Başarılı Bir Sokak Satıcısı Olabilmek İçin

Sokak satıcılığı eskilere dayanan bir gelenek. Önceleri elbette daha çok sokak satıcısı vardı. Bir dükkanı kiralamak ya da satın almak suretiyle açmak, şimdi olduğu kadar kolay değildi. Bankalar herhangi bir girişim için kredi ayırmıyor ve vermiyordu. Ancak modernizm ile birlikte caddelerin kalabalığına dükkanların ışıkları da eklenmiş durumda. Şimdi sokak satıcısı olmak ile dükkanda satış yapmak arasındaki çizgi genelde kişilerin kendi isteklerince beliriyor.

seller photo

Sokakta satış yapmak ise hala birçokları için makul ve mantıklı. Zira dükkan açmak, hele ki satın almak suretiyle bunu yapmak epey riskli görünüyor. Zaten gıda ve giyim gibi kesin görünen sektörlere dahil dükkanlar açıldığında bile çok geçmeden kapandıklarını görebiliyoruz. Demek ki öyle ya da böyle dükkan açmak, bir yeri kiralamak ya da satın almak günümüz şartlarında epeyce riskli.

Ayrıca olmadı o zaman dükkanı kapayayım demek de pek isabetli bir karar değil. Zira dükkan kapamak da epey masraflı. En az açmak kadar. Bir de insanlar herhangi bir alanda dükkan açmak için elli yere borçlanıyor. En çok da bankalara. Herhangi bir başarısızlıkta ise bankaya olan borçlar faizle birlikte epeyce yükselebiliyor.

Günümüzde bu nedenle sokak satıcıları yine çoğalmaya başladı. Risk az ama kazanma ihtimali yine çok. Son olarak söyleyebiliriz ki sokakta satıcılık yapmak, müşterinin seni bulmasını beklemeden onun ayağına gitmektir. Dükkanın yeri sabit ve tektir. Ancak sokak satıcıları belli başlı mıntıkalarda müşterilerin gözü önünde satış yaptığı için bazı noktalarda çok daha avantaja sahiptir.

Şimdi sokakta satabileceğiniz belli başlı şeyleri size aktaracağız. Elbette birçok şey satılabilir. Ancak size vereceğimiz bilgileri bir öneri olarak kabul edin lütfen. Sokakta en çok ne gidiyor? Neler satılıyor? Araştırmalarımız sonucu parlak fikirler olarak yanınızda olmaya devam ediyoruz. Kaldığımız yerden…

Bu nostaljik kareyi de buraya bırakalım sevgili parlak fikirler okurları. Önceden ”yazıyor, yazıyor” şeklinde sabah ve akşam olmak üzere iki ayrı posta gazeteyi satmaya çalışanlar vardı. Bugün Afro- Amerikan arkadaşlar nasıl saat satışıyla özdeşleşmişse o günlerde de sadece çocuklar gazete satıyorlardı. Bunu eski Türk filmlerinden görebiliyoruz zaten. Ama bu moda, bir devirle birlikte kapandı. Artık sokakta gazete satışı yok denecek kadar az. Peki neler satılabilir sokakta? Şimdi bu konuya değineceğiz.

Sokakta Tişört Satma Fikri adlı yazımızı sizler için şuraya iliştiriyoruz. Her ne kadar soğuk havanın etkisinden henüz kurtulamamış olsak da önümüz bahar ve yaz. Bu da tişört satışlarında epey bir yükseliş olarak göze çarpacak. Siz şimdiden hazırlığınızı yapın ve sokakta tişört satmak için neler gerekiyor ve bu işin püf noktaları gibi konularda sizler için hazırladığımız yazıyı okuyun. Bol keyifli okumalar. Umarım işinize yarar.

seller photo

Sokakta Neler Satılabilir? 

1- Kahvaltılık – Sandviç: Son zamanlarda özellikle İstanbul’da yükselen bir sektör haline geldi kahvaltılık. Bizdeki kahvaltı kültürünü bilen bilir. Biz Fransızlar gibi bir kahve ile geçiştiremeyiz kahvaltıyı. İçine zeytin ezmesinden üç çeşit peynirine kadar, kavurmasına kadar koydurabileceğiniz açık büfe tarzı sabah kahvaltılığı satan seyyarlar bu işten epey para kazanmaya başladılar. Öğrenciler ek gelir olarak bunu yapıyor. Özellikle Kadıköy ve dolaylarında erken saatlerde böylesi satıcılarla karşılaşabilirsiniz.

2- Kestane: Sokak satıcılığında kestane almış başını gidiyor. Zaten kestane dediğimiz leziz gıda sokakla özdeşleşmiş durumda. Bulursanız affetmeyin yiyin. Ya da işini kurun. Sata sata yedirin ve kazanın.

