Fırıncı Dükkanı Açmak-Karlılık ve Maliyetler Neler?

Fırıncılık; iş fikirleri arasında çok eski çağlardan beri var olan bir seçenektir. İnsan yaşadığı sürece de fırınların varlığı hep devam edecektir. Fırıncı dükkanı açmak ise her zaman kar sağlayacaktır. Fakat her zaman belirtildiği gibi her iş kar sağlamaz sadece kaliteli işler müşteri tarafından benimsenir ve karlı bir yatırıma döner. Bu yüzden fırında çıkan unlu mamuller lezzetli ve temiz ortamlarda hazırlanmalıdır. Fırıncı açmaya karar verdiyseniz dikkat edeceğiniz ilk konu, temizlik işleri olmalıdır. Fırını açacağınız dükkanın temizliğinin kolay yapılır olması ve tesisat problemlerinin kesinlikle olmaması gerekir. Fırınlarda herhangi bir koku veya başka bir durum müşterinin gözünden kaçmayacaktır.

Şu akraba fikir de şurada dursun: SİMİTÇİ DÜKKANI AÇMAK-Karlılık ve Maliyet-Altın Ayrıntılar

Bu olumsuz durum neticesinde de işletme müşteri kaybedecektir. Hele mahalle arasında açılacak olan bir fırın ise, bu olumsuz durum hemen yayılacak ve işletme iflas noktasına gelecektir. Bu yüzden ilk dikkat edilmesi gereken yer temizlik olmalıdır.

bread photo

Fırın Açmak İçin Gerekenler

Fırın açmak için karar verdiniz ve yola çıktınız. Bundan dolayı hemen bir kağıt kalem çıkarıp fırıncı açmak için gerekenler başlıklı bir yazı hazırlayın. Bu yazının içinde kesinlikle ekmek ve unlu mamuller ustalarına yer verin. Kendiniz ekmek yapmayı biliyorsanız bile bu işe kalkışmayın ve usta tutun. Çünkü siz hem işletme ile hem de üretimle ilgilenemezsiniz. Ustaların el ayarlarının ve lezzetlerinin iyi olması her zaman kazandıracaktır. Bu yazıda bulunması gereken diğer bir konu ise fırının nasıl bir hizmet sağlayacak olmasıdır. Sadece ekmek satışı mı yapacak yoksa müşterilerin gelip oturup, çay ve unlu mamul tüketebileceği bir kafe alanı da olacak mı? Bu iki işletme arasında büyük farklar vardır. Kafe fırınlar şuan günümüzde çok yaygındır. Böyle bir işletmede hem üretimden hem de müşteri potansiyelinden kar sağlanacaktır. Bunun için de gerekenler listesindeki dükkan farklı bir konsepte bürünecektir. Ayrıca fırıncı dükkan açmak için gerekli evraklar ve belgelerin belediyeye ve fırıncılar odasına gönderilmesi gerekecektir. Önce fırıncılar odasının sonra ise belediyenin incelemeleri sonucunda fırının açılışı gerçekleşebilecektir.

Fırın Açmak Kazançlı mı kazançlı mıdır?

Fırıncı dükkanına karar verdiniz, nasıl bir hizmet vereceğinizi sağladınız. Şimdi sorulacak soru ise fırıncı açmak kazanlı mı sorusu olacaktır. Her işletme sahibi her gün daha fazla kazanmak ister bunun için de değişik hizmet şekilleri geliştirir. Kazancı arttırmak için müşterinin size değil sizin müşteriye gitmeniz gerekir. Çevre bakkalları ile anlaşmalar yapmak, ekmek tüketimi fazla olan iş yeri, restoran yemekhane gibi işletmelerle bağlantı kurup buraların ekmek ihtiyaçlarını karşılamak karlı olacaktır. Arıca fırın içinde tatlı, kurabiye ve pasta yapıp satmak, daha küçük işletmelere bu ürünlerin pazarlamasını yapmak da kazançları arttıracaktır. Kazancı doğrudan etkileyen en önemli unsur ise fırının bulunduğu konum olacaktır. İşlek bir cadde üzerinde veya dört yol üzerinde olan bir fırıncı dükkanı çevreye yayacağı sıcak ekmek kokusundan dolayı kalabalıktan bile insan çekecektir.

bread photo

Fırın Açmak İçin Gerekli Sermaye ve karlılık durumu

Bütün bu işlemleri düşünüp uygulama aşamasına gelince fırın açmak için gerekli sermaye nerede sorusu gündeme gelmektedir. Eğer fırıncı dükkanı açacağınız yerde daha önceden fırıncı yoksa maliyet artacaktır. Çünkü dükkanın içine odun fırını yaptırmak gerekecektir. Bu da maliyeti ve dükkanın geç açılmasına neden olacaktır. İşletme için gerekli sermaye toplanamadıysa bankalar küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun faizli kredi imkanı sunmaktadır. Bu ihtiyaç kredilerinden yararlanılarak sermaye oluşturulabilir. Fakat ilk olarak bu ödemelerin tutarlarını ve diğer işletme giderlerini çok iyi hesaplayıp işletmenin gelirlerini ona göre dengelemek gerekecektir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  KIRTASİYE DÜKKANI AÇMAK-Kar marjı ve maliyeti? - Röportaj

Arkadaşlar bu işte öyle delicesine karlılık beklemeyin. Ayda ortalama 20 000 lira kazanabilirsiniz. Fazlası büyükşehirler hariç zor. Çünkü bu dükkan açma fikrinde çok rekabet var.

