Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Minik Rehber

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda yine çok bilinmeyen ama bilinmesi gereken bir meslekten bahsedeceğiz. Bilinmemesinin ana sebebi, ülke ve üniversiteler olarak yeteri kadar bu meseleye eğilmemiş olmamız ve henüz bu sektörün de yeni bir anlam taşıyor olmasıdır.

Acaba size siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar, kime denir diye sorulara sorsak kaçınız doğru ve yerinde cevaplar verebilirsiniz? Bu sorunun cevabının az ve negatif çıkmasının suçlusu ya da sorumlusu değilsiniz. Çünkü dediğimiz gibi siber güvenlik, henüz yeni yeni oluşmaya bir alan ve sektör.

cyber security photo

Daha doğru bir deyişle siber terör ya da siber saldırılar ve siber tehdit olarak algıladığımız dış güçler ve kötü niyetli oluşumlar güçlerini arttırdıktan sonra siber güvenlik uzmanlığı gündeme geldi ve kök saldı.

Bugün siber dediğimizde hem uzayı ve uzaydan gelecek olası saldırıları da, hem de telekomünikasyon, bilişim ve internet olarak adlandıracağımız genel geçer herkesin kullandığı sanal ağları kastediyoruz. Uzaydan henüz kaydedilmiş bir saldırı olmasa da, internet ortamı bu tür tehlikelere fazlasıyla açık. Giderek de açık hale geliyor.

Nasıl ki gerçek dünyamız kendi varlığıyla ve kapladığı alanlar her an her türden tehditlere maruz kalıyorsa, oluşturduğumuz bu sanal dünya ve o dünyaya ait bilgiler de her an tehlike altında. Zira insanın olduğu her yerde her zaman bir tehdit ve saldırı ihtimali vardır.

Ülkemizde pek önemsenmese de siber güvenlik, son derece önemlidir.

Siber Güvenlik Nedir?

Bu soruyu sormak önemli çünkü siber güvenlik nedir bilmiyoruz. Gerçekten bilmiyoruz. Örneğin devletin gizli tuttuğu tüm bilgiler siber güvenlik alanına girer. Aynı zamanda devletin kayıtlı olan ve yapılarının nasıl oluştuğuna nasıl savunduğuna dair genel güvenlik bilgileri de siber güvenlik alanı içindedir.

Bunun dışında sağlık, enerji, kamu hizmetleri ve bankacılık gibi günlük işleyişte hayatı kolaylaştırmakta olan her temel yapı da hem gerçekte hem de siber dünyada mutlak surette korunması gereken oluşumlardır.

Matrix’i hatırlayalım. Nasıl ki orada rakamlardan, sayılardan, birtakım işlemlerden oluşan ayrı bir dünya manzarası varsa, bizim de görmediğimiz ama bilgisayarların, internet verilerinin içinde kalan bir manzara vardır. Siber güvenlik o manzaranın tuzla buz edilmesine engel olmak için mevcuttur ve genel olarak bilgilerin saklı tutulması ve korunması anlamına gelmektedir.

İnternetin Yükselişi Neden Birçok Köklü Kuralın Değişimi Oldu bugün bu konuyu yazıyorsak en büyük sebebi internet ortamıdır.  O nedenle internetin yükselişinin neden ve nasıl birçok köklü kuralın değişimi olduğuna anlamak ve aktarmak için buradayız. Şimdiden iyi okumalar.

 

Siber Güvenliğin Önemi Nedir? 

Hem devlet nezdinde, hem güvenlik alanında, hem de özel firmaların ve şirketlerin kapsamında siber güvenlik giderek güçlü ve geniş bir alana yayılmakta. Zira dünya olarak ayrı bir aleme, ayrı bir dünyaya geçmekteyiz ve geçiyoruz.

Örneğin çok ünlü bir kola şirketinin kolasını nasıl yapıldığını hala bilmiyoruz. Çünkü sır gibi, hatta gibisi fazla, sır olarak saklanıyor. Aynı zamanda milyonlarca verinin döndüğü internet ortamında bu bilgi muhafaza ediliyor. Elbette ki siber güvenlik uzmanlarının gözetiminde. Bugün bu büyük kola markasının birlikte çalıştığı ve hareket ettiği siber güvenlik uzmanı vardır. Çünkü bilgi mutlak surette saklanmalıdır. Paramızı nasıl yastık altında değil de bankada saklıyorsak; söz konusu hayati önem taşıyan bilgileri de bilgisayarda ve sayıların gizemli dünyası olan siber güvenlik alanında saklıyoruz.

