Kamboçya’da İş Kurmak

Merhaba arkadaşlar. Ülkeler arası tur rehberimiz kaldığı yerden devam ediyor. Parlak fikirler sitesini bir tekne ya da uçak gibi düşünebilir ve tahayyül edebilirsiniz artık. Zira sizi Gana’dan başlatıp İzlanda’da mola verdirip Tayland’a, oradan da bugünkü Kamboçya’ya kadar gezdiren ve iş bültenleri halinde size bu ülkelerin coğrafyasından tutun da kültürüne ve ekonomisine kadar tanıtan bir site olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Cambodia photo

Her ülke, içine girene kadar, içinde iş yapana kadar tam olarak ne olduğu belli olmayan bir gizemler deltasıdır. Bir ülkeyi turist olarak değil iş adamı olarak tanımak istiyorsanız da o ülkenin hem mikro hem de makro ölçekte ekonomisini tanımalı, keşfetmeli tüm parametrelerini çıkarmalısınız.

Bu ayrımı yaparken önce bir ülkenin fakir mi zengin mi, gelişmekte olan bir ülke mi gelişmiş bir ülke mi yoksa geri kalmış bir bölge mi olduğunu anlamanız iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Bununla birlikte önce tanımla ve nitelendirme, işe başlayıp başlamayacağınızı ve de başlayacaksak tam olarak nereden nasıl başlamanız gerektiğini sizlere aktaracaktır. Bu yazımızda önce Kamboçya ülkesini elimizden geldiğince. dilimiz döndüğünce aktarmaya çalışacağız sizlere. Daha sonra ise konu bizi nereye sürüklerse oradan devam edeceğiz ilerlemeye.

Kamboçya da tıpkı Tayland gibi budist inanışlarıyla harmanlanmış küçük bir ülkedir. Peki iş yapmakla dini inanışın ne gibi bir alakası vardır deseniz? Bunu geçen yazımızda da aktarmıştık aslında küçük değinmeler ve imalarla. Bir ülkenin dini, inanışları, sosyo kültürel yapısı ve hatta gelenekleri bile onların ticarete ve alışverişe olan meraklarının, genelde ekonomik tutumların bir göstergesidir. Budizm ise bire bir bir kapitalizm düşmanlığını besler. Mümkün olduğunca az tüket, bolca üret anlayışına dayanır.

Şimdi Kamboçya’yı diğer açılardan da irdeleyelim ve bu küçük ülkeyi bilmeniz gereken genel yapı taşlarıyla size aktaralım.

Yurt Dışına Tekstil Ürünü Satmak adlı makalemizi de buraya bırakalım. Türkiye, sadece tarım ve teknoloji alanında değil tekstil ürünleri konusunda da iddialı bir ülke. Birçok geçim kaynağımız var. Bu zenginlik demektir. Bununla birlikte az bilinen ya da bulunan kumaşlarla yapılan tesktil ürünleri yurt dışında göz doldurmaya devam ediyor. Peki yurt dışına tekstil ürünü satmak, satabilmek için hangi adımları dikkatle atmak ve tam olarak nelerden uzak durmak gerekiyor. İşte sorular ve cevapları yalnızca parlak fikirler farkıyla burada, karşınızda.

Kamboçya Nasıl Bir Ülke? 

Evvela Kamboçya’nın çok ama çok fakir bir ülke olduğunu bilelim arkadaşlar. Fakir bir ülke ile iş yapmak ise bir yandan riskli bir yandan ise bol kazanımlıdır.

Kamboçya’nın bizde olduğu gibi birçok farklı açıdan geçim kaynakları ve zenginlikleri yok. Ana geçim kaynaklarını iki sınıfta değerlendirebilir ve ayrıştırabiliriz. Bunlardan ilki tarımdır. Kendin pişir kendin ye mantığıyla özellikle deniz ürünleri ve hayvanlarını pişirerek her türden beslenmenin kapılarını kah inanışlarından kah çaresizliklerinden sürdürmek zorunda kalmıştır.

Şimdi şöyle bir soru soralım. Kamboçya’da bir tavuk döner dükkanı açsak iş yapar mı? Hayır. Neden mi? İşte bir görsel ile aktaralım bunu size.

