Her Sektörde Süper Dijitalleşme Gelecekte Nasıl Bir Dünya Yaratır?

Dijital Çağ! Bunun kapısının eşiğindeyiz. Henüz Bruce Wills filmlerindeki gibi uçan arabalar, evlerimizde bize kahvaltı hazırlayan robotlar pek görünmese de, bunun artık pek de akıl dışı ve uzak olmadığını var sayanların sayısı giderek yükseliyor.

Örneğin otellere ve çeşitli müstakil evlere getirilen yeni özellikler bizi epey şaşırtmış durumda. Her ne kadar hemen alışıp durumu içkin hale getiren insanların varlığı da söz konusu olsa da. Sesini tanıyarak açılan ev kapıları, ellerini iki kere çarptığında açılıp yine iki kere çarptığında kapanan televizyonlar. Bunlar oluyor ve katlanarak, üstüne katarak artacak gibi. Şimdi yazımızın ilk kısmında meseleyi irdelemek adına sektörlerin neden süper dijitalleşme yoluna gidip bu alanda üretime gittiklerini görelim.

Ancak daha öncesinde dijitalleşmeyi ikiye ayırıp sektördeki dijitalleşme kodlarını açığa çıkaralım.

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak başlıklı makalemiz, dijital alanda pazarlama faaliyetleri yürütmek isteyenlere, bu alandaki uzmanlık çeşitlerini ve nasıl olunacağına dair bilgileri veriyor. Öyle ya sektörde dijitalleşme evvela pazarlama alanında gösterdi kendini.

İkiye Ayrılan Dijitalleşme Çeşitleri 

  • Birincisi satış teknikleri ve üretim tekniklerinde dijitalleşmeye gitmektir. Daha az önce yukarıda verdiğimiz dijital pazarlama buna örnektir. Şimdi ürün ne kadar dijital olmaktan uzak olursa olsun, aslolan onu nasıl sunduğunuz, nasıl pazarladığınız ve nitekim nasıl satışa çıkardığınızdır. Örneğin bir ütü masası, reel ve dijital olmaktan uzak bir üründür. Ancak bunu dijital ortamda satışa çıkardığınızda bu ürün dijital olarak sunulmuş ve satışa çıkarılmış olur. Yine aynı şekilde dijital olmayan bir ürünü, dijital güçlere dayanarak ve böylesi ortamlarda hızlıca ve pratik yollarla üretmek de, bize dijital olanakların ilkini verir. O da üretimde ve satışta dijital olma düsturuna işaret eder.

 

  • İkincisi ürünün kendisinde dijitalleşme yoluna gitmektir. İlk cep telefonları tamamen santralleri ve uyduları ilgilendiren, çeyrek kısmıyla dijital olabilecek ürünlerdir. Ancak bugünkü cep telefonları, kaybolduğunuzda size adres veren; poz vermek istediğinizde fotoğrafınızı çeken, size dış dünyadan yemek söylemenize ve çeşitli ihtiyaçlarınızı gidermenize yardımcı olan süper dijital cihazlara dönüşmüştür. İkinci dijitalleşme ürünün kendisinde dijitalleşme yoluna gitmektir.

 

Dünyanın En Büyük 10 Şirketi İçerisinde Kaçı Teknolojik? adlı yazımızı okuduğunuzda mevcut ekonomi pazarında dünyanın en büyük şirketlerinin kaçının teknolojik olduğunu görebilir, inceleyebilir ve makaleden sonuçlar çıkararak kafanızdaki soru işaretlerini minimum düzeye indirgeyebilirsiniz.

Dijital dünyaya hoş geldiniz!

Dijitalleşme Hep Bu Hızda Mı Gidecek? 

Gelelim bir diğer soruya. Dijitalleşme kelime anlamı itibariyle bile hıza, hızlı olmaya çağrı niteliğindedir. Bir şey, ürün ya da hizmet ne kadar dijitalleşmişse o kadar hızlı olmayı vadediyor demektir. Peki bu hep böyle on yıllara bölünerek mi gidecek? Bundan yirmi yıl önce hayatlarımıza giren cep telefonlarının bugün geldiğimiz noktaya kadar gelmeleri bize şunu gösteriyor ki teknoloji, hızına hız katarak ilerliyor, adeta bir çığ gibi büyüyor.

Bundan bir elli yıl sonra tam olarak nasıl bir hayat süreceğimizi şimdiden kestirebilmek güç. Sadece şunu söyleyebiliriz ki, iş sektöründe devrim niteliğinde değişiklikler, ürün ve hizmet kalitesi olarak tüketiciye daha hızlı yansıyacak. Çünkü şirketlerin artık acelesi var. Birileri uzay teknolojisini geliştirip başka gezegenlerde yaşanılacak hayat tertiplerken, üretici firmaların acelesi olmasının nedenleri de kendiliğinden açığa çıkıyor.

Her ne olursa olsun önümüzdeki yıllarda süper dijital bir çağ bekliyor bizi. Bu iyi mi olur kötü mü olur parlak fikir sayfamızda onları değerlendirip yakın geleceğe dair hem iyimser hem karamsar düşünceleri iletelim. Bakalım dünyamız tüm bu olup bitenlerin çeperinde nasıl değişecek ve gelişecek?

