Dijital Pazarlama Neden Geleceğin En İyi Pazarlama Yöntemi

Dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artıyor. Kurnaz girişimciler ve işini bilir yatırımcılar da varlarını yoklarını dijital pazarlama alanına aktarıp kar oranlarına gelişkin oranlar ekliyor. Dijital ortam, 80’lerin bilimkurgu sinemasında bize gösterilmişti zaten. Ardındam Matrix geldi ve bize yeni bir dünyanın, sanal bir dünyanın şifrelerini aksiyon da katarak göstermiş oldu.

Dijital pazarlama da hem sanal dünyanın hem de yeni bir aksiyonun kaynağını oluşturuyor. Adeta tabiri caizse oturduğunuz yerden para kazanmanın en tarifsiz, en kestirme yolu dijital pazarlama dünyasına girmek.

Dijital pazarlama dünyasında iki şey satabilirsiniz.

Bunlardan ilki dijital pazarlama alanında faaliyet olarak yürütülen ama gerçek dünyada bir değeri, bir karşılığı olan pazarlama çeşididir. Örneğin ülkemizde yüzde otuzdan fazla insanın artık kitapçı gezmek yerine online kitap satan sitelerden alışveriş yaptığını biliyor muydunuz? Çünkü örneğin biz bunları yazarken dışarıda dehşet soğuk bir hava var. O havanın sert saldırılarına maruz kalarak, atkıydı, şapkaydı derken yağan kara, yağmura, esen rüzgara mukavemet göstererek ilerlemek ve açık bir kitapçı bulmak ne kadar zor ve ne kadar külfetlidir!

Ancak aynı hizmeti kahvenizi mutfağınızdan alıp her zamanki çalışma masanızda ya da salonunuzda, dışarı bir adım dahi atmadan alabilirsiniz. Okumak istediğiniz kitapların sıralı bir şekilde listelendiği sitelerde, hiç vakit kaybetmeden, ayağınıza kadar getirilme şansına sahipsiniz. Bunu sağlayan dijital pazarlamadır. O nedenle bu kadar yükselmiştir ve yükselecektir zaten.

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak adlı makalemiz bu konuda size nasıl uzman olunacağına dair önemli bilgiler vermekte.

Dijital dünyaya hoş geldiniz!

Dijital Lüks, Nostaljik Tatları Yendi 

Bununla ne kastediyoruz. Dijital ortam daha yeni aşamasındayken, daha kurulma ve gelişme safhasındayken bir karşı çıkan grup vardı. Hiçbir şey kitapların kokusunun yerini alamaz. Aynı tartışma e-kitap kapsamında da yapıldı. Kitapların yerini tutmaz. Kitabı eline almak, ona dokunmak, sararmış sayfalarını koklamak vs. vs. vs.

Ancak kazın ayağı öyle değil sevgili parlak fikirler okurları. Nostaljik tatlar yerini dijital lükslere bırakır oldu. Zira böylesi daha konforlu ve daha keyifli. Bir kitaba saatlerce kitapçı dolaşarak ulaşmak, üstelik ona 20 liradan daha fazla para vererek sahip olmak, o kadar da mantıklı gelmiyor artık okurlara.

Bunun yerine e-kitap var örneğin. Çok daha ucuz fiyata, kitaba ya da laptoba indirerek tıpkı bir oyun ya da şarkı indirir gibi merak ettiğiniz kitaplara ulaşabilirsiniz. Bir de şöyle bir şey var ki baskısı bitmiş ya da hiç olmayan, Türkçe’ye hiç çevrilmemiş kitapları da e-kitap sayesinde okuyabilmektesiniz. Çünkü internet ortamında sınır yok, kural yok, yok diye bir şey yok.

İşte tüm bunların sonunda bir bir kitapçıları kapanan bir ülke ve bir dünya haline evriliyoruz. Bu bir bakımdan umut verici ama. Zira dijital ortam sayesinde, kitapçılar kapanırken kitap okuma sayısı ivme ve yükseklik kazanıyor. Çünkü daha yenisi, daha kolayı ve daha keyiflisi vaat ediliyor hep.

Yayın Evlerinin Geleceği Parlak Mı? dijital pazarlamayı kitap ekseninde inceler ve tartışırken yayın evlerinden bahsetmemek olmaz. Yayın evlerinin geleceği parlak mı sorusunun yanıtlarını dijital bir ortamda araştırarak ve mukayese ederek okuyabileceğiniz yazımız, sadece parlak fikirlerde.

 

Dijital Pazarlamanın Hedef Kitlesi: Gençler 

Yeni bir nesil doğdu. Artık büyüdüler bile. Bu yeni neslin adı: Dijital nesil. Hemen hemen her şeyini dijital ortamlardan gidermeyi kendilerine görev edinmiş kitle, dijital pazarlamanın da bir numaralı hedef kitlesi.

Yemek mi yenecek? Hemen girelim bir siteye, eve söyleyelim.

Oyun mu oynanacak? Var mı bildiğin bir oyun sitesi?

Film mi izlenecek? Girelim mi bir altyazılı film izlemesi sitesine. Mısır da patlatalım. Çıkmayalım hiç evden.

