BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ

Hepinize iyi pazarlar, iyi hafta sonları değerli okuyanlar.. Geçtiğimiz hafta içi seri halinde yazdığımız borsa-forex, hisse senedi, kazançlı girişim ve iş fikri yazılarından sonra; genç arkadaşlara yönelik kazançlı meslekler rehberliğine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu seferki mesleğimiz bilgi ve belge yönetimi… Eski yazılara şöyle bir baktığımda fark ettim ki; kazançlı meslekler adı altında hep mühendislik, tıp, teknik, vs. sayısal alanları ele almışız. Ee haksız da sayılmayız tabii, kazançlı meslekler olarak kabul edebileceğimiz çoğu bölüm o kategoride..:D Ama sadece bunlardan mı ibaret?.. Tabii ki değil. Alanında yetenekli sözel ve TM öğrencileri için de bol bol para kazandıran meslekler mevcut.. İşte bilgi ve belge yönetimi de bu bölümlerden sadece biri.. Bu arada; diğer kazançlı meslekleri henüz okumamış olanlar varsa buradan geçmiş yazılarımıza ulaşabilirler.

Mesleğimize şöyle kısa bir tanım yapacak olursak.. Bilgi ve belge yönetimi; arşivleme, sınıflandırma, enformasyon, vs. alanlarda yetenekli olmayı gerektiren; çağımızda inanılmaz bir geometrik oranla artan bilgi miktarının sınıflandırılması açısından son derece önemli yeri olan bir bölümdür. 2002-2003 eğitim yılına kadar farklı farklı bölümler halinde faaliyet gösteren arşivcilik, kütüphanecilik ve dokümentasyon, enformasyon bölümleri; yazının başında bahsettiğim bilgiyi sınıflandırma, arşivleme ve kaliteli bir süzgeçten geçirerek verimli kullanılmasını sağlama işinin önem kazanması sebebiyle tek çatı altında birleştirilmiş ve söz konusu bölüm bilgi ve belge yönetimi adıyla mezun vermeye başlamıştır. Eski bölümlerin isimleri de size mutlaka bir şeyler çağrıştırıyordur zaten.. :))

Şimdi aklınıza şu soru geliyor olabilir: “Ee biz bildiğin kitapları, dergileri, vs. yayınları sınıflandırmak için mi 4 sene üniversite okuyoruz? Ayrıca sadece bunları yaparak mı para kazandıran meslek sahibi oluyoruz?” Ama başkasının mesleği bize dışarıdan kolay gözükür ve mesleğe has zorlukları sadece o mesleğin mensubu bilir değil mi arkadaşlar?..:)) Hadi şimdi kısa maddeler halinde bilgi ve belge yönetimi kazanç durumu ve bu meslekten para kazanmak konularını ele alalım:

1) Gereken eğitim

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ İŞ ALANINDA ÇALIŞABİLMEK İÇİN; ÜNİVERSİTELERİN 4 SENELİK LİSANS EĞİTİMİNDEN MEZUN OLMANIZ YETERLİDİR.

-Bugün Türkiye’de bilgi ve belge yönetimi eğitimi veren üniversiteler şunlardır:

Ankara Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi

Kastamonu  Üniversitesi

Yakın Doğu Üniversitesi

Yakın Doğu öğrencilerini tam ve yarı burslu olarak alırken; İstanbul, Çankırı ve Atatürk üniversitelerinde ikinci öğretim imkanı da mevcuttur. En yüksek puan gerektiren seçenek Ankara Üniversitesi iken; en düşük puan gerektiren ise Atatürk Üniversitesi İkinci Öğretim seçeneğidir. Yakın Doğu üniversitesinde bölüm yeni açıldığı için henüz taban puanı belirlenmemiştir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  GIDA MÜHENDİSLİĞİ

2) Okurken yapmanız gerekenler

DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMINI BİTİRMEK DIŞINDA SAHİP OLMANIZ GEREKEN NİTELİKLERE GELİRSEK; BİLGİYİ VE BİLGİNİN YAZILMIŞ OLDUĞU ELEKTRONİK-KAĞIT DÖKÜMANLARINI SINIFLANDIRMA VE LAZIM OLDUĞUNDA ANINDA SADECE O BİLGİYİ SUNABİLME KONUSUNDA YETENEKLİ OLMALISINIZ.

Ayrıca programlama dillerinden en az bir tanesini ileri derecede iyi şekilde bilmeniz lazım. Kurslara giderek veya internetten, basılmış eserlerden faydalanmak suretiyle php, c plus, html gibi dillerden birini sökün. Sizin işiniz esasında yazılımlarda…

-Yani kategorizasyon, sınıflandırma, editleme, vs. konular zevk aldığınız alanlar olmalı. Aksi halde sizin için inanılmaz sıkıcı bir meslek olabilir. Haa; fazla da abartmayın sonra obsesif-kompulsif rahatsızlık çekersiniz..:P

3) Niteliği

ARŞİVLEME VE KATEGORİLEME DEYİNCE AKLINIZA DİREK TOZLU KÜTÜPHANE RAFLARI FALAN GELMESİN. BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ; 5 DUYU İLE HİSSEDİLEBİLEN ARŞİVLEMEDEN ÇOK ELEKTRONİK ORTAMA KAYMAKTA OLAN BİR MESLEKTİR. DOLAYISIYLA MESLEĞİNİZ GEREKLERİNİN SANAL ORTAMA AKTARILMASI KONUSUNDA DA SÜREKLİ KENDİNİZİ GELİŞTİRMENİZ GEREKLİDİR.

