Yaratıcılığı Arttırma Yöntemleri

Yaratıcılığı arttırmak… Bunu neden ister, neden talep ederiz? Çünkü yaratıcılık, diğerlerinin arasından sıyrılmak, kendinizi başka ve daha önemli bir pozisyona, bir konuma atmak için gereklidir. Kimdir peki bu başkaları? İş ortamında, rakiplerinizdir. Lost adasına düştüğünüzde ”the other” olarak nitelendirilen diğerleridir. Aşk hayatınızda hoşlandığınız kıza yazan bir başka rakiptir. Sosyal yaşamda, örneğin okulda, en popüler kızdır.

creative photo

Daha doğar doğmaz rakiplerimiz mevcuttur. Bu öyle bir hayattır ki çocukken daha, başkasının çocuklarıyla kıyaslanırız. Bak sen böyle yapıyorsun ama, yan komşumuz Mualla Hanım’ın çocuğu Efe, ne kadar uslu, ne kadar akıllı bir çocuk! Mukayese, yaratıcı olmayı zorunlu hale getirmektedir. Uslu bir çocuk olmak ise bize çoğu zaman hiçbir şey katmaz.

Zira zamanının uslu çocukları bugünün memurları, memur zihniyetine hapsolmuş insanlarıdır. Bir memur neden yaratıcı olsun ki? Ya da bir muhasebeci, yaratıcılığı ne yapar, işinde nasıl kullanır?

Yaratıcılık daha çok sözel zekaya hürmet eden ve yine bu merkezden beslenen bir değerdir. Çoğu zaman bir değer olarak başlar ve bir değersizlik olarak kaybedilir. İnsanın potansiyel yaratıcılığı, toplumsal ön yargıların ve tabuların baskısına daha fazla dayanamayarak çözülür ve sığlık çamuruna bulaşır.

Çok Ama Rutin Çalışmak Mı Az Ama Yaratıcı Çalışmak Mı? gibi bir soruyla yine her zamanki gibi soracağını soruyor parlak fikirler. Çok ama rutin çalışmanın artı ve eksi yönleri nelerdir? Az ama yaratıcı çalışmak bir insanı, birey bazında mutlu olmaya yeter mi? Sorular ve cevapları yazımızda, bir tık uzağınızda.

Şimdi size yaratıcılığa giden yolda adım adım 10 tabloyla nasıl yaratıcı olunur’un resmini çizmeye çalışacağız. Umarım bu resmin tamamına baktığınızda artık daha fazla yaratıcı olabilirsiniz.

Yaratıcılığı Arttırma Yöntemleri Nelerdir? 

1- Kitap Okumak: 

En etkili, en bildik yöntem. Bazı şeyler vardır ki klasiktir. Gücünü de eski olmasından değil klasik olmasından alır. Zira eski, eskimiş anlamına değil klasik manasına gelebilmektedir. Kitap okumak, sizin farklı bakış açıları kazanmanıza, başka hayatların en ince ayrıntısına kadar farkında olmanıza yarar. Bu da daha grifit, daha hızlı ve daha pratik düşünmenize yarar.

Kitap okurken de kitap seçerken de yaratıcı olmakta fayda var. Her konudan, her türden okuyun. Ben polisiye sevmem ya da tarihi romanlar pek bana göre değil diyerek aradan sıvışmamaya bakın. Her yazardan en az bir tane kitap okuyarak, o yazarın gözüyle o yazarın gördüğünüz dünyayı fark edin ve kuru düşüncelerden, tabular halinde takılmaktan kendinizi kurtarın.

Kitap Okumak Neden Daha Zengin, Zeki Ve Zehir Gibi Olmamızı Sağlar? kitap okumak sadece yaratıcı kılmaz sizi. Aynı zamanda daha zengin, daha zeki ve zehir gibi biri olmanızı sağlar. Ayrıntılar yazımızda.

2- Zihin Egzersizleri Yapmak: 

Zihin, sadece psikoloji ve ortam koşullarıyla şekillenmez. O aynı zamanda biyolojik ve kimyevi bir merkezdir. Bu nedenle türlü türlü zihin egzersizleri yaparak beyninize, daha sağlıklı ve yaratıcı düşünmenize engel olan, onlara baskı kuran mekanizmaları yerinden oynatmanız gerekir. Başı ağrıyan biri nasıl yaratıcı olsun örneğin? O nedenle beynimizin aklımızla bir olduğunu hiçbir zaman unutmayın, yoga, meditasyon ya da buna benzer türlü girişimlerle zihnimize egzersizler yaptıralım. İşleyen demir ışıldar. Beyni çok boş bırakmak, hayırlara vesile olmayacaktır.

