Logo Tasarımcılığı Yapmak-Cidden Para Getiriyor Mu?

Merhaba sevgili arkadaşlar. Birbirinden farklı ve ilginç konularla karşınızda olduğumuz gibi, yine aynı şekilde size para kazandıracak ve bir meslek sahibi olmanıza vesile olacak meslek araştırmalarıyla da karşınızda olmaya devam ediyoruz. Bugünkü mesleğimiz logo tasarımcılığı.

Bazıları dünyaya tasarı yapmak, renklendirmek, çizmek ve kıvrak bilek hareketleriyle yeni şeyler ortaya çıkarmak üzere kendilerini eğitmiştir. Bazıları ise doğuştan gelen bir yetenekle daha en başından beri evdeki şeylerin tasarısını yapar. Sonuç olarak tasarım yapmak özünde yaratıcılık olan, bir şeyleri özgün biçimde süslemek, tasarlamak ve renklendirmek manasını taşımaktadır.

creative photo

Günümüzde logo tasarımcılığı günden güne gelişmektedir ve önemli bir konuma yükselmektedir. Zira her marka kendi değerini çeşitli vizyonlarla göstermek zorundadır. Bu sayede akılda kalacak, bu sayede izleyicilerine, takipçilerine ve marka değerinin peşinde koşmak suretiyle potansiyel taşıyan müşterilerine doğrudan, dolaysız ve net bir şekilde ulaşabilirler.

Eskiden nasıl ki metin yazarlığı için ekstra bir departman bulunmazdı. Az biraz Türkçesi iyi olan, iki kelimeyi yan yana getirebilen ve şirket içinde aynı zamanda başka bir görevi olan kişiler yazardı metinleri. Bu bazen idari amir olurdu, bazen kameraman bile olurdu. Kameraman kendi çektiği şeylerin metnini yazar, 10 saatlik mesaisini 13 – 14 saate taşırdı böylece.

Ama bu şekilde ilerlemenin ve çala kalem yazılan metinlerin insanları çok da bir yere götürmediği anlaşıldı. Profesyonellik dışıydı bir kere bu. Zira yazılan metinler, önce okunur ve çekilen videolara, üretilen ürünlerin akabinde paylaşılırdı. Müşteri ile aranızdaki iletişimi sağlayan ve daha bir yükseğe taşıyan en büyük kompozisyondu metin. Bugün artık metin yazarlığı diye ekstra bir meslek var. Tıpkı logo tasarımcılığı gibi.

creative photo

Önceden böyle bir meslek var mıydı? Babalarımızın logo tasarımcısı olmak gibi bir durumları, bir ihtimalleri var mıydı örneğin? Yoktu elbet. O zamanlar da lisede resmi 5 gelen, eli kaleme, fırçaya ve boyamaya uygun olan, eh az biraz da yaratıcı görsel zekası olan arkadaşlar, tamam ben bu işin logosunu yaparım diyerek oturuyor masaya, birkaç günün sonunda ancak kotaracak kadar bir şeyler çıkıyordu ortaya.

Eski markaların, eski tv. kanallarının logolarının son derece yeteneksiz, ilkel ve yaratıcılıktan uzak olmasının nedeni de bu idi zaten. Bir şey meslek olarak yapılması gerekiyorken ek iş olarak yapılıyorsa orada mutlak başarı değil, ancak kurtaracak kadar güzellikte olan standart ve ortalamayı geçmeyen işler olur.

Bugün artık logo tasarımcılığı ekstra bir meslek olarak dillendiriliyor ve nitelik kazanıyor. Siz de logo tasarımı yaparak hayatınızı idame ettirebilirsiniz. Nasıl mı? Başlıklarımızı takip etmeye devam edin.

İş Kurarken Neden Küresel Dünya İle Uyumlu Olunmalı? yapılan tüm logolar küresel boyuta uzanır. Neden derseniz, logoların sözel değil matematiksel bir yapıları vardır. Bir çizim, bir resim, tıpkı bir sayı ya da tıpkı bir müzik parçası gibi evrenseldir. Onu anlamak için sözlüklere bakmaya, rehberlere gitmeye gerek yoktur. O nedenle iş kurarken küresel bir dünyaya göz kırpmak istiyorsanız logonuzun da aynı derecede özenli ve dünyaya uyumlu olmasını sağlamalısınız.

Logo Tasarımcılığı İşinde Para Var Mı? 

Evet hem de çok var. Bir işte para olup olmadığını anlamak için tam olarak neye bakıyoruz? O işin piyasasına. Kendi adıma örnek vereyim. Kişisel izler, çoğu zaman en dürüst ve en reel bilgileri bünyesinde taşır zira.

