İnternet Kafelerden Tabletli Kafelere

Bugün oldukça ilginç ve aynı oranda ilgi çekici bir konu ile karşınızdayız. Başlığımızda da belirttiğimiz üzere internet kafelerden tabletli kafelere geçişin teknolojik avantajlarını ele alacağız. İnternet kafeler bile ilk çıktıkları zaman bir devrim niteliğindeyken yerini 15 yılın sonunda nasıl tabletli kafelere bıraktığını nedenleriyle birlikte inceleyeceğiz.

ipad photo

Öncelikli olarak internet kafelerin dezavantajlarından bahsedelim:

  • İnternet kafelerin yüzde doksanında kasa bilgisayarların bulunması, sanıyorum ki 2016 yılı itibariyle çağ dışı ve çokça ilkel bir ayrıntı olarak karşımızda dururdu. Evlerinde bilgisayar bulundurmayan bir insan gördüğümüzde şaşkınlığımızı gizleyecek yer bulamayız. Ama bundan daha şoke edici bir durum varsa, o da hiç şüphesiz evde kasalı bir bilgisayarın bulunmasıdır. Aynı şekilde kuruluş tarihlerinden itibaren kasalı bilgisayar kullanan internet kafe işletmeleri, internet teknolojisi alanında gelinen son noktalarla birlikte işlevsiz, bekleneni karşılayamayan yerler haline gelmiştir. Bu da sonun başlangıcı anlamına gelmektedir.
  • Dünyanın ilk internet kafesi 1994 yılında Londra’da açılmıştır. Söz konusu olan bilişim ve internet teknolojisi ise 22 yıllık bir süreç az buz bir zamana işaret etmez. Her yıl onlarca yenilikle beraber ilerleyen çağımız, akıllı telefonlara kadar uzanan teknoloji aşamasında hep daha fazlasını hedeflemiş ve hedeflediklerinin hepsinde sonuca yönelik olarak başarı elde etmiştir. Türkiye’de ise ilk internet kafe, Londra’dan hemen bir yıl sonra 1995 yılında açılmış, 1996 yılında da ticari bir piyasa olarak internet kafeler aktif rol oynayarak hızla yayılmıştır. Türkiye’de en fazla 30.000 ayarında internet kafe işleme sokulmuştur. Günümüzde ise bu sayı azalmaya başlamıştır. Şu an yapılan bir istatistiki bir araştırmaya göre internet kafelerin sayısı 25.000 dolaylarındadır. Ancak görünen o ki önümüz on yıl içerisinde internet kafeler küçük yerleşim yerlerinde ”kafa dağıtma mekanları” olarak tek tük kalacak şekilde kullanılacaktır.
  • Başka bir örnekle devam edelim. İnternet kafelerin sahip olduğu teknolojik donanımların bir tık ötesinde olan playstation kafeleri ele alalım. Sadece oyun seçeneği sunan ama sunduğu seçeneklerdeki oyunlarda internet kafelerde oynanan oyunlardan çok daha hızlı ve kaliteli grafiklere sahip olduğundan çok daha büyük eğlence potansiyeli taşıyan playstation kafeler artarken internet kafeler azalmaya başlamıştır. Görünen o ki, insanlar artık kalitenin bir sınırı olmadığını fark etmişler ve hep daha fazlasını talep etmeye başlamıştır. Bir piyasa türünü ayakta tutan ve daha fazla karlı hale getiren de bu arz talep dengesinin oluşturulmasıdır zaten. İnsanlar talep eder ve taleplerinin en kısa sürede en kaliteli şekilde karşılandığını görürlerse o taleplerin karşılandığı merkezlere akın ederler. Sonuç olarak internet kafelerden playstation kafelere, oradan da tabletli kafelere geçilmek üzeredir.
  • İşin bir de denetim ve kullanım açısından sosyolojik dezavantajları bulunuyordu. İnternet kafeleri, bir anda gündemden ve revaçtan düşüren ana noktalardan biri de toplumsal yaptırımlardı. Neydi peki bunlar?

– İnternet kafeler artı 18 yaptırımıyla sınırlandırılmış yerler olsa da bu hemen hemen her yerde kağıt üstünde kalmıştır. Okul çağındaki çocuklar liselerden, orta okullardan kalan vakitlerinde (tabi bu işin iyimser yönü – binlerce öğrencinin derslerini aksatarak okullarından kaçarak internet kafelere doluştuğu bilinen bir Türkiye ve dünya gerçeği) saatlerini internet kafelerde geçirmekteydi. Bu en başta aileler olmak üzere, okullarda öğretmenlerin ve müdürlük pozisyonundaki eğitim görevlilerin canını sıkmakta onları endişeye sürüklemekteydi. Binlerce internetten kafeden bahsediyoruz. Deneyim ve kontrol mekanizmaları da işlemeyince içine girdiğimiz internet kafelerinin doluluk oranlarında yüzde yetmişlik – seksenlik kısmı bu okul çağındaki çocukların oluşturduğunu görüyoruz. İş öyle bir noktaya gelmiştir ki; artık internet kafelerde ”üniformayla gelmek yasaktır” ”okul üniforması ile giriş yasaktır” gibi uyarılar asılmıştır. Yasaların ve kuralların uygulanmadığı; denetimsizliğin kaos doğurduğu bir ortamda, daha fazla para kazanmak ve kar elde etmek hırsı yüzünden birçok çocuk, öğrencilik hayatlarında internet kafelerine hep harçlıklarını hem de eğitim haklarını kaptırmıştır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  5 Adet Sigorta Şirketi Bayiliği

