katlarında Work and Travel ilanlarını, kampanyalarını, resimlerini görürdüm.

Evet Work And Travel totalde öğrencileri ve ailelerini ve yakınlarını ilgilendiren bir organizasyon. Anlamı Çalış ve Seyahat et.

Work And Travel’in çalışma disiplini basittir. Türkiye’de öğrenciler Work And Travel merkezlerinden birine başvururlar. Amerika’da da birçok şirket Work And Travel’ a eleman ilanı verir. Work And Travel, hem gezeyim de biraz memleket göreyim, biraz da para yapayım diyen öğrenciye; hem de kendi ülkesinde 3 ay gezecek olan turistleri ucuza çalıştırmak isteyen şirketlere hizmet eder. Burada ucuza derken; Amerika’ya gidecek olanların ya da gitmek isteyenlerin gözünü korkutmayalım. Amerika göre ucuz, Türkiye’ye göre epey cep dolduran ücretler bahsettiğimiz.

8-9 ay boyunca o vize senin bu final benim, (maalesef şu büt de senin) koşuşturup duran öğrenciler, yaz aylarına geldiğimizde iyi bir tatili hak ettiğini düşünür. Tatil anlayışı, aile evine dönüp bütün bir yaz televizyon karşısında patates kızartmasından ibaret olanlar için değil; biraz daha macera ruhlu, meraklı, aksiyon sever öğrenciler için Work And Travel, bulunmaz nimettir.

Work and Travel genelde part time sistemiyle çalışır. Yüksek yaratıcılık ya da nitelik gerektiren işler değildir üstelik bunlar. Hani tırnak için herkesin yapabileceği işlerdir. Örneğin radyo-tv-sinema okuyorsunuz. 2. sınıfınız bitmek üzere. Şimdi oraya gittiğinizde, geleceğinizin mesleği olan sinemacılığa dair bir şey yapmanız mümkün mü? Elbette ki değil. Sinema oldukça kalifiye ve özgün yaratıcılık isteyen bir iştir. Siz ise en fazla 3 ay kalacaksınız o memlekette. Hal böyle olunca daha el işine dayalı, saatleri de imkanları da şeffaf işler sizi bekliyor demektir. Örneğin bir lunapakta iş bulabilirsiniz. Bir lokantada garson, bir pubta barmen olma ihtimaliniz de mevcut. Buradan giden kız öğrencilerimiz için ise genelde bakıcılık, çok bulunan ve rağbet edilen bir geçici iş olarak gözüküyor.

Work and Travel Acentası Açmak Riskli Midir? 

work and travel photo

Hayır, değildir. Her yıl en az bir yeni üniversite açılmaktadır. Ülkemizde genç nüfus epey yüksektir. Türkiye İstatistik Kurumunun 2014 verilerine göre Türkiye’nin %16,5’ini genç nüfus oluşturmaktadır. Bu genç alana ileride istihdam yaratmak adına; hem de mezun ve meslekli sayısını arttırmak adına ülkemizde yoğun bir üniversite artışı olmuştur. 2015 itibariyle Türkiye’de 193 adet üniversite bulunmaktadır. Bir başka veriye göre ise Türkiye’de 5 milyondan fazla üniversite öğrencisi mevcuttur. 5 milyon öğrenci, work and travel acentası sahipleri için 5 milyon potansiyel müşteri demektir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Binaya Reklam Asarak Gelir Elde Etmek

Öyleyse yeri gelmişken açıklayalım. Bir Work and Travel acentası açmanın

Avantajları şunlardır:

  1.  Genç nüfusa hizmet etmek – Alıcınız genç nüfus olması, bu noktada büyük bir önem taşır. Birçok psikolojik testin sonucunda, genç. nüfusun orta yaş ve yaşlı nüfusa oranla 3 kat daha kolay ikna olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca üniversite nüfusu sürekli olarak devinim halindedir ve sirkülasyona açıktır. Her yıl, yeni bir kaynak, otomatikman sizin müşteri sahanıza girebilir. Bu nedenle siz sabit durursunuz, müşterileriniz size gelir. Siz hiç kepenk kapatmış bir Work and Travel acentası duydunuz ya da gördünüz mü? Müşterinizi Amerika yerine Mısır’a göndermediğiniz sürece, bu olasılık oldukça düşüktür.
  2. Kendi reklamını kendinin yapması – Work and Travel evrensel ve merkez odaklı bir kurumdur. Bu nedenle sizin gidip küçük acenta halinizle bir yere reklam vermenize olanak olmadığı gibi bir mana da yoktur. Work and Travel merkezi, her yıl genel olarak televizyon kanallarına ve yazılı basına yeteri kadar reklam vermektedir zaten. Tüm bu güzelliklerin dışında bütün üniversitelerin, bütün kampüslerin koridorlarında, dersliklerinde Work and Travel’in boy boy ilanları bulunmaktadır. O ilanlar da öğrencileri en yakın Work And Travel acentasına yönlendirmektedir. En yakın acenta da siz olursanız, başarılı bir kurum olmanız an meselesi demektir.
  3. Oldukça popüler bir organizasyon olan Work and Travel, öğrencilerin her zaman gündemindedir. Tüm yukarıda saydığımız reklamların dışında, kulaktan kulağa yöntemiyle Work and Travel, her zaman popüler bir merak konusu olmuştur.. Büyük ihtimalle, birçok öğrenci sizin acentanızı gördükten sonra bir anda karar verip Work and Travel’a başvuru yapacaktır.
  4. Work and Travel, ağları bakımından uluslararası bir arenadadır. Bu da çevre ve duvarları aşan bir iletişim ağı demektir.