Zamanında bir dergi çıkarmak için kolları sıvamıştık. Ve hem grafik anlamında hem de logo anlamında bir çizer ile anlaştık. Çizer derginin kapak ve iç tasarımları için 5 bin lira istedi. Logo tasarımı için de ekstra iki bin. Bir hafta kadar bir süre geçtikten sonra ise işleri teslim etmişti. Düşünün ki logonun tek yanı derginin adı ve içeriğiyle örtüşmesi ve özgün olmasıdır. Aranan şart budur.

Bir de sadece logo tasarımı yapmanıza ne hacet? Ek iş olarak da tam iş olarak da logoyu merkezinize almak suretiyle başka çizerlik ve grafikerlik işlerine de kendini adayabilirsiniz. Ama yukarıdaki saydığımız meblağlar sizce de iyi değil mi? Sadece bir haftalık sıkı bir çalışmayla 7 bin lira kazanma şansınız var. Benim yoktu. Ben veren taraftayım. Alan ve mutlu olan tarafta olmak istiyorsanız logo tasarımcılığı keyifli ve karlı bir iş olarak size önce uzaktan, sonra yakından göz kırpıyor.

Evden Resim Yapıp Ek Gelir Elde Etmek yazarak çizerek para kazanma ihtimaliniz olduğunu artık biliyorsunuz. Yine aynı şekilde evden resim yapıp ek gelir elde etmek de mümkün. Bunun için çizim yeteneğinizi konuşturmanız ve gerekli / yetkili merkezlerle iletişim halinde olmanız yeterli olacaktır. Evden resim yapıp ek gelir elde etmenin tüm ayrıntıları yazımızın içinde sizleri bekliyor.

Logo Tasarımcısı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunmalı? 

Aslında bu soru yanlış bir soru. Eğer yaptığınız için sayısal verilere dayalı ve mühendislik gibi illa okulunu okumanız gereken bir bölüm değilse, herhangi bir bölümden mezun olmayı göz önünde bulundurmadan hatta bazen lise mezunu olmanız yeterli olacaktır. Hele bir de tasarım gibi özünde zanaat değil sanat olan bir işten bahsediyorsak. Tarihteki büyük ressamların, tasarımcıların vs. tarzda üretim yapan çoğunun üniversitenin ilgili bölümlerden mezun olmadığını da göz önünde bulundurursak böyle bir zorunluluğunuz olmadığını rahatlıkla dile getirebiliriz.

Ancak ben yine de işin özünü öğreneyim, önce teknik olarak kendimi geliştireyim diyorsanız üniversitelerin, grafik tasarımı, resim, tasarım, pazarlama gibi bölümlerini okuyabilir ve sahada alaylı değil okullu olarak boy gösterebilirsiniz.

Grafik Tasarımcılığı Nasıl Bir İş? logo tasarımcılığının ağa babası grafik tasarımcılığıdır. Zaten tüm tasarılarının ana çatısı grafik içerdiğinden grafik tasarımcılığı olarak lanse edilir. Yani siz logo tasarımcısı olarak tanımlasanız da kendinizi, bu işin ana ismi grafik tasarımcılığıdır. Bu nedenle ileride bu işi yapmak ve bu işten para kazanmak isteyen arkadaşların grafik tasarımcılığının nasıl bir iş olduğunu bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekmektedir.

Logo Tasarımcılığının Sıkıntılı Yanları Nelerdir? 

En sancılı dönem olarak nitelendireceğimiz dönem, yaratım dönemidir. Sizden önce milyonlarca markanın milyonlarca türevde çizimi ve logosu yapılmıştır. O nedenle mümkün mertebe özgün olmanız gereken işlerde başka çizimlere, başka logolara kaymayacak özgünlükte işler ortaya koymalısınız.

Yoksa her an hırsız muamelesi görebilirsiniz. Siz ”ben görmedim, bilmiyordum” diye savunma yapsanız da bilgi çağında bunun geçer akçesi yoktur. O nedenle yaratım süreci bazen baş ağrıtır, bazen uyku kaçırtır. İbrahim Tatlıses’in Fifa’nın logosunun kendi marka logosundan çalıntı olduğunu iddia etmesini hatırlayanlarınız biliyordur. Logo tasarımcılığı ve muadili işlerde böyle iddialar ve suçlamalar, bu işin en sıkıntılı yanlarını teşkil etmektedir.

Logo Tasarımcılığının Keyifli Yanları Nelerdir? 

Her şeyden evvel sanatsal bir işiniz olacak. Üretime ve özgün işler üretmeye dayalı bir iş. Bu da her logo üretiminden sonra kendinizi üretici bir sanatçı gibi hissetmenize vesile olacaktır. Bunun yanı sıra parasının epey tatlı olduğunu zaten biliyoruz artık.

Kim bilir belki bir gün yaptığınız iş görür logolar birikir ve onlardan bir de sergi açarsınız. Logo sergisi açmak, ilginç ve farklı olur.

Yorum yapın