Vinç Operatörü Olmak İsteyenlere

Yazılarımızı ilgiyle takip eden okurlarımıza merhaba!

Bu yazımızda vinç operatörü olmak isteyen arkadaşlarımızı mesleğin incelikleri ve ayrıntıları hakkında bilgilendireceğiz. Vinç operatörü olmak için gerekenleri, mesleğin toplum standartları üstündeki karizmasını, maaşlarını ve iş olanaklarını değerlendireceğiz.

Öncelikli olarak operatörlerin kullandıkları vinç makinesini tanımamızda fayda var. Belirtmek isterim ki daha önceden kalem almış olduğumuz kepçe operatörlüğünden daha farklı olan bu işin gereklilikleri de kendine hastır

Vinç nedir? Kullanım alanları ve özellikleri nelerdir?

* Vinç, elle ya da küçük araçlarla kaldırılması mümkün olmayan ağır parçaları kaldırıp bir başka yere bırakmaya yarayan iş makineleridir.

  • Vinçlerin çalışma prensiplerini de ortaya koyan ve en önemli parçası kabul edilen bölümün adı çark çemberidir. Bu çember vitesle ya da elle idare edilir, yönetilir ve makinenin tamamının çalışmasını sağlar.

 

  • Vinçler, genel olarak 3 çeşittir. Birinci türleri, sabit ve en büyük olanlarıdır. Bir yere sabitlenir ve kepçesi / kolu vasıtasıyla gerekli görülen parçaları bir yerden bir yere taşırlar. İkinci tür vinçler, rıhtımlarda görülen ve raylı sistemlerin üzerinden epeyce küçük bir alanda gidip gelmek suretiyle hareket eden yarı hareketli vinçlerdir. Bir de son olarak üçüncü tür vinçler vardır. Bu vinçler ise tamamen hareketli bir başka deyişle seyyar vinçlerdir. Genellikle kamyonlara monte edilerek çalıştırılırlar.

Vinç operatörü kime denir?  

  • Öncelikle vinç operatörü kime denir, bunun tanımını yapmalıyız. Böylesi teknik ve mekanik mesleklerin iş alanında mesleğin kendisi kadar meslek sahibinin de tanımı yapıldığı takdirde, o iş koluna dair soru işaretleri daha hızlı ve daha belirgin bir şekilde azalacak ve bitecektir. Vinç, operatörü kaldırma ve yükleme tipi iş makinesini (vincin literatürdeki tam karşılığı bu olmakta) en uygun ve en emniyetli şekilde kullanan kişiye denir. Aynı zamanda söz konusu iş makinesinin günlük ve haftalık rutin temizliğinden ve aylık genel bakımından sorumlu kişilere de vinç operatörü denmektedir. Çalışma öncesi ve sonrası gerekli tüm ayarlamaları yapmak da vinç operatörünün sorumluluğundadır. Bu nedenle vinç operatörü denilince aklımıza sadece vinç makinesini kullanan kişi gelmemelidir. Vincin çalışma disiplininden, arızalarından, teknik bakımından, kısacası A’dan Z’ye her şeyinden sorumlu ve mükellef kişilere vinç operatörü diyebiliriz.

 

Vinç Operatörü Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

  • Evvela ve başat olarak alınması gereken bir belge mevcuttur. Bu belgenin uzun adı: Kaldırma ve Yükleme Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Belgesidir. Halk arasında ve iş sahasında kısaca vinç ehliyeti denmektedir. Önceleri bu belgenin adı var kendi yoktu diyebiliriz. Ancak daha sonra sıklıkla yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri ile birlikte İş Sağlığı ve Kanun kapsamında yeni bir yasa çıkartılmıştır. Bu belge ile birlikte bu belgenin bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle vinç operatörü olmak isteyenlerin ya da yanında vinç operatörü çalıştıracak olanların bu belgenin varlığından emin olmaları gerekmektedir. Çalışma Bakanlığı da gerekli denetlemelerde bu belgeyi sormakta, bu belgenin yokluğu söz konusu olunca çok ağır cezalar kesmektedirler.

