2021’de Yükselmesi Muhtemel Sektörler Hangileri?

Yeni yıla acı ile girdik. Ülkemiz belalı günlerden geçmeye devam ediyor. Bunca talanın ve kaosun ortasında parlak fikirler, size en azından sektörel anlamda yardımcı olmaya kaldığımız yerden devam etmeyi umuyoruz.

year photo

2021’e girerken acı dolu bir katliam yaşadık. Acısıyla tatlısıyla yaşamaya uğraştığımız bu zamanlarda ne kadar kanlı da olsa takvimde tek bir rakam değişti ve 6, 7 oldu. Bazıları değişen sadece rakam ya diyerek artistlik yapsa da iş sektöründe öyle bir durum söz konusu değil. Zira şirketlerin yüzde 95’inden fazlası her yeni yılda yeni rakamlarla, yeni istatistiklerle yola çıkar. Bir nevi her yeni yılda şirketler yenilenmeye, piyasa hareketlenmeye ve sektörler arası iş hacmi çeşitli derecelerden genişleyip daralıyor.

2021’de çok büyük değişiklikler ve sürprizler olmayacak. Ancak yolun ön tarafını bilmeyenler, yeni taraflarında özgürce hareket edemezler. O nedenle yükselişte olan sektörlerin yükselmeye devam etmesi kaçınılmaz olarak 2021’de yükselmeye devam edecek. Aynı şekilde daralmaya, bütçe ve istihdam olarak daralan olan iş kapıları da biraz da kendi içine doğru kapanmaya ve düşüşe devam edecekler.

Bu yazının amacı yeni yılın henüz başında yeni başlangıçlar, yeni işler hedefleyen insanlarımıza en azından bu moral bozukluklarının ortasında iş kapısı olarak bir hedef vermek, bir yol haritasına sahip olmalarına önayak olmaktır. Dileriz bunu başarırız.

2021’nin En İyi 5 Düşük Sermayeli Küçük İş Fikri adlı makale de ek parantez olarak burada durabilir. Yeni yıla, yeni güçlerle, yeni zenginliklerle birlikte girip en azından moral ve ekonomi olarak düzelme yoluna gitmemeli ve umudumuz her zamankinden daha çok sahip çıkıp birbirimize kenetlenmeliyiz.

2021’de Yükselmesi Muhtemel Sektörler Hangileri? 

1- Elektrikli Scooter-Bisiklet

2021’de bu mobilize araçlar daha da yaygınlaşacak. Bunlar için özel yasalar çıakcak ve kanuna uygun hale gelecek. Bu durum beraberinde pek çok köklü değişimi yaratacak olsa da insanlık için olumlu olacağı aşikar.

Ayrıca bu sekörle beraber bunlara ilişkin uygulama ve yazılımlar üreten alt sektörler de kazançlı olabilir diyebiliriz.

2- Enerji

Enerjiden kastımız, suyumuzu ısıtan, odalarımızı sıcak tutan, bilgisayarlarımızı çalıştırıp telefonlarımızı şarj eden tüm sistemlerin enerjisinden bahsediyoruz. Elektrik, doğal gaz, petrol gibi maddelerin üretimi ve dünya genelinde servis edilmesi uzun zamandır dünyanın en büyük kar eden sektörlerinden birisi.

Her sene daha da yükselişe geçiyor. Çünkü bulunması zor. Üstelik bulunması elzem! Bugün bir ülkenin ısınamadığını düşünün. Ya da elektrik alamadığını. Sanırım evlenme programlarında birbirlerinden elektrik alamayan gelin ve damat adaylarından daha trajik bir hal olurdu bu durum.

En Karlı 7 Tarım Ürünü eğer tarım alanında boy gösteriyor ya da bu alana geçmek istiyorsanız yazımızı okumak size bir aydınlık katacaktır. Bilerek hareket etmek, her zaman en iyisi ve en risksiz olanıdır. Bunu unutmamakta fayda var.

3- Mobil İletişim:

90’larda ne güzel sabit telefonlarımız vardı. Hatırlarsınız değil mi? Şimdi bir eve misafir olarak gitsek ve orada sabit bir telefon görsek ona tarihi eser muamelesi yaparız. 20 dakikada bir zamanların vazgeçilmezi olan nasıl da tarihi esere dönüştü? Sektör yükseliş ve inişleri bu kadar keskin olabilmekte. Özellikle teknolojik ve dijital dünyada bu böyle. Bunun en büyük ve en canlı örneği de iletişim alanında yazıldı. Bir anda etrafı cep telefonu şirketleri, hat markaları ve kontör – cep telefonu satan dükkanlar kapladı.

Bugün geldiğimiz nokta herkesin ”en az 1” cep telefonu var. Türkiye hele ki bu konuda tam on numara. Adama bakıyorsunuz tipi hırpani, belli ki zor geçiniyor. Sonra çıkarıyor telefonunu. Son model telefon.

Bu nedenle mobil iletişim 2021’de de yükselmeye ve zirve yapmaya devam edecektir. Sabit telefon kullananların sayısı bu yılda giderek düşüşe geçecek ve yerini kablosuz, aparatsız iletişim kanalları kullanılmaya devam edecektir.

