Paniği Yenme Yöntemleri

Bu yazımızda paniği yenme yöntemlerini bulacaksınız. Tam 10 tane maddeyle panikle nasıl mücadele edeceğinizi dilimiz döndüğünce anlatmaya, aktarmaya çalışacağız.

Bir şeyle mücadele etmeden önce onun tam olarak ne olduğunu bilmeliyiz. Örneğin panik ile korku arasındaki temel farkları bilmemiz gerekiyor. Korku ile panik arasındaki farkı kısa bir örnekle açıklayabiliriz. Korku, gerçek ve somut verilere dayalı olan bir karşı tepkidir. Örneğin evinin yatak odasında uyumaya hazırlanan biri, mutfaktan bir gürültü duyar ve heyecanlanır. Korkar, kafasında kurmaya başlar. Bu korkudur. Zira korkunun kaynağı somut ve gerçek bir olguya dayanır.

Ancak panik, tamamen kurmacadır ve direkt kafada kurma ile başlar. Uyumaya hazırlanan birisi herhangi bir somut veri ile karşılaşmadan ”ya mutfakta biri varsa” diye işkillenmeye başlar. Sonra kafasında senaryoyu yazdıkça yazar. Ve en sonunda bir hiçten bir büyük korku dalgasına kapılır. ”Panik, şaha kalkmış korkudur ve çoğu zaman korku, korkulan şeyden daha çok zarar verir” diyen bir kadın düşünürün söylediği filozafça söz de buna iyi bir işaret ve denklem olsa gerek.

Gereksiz Kaygıyı Yenmek ve Endişeden Kurtulmak İçin adlı yazımızı da buraya bırakalım. Gereksiz kaygıyı yenmek korku ve panik dalgasının da önüne geçmek demektir. Başlamadan biten her kötü şey, zararından neresinden dönülse kardır dedirtir insana. Siz de muhtelif zararların hengamesinden kurtulmak ve korunmak için hem gereksiz kaygıyı hem de lüzumsuz endişeyi yenmelisiniz. Bunu nasıl yapmanız gerektiğini ise yazımızın içinde ve ayrıntılarında bulabilirsiniz.

Panik insanı presler. İki duvar ve kalın hatlar boyunca sıkıştırır. Ama insanın kendisi değil kafası sıkışmışlığın içindedir. Kafasını sağa çevirse umut, sola çevirse iyimserlik görecektir ama panik buna izin vermez. Beyin zonklaması, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görüş, mide bulantısı gibi belirtileriyle insanı büyük bir cehennemin ortasında bırakır. Tırnaklarını yiyen, insandan korkan, çevreden tamamen soyutlanmış, en sonunda kendine bile yabancılaşmış insanın, en büyük düşmanlarından biridir panik duygusu ve panik dalgaları.

Paniği Yenme Yöntemleri Nelerdir? 

1- Bir panik butonunuz olsun: Her insanın bir panik butonu olmalıdır. Ama bu öyle dışarıdan bir yerden alacağınız, gerçek manada bir panik butonu değildir. Panik butonu ile kastettiğimiz, tam da bu noktada, insanın yardım çığlıklarını anında duyurabileceği kişilerdir. Bu, bazen bir dost olur, bazen her şeyiyle güvendiğiniz bir sevgili. Bazen ise gecenin bir yarısı bile arayıp dertleşebileceğiniz bir uzman doktor.

Ne olursa olsun panik butonları, çığlıklarımızın ve yardım isteklerimizin tam zamanında doğru kişilere ulaşmasını sağlar.

2- Bir panik odası inşa edin: Panik odası filmini bilenler hatırlar. Herhangi bir tehlikeli olay karşısında evin gizli bir bölümüne tüm ihtiyaçları ve donanımlarıyla inşa edilen odalara panik odası denir. Böyle bir sisteme kendi içinizde, kendi bilincinizde ihtiyacınız var.

Her insanın gizli köşesinde bir yer vardır. Durup kendi iç sesini dinleyebileceği, hesaplaşmalarını yapabileceği kuytu bir yer. O panik odasında kendi ruhunuzu dinlemeyi, kendi iç seslerinizi takip etmeyi ve kendinizle korkularınızla, kaygılarınızla birlikte yüzleşmeyi bilin. Gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelecektir.

3- Sizi korkutan şey gerçek mi yanılsa mı, sorgulayın: Belki de en büyük mesele bu. Belki değil muhakkak hatta. Sizi gerçekten korkutan şey ne kadar gerçek? Tüylerinizi diken diken eden unsur, gerçeğin bir yansıması mı sizin kendi kafanızda kurduğunuz hayal dünyasının ete kemiğe bürünmüş hali mi? İnsan bazen bir şeyin üstüne o kadar çok düşünür ki sonunda o düşünce, gerçeğin hakikatin yerini alır.

