Profesyonel Futbolcu Olmak Mantıklı Mı?

Herhalde ülkemizde futbol, en az Güney Amerika ülkelerinde olduğu kadar (Arjantin, Brezilya gibi) ilgi uyandıran bir spor dalı. Spor dalı diyoruz ama aynı zamanda bir yaşam biçimi, bir tercih. Bazıları için futbol ve maçları o kadar önemli ki o gün tuttuğu takımın maçı varsa başka program yapmıyor. O günü stadyumda ya da televizyonun karşısında geçiriyor.

football photo

Hal böyle olunca futbolun bu kadar konuşulduğu, oynandığı ve izlendiği bir ülkede profesyonel futbolcu olmak mantıklı mı sorusunu sormak aklımıza düştü. Bu yazımızda kısa başlıklarla futbol olmak isteyen ve futbolu profesyonel bir şekilde maaşlı bir biçimde ifa etmek isteyen okurlarımızı umarım en doğru ve en reel şekilde bilgilendirebiliriz. Şimdi yüksek müsaadenizle ilk konu başlığımıza geçiyoruz.

Profesyonel Futbolcu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

Öncelikle fazla geç kalmış olmamanız gerekiyor. En geç 15 – 16 yaşında bir kulübün alt yapısında kendinizi ve yeteneklerinizi göstermeye başlamanız lazım. Günümüzde Emre Mor gibi yıldızları gördükçe futbol için yaşın çok daha alt seviyelere düştüğünü ve bunun sevindirici olduğu kadar bu alanda bir şey yapmak isteyen genç arkadaşlarımız için de zorlu bir rekabet ortamı doğurduğunu biliyoruz.

Profesyonel futbolcu olmaya erken yaşta karar vermelisiniz. En az 20 yaşına geldiğinizde de artık sağlam ve profesyonel bir kulüpte ilk 18’e girmeniz gerekiyor.

Bunun için faaliyet gösteren futbol kulüplerine başvurabilir onların yetenek sınavlarına ve seçmelerine katılabilirsiniz. Orada size şut çektirme, top sektirme gibi branşlarda çeşitli sınavlara sokacaklar. Sonra yolunuz açın.

Bir diğer gereken de atletik bir vücut yapısına sahip olmak ve boy – kilo endeksinde tutturmanız gerekiyor. Siz hiç göbekli bir futbolcu gördünüz mü? Elbette hayır, ya da tek tük örnekleri varsa da onlar tam profesyonel olamamış demektir.

Düzenli ve sistemli bir çalışma da size gerekenler arasında. Her zaman için dinç ve formda kalmanız için, profesyonel olduğu kadar başarılı bir futbolcu olmak için de sağlığınıza, beslenmenize, zararlı alışkanlıklardan uzak durmaya özen göstermelisin. En nihayetinde futbolcu olmak sporcu olmak demektir ve bu işin de belli ahlak düzenekleri mevcuttur.

Hatırlar mısınız? Küçüklüğümüzün mahalle maçlarında kimse kaleye geçmek istemezdi. Bu istememekler defansta da kendini gösterirdi. Küçükken herkes forvet, gol kralı ve yıldız olmak istiyordu. Bunun için de kaleye geçme ihtimali bile insanların keyfini kaçırıyordu. Son çare olarak sıralı geçmek vardı. Kim ne derse desin kaleci olmak da futbolun içinde ve çok da zevkli bir unsur. Bir penaltı kurtarmak, gol kurtarmak kadar doyuma ulaştıran bir sevinç çığlığına gebe olsa gerek?

Amatör Futbolcu Olmak İsteyenlere adlı yazımız profesyonel değil amatör çizgide kalmak, ya da en azından başlangıçta şansını amatör liglerde denemek isteyen arkadaşlara gelsin. Amatör futbolcu olmak elbette profesyonel olmak kadar güç değildir. Ama bu demek değildir ki zor değil. Amatör futbolcu olmak için gerekenlerin ne olduğunu öğrenmek isteyenler için gelsin yazımız.

Profesyonel Futbolcu Olmanın Zor / İyi Yanları Nelerdir? 

En zor yanı hiç kuşkusuz günde bazen bir bazen çift antreman yapacak olmanız. Fiziki olarak zorluğu çoktur futbolcu olmanın. Ayaklarınız şişene kadar, bacaklarınız kopana kadar koşar ve toplara vurarsınız. Sürekli olarak çalışmayı ve dinç olmayı gerektirir. Çünkü profesyonel bir futbolcunun kendini salmak gibi bir lüksü yoktur. Salarsa önce yedek kulübesine oturtulur, sonra da kendine başka takım bulması gerektiği söylenir. Döneminde birkaç yıl yıldızı parlayıp da sonra adını sanı anılmayan onlarca futbolcu olmasının nedeni de bu zaten.

İyi yanları ise elbette ki parası. Bir futbolcu gül gibi geçinir. Futbol, magazinel bir meslek olduğu için günümüzde ve özellikle ülkemizde para kazandığınız tek alan futbol da olmayacaktır. Jübile maçınızı yaptıktan sonra yorumcu olarak boy gösterebilirsiniz ekranlarda ya da teknik direktör olarak. Hazır lafı ve bahsi açılmışken Futbol Antrenörü Olmak İçin adlı makalemizi de okuyabilir, futbol alanında ama topçu değil antrenör olarak boy gösteren arkadaşlarımız bundan faydalanabilir.

İyi yanlarından bir diğeri de her zaman popüler bir sima olarak, tıpkı bir şarkıcı ya da televizyoncu gibi her yanda tanınmak, takdir edilmek diyebiliriz. Ancak aynı iyi yan kötü bir tarafa da evrilebilir. Zira o hafta hatalı gol yiyen bir kaleci ya da yüzde yüzlük gol pozisyonundan faydalanamayan bir forvet iseniz o hafta pek kimseye görünmeseniz daha iyi olur. 🙂

Ronaldo, fakir bir Portekizli ailenin çocuğuydu. Bir gün buralara geleceğini bilmiyordu elbette ama inanıyordu buna. O inançla bugün futbol dediğimizde aklımıza gelen ilk isim. Bu meşin yuvarlakla oynanan oyunun bir sembolü haline geldi. Siz de hayallerinizin peşinden çabalayarak giderseniz içinizdeki Ronaldo’yu dünyaya takdim etmiş olursunuz.

Profesyonel Futbolcu Olmanın Keyifli Yanları 

Elbette en keyifli yanı hem sporunuzu yapıp hem de üstüne bolca para kazanmak olacaktır. Futbolcuların genelde dünya güzelleriyle ve fıstık gibi arabalarla takıldıklarını da çok şükür medyadan takip ediyoruz. O halde profesyonel futbolcu olmak hayatını kurtarmak demektir. Küçükken babalarımız bize boşuna ya topçu ya popçu ol oğlum, kızım dememiş meğerse. Hala ülkede yapılabilecek en mantıklı ve en kazançlı işlerin başında geliyor futbol. İşiniz de iş hem! Gol atmak!

Yorum yapın