Siber güvenliğin önemi de tam olarak bu çizgide başlıyor. Bugün Türkiye’deki siber güvenlik ortamının bir kısmı yerli iken, büyük bir kısmı İsrail ve ABD şirketlerinin denetimi altındadır.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Gerekenler 

  • Öncelikli olarak belli başlı temel yazılımları bilmeniz, bilmiyorsanız öğrenmeniz gerekiyor. Gerekli yazılım bilgisi için Html, php, java, css, mysql gibi programlama dillerini sıralayabiliriz. Bu temel ve gerekli yazılımlar internetin arka odalarındaki kilitli çekmeceleri ve siber dünyanın gizli oluşumlarını temsil ediyor. Bu tür yazılımları bilmediğiniz takdirde kesinlikle bu mesleği yapamazsınız. Bir nevi bu programlama dillerini bilmek, roman yazarı olmak için önce okumayı öğrenmekle eşdeğer.
  • Bunun dışında matematiksel zekanız had safhada olmalı. Çünkü işiniz kodlarla, sayılarla ve belli başlı istatistiklerle ilgili olacak.
  • Son olarak bir kursa yazılmalı ve almanız gereken sertifikayı almalısınız. Kafanıza koyduysanız internette siber güvenlik uzmanlığı kursu veren sayısız yer bulabilirsiniz. Bu kurslar genelde minimum 1 hafta, maksimum 2 ya da 3 haftada tamamlanır. Haftaları ve süreci tamamladıktan sonra eğer başarmışsanız sertifikanızı alırsınız ve müstakbel bir siber güvenlik uzmanı olarak mesleğinize başlamak için ilk adımı tamamlamış olursunuz.

İnternet Bankacılığı İle Yapılabilecek 5 Harika Kolaylık adlı makalemiz doğrudan doğruya siber güvenlik konusu olmasa da onunla tamamen ilintilidir. Zira hem interneti hem de bankacılığı birleştiren internet bankacılığı, bir anlamda siber güvenlik alanına da göz kırpmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanlığının Maaşları Nasıl? 

İşin kendi için özel, zor ve kapsamlı olduğunu az çok anlamışsınızdır. Bu tür özel işlerin parasının da özel olduğunu biliniz. Maaşı gayet fazla ve tatmin edici bir iş olan siber güvenlik uzmanlığında, maaşın tam olarak ne kadar olacağını çalıştığınız şirket belirleyecektir. Ancak tamamen özel sektör olsa da maaş konusunda fazlaca doyurucular.

Yurt dışında maaşlar dudak uçuklatıyor. 10 bin dolara kadar maaş alan siber güvenlik uzmanları mevcut. Örneğin Amerika’da bu böyle. Zenginin malı züğürdün çenesi yoracağına siber güvenlik uzmanı olarak, hem uzman uzman takılırsınız, hem de size bir ömür boyu yetecek parayı birkaç yıl içerisinde kazanabilirsiniz.

Siber alanın kendine özgü hırsızları ve casusları var.

Siber Güvenlik Uzmanlığının İş İmkanları Nasıl? 

Eğer Türkiye merkezli konuşacak olursak zor. Çok zor. Zira halihazırda kaç siber güvenlik uzmanı var? Daha doğru bir şekilde soracak olursak, kaç şirket siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyuyor. Az biraz yetkin olan dış güçler, onların sitelerini hacklediğinde ya da ulaşılmaz görünen bilgilerine ulaşıp millete teşhir ettiğinde, anlıyorlar kazın ayağı öyle değil.

Türkiye siber güvenliğe verilen önem o kadar az ki! O nedenle iş imkanlarınız öyle geniş, şöyle fazla dersek yanlış yönlendirmiş oluruz. Ancak bir 10 yıl sonra bu alanda da Türkiye’nin atağa geçeceğini ve gerekli seviyede personel yetiştirmek adına siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyacağını öngörenlerin sayısı epey fazla.

O nedenle enseyi karartmayın ve bu alana ilginiz varsa sadece birkaç haftanızı ayırarak gerekli kurslara yazılın.

Siber Güvenlik Uzmanlığının İyi ve Kötü Yanları 

Şüphesiz ilk iyi yanı uzman olmak. Düşünsenize size mesleğiniz soruluyor ve siz cevap olarak siber güvenlik uzmanı diyorsunuz. Bu bile başlı başına bir karizma. Bunun dışında niyetleri tamamen kötü olan siber casuslara karşı gerekli bilgileri ve alt yapıları korumak, nereden baksanız eğlenceli ve güven verici bir iş.

Kötü yanları ise teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve saldırıya geçen karanlık güçlerin her defasında farklı ve daha güçlü tekniklerle çeşitli alt yapılara saldırması. Bunun için sürekli öğrendiklerinizi güncellemeli ve soğukkanlı olmayı bilmelisiniz.

Son olarak en kötü yanı henüz bu alanda yeteri kadar iş imkanının olmamasıdır.

Bir başka yazıda daha görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın!

“Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Minik Rehber” üzerine bir yorum

  1. Bu yazı ne zaman yazıldı bilmiyorum ama dediğiniz gibi ülkemizde şuan siber güvenlik alanında ihtiyaçlar doğmaya başladı.Hükümet her seferinde siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç var demeye başladı.Bu tür alanlarda geç kalınmadan önlem anlınmalı diye düşünüyorum.Gençlere ve ilkokul çağında ki çocuklara bu yönde de eğitim verilmeye başlanmalı ve o yöne gitmeleri de sağlanmalıdır.

    Yanıtla

Yorum yapın