Endüstri 4.0’a Uygun İş Fikirleri

Nedir bu endüstri 4.0 diye çıkıştığınızı duyar gibiyiz. Aslında kavramın kendisi de henüz çok yeni. İlk defa 2010 yılından sonra ortaya atılan bu fikir, yeni yeni demlenmeye başladı ve hazır olmak üzere. Endüstri 4.0, bir başka deyişle 4. sanayi devrimidir.

İLGİ ÇEKİCİ DETAY: Arkadaşlar sanayi devrimini kaçırdık, bilişim devrimini de kaçırdık. Ancak yine de geç değil. Akıllı Türk gençleri el ele verip ajanlara ve hainlere karşı birlik olup kendi şirketlerimizi kurmalıyız. Başka türlü bu pislikten ve yokluktan kurtulamayacağız. İnanın kimse bize yardım edemez. İçinde bulunduğumuz kötü halden bizi kurtaracak olan Endüstri 4.0’a uygun iş fikirleri üreten bağımsız girişimcilerden başkası değil.

factory photo

İlk sanayi devriminde su ve buhar gücüyle elde edilen enerjinin yaygınlaşması ve çeşitli araçlarda kullanılmaya başlamasıdır. Örneğin buharlı trenler, coğrafyayı baştan aşağı raylı sistemlerle gezebildiği için önemli bir atılım olmuştu döneminde. Bugün hızlı trenlerimiz var. Ama kaynağı buharlı ve kömürlü trenlerdir.

İkinci sanayi devrimi Henry Ford adlı ünlü girişimcinin hayata geçirdiği projelerin toplamını oluşturur. Üretim bandını elektrik merkezli kılıp seri üretime geçen fabrikaların temeli bu dönemde atılmıştır. İlk sanayi devrimden daha büyük kitlelere ulaşmıştır. Zira elektrik enerjisinin kullanım alanı buhar ve suyun kullanım alanından daha geniştir. Bugün elektrikler gittiğimizde evdeki kurulu düzenimiz ve hobilerimiz bile iptal olduğuna göre bu sanayi devrimi hem iş koluna hem de günlük yaşama doğrudan doğruya nüfuz etmeye başlamıştır. Bugün hala 2. sanayi devriminin ve Henry Ford’un ekmeğini yiyoruz sevgili parlak fikirler okurları.

Üçüncü sanayi devrimi ise günümüzde yüzde doksan beşlik enerji ve üretiminin de içinde olduğu sanayi devrimini tanımlar. Elektrik sözcüğünün yerini dijital almıştır. Bulunan ve piyasaya sokulan bilgisayarlar, akabinde gelen akıllı telefonlar ve türevlerindeki her aygıt üçüncü sanayi devriminin etkileridir. Önce Amerika’da sonra tüm dünya geneline yayılmıştır.

Dijital Pazarlama Neden Geleceğin En İyi Pazarlama Yöntemi adlı makalemiz sanayi alanında devrimden devrime koşan dünyamızda neden dijital pazarlamanın bu denli önemli olduğuna dair önemli ipuçları veriyor. Geleceği yakalamaya şimdiden ve makalemizden başlamak isteyenlere buradan duyurulur.

Endüstri 4.0 Nedir? 

İsmi çok sofistike ve kavramsal gelse de aslında endüstri 4.0 kolay ve herkesin anlayabileceği bir üretim şeklidir. Ona özetle siber-fiziksel de denmektedir. Yani siber alandan, sanal olarak bildiğimiz alandan reel ortama, fiziksel ortama temas eden enerjiler bütünüdür.

Bir sanal dünya yaratmayı başardık. Sanal oyunlar, sanal alışverişler, sanal ilişkiler. Böyle sanal bir ortam da kendi üretim bandını ve şeklini oluşturan ve buna göre pazar payını bu bölgeye kaydırma projesine kısaca endüstri diyebiliriz.

Sanayi devriminin 4. evresini oluşturmaktadır. Çünkü yıllar geçtikçe insanların ihtiyaçları da şekil değiştirmeye başlamıştır. Bunda medyanın da etkisi inanılmaz büyüktür. Medya yeni ihtiyaçları yeni imkanlar dahilinde bize sunar. İnsanlar merak eder. Bu esnada diğer yandan da sanayi güçleri bunun üretimini henüz seri üretime geçmeden üretmeye başlarlar. Tek tük alan oldukça, medya ekranlarında reklamı döndükçe, giderek piyasa kızışır. İlk çıktığı zamandan iki kat fiyatına satılmaya başlar.

Bu sanayi devrimcileri açısından bir yoklama, bir piyasa yoklaması şeklinde tezahür eder. Tam emin olmadan piyasaya yeni boyutta, yeni enerji kaynaklarını bünyesinde barındıran bir sektörü yeni bir pazar alanında sunmak risklidir çünkü. İnsanların sağı sollu belli olmaz böyle post modern bir ortamda. O nedenle pazar da post modern ataklara geçer ve yeni müşteri kitlesine küçük tuzaklar kurar.

Endüstri 4.0 da henüz çok yeni bir sektör. Siber alanı merkez kabul ediyor. Amacı hem siber alan kullanıcılarına siber alan üzerinden satışlar gerçekleştirmek. Hem de siber alandan reel alana da hükmetmek.