Her gün yalan yere sevinip yalan yere mutlu olduğumuz gibi, yalan yere hüzünlenip yalan yere korkulara kapılabiliyoruz. O korkulara kapılışımız da sonunda bize panik olarak geri dönüyor. Buna izin vermeyin. Yanılsamalar bırakın hayal dünyasında kalsın. Siz kendi gerçekliğinizde var olmaya devam edin.

4- Doğal sakinleştiriciler kullanın: Asla ama asla bir şeyin bağımlısı olmayın. Hele ki zararlı alışkanlıkların. Zaten uyuşturucu ve uyarıcı kullanımının panik duygusunu iyiden iyide hızlandırdığını biliyor ve görüyoruz. Bunları aşmak için daha fazla madde kullanımı, sigarayı bıraktığını kutlamak için sigara yakmaya benzer.

Siz doğal sakinleştiricilerle göğsünüzde kabaran panik duygusunu yenmeye bakın. Bir papatya çayı, bir rezene çayı bazen diğer tüm uyarıcılardan daha yararlıdır. Kahve ve çayın zararları da dahil buna. Zira vücutta çarpıntı yapan her şey, paniğe de bir şekilde yol açmaktadır.

Panik dalgalarıyla boğuşan insanın genel görünümü aşağı yukarı aynıdır. Çatık kaşlar, sinirli ruh hali. Sürekli savunma durumunda olmak. Ağrıyan bir baş, kendini aşırı halsiz ya da sürekli kötü bir şey olacakmış yanılgısında hissetmek. İnsanın kendine ettiğini bir başkası asla etmez. Böyle görünmek istemiyorsanız panikle baş etme yöntemlerini okumaya devam ediniz.

5- Nefes egzersizleri ve yürüyüşler yapın: Sağlıklı bir şekilde nefes almak hem sıhhatin bir ölçütü iken hem de daha fazla sağlıklı olma yolunda emin adımlar atışın bir göstergesidir. Spor yapın. En azından yürüyüş yapın. Bunun dışında nefesi doğru alıp vermek de son derece önemlidir. Nefes egzersizlerini uzman kontrolünde öğrenebilir ve gündelik yaşam içinde tatbik edebilirsiniz.

6- Görüş ve fikir alın: İnsanlardan, arkadaşlardan, yeri geldi mi sevgili ve anne – babadan ve mutlak surette alanında uzman hekimlerden görüş ve fikir alın. Korkularınız iyice cüret kazanıp sizi ele geçirmeden önce onları paylaşın. Çünkü birçok korku paylaşıldıkça anlamsızlaşır. Başka bir sesin ve sözün o korkuya dair yorumu, korkunun panik dalgası haline gelmeden eriyip tuzla buz olmasına neden olur.

7- Sevdiklerinizden güç alın, yalnız kalmamaya çalışın: Panik, olumsuz bir his bütünüdür ve genelde söz konusu kişiyi yalnız yakalar. Yalnızlık başlı başına bir dert iken başka dertlerin de çok daha kolay kökleşmesine neden olur. Sevdiklerinizden güç alın. Onlara sarılın ve onlarla çeşitli aktivitelere katılın.

8- Depresif müziklerden ve insanlardan uzak durun: Yani insan öyle bir varlık ki müzik dinleme tercihleriyle bile kendini daha dibe çekebiliyor. Adeta mazoşist bir yapımız var. Kendimizi dipte ve aşağıda görmeye bayılıyoruz. Siz bunu yapmayın. Panik halinde olduğunuz zamanlarda depresif müziklerden ve karanlık insanlardan uzak durun. Size iyi gelen, size iyi hissettiren müziklerle güne başlayın.

Her Alanda Kaygıyı Yenebilmek İçin Az Bilinen Taktikler kaygı, hayatımızın her alanında. İş yaşamında, aile ortamında, sosyal yaşamda ve ikili ilişkilerde. Her alanda kaygıyı yenmek ise büyük bir kısmıyla sizin elinizde. Bu kaygıları ve panik unsurlarını tamamen yenilgiye uğratmak için az bilinen taktikler parlak fikirler farkıyla karşınızda!

9- Düşünce balonlarınız umutlu hikayelerle dolsun: Umutlu olmak, zor. İnsan, bazen çevresindeki alakasız bir olaydan bile öylesine etkileniyor ki, bu ruh durumuna da kolayca sirayet edebiliyor. Düşünce balonlarınız umutlu hikayelerle dolsun. Mutlu sonlar sizi bulur böylece.

10- Kendi korkularınızla zamanı gelince alay etmesini bilin: Evet arkadaşlar, zamanı gelince kendi korkularınızla alay etmesini de bileceksiniz. Önce yüzleşecek, sonra onların üstüne gidecek ve en sonunda zamanında korktuğunuz birçok şeyin ne kadar basit ve çocukça olduğunu göreceksiniz.

Panik uzağınızda, huzur yakınınızda olsun.

Yorum yapın