Şirketinizin Sürdürülebilir ve Kalıcı Olması İçin 6 Taktik

Merhabalarla başlayan bir konu girişi daha. Yine havadan sudan değil de profesyonel konulardan bahsedeceğiz sizinle birlikte. Sizinle birlikte olmasını dilerdim aslında, tek başıma zorlandığım çok oluyor. Hemen zevzekliği bırakıp konuya geçeyim çünkü sabaha kadar zevzeklik edebilirim. Şirketinizin sürdürülebilir ve kalıcı olması için 6 taktik vermeye çalışacağım sizlere. Buna benzer bir makalemiz var daha öncesinden, bu makaleye de link vermek isterim.

https://parlakfikirler.org/nasil-kalici-ve-unutulmaz-is-kurulabilir/

Şirket kurmak büyük risk, seçeceğiniz piyasa ne olursa olsun, gerçekten en kötü ihtimaller üzerine düşünüp, hala kararlıysanız şirket kurmanızda fayda var. Piyasada sürdürülebilir ve kalıcı olmak kelimelerini uygulayabilen az sayıda şirket var. Umarım sizde o kaliteli azınlığın içinde olabilirsiniz.

company photo

  1. Hayallere Saygılı Olmak

Her şey bir hayalle başlar aslında. Aslında keşke bir evim olsa dersin, keşke bir arabam. Bugün bir büyüğüm bahsetti ki yurt dışında bir adam varmış, biraz anormal bir adammış. Keyif verici maddede kullanıyormuş ve evsiz bir adammış. Bu adam şimdi milyonermiş. Bir kitap yazmış ve bu serüvenini anlatmış. Bir gün bir hayal kurmuş ama hayalinin hayal olduğunu kabul etmiyormuş. Mesela benim deniz manzaralı bir evim olacak ya da keşke olsa değil de benim deniz manzaralı bir evim var cümlesini kullanıyormuş. Ve o eve gitmek için her şeyi yapmış. Yani bir sürü yoldan o deniz manzaralı ev için para kazanmayı hedeflemiş ve evini almış. Şu an o ev onun için hiçbir şey. Çok uçuk hayalleri varmış ve hepsinden gerçek gibi söz edermiş. Ben şu yorumda bulundum, bir evim olsa keşke demek yerine bir evim var diyorsam zaten var olan bir şeyi almaya çalışmam ki. İşte bu bakış açısı yüzünden kaybediyorum. Konuya dönecek olursak bir şirket kurup onu sürdürülebilir ve kalıcı kılmak zor değil. Kolay olduğunu da söylemiyorum. Sadece hayal etmekten korkmayın ve hayallerinizi gerçekleştirmek üzere kurun.

  1. Şirket Açmak İçin Kolay Sürdürülebilir ve Kalıcı Sektörler Seçin

Bu cümle nedir, şudur. Gidip mali müşavire istediğiniz alanda şirket açabilirsiniz, notere gider imza sirküleri verir bu işi bitirirsiniz ama resmi varlıktan daha önemlisi sektörünüz. Yani hep derler ya mesela “kadınların olduğu sektörler asla tükenmez” anlatmak istediğim bunun gibi bir şey. “Özellikle makineleşmeyle birlikte bazı sektörler, bazı meslekler kayboldu” cümlesi de üzülerek duyduğumuz cümlelerden biridir. Sektörünüze insanların sonsuza kadar ihtiyacı olmalı bence. Bunu unutmayın. Bitecek bir şeye başlamak bence çok saçma. Siz bir gün bitecek bir şey için para harcar mısınız?

  1. Kurumsallaşın

Konu şirket olunca kuaför dükkânı açacak değilsiniz ya, hoş kuaför dükkânı bile açsanız ünlü bir markanın şubesi olun ve kurumsallaşın. Her sektör için bunun geçerli olduğunu düşünüyorum. Mesela kurumsallaşmak nedir, sektörünüzde iş yaptığınız insanlarla aranızdaki diyalogların kalitesidir. Her işinizi -şirket içinde olan tabi- mailleşerek yapın. Öyle rastgele mail adresleri almayın kurumsal bir kimliğiniz olsun. Uzantısı şirket adınızdan oluşsun. Kıyafetinize önem verin. Prezentabl olun. Bu çok çok önemli ve zor bir ayrıntı. Her sabah bununla ilgilenmek zor olabilir ama görüntü her şeydir. Şirketinizin konumu bile kurumsal görünmenizi etkiler. Profesyonel olmasanız bile profesyonel olma yolundaysanız öyleymiş gibi davranın. Ciddi ve kurumsal şirketler diğer iş ortakları tarafından her zaman daha çok saygı görür. Doğru kelime bu kurumsallaşmak eşittir saygı görmek, önemsenmek.

  1. Plan, Program

En zoru bence bu. Aylık, haftalık ve günlük olmak üzere üç şekilde, bakın üçünden birini değil, tamamen bu üç zaman dilimi için planlama yapmalısınız. Örneğin, bu ay müşterilere gidilecek, bu hafta A bölgesindeki müşterilere gidilecek, bugün X şirketiyle görüşmeye gidilecek. Kurumsallaşmanın dışarıdan görülmeyecek olsa bile bu düzeniniz en önemli adımlarından biridir aslında. Bence en zor adımlarından da biri. Herkes bende dahil olmak üzere yaparım diyorum ama ne zaman. Günü, haftayı, ayı planlamak yazmak yerine direk fiile geçerim diye düşünüyorum yanlış düşünüyorum. Siz böyle düşünmeyin.

  1. Marka Olun

Sürdürülebilirlik ve kalıcılık için marka olmak çok önemlidir. Markalar ölmez. Marka olmakta çok zor bir iştir. Bu uzun yıllar ve farklı metotlar gerektirir. Ama marka olduktan ve piyasada kalıcı bir yere sahip olduktan sonra şirketinizi devrederseniz inanılmaz kar edersiniz. Bu para işletmek gibi bir şey. Marka olmak içinde hizmetinizin kalitesini hiç bozmamanız, reklam vermekte usta olmanız ve hitap ettiğiniz kesimi iyi analiz etmeniz gerekir. Yürüyeceğiniz çok yol var. Ama umarım yürümeyi seviyorsunuzdur.

  1. Sizi Ayakta Tutacak Çevre Elde Edin

Boş insanlarla doldurmayın çevrenizi. Kullanabiliyorsanız önemli insanlarla dost olun. Maalesef dönemin şartları iktidar partilerden büyük küçük tanıdığınıza tutunma zamanı. Eğer küçük bir şirketseniz bu işinize çok yarar. Zaten marka olmuş, zaten piyasanız için kalıcıysanız buna gerek yok elbet. Ama hizmetiniz neyi gerektiriyorsa o sektörün önemlileriyle tanışın. Mesela hastanelere hizmet sunacaksanız başhekim tanıdıklarınız olmalı ya da bunlara yakın tanıdıklarınızın kapılarını aşındırmalısınız.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Kır Düğünü Organizatörlüğü Yapmak

Yorum yapın