Bu diyaloglar tanıdık geliyor değil mi? Çünkü dijital pazarlamanın sağladığı konfor hiç de yabana atılacak cinsten değil. İnsanları mümkün olduğunca ev huzurunda tutacak, tüketimlerini birincil elden dijital pazarlamanın kollarından sağlayacak bu yeni akım başarılı oldu ve sürekli olarak genişliyor.

Kişinin hem kültürel ve sanat ihtiyaçları hem de oyun, iş araştırması gibi diğer yöndeki ihtiyaçlarının hemen hemen hepsi dijital pazarlamanın kapsamında. Bu da demektir ki yeni bir dünya açıldı. Bu dünya alternatif bir dünya da değil üstelik. Gerçek dünyanın, gerçek pazarlamanın yerini almak isteyen, onun tahtında gözü olan bir dünya.

Şimdi annelerin, babaların kızdığı bu dijital çocuklar ileride çoluk çocuk sahibi olacaklar. Ancak çocuklarına akıllı telefonlarını kendi elleriyle hediye alacaklar. Böylece bir nesil sonra tamamen dijital bir ormanda yaşıyor olacağız. Bu da dijital pazarlamanın geleceğinin şimdiden ne kadar korunaklı olduğunu bize gösteriyor.

 

Öğrenciler ve Gençler İçin 5 Online İş Fikri adlı yazımızdan sonra online iş dünyasına gözünüz kapalı atlamak isteyeceksiniz. Her şeyin olduğu gibi işlerin de online ve dijital olanları var. Dijital pazarlama size oyun, eğlence, boş vakitlerinizi değerlendirecek ekstra zamanlar vaat etmiyor. Bununla birlikte dijital pazarlama, size bana katılın diyor. Birlikte pazarlayalım dijital dijital!

Dijital pazarlama gücünü tüketicilerinden alır.

Sosyal Medyanın Dijital Pazarlamaya Etkisi 

Sosyal medya. Hadi şuna Facebook ve Instagram diyelim. Biriyle tanıştıktan sonra onunla yeniden görüşmek isterseniz telefonunu istemiyoruz artık. Senin Facebook’un var mı diye soruyoruz. Bununla birlikte oradan haberleşiyor, oradan sevgili oluyor, oradan dostluklar kuruyoruz.

İnsanların birbirlerinin evine gitmek yerine birilerinin açtığı gruplara katılarak misafir oluyor. Artık anne ve babalarımızın bile birer Facebook hesabı var. Yani bir şekilde sosyal medya dediğimiz ikinci dünya, bizim paralel evrenimiz oldu. Biz de o evrenin için cirit atıyoruz.

Dijital pazarlama uzmanları da bu gerçeğin farkına vardı. Reklam, nerede verilir? Herkesin olduğu yerde. Herkesin göreceği, açıp okuyabileceği ya da izleyebileceği bir yerde. Böylece eşitlemek gerekirse artık sosyal medya eşittir dijital pazarlama

İnsanlık vakitlerinin çoğunu geçirdikleri bu yerlere reklam vermek, ürün vermek, hizmet sunmak elbette ki çağın şartlarına ayak uydurmak demektir.

Buna bir de gençlerin aktif olarak yönelimleri eklenince sonuç dijital bir dünyaya doğru atılan devasa adımlar olarak lanse ediliyor. Dijital pazarlamanın geleceği var mıdır sorusunu değiştirip dijital pazarlama geleceğin kendisidir diyebiliriz. Sadece yirmi yılda tanık olduğumuz bu yeni dünya düzeninin hızına bakacak olursak, söylediklerimiz az bile kalacaktır.

Şirketler de pazarlama teknikleri ve biçimleri olarak bu dijital dünyaya karşı koymak yerine akıllılık edip onlarına yerine göre şekillenmeyi tercih ettiler. Ve sektör bu hale geldi.

Sonuç Olarak 

Ünlü bir şair şiirini şöyle tamamlıyor: ”Gözlerin çok güzel Sonny mi?” İşte geldiğimiz nokta budur. İster şikayetçi olalım ister duacı; geldiğimiz ve getirildiğimiz dünya tamamen pazarlama ve dijital evrelerinde kalmıştır.

Biz bunu değiştirmek yerine ayak uydurmak zorundayız. Tıpkı şirketlerin yaptığı gibi. Tıpkı mevcut ekonomik sistem olan kapitalizm gibi.

Bize pazarlanan, satılmak istenen ürünler hem biçimleri hem de bizzat kendileri olarak dijital bir atmosfere taşınmıştır. Buna karşı koyarsak ya da bunu reddedersek onlar bir şey kaybetmez. Biz dışlanırız, yalnız kalırız.

Önceden şu patatesleri kızartayım da sona televizyon izlerim diyen bir nesil yok oldu. Şimdi şu Facebook’a biraz bakayım da sona patatesleri kızartırım diyen bir nesil var. Bu da dijital pazarlamanın gelecekte ne kadar önemli olacağına dair önemli ipuçları barındırıyor.

Yorum yapın