İnşaat Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları

Merhaba sevgili mühendisler ve mühendis olmak isteyenler! Bu yazımızda mühendislik alanları içerisinde en popülerlerinden biri olan inşaat mühendisliğine dair çeşitli bilgiler ve güncel enformasyonlar vereceğiz. İnşaat mühendisliğinin iş olanaklarını ve imkanlarını maddeler halinde sıralayıp işin artı ve eksi yönlerini birlikte ele alacağız.

construction photo

Bununla birlikte bir inşaat mühendisi kendini nasıl pazarlayabilir / nasıl yaratıcı ve yenilikçi olabilir gibi soruların cevaplarını da birlikte arayacağız. Bu önemli soruların cevaplanmasıyla birlikte bir inşaat mühendisinin iş görüşmelerinde ve iş bulma aşamalarında nasıl daha atak ve daha canlı olacağını da belirlemiş olacağız. İnşaat mühendisliği zaten okuması zor bir bölüm iken bir de iş aramaları hiç şüphesiz ki adaletsiz bir olgudur. Bu olguyu yıkmak ve ibreyi inşaat mühendislerimizin leyhine çevirmek için, gereken sorular sorulup gereken cevaplar verilecektir.

Son olarak da yurt dışı ve yurt içi iş imkanlarını değerlendireceğiz. Yazımızın ana hatlarına sağlam bir giriş yapmadan önce:

Petrol Mühendisliği İş Olanakları adlı makalemize de göz gezdirebilir, ana enerji kaynağımız olan petrolün mühendislik alanında nasıl işlendiğini, sadece genel kültür olsun diye bile öğrenebilirsiniz.

İnşaat Mühendislerinin İş Olanakları ve İş İmkanları Nelerdir? 

  • Evvela bilmemiz gerekiyor ki inşaat mühendisleri sahada ve büroda çalışır. Ve çalışma imkanları ve olanakları olarak diğer mühendis arkadaşlarından çok daha şanslıdır. Etrafımızda boy atan ve dikilen her bina, bir kere inşaat mühendislerinin elinden çıkmadır. Adı üstünde inşaat ve bina. Yani kaç katlı olursa olsun, yerleşkesi ve merkezi neresi olursa olsun her yeni dikilecek binanın bir inşaat mühendisine ihtiyacı vardır.
  • Bununla birlikte kullandığımız raylı sistemlerdeki ulaşım araçları ve ulaşım araçlarının kullandığı tüneller de inşaat mühendislerinin elinden çıkmadır. Bugün İstanbul’da kullandığımız metro ve Marmaray gibi ulaşım araçları inşaat mühendislerinin marifetidir.
  • Bununla birlikte baraj ve köprü gibi genellikle kırsal alanlar için önemli ulaşım ve enerji kaynakları inşaat mühendislerinin çalışma alanlarının kapsadığı bir diğer ögelerdir. İnşaat mühendisleri bir köprünün kaç araç kaldırabileceğini, sağlam ve sağlıklı bir şekilde inşa etmeden önce kağıt üstünde hesaplar, uygulamaya koyar, yine aynı şekilde bir barajın kaç ton su kaldırabileceğini, o suyu taşıma kuvveti gibi bilimsel konuları inceleyip yapım aşamasına geçer.
  • Bunun dışında pis su arıtma tesisleri ve kanalizasyon gibi yerin altını ve hayatlarımızın temizliğini ilgilendiren oluşumlarda da inşaat mühendislerinin parmağı vardır. O kanalizasyonları akışkanlığını sağlamak ve kontrollü bir şekilde görevlerini yerine getirmesi de bu mühendislik alanının tekelindedir.

Sonuç olarak ”yapı” denilince akla inşaat mühendisleri gelmektedir. Etrafımızda gördüğümüz binlerce bina, binlerce yapı, hayatımızı kolaylaştıran unsurların hepsi inşaat mühendislerinin çalışma sahasını kapsar. İnşaat mühendisleri bu bakımdan iş bulma konusunda şanslı ve nispeten bir adım önde olan bir mesleğe sahiptirler.

Makine Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları adlı makalemizi de okuyarak inşaat mühendisliği kadar önemli ve popüler olan bir başka mühendisliğe dair genel bilgileri öğrenebilir, belki de henüz öğrenciyseniz kararınızı bu yönde verebilirsiniz.

Son hesaplamaları yapan bir inşaat mühendisi.

İnşaat Mühendisleri Kendini Nasıl Pazarlayabilir? 

  • Her zaman için yeni gelişen teknolojik unsurları ve yapı malzemeleri konusundaki yenilikleri takip etmek, ezberlemek ve uygulanabilirlik açısından kendi bünyesine yedirmek, yeterli olacaktır.
  • Okul hayatındaki teorik bilgilerle sınırlı kalırsa bir inşaat mühendisi sadece teorik ve dolayısıyla yetersiz bir özne olarak görülür. İnşaat mühendisi hem teoride hem de uygulamadan her zaman canlı, radikal ve yenilikçi olmalıdır. Bunu sağlamak için ise şu yolları izleyebilir.

