İş Yaparken Odaklanmayı Keskinleştirici 6 Taktik

Beşer, şaşar diye pek kafiyeli ve pek doğru bir sözümüz var. İnsanoğlu hatalarla, eksikliklerle donatılmıştır ve bu da her alanda olduğu gibi iş alanında da kendini göstermektedir. Odaklananamak da bunlardan bir tanesidir. Ne yaparsak yapalım, ne edersek edelim, bir işe istediğimiz her zaman, istediğimiz kadar dikkatle yaklaşamayız.

Odaklanma Problemlerinin Nedenleri Nelerdir? 

Bunun hem psikolojik hem nörolojik hem de içsel nedenleri olabilir. Beyin dediğimiz organ, son derece komplike ve karmaşık olup hala gizemini korumaktadır. Neden rüya gördüğümüz hatta neden uyuduğumuz bile tam olarak bilinememektedir. Yazımızdaki taktikleri okuyup uyguladıktan sonra hala şiddetli bir şekilde odak sorunu yaşıyorsanız, bir nörolojiye görünmenizi öneririz. Zira beyinle ilgili birçok sıkıntı ve handikap, genelde kendini odak sorunu olarak lanse eder ve gösterir.

Psikolojik nedenler ise o gün nasıl uyandığınızla, bir önceki zamanlarda neler yaşayıp neler düşündüğünüzle ilgilidir. Evden işe giderken yüksek gelen bir elektrik faturası ya da eşinizle tutuştuğunuz bir kavga tüm gününüz hem kötü geçmesine neden olur. Hem de yaptığınız işe bir türlü odaklanamaz, onun içine düşemezsiniz.

İçsel nedenler ise ne hissettiğinizle alakalıdır çoğu zaman. O zamanlar aşıksanız hiçbir şeye tam olarak odaklanamazsınız örneğin. Her şey size gereksiz ve boş gelir. Herhangi bir dalgınlık anında ”aşık mısın oğlum sen” sorusu bizim kültürümüzde kalıplaşmış bir sözdür örneğin.

Sonuç olarak odaklanma probleminin birçok açıdan farklı nedenleri mevcut olabilir. Eğer elinizden gelen bir şey varsa – ki mutlaka var – uygulayacağınız taktiklerle birlikte odaklanmanın o kadar da zor bir şey olmadığını göreceksiniz. Yine bir Türk deyişi der ki: ‘‘Yapan nasıl yapıyor?

İşte bu soruya bu kanalda yürüyerek cevaplar arıyoruz ve buluyoruz. Yapan nasıl yapıyorsa biz de size o yapılış şekillerini taktikler kapsamında veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.

Genç Yaşta İşkolik Olmak mı Yoksa Aşkkolik Olmak Mı Daha İyi? adlı makaleyi de okuyabilir, hazır konusu açılmışken aşk ile iş arasındaki ilişkiyi daha genç yaştan çözüp bir dengeye oturtabilirsiniz.

 

İş Yaparken Odak Problemi Yaşamanın Neticeleri 

  • Yapmak üzere olduğunuz işi bir türlü vaktinde yetiştiremezsiniz. Bu da sizi disiplinsiz ya da tembel gösterir. Siz ne kadar isteseniz de bir türlü odaklanamadığınız için, işler hep sonraya, yarınlara ertelenir. Bir patronun gölgesi altında yaşıyorsanız, işleri sırf geç yetiştirdiğiniz için yemediğiniz ikaz ve azar kalmaz. Bu da size iç sıkıntısı ve psikolojik düşüş olarak geri döner.

 

  • Giderek yaptığınız işten keyif almamaya ve enerji düşüşleri yaşamaya başlarsınız. Ayaklarınız evden işe doğru giderken, geri geri gider. Stres kaynaklı, yetiştireceğim mi sorulu başladığınız günlerden, bir keyifsizlik ve tatsızlık havası hakim olur. Boş boş ekrana bakarken yakalarsınız kendinizi.

 

  • Kendinizi işe yaramaz ve beceriksiz hissetmeniz de olasıdır. Sonuçta odak problemi yaşamak, işleri istediğiniz düzeyde randımanlı kılamamaktır. Bu da size kendinize dair yanlış sanılara kapılmanıza neden olur.

3

İş yaparken odaklanmak için taktiklerimizi okuyun!

İş Yaparken Odaklanmanın Önemi 

  • Odak sorununu hallederseniz işinizden keyif alır ve her ne alanda çalışıyorsanız çalışın işinizi mükemmele yakın bir düzeyde yapma ihtimaliniz artar. Bu da size başarı merdivenlerini teker teker çıkartırken kendinizi de son derece sağlıklı ve başarılı duyumsamanızı sağlar.

 

  • İşleri vaktinde ve muntazam şekilde teslim eder ve doğru işi seçtiğinizi düşünerek mutlu mesut bir iş hayatının içinde kendinizi gösterme fırsatı yakalarsınız. Odaklanmak, başarmanın yarısıdır diyebiliriz bu doğrultuda. O derece önem arz etmektedir iş hayatında.

 

İş kurarken kopya çekmek zararlıdır adlı makalemizi okuyarak, ”bile isteye” odak problemi yaşayıp ”aaa gözümden kaçmış” diyerek taklit iş yapanların karşılaşacağı hazin sonları görebilir ve özgün olmanın bir odak ve sağlık göstergesi olduğuna kani olabilirsiniz.