 

  • Peki bu belge, nereden alınmalıdır? Özel uzmanlar iş makineleri ve operatörlük kursu adı altında açılan kurslara yazılarak ve o kursları başarıyla tamamlayarak alınabilmektedir. Bu belge Milli Eğitim Bakanlığının onayına bağlıdır. Kurslarda, bizzat devlet ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş özel ve yetkin eğiticiler bulunmaktadır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Bahçıvanlık Yapmak İsteyenlere

 

  • Bu kurslara yazılmanız için sizden istenilen ufak çapta belgeler olacaktır. Yazımızı okuyan işçi kardeşlerimiz için bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 5- 7 arası fotoğraf (siz, her ihtimale karşı 7 tane vesikalık fotoğraf ile gidin) – nüfus cüzdanı fotokopisi – Öğrenim Belgesi (bu işin üniversite mezunu ve benzeri yüksek okullardan mezun olmanız gerekmiyor. İlköğrenim mezunuysanız söz konusu mezuniyeti kanıtlayan bir mezuniyet belgesi örneği ile kursa başvuru yapabilirsiniz) – Sağlık Belgesi – (vinç kullanmanıza engel olacak herhangi bir bedensel sorununuzun olmadığına dair kanıt niteliği taşıyacak belgedir. Genellikle üzerinde ”iş makinesi kullanabilir ya da G sınıfı sürücülük yapabilir” ibaresi bulunmaktadır. Son olarak da savcılıktan bir temiz kaydı almanız gerekecektir. Adli herhangi bir sabıkanız yoksa önce kursun kapıları sonra vinç operatörü olmanın imkanları size açılacaktır.

 

  • Son olarak tekrar tekrar ikaz etmemiz gerekir ki, bu belgenin temin edilmesi kanunlar gereğince şarttır. Olmasa da olur tarzı anlayışlardan uzak durmanız hem kendi can güvenliğiniz hem de başkalarınınki için elzemdir. Ülkemizin birçok yerinde işler daha hızlı yürüsün diye kaçak olarak, belgesiz izinsiz vinçler ve operatörler çalıştırılmaktadır. Bu ve buna benzer nedenlerle de ülkemizde maalesef işçi kazaları ve ölümleri son derece yüksektir. Avrupa’da ilk 5, dünya genelinde ilk 10’dayız. Bu istatistikleri en aza indirgemek, ölümleri bitirmek için sorumluluk duymaya kendimizden ve iş yerimizden başlamalı; söz konusu belgeler olmadan vinç operatörleri çalıştıran iş yerlerini gerekli mercilere şikayet etmeliyiz.

Vinç Operatörü Olmanın Karizması 

Bilenler bilir. Cüneyt Arkın’ın uzun bir sahnede vinç kullanarak sevgilisine epeyce bir karizma yaptığı bir film vardır. Vinç kullanmak, kuşkusuz erkekliğin ve gücün bir sembolüdür. Türk toplumunun iş sahalarında da bazen aynı maaşı alsalar bile makine kullanan işçi , makine kullanmayan, elle çalışan işçi arasında bir savaş, bir sosyal statü vardır. Bu nedenle vinç operatörü olmak isteyenleri aynı zamanda çalışma arkadaşları ve toplum nezdinde derin bir saygı beklemektedir. Vincin şaşaalı ve devasa görüntüsü… Başında çark çemberini ve vitesini kontrol eden siz… En ağır taş parçalarını ve makine atıkları kaldırıp başka bir yere bırakan görüntünün karizması. Bakalım o vinci kullanırken Cüneyt Arkın kadar karizmatik olabilecek misiniz?

 

Vinç Operatörü Maaşları Ne Kadardır? 

  • Bu, bağlı olarak çalışılan firmalara ve çalışma şartlarına göre değişmektedir. Ancak vinç operatörleri, işin en ağır ve titizlik isteyen bölümünde çalışmaktadırlar. Bir nevi işi döndüren ve tamamlayan personellerdir onlar. Bu nedenle maaşları en az 2.500 liradan başlamaktadır. Azami olarak ise vinç operatörlerinin maaşları 4.000 – 5.000 lirayı bulmaktadır.

Vinç Operatörlerinin İş Bulma Olanakları Nasıldır? 

  • İş bulma olanakları epey yüksektir. Tabi yazımızın başında belirttiğimiz belgeleri temin ettikten sonra. İş güvenliği ve işin teknik bilgileri tamamen vinç kullanabilecek düzeyde geliştirildikten sonra gerekli yerlere iş başvurusu yapılabilir.

 

  • Ülkemizde şehirleşme ve kentsel dönüşüm oranları günden güne kat be kat artmaktadır. Bu nedenle, inşaat şirketleri harıl harıl çalışmaktadır. İnşaat sektörlerinin en çok aradıkları bir numaralı adamlar ise vinç operatörleridir. Vinç operatörü olmadan, bir inşaatın tamamlanması, bir kentsel dönüşüm başlatılması imkansızdır çünkü. Bu nedenle belgeniz ve iş deneyimlerinizle birlikte birçok yerde iş bulma olasılıkları epey fazladır. Hatta öyle ki seçimi inşaat şirketleri değil maaş ve diğer olanakları baz alarak vinç operatörleri yapabilmektedir.

 

Herkese kazasız belasız mutlu iş günleri dileriz.

 

Yorum yapın