Böylece ilk defa iki farklı kulvara birden satış yapılabilecek. Hem yarattığımız yeni dünyada da böylece o alanı kullanmaya yönelik yeni oyuncaklar, yeni ürünler üretilmeye başlandı bile. İnsanlar kaçmak istediği dünya reel dünya ve o giderek azalırken siber dünyaya yönelik rağbet artarak devam ediyor.

İnternetin Yükselişi Neden Birçok Köklü Kuralın Değişimi Oldu adlı yazımızda da aslında isim vermeden 4. sanayi devrimini anlatmıştık. Zira internet dediğimiz yeni dünya, aslında ikinci dünyamız oldu. Ve artık insanlar orada sevgili olup ayrılıyorsa, alışverişlerini oyunlarını, günlük aktivitelerini bu bölgede gerçekleştiriyorsa aslında Endütri 4.0’ın yaygınlık alanı artmış demektir. Siz ne dersiniz?

factory photo

Endüstri 4.0’a Uygun İş Fikirleri

Yazımızın bu kısmında yeni dünya düzeni olarak nitelendirebileceğimiz siber dünyaya uygun iş fikirlerini bulacaksınız. Bu gerçek dünyanın ağır aksak işlerinden sıkılanlar, kendilerini siber dünyada ispat etmek isteyenler, bilişim sektöründe adını bilişim tarihine altın harflerle yazdırmak isteyenler örneklerini vereceğimiz iş fikirlerlerini takip ederek hayatlarının işlerini yapabilir. Böylece Endüstri 4.0’da kendi bünyesine uygun uzmanlarıyla giderek daha da yaygınlık kazanır.

Dijital Pazarlama Uzmanı Ya da Sorumlusu Olmak: 

Çünkü dijital pazarlama bir anlamda Endüstri 4.0’ın can damarı olacaktır. Siber alanın içindeki kişilere de reel dünyada alışveriş yapmak isteyen sanal tutkunlarına da dijital pazarlama uzmanları ya da sorumluları seslenir. Satılacak her şey ya dijital ya da dijital ortama ait ürünler olacağı için her şekilde dijital pazarlama stratejilerine vakıf olmak, oranın yeni dilini anlamaları ve uygulamaları gerekmektedir.

Dijital Yazılım Uzmanı Olmak: 

Dijital yazılım uzmanı demek, bu yeni dünyanın alt yapısını oluşturan mühendis olmak demektir. O nedenle bu yeni sanayi devrimi tam manasıyla kurulduktan ve seri olarak üretime ve pazarlığa geçtikten sonra dijital yazılım uzmanlarına ihtiyaç duyacaklardır.

Her yeni yazılım, yeni program ile birlikte bu sistem, bu sanayi alanı daha güçlü, daha enerjik, daha hızlı olacaktır. O nedenle mühendislik benzetmemizi anlayışla karşılayın lütfen. Zira bu reel dünyanın mühendisleri sayesinde her şey tıkırında gidiyordu. Gelecek dünyanın mühendisleri de dijital yazılım uzmanları olacak.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak: 

Eski bir kuraldır. Var olan her şey korunmak zorundadır. O nedenle yeni bir hacim ve pazarda yeni bir hareket alanı hedefleyen 4. sanayi devriminin de korunmaya ihtiyacı var. Bugünkü dünyanın nasıl ki güvenlik personelleri, bekçileri var; o günkü dijital ve siber dünyanın da koruyucuları olacak. Onlar da siber güvenlik uzmanı olacak.

Siber güvenlik uzmanı görev aldıkları internet sitelerini ve internet alanlarını korurlar. Onları dış tehditlere karşı koruma altına alırlar, çeşitli savunma ve ataklarla mevkini sağ salim ileriye taşımayı hedef alırlar.

O nedenle Endütri 4.0’ın bir diğer iş götürür fikirlerinden biri de siber güvenlik uzmanı olmaktır.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Minik Rehber adlı yazımız tam da bu mesleğin tam olarak ne yaptığını, maaşlarını, çalışma şartlarını ve geleceği olup olmadığı konularına değiniyor. Hazır bu işin geleceği var mı demişken, bu işin geleceğin kendisi olduğunu da sözlerimize ekleyelim.

Endüstri 4.0’ın Olumlu ve Olumsuz Tarafları 

Olumlu tarafları daha ucuz, daha kaliteli ve daha pratik bir alışveriş sistemini getirecek olmasıdır. Artık fakir dediğimiz adamların elinde bile son model cep telefonları varsa, bu siber sistemin ekonomik bir başarısıdır.

Olumsuz taraflarına az biraz değinecek olursak insanların bu yeni dünya karşısında her zaman uyum sağlayamadıklarını, insanları çıkarcı ve maddiyat peşinde koşan birer bencil varlığa dönüştürdüğünü de söyleyebiliriz. Annesiyle değil de telefonundaki programla konuşmayı tercih eden bir evlat, sosyolojik açıdan yeni ve kısır bir döngüye girdiğimizi gösterir.

Aynı zamanda önceden her şeyin değerini bilirdik şimdi ise fiyatını diyen Oscar Wilde ne dese haklıydı.

Yorum yapın