3- Stresten Uzak Durmak 

Stresle kaplı bir organizma, bırakın yaratıcı düşünmeyi sağlıklı bile düşünemez. Kendisine verilen ve de yapması gereken en basit, en monoton işi bile eline yüzüne bulaştırabilir. Bu nedenle yaratıcı düşünmek için bedeninizi de maneviyatınızı da stresten uzak tutmanız gerekecek. Bunun için sizi strese boğan şeyleri yok etmeniz gerekiyor. Ama bakın burada kalın çizgilerle altını çizmemiz gereken bir nokta var. Yok etmek, yok saymak demek değildir. Çoğu insan stres merkezlerini yok sayarak ilerlemeye çalışır. Hayır, onu yok etmek gerekir. Gerekir ki yaratıcı düşünmek için gerekli zeminler oluşsun.

Stresli Bir Müşteri İle Başa Çıkmanızı Sağlayacak 5 Taktik stresli müşteriler çoğu zaman başa beladır. Stresinize stres eklerler. Stresli bir müşteri ile başa çıkmanızı sağlayacak taktikler ise sadece bizde, burada. Keyifli okumalar efendim.

4- Arada bir şehir kaosundan uzak durmak: 

İmkanınız varsa kendinize ve zihninize küçük tatiller, küçük molalar ısmarlayın. Ancak dinlenebilen, dinlenme şansı bulabilen mekanizmalar, sonrasında daha hızlı ve daha yaratıcı çalışabilir. Bu nedenle arada bir şehir kaosundan kaçmak, dinlenmeye ve hasat mevsimine çekilmek, kendinizi dinlemek ve sonra daha güçlü, daha dinamik ve pek tabi daha yaratıcı bir şekilde şehre ve merkeze dönmek en mantıklısı ve makulu olacaktır.

Yaratıcı bir zihin, neler üretir neler!

5- Film izlemek: 

Film izlemek, görsel hafızayı doğrudan etkileyen ve besleyen bir mekanizmadır. Kurgu, olay örgüsü, konu, senaryo, hikaye derken, aslında her film hafızayı canlandıran ve daha farklı düşünmeyi sağlayan birer buluştur. Günümüzün en büyük şanslarından biridir sinema. Sinema, bir mucizedir sözü de tam olarak bu noktadan esinlenerek söylenmiştir.

6- Bağımsız Düşünmek: 

Çoğu zaman ”elalem ne der” kaygısıyla hareket ederiz. Sanki uzaklarda ya da çok yakınımızda görünmeyen bir göz bizi izlemektedir. Görünmese bile kendisini ziyadesiyle hissettirir. İşte arkadaşlar, o göze bir boş ver çekmenin zamanıdır. Elalem ne der değil ben ne derim diyeceksiniz. Yaratıcılığın getirdiği yaratım ve üretim sürecinde bir metin yazıyorsanız örneğin, ürettiğiniz her şey, her biçim metin ile sizin aranızda cereyan etmeli. Aksi takdirde başkalarının izleri sizin eserlerinizde olacak ve o da özgün ve yaratıcı bir eser olmayacaktır.

7- Paylaşımlara Açık Olmak: 

Beslenin, feyiz alın ama asla taklit etmeyin. Paylaşımlara açık olmak elbetteki önemlidir. Bunun önemi sizi şekillendirmelerine izin vermediğiniz takdirde daha da büyür. Paylaşımlara açık olun lakin yaratıcılık süresinde ortaya koyduğunuz performansta başkalarının sesi, izi, imzası olmamasına da olanca gayretinizle dikkat edin.

8- Aklınıza Güvenmek: 

Ne olursa olsun, aklınıza, potansiyelinize, sağ duyunuza güvenin. Güven eksikliği, zihinde çakıp duran acaba’lar sizi bir yere götürmeyeceği gibi sizi asıl hedefinizden de uzaklaştıracaktır. O nedenle aklınıza güvenin! Koşulsuz, şartsız güvenin. Ama bu güven de burun kalkıklığı şeklinde cereyan etmesin sakın. Aşırı öz güven patlaması da yaratıcı değil yıkıcı olacaktır.

9- Başkalarının Ne Dediğine Kulak Asmamak: 

Evet başkalarının paylaşımların açık olun ama başkalarının değer yargılarına da kulak asmayın. Onlar ne der, ne söyler acaba diyerek kendi kendinizi yemeyin. Bu odaklanmayı da yaratıcı düşünmeye de engel olmaktadır. Hazır odak demişken İş Yaparken Odaklanmayı Keskinleştirici 6 Taktik ile de odaklanmanın püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Zira yaratıcı olmak için odak sorunu yaşamamanız gerekmektedir.

10- Vücut Sağlığına Dikkat Etmek: 

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur arkadaşlar. Biz yaratıcı işlerimizi vücudumuzla değil kafamızla yapıyor olsak bile kafanın çalışması için vücudun dinç olması gerekiyor. O nedenle sağlıklı bir uyku düzeni ve yine aynı şekilde sağlıklı bir beslenme düzeni yaratıcı düşünmek için edinilmesi ve tatbik edilmesi gereken yöntemlerdir. Boş bir mide ya da uykusuzluktan morarmış gözlerle ancak yazar olduğunuzda yaratıcı olabilirsiniz.

Hepinize ayrı ayrı bol yaratıcı günler dileriz.

Yorum yapın