 

Ölmeyip Devamlı Kalıcı Olarak Para Kazandıracak 8 Sektör Ve İş Fırsatı makalemizi okuduğunuza yakın gelecekte ne kadar dijitalleşme yaşanırsa yaşansın işinize devam etmenin yollarını kestirmeden bulabilir, garantici bir yol izleyerek ve asla kaybetmeyerek yolunuza ve para kazanmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Sektörün Dijitalleşmesinin Nedenleri ve Arka Planı Nedir? 

  • Hız demiştik. Sektörün içinde ayakta ve hayatta kalmaya çalışan firmalar, elbette ki çağın kendiliğinden oluşan hızına ayak uydurmak zorundalar. Bu da dijital bir ortamda üretim ve satış gerçekleştirmek ile mümkün. Yoksa hala postacılar ile haberleşir ve birbirimize ev telefonlarından randevu ayarlardık öyle değil mi?

 

  • Seri üretimin adı değiştirilerek yerini dijital üretime bırakmıştır. En son teknolojik üretim bantları ve şekilleriyle, el değmeden, hatta göz değmeden üretimler gerçekleşmekte, artan nüfusun giderek artan taleplerine böyle bir şekilde cevap verilme yoluna gidilmiştir.

 

  • Aynı zamanda insan oğlunun dijital olana bağımlılığı giderek artmış ya da arttırılmıştır. Bunu iyi bilen sektör içi firmalar da ürünlerinde dijital izler barındırmaya ve en nihayetinde tamamen dijital olma vizyonunu geliştirmiştir. Mesaj atmak bile yeterince ciddiyken kim uğraşır mesaj yazmakla diyerek, sesli bir şekilde telefona söylediğiniz şeyler, telefonun kendi yazması ve göndermesiyle sonuçlanıyor artık. Telefonunuz yakında sizin yerinize tamamen mesaj atabilir. O noktaya çok az kaldı.

Dijital tüketim, sektörlerin işine yaramaktadır.

Dijitalleşmenin Gelecekte Olumsuz Sonuçları Neler Olacak? 

  • Bu zamana kadar hız dedik kaliteli dedik, dijital olan ürünlere ve üretim şekillerine toz kondurmadık. Ama işin tabi bir de kara gelecek versiyonu var. Bir kısım ütopya diye sevinirken bir kısım distopya diyerek karanlık bir geleceğe doğru gittiğimizi ilan etmiş durumda. Hani şöyle bir bakınca kara gelecek diye yakınanların çok da haksız olmadıklarını görüyoruz.

 

  • Bir kere dijital bir ortama büründükçe dünya, iletişim tıkanıklığı had safhaya varmış durumdadır. Ünlü Fransız yönetmenin söylediği gibi: ”Artık iletişim araçları var. İletişim yok.” Mevzu böyle özetlenecek durumdadır. İletişim ile birlikte geleneklere bağlılık, saygı, sadakat gibi konularda da insanlık tam bir tökezleme ve aşağı çekilme dönemine girmiştir. Her 3 evlilikten 1i bitmekte, psikolojik buhranlar çoğalmakta, cinnetler ve depresyonlar artarak çoğalmaktadır.

 

  • Dijitalleşme modernitenin temel yapı taşıdır. Ancak bu da şu soruyu akla getirmekte: İnsan bu kadar hızlı bir şekilde modernleşmeye hazır mıydı? Ve bunu kaldırabilecek mi? Televizyon ve yazılı basın kültürüyle karışan insan zihni, bir de sürekli olarak dijital ortamlarda alış veriş yaparak, üretimini de tüketimini de dijital platformlarda gerçekleştirerek, kendisine, işine, yakınlarına yabancılaşmaktadır.

 

Gelecekte ne tip dükkanlar açmalıyız? hazır konumuz yakın gelecekken gelecekte nasıl dükkanlar açmamız gerektiğini öğrenmek ve bunu kendi iş yaşamlarında uygulamak isteyenlerin atlamadan mutlaka okuması gereken makalemiz, parlak fikirler sayfamızda sizleri beklemekte.

Artık iletişim yok. İletişim araçları var.

Her Sektörde Süper Dijitalleşmenin Sonuçları? 

  • Olumlu bir dünya görüşü çizecek olursak, her şey süper hızlı olacak. Üretim de konfor da tüketim de. Bunun dışında robotlar bize hizmet edecek, insanlar işlerinde de evlerinde de daimi olarak çok daha az yorulacak. Öngörülen bir başka şey ise, her bilgiye ulaşmanın kolaylığıyla başka gelişmeler de var olacaktır.

 

  • Kötü sonuçlar ise, işe robotların alınması makineleşme çağının son noktasına taşınmasına neden olacak. İnsanların yaptığı işleri robotlar yapacak. Ve dünyaya tam bir kaos egemen olacak.

Her sektörde süper dijitalleşme bize ya çok iyi ya da çok kötü bir dünya haritası gösteriyor. Hangisinin olacağını bekleyip kendi gözlerimizle göreceğiz.

Yorum yapın