 

İnşaat Mühendisleri Nasıl Yaratıcı Ve Yenilikçi Olabilir? 

  • Her zaman yeni stillerle ve yeni malzemelerde yapılan binaları ve yapıları incelemeli, gerekirse gidip yerinde görmeli. Aynı zamanda mimari üzerine kitaplar okumalı, araştırmalar ve makaleler okumalı. Bu okumalar alanında sadece Türkçe yayınlarla sınırlı kalmamalı, İngilizce yazılan makaleleri de okumalı. Zira söz konusu inşaat ve yapı malzemeleri olunca evrensel bir husustan bahsediyoruz demektir. Bu nedenle evrensel başarıyı yakalamak için milli değerlerden yola çıkıp evrensel enformasyonları da ezberimize almalı.
  • Bunun dışında çalışkan, girişken ve meraklı olmalı inşaat mühendisleri. Bir yapıyı nasıl daha farklı, daha sağlam ve daha estetik yapabilirim gibi soruların yanıtlarını her daim aramalı ve aradıkça bulup kendi çalışmalarına uygulamayı bilmeli.

Orman mühendisi nerede çalışır? adlı çalışmamız ise yapılar değil çevremizle, üstelik oksijen kaynağımız olan ormanlarla ilgili olan mühendislik alanına dair bir yazı olup size bu konuda en güncel ve en reel bilgileri verecektir.

Binalar dikilmeye hazır.

İnşaat Mühendisinin Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir? 

  • İnşaat mühendisliğinin kolay yanlarını ofis içerisinde sıralayabiliriz. Bazı şanslı inşaat mühendisleri, sadece yapım aşamasında görev alır ve ofis ortamında çalışmak durumunda kalır. Bir barajın, bir tünelin ya da bir binanın ön hazırlık aşamasında, gerekli temel disiplinleri ve hesaplamaları yapar ve sahada çalışan inşaat mühendisi arkadaşlarına sevk eder.
  • İnşaat mühendisliğinin zor yanları ise sahada başlar. Özellikle kışın soğuk, amansız havalarında inşaatın içinde sabah 8 akşam 5 çalışmak zorunda kalır. Ayrıca denetimindeki birçok işçiye, aklındaki ve kağıttaki bilgilerin direkt uygulanabilirliğini denetmeli ve yapılan her şeyin, her müdahalenin tam ve yerinde olduğunu da bilmelidir.
  • İnşaat mühendislerinin yaptığı iş hata kaldırmaz. Bir köprü yanlış ya da hatalı yapılırsa günün birinde çöker. Bunun örnekleri ülkemizde ve dünyada çokça bulunur. Bu nedenle bu hata yapmama noktasına kilitlenen inşaat mühendislerini stres dolu mesai saatleri, günleri bekler. Her şey matematiksel ve pratik olduğu için, her iki alanda da hata payına yer vermemek, başarılı bir inşaat mühendisi olmak adına hatasız ve mükemmel iş arkadaşlarına ihtiyaç duyar.

Ziraat mühendisliği iş olanakları başlıklı yazımız ile ziraat mühendisliğine dair merak ettiğiniz her bilgiyi bulabilir bu mühendislik alanında bir şeyler yapmak istiyorsanız kaynaklarımızı rehber olarak değerlendirebilirsiniz.

İnşaat mühendisliği bir ekip çalışmasıdır.

İnşaat Mühendislerinin Yurt İçi İş İmkanları 

  • Ülkemizde tam bir inşaat cennetidir. Hatta bir yabancı basının şakayla karışık değindiği gibi: ”Türkler, İstanbul’u 1453’te fethetti ama hala yerleşememişler.” Başta İstanbul olmak üzere birçok şehrimizde sürekli olarak bir inşaat, bir şantiye durumları gözlemlenir. İnşaat mühendisleri, yeni mezun ya da eski tüfek olsun, fark etmez, işini layıkıyla yapıyorsa, iş bulma konusunda ülkemiz sınırları içerisinde her zaman iş bulabilir.
  • Hatta bazen işler kendisine sıra sıra gelir de mühendis söz konusu seçimi kendisi yapar. Genelde inşaat mühendislerine gelen işler bina işleridir. Zira ulaşım araçları ya da tünel ve köprü gibi işler devlet kademelerinde çalışmış ve halihazırda çalışıyor olan inşaat mühendislerine gelir. Pek tabi siz de o kademelerden birinde olabilir ve bu söz konusu yapıları da yapabilirsiniz.

 

İnşaat Mühendislerinin Yurt Dışındaki İş İmkanları 

  • Bugün birçok inşaat mühendisimiz, çeşitli yurt dışı şehirlerinde mesleklerini icra etmektedirler. Doğru bağlantılar kurularak siz de herhangi bir dış ülkenin herhangi bir kentinde bir bina dikebilir, bir köprü inşa edebilir ya da bir tünel işinde çalışabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yabancı dilinizi geliştirmek ve doğru bağlantılarla doğru kişilere ve kurumlara ulaşmak olacaktır.

Yorum yapın