Fırın açtım diyelim, nelere dikkat etmem gerekiyor?

Arkadaşlarım fırıncılar odasına kaydoldunuz, esnaf ve sanatkarlar odasına da; ardından dükkanınızı açtınız.

Sırada dikkat etmeniz gereken hususlar kalıyor.

Nedir bunlar?

  1. Fırınınızın ekmek yaparken ki çıkaracağı kokuların çevre halkı ve esnafı tarafından fark edilebilmesi için elinizden geleni yapın. Zira çıkardığı kokuların hoş karşılandığı nadir üretimhanelerden birisine sahip olacaksınız. Ki bu koku da size fevkalade müşteri getirecektir emin olun.
  2. Fırınınızın yerlerini obsesiflik derecesinde titiz davranarak temiz tutmaya çalışın. Bu temizlik gelen müşterinin midesine giden yolda ilk adım olacaktır. Gelen adan “Helal olsun adamlara, yerlerden raflara kadar bal dök yala dükkan açmışlar” desin.
  3. Fırınınız’da belirli maddelerin uzakta olmasına dikkat edin. Mesela bu maddeleri veya nesneleri not alıp duvara asmalısınız. Kimse kedi-köpek kılı düşmüş bir ekmeği bayılarak yiyemez.
  4. Çalışanlarınızın bonesinden, üniformalarına giyimine önem vermesi gerekmete ve dükkanınız, ,iş yeriniz kadar onlar da tertemiz olmalı.
  5. Fırın işletmecisinin en önemli işçisi fırına hamuru koyan ve pişince uzun kürekle ateşten dışarı çıkaran kişidir. Ramazan aylarında fırında sıra beklemişlerin aklına bahsettiğim kişi hemen gelmiştir. İşte bu kişi sizin “yazıhanenin dinamosudur” unutmayın!

Geleneksel Ekmeklerimiz Aslında Sağlıklı mı?

Evde ekmek yapımının hız kazandığı şu günlerde geleneksel ekmeklerimizin ne kadar sağlıklı olup olmadığı yönündeki tartışmalar da hız kazandı. Geleneksel buğday ekmekleri, ne kadar doyurucu ise bir o kadar da sağlıksız. İçerisinde çok fazla miktarda karbonhidrat bulunması, ek olarak herhangi bir şekerli gıda kadar şeker içermesi talep edilen sağlıklı gıda kriterlerine tam olarak uymuyor. Ancak siz yine de bir fırın işletecekseniz sağlıklı olup olmadığına bakmadan geleneksel ekmeklerimizin tümüne raflarınızda yer vermelisiniz.

Zira bizim insanımız sofradan ekmek olmayınca doymadan kalkan bir damak tadına sahiptir. Bu yüz yıllardan beri süregelen bir alışkanlık olduğu için bununla mücadele etmek yerine buna eşlik etmek zorundasınız. Milyonlarca kişi çok zor koşullarda hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Hal böyle olunca sofralarda sağlıktan ziyade doyuruculuk ön planda tutuluyor. Bu da ancak şimdi sağlıklı olup olmadığı tartışılan geleneksel ekmeklerle mümkün.

Satışı Arttırmak İçin Çavdar ve Tam Buğday Ağırlıklı Ekmeklere Geçmek İşe Yarar mı?

Satışı arttırmak için başta çavdar ve tam buğday ağırlıklı ekmeklere geçmek kesinlikle işe yarayacaktır. Birçok kişinin işsizlikle mücadele ettiği ya da asgari ücretin altında çalıştığı zor koşullarda ne kadar farklı ekmek çeşidi olursa olsun doyuruculuk ön planda olacaktır. Ne kadar ironiktir ki birileri salt ekmek ağırlıklı beslenmelerle karnını doyurmanın peşindeyken, bazıları da ekmeği tamamen kesip zayıflamanın peşinde. Bir fırın olarak ikisinin orta yolunu tutturmalı, hem ekmekten vazgeçemeyenlerin hem de ekmekten vazgeçmek istemeyenlerin taleplerini yerine getirmelisiniz. Bunun için dükkanınızda ay çekirdekli ve tahıllı ekmeklere de yer verebilirsiniz.

Gelecek Kuşaklar Ekmek Talep Edecek mi?

Gelecek kuşaklar ekmeği tamamen kesmeyecek olsa da yüzde altmış – yetmiş oranında bu temel öğünden vazgeçecektir. Fransızlar gibi kruvasan ile güne başlayanların sayısı her geçen gün artıyor. Siz de farklı bir fırın işletmeciliği ile ekmeğin yanında kruvasan satabilirsiniz. Bir de mısır gevreği ve süt karışımı hazır kahvaltılıklar da son yıllarda giderek popüler bir hal almaya başladı. Neden olmasın diyerek reyonlarınızda hem kruvasan hem de mısır gevreği satabilirsiniz.

Fırınlarda Hijyen Sinyali Vermek İçin Gerekenler

Müşterilere hijyen sinyalleri vermek için çalışanların tamamının eldivenler ve maskeler ile çalışmasını sağlayabilirsiniz. Tek bir kırıntı dahi karıncaların ve benzeri haşerelerin bread phototoplanmasına neden olabilir. O nedenle saat başı fırını silmek ve parlak bir zeminde gelen müşterileri ağırlamak da fırınınızın tamamen hijyenik bir yer olduğunu göstermek adına yapılacaklar arasında bulunuyor.

Yorum yapın