-Malum; insan beyninin patlayacağı oranda elde ettiğimiz bilgi birikimi; CERN denen bir yer inşa edebilecek seviyeye gelmiş araştırma ve arşivleme yeteneğine sahip 21. yüzyıl insanlığında bilgi ve belge yönetiminin de bu gidişata uyum sağlaması gereklidir..;))

4) Devlet mi özel mi?

BU DONANIMLAR KARŞILIĞINDA ELDE EDECEĞİNİZ KAZANCA GELİRSEK.. DEVLET-ÖZEL KAPIŞMASINDA SÖYLENEN TÜM KLİŞELER BURADA DA GEÇERLİDİR ARKADAŞLAR.. DEVLET GÜVENLİDİR AMA ÇOK YÜKSELEMEZSİNİZ. ÖZELDE ÖNÜNÜZ ÇOK DAHA AÇIKTIR.

-Ortalama rakamlar verilecek olursa; mezun olup bir devlet kütüphanesinde veya arşivinde çalışmanız halinde maaşınız 2100 TL’den aşağı inmez. Ama yok ben çalışıp tecrübelendikçe maaşım artar gibi bir umudunuz da olmasın.. Ayrıca KPSS ile 2012 de 237 adet bilgi ve belge yönetimi mezunu istihdam edilirken; 2013’te bu rakam 201’e düşmüştür.  Özelde ise durum tahmin ettiğiniz gibi..:)) Vereceğiniz çabaya bağlı olarak 30 yaşınızdan önce 7000 ve 8000 TL leri dahi görebilirsiniz. Bana sorarsanız; devletin verdiği o güvenin bir illüzyon olduğunu düşünüyorum, yani boşverin.. Özele girip de işini hakkıyla yapan kaç kişi kovuldu ki kendimizi o kadar güvensiz hissedelim.. Dolayısıyla özel sektörde gayet önü açık iş fikri olarak kabul edebiliriz bu bölümü..

5) Çalışma Şartları

ÇALIŞMA ALANINA GELECEK OLURSAK.. BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MEZUNU OLDUĞUNUZDA KÜTÜPHANE, ARŞİV, ENFORMASYON, PAZARLAMA, SİSTEM ANALİZİ, VS. BİRÇOK ALANDA ÇALIŞABİLİRSİNİZ.

-Dikkat ederseniz hepsi sonuçta bir kataloglara ayırma, kategori oluşturma işlemi barındıran alanlardır.

Evet genç arkadaşlar.. Para kazandıran meslekler arasında sayısal ve teknik olmayan nadir mesleklerden biri olarak bilgi ve belge yönetimi hala yerini korumaktadır. İlerleyen zamanda benzer meslekler hakkında da yazmaya devam edeceğim. Diğer kazançlı meslekler ve iş fikri yazılarında görüşmek üzere; hoşça kalın. Bu arada; bilgi ve belge yönetimi konusunda tecrübeli olan, kazanç durumunu yakında bilen arkadaşlar deneyimlerini bizimle yorumda paylaşırlarsa çok müteşekkir oluruz..:))

“BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ” üzerine 7 yorum

  1. Özelde her alanda çalışma imkanı olan bir bölün bilgini üretimi saklanması tasnifi ve yönetiminin olduğu her alanda istihdam sağlanması gereken bir bölüm.BİZİM ülkemizdede giderek bilginin çoğalması ve sağlıksız bilgini artışından dolayı kesinlikle ihtiyaç duyulacak bir bölüm dil olayına gelirse dil her bölüm için bir avatajdır.

    Yanıtla
    • Bu bölümün öğrencisi olarak söylüyorum ki kesinlikle toplumun genel bakış açısından çok daha farklı ve zor bir bölüm. Bu bölüme bayıla bayıla veya çok fazla isteye isteye geleni göremezsiniz ki bu da yine toplumun bakış açısına verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Ama şöyle bir şey var ki bölümü okurken zorluğunun güzelliğinin ve de iş imkanının farkına varıyorsunuz. Bilgi belgeci olarak bilginin olduğu her alanda varız ve bilgi kaynaklı bir bölümü okumak gerçekten zor.

      Yanıtla
  2. BÖLÜMÜN SON SINIF ÖĞRENCİSİYİM VE İLK BAŞLADIĞIM ZAMANLA ŞİMDİ Kİ ZAMAN ARASINDA İNANILMAZ FARK VAR VE İYİ Kİ YAZMIŞIM OKUMUŞUM BU BÖLÜMÜ DİYORUM BANA O KADAR ÇOK ŞEY KATTI Kİ ÇOKTA MEMNUNUM ÇOK BİLİNMEYEN BİR MESLEK OLMASININ SEBEBİ İSE MALUM TÜRKİYE DE Kİ KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI VE KÜTÜPHANELERE VERİLMESİ GEREKEN DEĞERİN ÇOK AZ OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR UMARIM BİR AN ÖNCE BU ALGI ORTADAN KALKAR

    Yanıtla

Yorum yapın