-Tablet kafelerle mukayese ettiğimizde, internet kafelerin teknolojisi bugün hiçbir bireye yetmeyecek durumdadır. İster kasalı ister dizüstü bilgisayar olsun, orada oynanacak oyunlar yapılacak işlemler, yavaş, insanı kahredecek kadar yavaş ve ilkel kalacaktır. Öyle ki telefonlardan oynanan ve günümüz şartlarınca ”basit” olarak nitelendirilebilecek işletim sistemlerine sahip oyunlar bile geçmişin internet kafelerinin müşterilerine sunduğu oyunlardan daha hızlı, daha görkemli, daha kalitelidir. Hal böyle olunca internet kafeler, yavaş yavaş kepenklerini indirmiş ve yerini tablet kafelere bırakmaya doğru evrilmişlerdir.

-Son olarak ”ortam” denilen çevre parametrelerinin modernleşen Türkiyesine uygun olmayacak çevresel faktörler barındırması. Örneğin çoğu internet kafelerin içinde sigara içilebiliyor olması. Bilgisayarların sürekli olarak arıza çıkarması, donması, kilitlenmesi, beklenen hizmeti beklenen kalitede verememesi. Bulunulan ilçede ya da bölgede elektriklerin kesilmesi takdirde bilgisayarların kapanması ve çoğu internet kafede de jeneratörün bulunmaması. Böyle olunca kaydetme yani ”save” gerektiren oyunlar ya da projelerde kesintiye uğraması ve bunun sonucunda internet kafe müşterilerinin ağır mağduriyet altına düşmeleri. Bu kadar çok olumsuzluktan sonra elbette ki gelişen dünya düzeni ve iletişim çağıyla birlikte de artık internet kafe dönemi bitmiştir. Ve tablet kafe dönemi başlamıştır.

Tablet Kafe Açmanın Olumlu Yönleri Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak istenilen teknolojik donanımlara sahip olması. Bir tablet ile kasalı ya da dizüstü bilgisayar mukayese bile kabul etmeyecek kadar aralarında uçurum barındırmaktadır.
  • Tablet kullanımı oldukça pratiktir. Böylesi bir hizmet veren bir kafeye girdiğinizde, istediğiniz oyunu istediğiniz oturma biçimiyle oynayabilirsiniz. Tablet, herhangi bir kabloyla herhangi bir yere bağlı değildir. Tıpkı cep telefonlarımız gibi tamamen rahat bir biçimde bacak bacak üstüne atarak, yayılarak, bağdaş kurarak tamamen rahat ve pratik biçimlerde tablet kafelerde saatlerimizi eğlenerek geçirebiliriz.
  • Bir başka artı nokta ise, internet kafelerde içerik filtre kullanma programları kullanılmasına rağmen ve gerekli durumlar IP alınmasına rağmen, 18 yaşından küçüklerin dahi porno ve terör sayfalarına erişimlerinin çok kolay olmasıdır. Bu çok ciddi bir rahatsızlık kaynağı ve suça teşvik oranıdır. Genç yaşta insanların böyle zararlı içeriklere hiçbir denetim ve kontrol mekanizmasına takılmadan erişebilmeleri, çok ciddi bir sorun oluşturacaktır. Ancak tablet kafelerde böyle şeylerin esamesi okunmayacaktır. Zira yüksek teknolojiyle beraber hiçbir kullanıcının herhangi bir rahatsızlık oluşturacak içeriklere ulaşımı söz konusu bile olmayacaktır. Teknoloji ne kadar ilerlerse kontrol mekanizmaları da o kadar sağlıklı ve randımanlı işleyecektir.
  • Multi player oyunlarda teknolojik sıçramalarla birlikte çok yakında bizi bambaşka fantastik oyun oynama biçimleri ve ayrıcalıkları bekliyor olabilir. Doğrudan oyunun içine girerek oynama seçeneği. Tablet kafelerden sonra birçok yatırım kaynağı ile beraber şimdilik sadece özel odalarda denenen bu tür oyunlar, doğrudan oyunu yaşayabileceğiniz platformlarda olacaktır. Nasıl mı? 1999 yılında David Cronenberg’in çektiği Varoluş (Existenz) filminde gösterilen tam olarak böyle bir teknolojidir. Başlıklar ve çeşitli mikro çipler aracılığıyla doğrudan oyunun içine girerek, kollar joistikler olmadan, futbol oyunuysa doğrudan topa vurma hissini bizzat siz yaşayarak… Bir silah oyunuysa tetiğe basan doğrudan siz olarak oynayabilecek misiniz? Hayal mi? Hayır, artık değil. Bundan 50 yıl önce, bugün burun kıvırdığımız internet kafeler bile tamamen hayal ürünüyken bugün beğenmediğimiz birer teknolojik çöplükler. Bundan mütevellit, tablet kafeler tamamen gerçek ile sanal ortamın birbirine denk düştüğü ve insanları farklı boyutlara taşıyacak mega – teknolojik imkanların kapısını aralamak üzere. Bizden söylemesi.

Sonuç olarak kahvenin, pastanın, temizliğin, gıcır gıcır wc’lerin hüküm sürdüğü tablet kafeler kadınlı erkekli her caimadan insanlara hitap edebilecek potansiyeldedir. Normal kahve içilen kafelere kıyasla işletmesi biraz daha zor olsa da kazancı kat be kat fazla olacaktır.

 

Yorum yapın