Work and Travel Acentası Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

1- Güçlü ve güvenilir bir iletişim sisteminiz olmalı. Asla riske girmemelisiniz. İş yapacağınız şirketleri ve kabul edeceğiniz öğrencileri de iyice araştırmalı ve en uygun işe en uygun öğrenciyi atamalısınız. Bunun içinde oldukça planlı ve olgun davranmanız gerekmektedir.

2- Amerika’yı, ülke ve coğrafya olarak çok iyi tanımanız gerekmektedir. Bölge bölge lokal hakimiyetiniz olmalı. Böylece herhangi bir problemde, uzakta olsanız dahi iletişim ağlarınızı kullanarak anında müdahale edebilirsiniz.

3- İngilizceyi yalayıp yutmuş olmanız gerekmektedir. Acentanızın ana kolu Türkiye’de olsa da bir diğer kolunuz da Amerika olacaktır. İki taraflı bir iş olduğu için de bir taraftan sürekli olarak Amerika’daki şubeleriniz ve şirketlerle irtibatta olmanız gerekecektir. Çat pat İngilizce ile çat pat bir işletmeci olursunuz ve işleri olumsuz etkiler.

4- Açacağınız acentanın üniversitelere yakın bir bölgede olması gerekmektedir. Örneğin İstanbul için Beyazıt ve Kadıköy iki ana merkezdir. Türkiye’nin en kadim ve büyük üniversitenin kampüsleri genelde bu bölgededir. Bunun dışında Aksaray ve Taksim’de diğer iki stratejik noktadır.

5- İletişim gücünüz yüksek olmalı. Amerika’daki şirketler ve Türkiye’deki öğrenciler arasında köprü vazifesinde olacağınız için her iki tarafa uygun bir iletişim geliştirmeniz gerekmektedir. Bir nevi Amerika’yı Türkiye’deki öğrencilere; Türkiye’deki öğrencileri de Amerika’daki şirketlere pazarlayacağınız için, ikna kabiliyetiniz de güçlü olmalıdır.

Work and Travel’da İş Türleri Nelerdir? 

  • Eğlence Parkları
  • Yemek sektörü – Lokanta ve Restaurantlar
  • Havuz İşleri – Cankurtaranlık
  • Resort ve Otel İşleri
  • Mağaza ve Satış İşleri

Dikkat edilmesi gereken elzem bir nokta daha vardır. Bu noktada yazımızı okuyan girişimcilerimizin epeyce dikkat etmesi gereken bir husustur. Yazımızın başlarında kız öğrencilerimizin genelde bakıcılık yaptığını söylemiştik. Ancak bu aslında Work and Travel’ın çalışma kurallarının dışındadır. Ülkemizde yanlış bilinen gerçeklerden biridir. Yanlış bilindiği gibi, yanlış kişilerin aracı olması ile, yasak olduğu biline biline o işe yönlendirilen öğrenciler de vardır.

Work And Travel’da çalışılacak işler önceden belirlenmiştir. Temas gerektiren, çok fazla insana dokunulması gerektiren işler sağlık önlemi açısından yasaktır. Ayrıca şoförlük, gece işleri, bahçıvanlık, pedicab ve Alaska’daki balık fabrikalarında çalışmak da yasaklar arasındadır. Bu yasakların nedeni hem öğrenciyi hem de şirket sahiplerini olası sağlık ve hukuki sorunlardan alıkoymaktadır. Buna rağmen bazı acentalar bu suçu işlemekte, daha fazla kar için öğrencileri içinde olmaması gereken işlere yönlendirmektedir. Böylece daha fazla kaynak bulunup daha fazla öğrenci Work And Travel’a sokulmaktadır. Bu kesinlikle kural dışı, dolayısıyla yasa dışıdır. Work and Travel acentası açmak isteyen girişimciler, bu kuralı şimdiden bilmeli ve meslek yaşamları boyunca benimsemelidirler. Aksi takdirde, ağır cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Herkese iyi yolculuklar ve hayırlı kazançlar dileriz.

Yorum yapın