3- Meyve – sebze: Elbette hiç riski olmayan ve her daim alıcısı olmayan meyve ve sebzelerimiz var. Sokak satıcıları konusunda meyve – sebze baz alınarak satışların ne kadar fazla olduğunu görüyoruz. Pazarcılık kültürünün kökeni de bu. Yeter ki meyve ve sebzeleriniz taze olsun ve tartınız hileli değil dürüst olsun.

4- Köfte – Ekmek: Kim ne derse desin sokakta yenilen köfte ekmeğin tadı ayrı bir güzel oluyor. Sokak kültüründe köfte ekmeklerin tadı ayrı bir güzel. Bunu bir Tekirdağlı olarak söylüyorum. Olsa da yesek!

5- Simit: Son olarak elbette simit. Simit sokaktan alınır mı ya da gerçekten kar oranı yüksek mi diye sorup sorgulayanlara şunu söylemek isterim: Sokak bu kadar çok simit satıcısı olduğuna göre? Demek ki bir yoğunluk var. Yoğunluğun olduğu yerde ise her zaman talep var demektir.

Sokaklarda yeni bir lezzet var. Bazıları adını bilmese de pek güzel bir şekilde tüketiyor onu. Adını kim koydu bilemeyiz ama biz size söyleyelim: Çatal. Simit ayarında ve çayın yanında epey güzel giden bir gıda. Sokakta ne satarım diye kara kara düşünenler için çatal iyi bir öneri olarak karşımızda duruyor!

Yakalanmadan Sokakta Seyyar Satış Yapma Yöntemi Var Mı? en çok okunan yazılarımızdan biri bir kere daha burada hatırlatalım. Yakalanmadan sokakta seyyar satış yapma yöntemlerini tek tek ele aldığımız yazımız parlak fikirler farkıyla sadece sevgili okurlarımız için burada.

Başarılı Bir Sokak Satıcısı Olabilmek İçin: 

1- Sağlığa sıhhate dikkat: Ürünlerinizde mutlak surette sağlık standartını tutturmanız gerek. Önce sağlık sonra lezzet ve kalite. Özellikle gıda alanında bir satış gerçekleştiriyorsanız hem kendi temizliğinize hem de ürünlerin korunmasına ultra önem göstermelisiniz. Ellerinizde koruyucu eldivenler olmalı. Önlük kullanın ve o önlüğün temizliğine de ekstradan önem verin. Yoksa halkın sağlığıyla oynamış sayılırsınız. Bunun vebali büyük.

2- Giyime kuşama dikkat: Sizin vitrininiz kendiniz. Bu nedenle giyimiz kuşamınız paspal değil saygın olsun. Sokak satıcılarının sıklıkla yaptığı bir hatadır bu. Siz dikkat edin. Satışı önce kendi giyiminizle sonra ürünlerin kalitesiyle gerçekleştirin.

SOKAKTA GİTAR ÇALARAK PARA KAZANMAK bazen sokakta bir ürün değil doğrudan emeğini satarsın. O emeğin gitar ile söylenen şarkılar ve çalınan melodiler ise tadından yenmez. Genelde metrolarda görsek de Taksim meydanı gibi stratejik bölgelerde gitar çalarak para kazanmak mümkün.

3- İletişim şekline dikkat: İnsanlara, özellikle hanımlara laubali olmaktan uzak seslenişlerle seslenin. Mümkün mertebe sizli bizli konuşmaya özen gösterin. Böylece nice yanlış anlaşılmalardan uzak durursunuz. Kafanız rahat olur.

Köylere arada bir uğrar böyle sokak satıcıları. Köylülerin bir önceki siparişlerini ve yeni ürünleri getirirler. Anadolu’nun köylerinde epey yaygındır bu anlayış. Bir nevi ayaklı süper market. Her çeşit ürün de vardır böyle kamyonetlerde. Siz de yazımızı okuyor ve sokakta satıcılık yapmak istiyorsanız köyde olmanız buna engel değildir.

seller photo

4- Mekan seçimlerine dikkat: Eğer imkanınız el veriyorsa bol bol gezin. Sokak satıcılığı yapmak için en uygun yeri gezerek seçin. En kapılmamış, en bakir yerler satış için de en uygun yerlerdir genelde. O nedenle biraz ön araştırma, biraz göz gezdirme, sokak satıcılığında yükselmeniz için en uygun mekanı seçmenize yararlı olacaktır.

<5- Satılan şeyin kalitesine ve tazeliğine dikkat: Kalite ve tazelik mottonuz olsun. Kendiniz yemeyeceğiniz ya da giymeyeceğiniz ya da evinizde kullanmayacağınız şeyleri insanlara satmayın. Satmaya çalışmayın. Yani şunu sorun kendinize: Ben olsam kendi sattığım şeyi alır mıydım? Cevabınız evet ise doğru yoldasınız demektir. Ama hayır almazdım diyorsanız aldığınız ürünün toptancısını ya da kalitesini değiştirmeye bakın.

Allah sokakta satıcılık yapmaya çalışan insanlara yardımcı olsun. Herkese bol bereketli hayırlı kazançlar.

Yorum yapın