İşte deniz böcekleri. Ekonomiden bahsedeceksek bir ülkenin ”ne yediğinden” bahsetmemiz gerek. Hani bir söz vardır. Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz diye. Siz de Kamboçya gibi denizden çıkan envai çeşit böceği bile hem inanışlarından hem de çaresizliklerinden dolayı yiyen bir ülkede örneğin lüks bir restoran açarsanız o restoran birkaç ay içerisinde batar. Çünkü Budizm’e göre doğadaki her şey yenebilir. Çünkü hepsi insan içindir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Bol Dedikodulu, Kavgalı, Tartışmalı Bir Tv. Programı Yapıp Yayımlamak

Kamboçya’da İş Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

Evvela geri kalmış fakir ülkelerin sizin gibi yeni girişimcilere ve yatırımcılara ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle vize zorunluluğu yok. Ayrıca Kamboçya’da geçen para birimi, Türk parası karşısında epey düşük değerli olduğu için Türk parasını özgürce ve zenginlik açan arenalarda aklın yolu birdir diyerek kullanabilirsiniz.

Size asıl gereken para ya da vize değil bu ülkede neyin tam olarak nasıl döndüğünü size aktaracak, buranın yerlisi ya da tanıdığı bir ortak tutmanız olacaktır. Zira yeri geldi mi ülkemiz içinde bir şehirden şehre giderken bile kültürel ve değişik tarzda farklılıklara maruz kalabiliyoruz.

Bu ülkenin dilini bilmeniz gerekiyor ya da iyi bir tercümana ihtiyacınız var. Bununla birlikte herhangi bir yerde iş kurmak için gereken evrak ve ruhsatlar da elbette ki burada da geçerli. Bazı şeyler ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de bazı ticaret kanunları evrenseldir.

Bununla birlikte son olarak Kamboçya’nın en az Tayland kadar uzak olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunun için özellikle kurduğunuz işleri yerinden yönetmek gibi bir derdiniz var ise iyi bir uçak yolculuğu firmasıyla senelik olarak anlaşmanız epey mantıklı olacaktır.

Brezilya’da İş Kurmak İsteyenlere adlı makalemiz de hazır ve nazır olarak sizleri bekliyor. Bu Güney Amerika ülkesinde hangi işler ne gibi cazibelerle sizi bekliyor? Bunların ve daha fazlasının bilgisine erişmek için yazımız sizler için parlak fikirler farkıyla burada.

Kamboçya’da turizm de ana geçim kaynaklarından biridir. Kamboçya, Tayland kadar şanslı bir ülke değil. Geçim kaynakları sınırlı. Ama bununla birlikte en azından doğası, iklimi ve diğer kaynakları turizme elverişli. Bu da yılda 3 milyondan fazla turistin bu ülkeye gelmesini sağlıyor. Eh bu da bir şeydir.

Şimdi sizi bu ülkede neyin ticaretini yapabileceğiniz konusunda aydınlatalım biraz da. Daha doğrusu neyin değil nelerin.

Kamboçya’da Ne Ticareti Yapılabilir? 

Diyelim ki otel ağlarınız var Türkiye’de ve bunları uluslar arası arenaya da taşıyarak iyice küreselleşmek istiyorsanız. Ama bütçeniz de tecrübeleriniz de Amerika’da ya da Avrupa’da yeni bir otel açmanıza engel diyelim.

İşte fakir ve geri kalmış ülkelerde ticaret yapmanın avantajlı noktaları burada cereyan etmekte ve kendini göstermektedir. Bu ülkede vize zorunluluğu yok. Ağır vergi yaptırımları yok. Ve her şeyden önemlisi sizinle rekabete boy ölçüşecek kadar ciddi ve geniş çaplı şirketler yok. O nedenle en önemli ticaret atağı olarak turizm işletmeciliği ve şirketlerinin yöneticiliğini yapabilirsiniz bu bakir bölgede.

Bununla birlikte teknolojik alanda da yatırım yapmanız olası Kamboçya’da. Çünkü gelişen ve giderek globalleşen dünyamızda bir gün herkes akıllı telefon sahibi olacak, bir gün herkes internet kullanacak. Kamboçya da tıpkı Tayland gibi dışarı açılmak isteyen bir ülke. Bu anlamda iletişim alanında belli başlı ticaret unsurlarına aç. Bu açlığı da memleketimizde epey gelişmiş olan teknolojik nimetleri buraya aktararak yolun yarısını kat edebilirsiniz.

Kimler İçin Daha Uygun? 

Son sorumuz da bu olsun. Kamboçya’da iş yapmak kimler için daha uygun? Dışarı açılmak isteyen ama Amerika ve Avrupa gibi üst düzey ülkelerin sınırları içerisinde bunu yapmaya gözü yemeyen herkes için uygundur Güney Asya bölgesi komple. Tayland ve Kamboçya’yı eş değer tutup birbirinin sıçrama tahtası olarak görebilirsiniz.

Bunun için bu ülkeden birini seçerek ister turizm, ister endüstriyel ürün isterseniz de teknoloji alanında yatırımlarla bu bakir ama bereketli bölgede ticaretin yeni atılımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Güç ve şans sizinle olsun.

Yorum yapın