Ekonomik Krizinin Belirtileri adlı makalemiz yaklaşması pek muhtemel olan ekonomik krizinin belirtilerini sizlerle paylaşıyor. Ekonomik krizi iktisadi bir hastalık olarak değerlendirebiliriz. Tam da bu nedenle hastalıklarda nasıl ki belirtileri önceden bilmek ve görmek hastalıkla mücadele konusunda bize yardımcı oluyorsa, aynı şekilde ekonomik krizin belirtilerini de önceden bildiğiniz takdirde mücadeleniz güç kazanacaktır.

4- Otomotiv

Her ne kadar bu sektörün hızla düşüşe geçeceğini ön görseler de durum kendi bünyesinde değişkenlik gösteriyor. Nasıl mı? Şöyle…

Otomotiv sektöründe Özel Tüketim Vergileri arttırılacak. Ve bu nedenle ortalama olarak her araba başında 20 bin – 25 bin ayarında bir fiyat zammı olacak.

Ancak söz konusu otomobiller olunca gerek ülkemizde gerek dünyada inanılmaz bir düşkünlük var. Yeri geldi mi insanlar yıllarca çalışıp dişinden tırnağından arttırarak kenara para koyuyor ve o parayla da gidip sonra paşa paşa araba alıyorlar. Rakamlar da gösteriyor ki her sene inanılmaz bir oranda şahsi araba sahibi insanlar artıyor. O nedenle otomotiv için de yükselişe geçecek sektörlerden birisidir.

Reklam sektörü hem tabelacılık hem medya alanında yükselen sektörlerden bir diğeri.

5- Reklam Sektörü

Reklam sektörü denilince her iki yönelimi de ele almalıyız. Yani hem tabelacılık anlamında hem de medya anlamında reklam sektörü her zamanki gibi yükselişte. İnsanların tanıtıma harcadığı fiyatları görseydiniz ağzınız bir karışık açık kalırdı. Yapılan bir araştırmaya göre dünyada reklamlara bir yıl para akıtılmasa gezegenimizdeki açlık tamamen bitecek durumda.

Reklam denilince, o 1 dakikada izleyip bitirdiğimiz kısa film tadındaki reklamların arka planını da göz önünde bulundurmalıyız. Bu işin grafikeri, senaristi, yönetmeni, oyuncuları ve reklamın gösterileceği medya alanlarına akıtılan paradan da söz etmek kaçınılmaz olarak karşımızda duracaktır.

Tabelacılık da aynı şekilde artacak. Çünkü nüfus feci şekilde artıyor sevgili parlak fikirler okurları. Bu da rekabetin kızışması, daha fazla tanıtımla daha fazla müşteri kitlesine ulaşmaya çalışmak ve diğerlerinin arasından sıyrılmak demek. Önceden herkes biraz biraz kazanıyor. Şimdi birazı çok çok kazanıyor. Sektör ve serbest piyasa giderek amansız bir hal aldı. O nedenle reklam sektörü hem medya alanında hem de tabelacılık alanında yükselmeye devam edecek.

Altın Neden Yükselir Gibi Duruyor? adlı makalemiz piyasanın can damarına, altın oranlarına ve fiyatlarına odaklanıyor. Bu yazımızda altına yatırım yapma konusunda biraz da net ve reel düşüncelere sahip olabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.

Gıda sektörü yükselmeye devam ediyor.

6- Gıda Sektörü

Fast- food’un hızlı ve pratik olması, bununla birlikte Türk mutfağının giderek fast-food camiasına uyarlanması gıda sektörünü zaten yüksek iken zirveye taşınmış durumda. Örneğin tavuk döner, dürüm, simit evleri bunun en büyük göstergesidir.

Ne olursa olsun, hangi durumda kalınırsa kalınsın insanlar günde ortalama olarak üç öğün yemek zorundadır. En beter durumlarda bile, savaş ortamında bile gıda sektörü ayakta kalacaktır. Bu nedenle risk yok, ancak büyük kar ihtimali var.

Gıda sektöründe her yıl yüzlerce markanın piyasaya girmesi de cabası. Bunlardan bazıları düşüp iflas ederken birçoğu yükselmeye ve başka şubeler açmaya devam ediyor. Siz de bunlardan birisi olabilirsiniz.

 En Kârlı İş Fikri Neden Kahve Dükkanı Açmak? son sektörümüz de kahve dükkanı açmak olacak. Nedenlerine burada kısaca değinsek de uzun açıklamalarını verdiğimiz linkten okuyabilirsiniz.

7- Kahve Dükkanı

Ek olarak kafe tarzı bir yer açıp işletmek fikri sizi cezbediyorsa ama  çok da riske girmeden, işinizi sade bir şekilde yerine getirmek istiyorsanız kahve dükkanı açma önerimizi dikkate alınız. İnsanlar giderek çay kültüründen uzaklaşırken kahve içme meraklısı olup çıktılar. Bu merakı tatmin etmek de sizin açacağınız bir dükkanla mümkün olabilir.

Yorum yapın