Gelelim başlığımızı oluşturan ana konuya. Odak sorunu yaşıyor ya da yaşamaktan korkuyorsanız işte tam size göre 6 taktik!

 

İş Yaparken Odaklanmayı Keskinleştirici 6 Taktik

1- Kendinizi İzole Edin: 

Kendinizi dış dünyadan soyutlamayı bilmeli, kuş sesi duyan kediler gibi her sese kulaklarınızı yukarı dikerek tepkiler göstermeyeceğiniz bir ortam hazırlamalısınız. Gerekirse ofisinizin ya da evinizin perdelerini çekebilirsiniz. Ya da yüzünüzü değil sırtınızı pencereyi görecek şekilde bir konumda oturabilirsiniz. Artık çoğu iş masa başında ve bilgisayar ekranı ile aranızdaki kısa mesafede halledilmektedir.

Bu nedenle dikkatinizi dağıtacak ve o an dış dünyaya ait olan seslerden, görüntülerden uzak tutmayı bilmelisiniz kendinizi. İlk bahar geldi mi gözü dışarıya kaçan öğrenciler gibi, anlık heyecanlarınıza ve meraklarınıza yenilmemelisiniz. Unutmayın ki iş bittikten ve nihayete erdikten sonra dışarıdaki dünya tüm özgürlüğüyle sizi bekliyor olacak. Ancak öbür türlü iş yarım kalmış, aklınızın yarısı işte kalmış vaziyette dışarısının da pek tadı olmayacaktır.

2-odaklanma-sorunu

Odaklanma sorunu yaşayan bir iş kadını.

 

2- Klasik Müzik Ya da Caz Dinleyin 

Amerika ve Avrupa dolaylarında yapılan ciddi araştırmalar bize gösterdi ki klasik müzik ya da caz dinlemek dikkati arttıran müzik çeşitleri. Artık birçok yeni anne, bebeklerini bu tarz müzikler dinleterek büyütme. Yani bangır bangır rock dinlemek ya da sözleri bir sarmal şeklinde akıp giden hip-hop tarzı müzikler eşliğinde iş yapmaya çalışmak yerine, daha ağır ritmleri ve dinlendirici melodileriyle klasik müzik ya da caz dinlemek beyninize de odak probleminize çokça iyi gelecektir.

 

3- Uykunuza Ve Beslenmenize Dikkat Edin: 

Çoğu zaman sorunun çözümünü sorun esnasında ararız. Ancak sorunların öncesinde ve sonrasında yapılanlar tayin edici olacaktır. Eğer o gün kahvaltı etmeden iş başına oturmuş ya da uykunuzu tam almadan iş yapmaya kalkışmışsanız, odak sorunu yaşamanız son derece doğaldır.

Bu nedenle akıl ve beden sağlığınıza dikkat etmek adına, insan için hayati önemi olan uyku ve beslenme gibi durumlara son derece özen göstermelisiniz. Aksi takdirde sürekli esneyen, karnı guruldayan, gözleri mosmor şirket çalışanlarından birine dönüşürsünüz.

1-her-sey-beyinde-bitiyor

Her şey beyinde bitiyor.

4- Kendinizi Ödüllendirin: 

Bunu nasıl yapacağınızı birkaç örnekle açıklayalım. Şu metni bitireyim bir kahve içeceğim. Şu yazıyı teslim edeyim bir sigara içeceğim gibi küçük ödüllerle ilerleyebilirsiniz. İş yaparken halihazırda canınızın çektiği şeyleri yaşar ve tüketirsiniz, onların da işin de bir anlamı kalmayacaktır. Kendinize kısa vadelerle böyle küçük ödüller koyarsanız, işinizi nasıl da keyifle yapacağınızı göreceksiniz.

Motivasyonun birinci şartı ödüldür. Kişinin de kendisini en çok mutlu edecek ödülü kendisinden daha iyi kim bilebilir?

 

5- Kısa Aralıklarla Kısa Molalar Vermek Yerine Uzun Aralıklarla Uzun Molalar Verin:

Zırt pırt verilen molaların dikkati toplamak şöyle dursun, dikkati daha da çok dağıttığını biliyoruz. Bu nedenle molalarınızı 2 saatlik 3 saatlik aralarla verin. Olay yerinden yani çalışma sahanızdan ve masanızdan sık sık kalkarsanız yaptığınız işe odaklanmama problemi yaşamanız kaçınılmaz olacaktır zira.

 

6- Cep telefonu Ve Sosyal Medya Hesaplarını Bir Süre Askıya Alın: 

Hadi itiraf edelim. Kendimiz de yapıyoruz. Yan sekmede Facebook, Instagram gibi hesaplar açıkken iş yapmaya kalkışıyoruz. Sonuç haliyle hüsran oluyor. Bir yandan yetiştirilmesi icap eden son derece ciddi bir metni yazarken, bir yandan Facebook’tan sevgilimizle ya da arkadaşlarımızla mesajlaşıyoruz.

Bir süreliğine cep telefonu sessize alıp bu tür sosyal medya hesaplarını kapatmayı deneyin. Sonuç, mutlak surette verim artışı olacaktır.

Yorum yapın